PDA

Zobacz pełną wersję : [ART] Wpływ kreatyny i kreatyniny na funkcjonowanie organizmu ludzkiego.

MolderDist
04-07-09, 15:53
WPŁYW KREATYNY I KREATYNINY NA FUNKCJONOWANIE ORGANIZMU

Pierwsza forma kreatyny – monohydrat – stosowany jest już od 17 lat. Pomimo tak długiego okresu stosowania, nadal panuje w mentalności wielu osób mit, iż kreatyna szkodzi nerkom. Postanowiłem sprawdzić jak to naprawdę jest i przedstawić Wam to co udało mi się odszukać. Mam nadzieje, że przedstawione przeze mnie argumenty obalą ostatecznie to fałszywe stwierdzenie, tak jak już dawno odeszlo do lamusa np. szkodliwe połączenie kreatyny i kofeiny.

W ostatnim czasie pojawiają się na rynku coraz to nowsze formy kreatyny. W związku z tym cały czas panuje ożywiona dyskusja nad wyższością jednych jej form nad innymi, najczęstszym argumentem przemawiającym za „królowaniem” danej formy jest jej konwersacja do kreatyniny.

Kreatynina (z Wikipedii) - (z gr. kreas - mięso, nazwa systematyczna: 2-imino-1-metyloimidazolidyn-4-on) organiczny związek chemiczny, pochodna kreatyny. Jest bezwodnikiem kreatyny, występuje w krwi i moczu. Stanowi produkt metabolizmu, jest wydalana z organizmu przez nerki z moczem stanowiąc oprócz mocznika jeden z głównych związków azotowych. Powstaje w organizmie w wyniku nieenzymatycznego rozpadu fosforanu kreatyny. Ilość wydalanej w ciągu doby kreatyniny zależy od masy mięśni i jest charakterystyczna dla danego organizmu. Średnio z moczem wydala się ok 14-26 mg kreatyniny na kilogram masy ciała.
W praktyce medycznej kreatynina jest jednym z markerów biochemicznych pozwalającym monitorować stan nerek.

O kreatyninie ciągle pisze się tak samo – szkodliwa, nieprzydatna i bezwartościowa, jednak doniesienia z 2006 roku i liczne badania zmuszają nas do obalenia tej teorii!

Okazało się bowiem, że ta nie jest szkodliwa dla nerek, jak wcześniej przypuszczano, a lekarze błędnie interpretowali badania osób stosujących kreatynę, u których wzrastał poziom kreatyniny w moczu. Jedynie w odosobnionych przypadkach suplementy kreatynowe szkodziły nerkom, ale gównie odpowiadały za to tiazydy, które zanieczyszczały kreatynę niewiadomego pochodzenia. Badania przeprowadzane na wolontariuszach, którzy stosowali kreatyne w wysokich dawkach przez wiele lat i dostarczyły dowodów na bezpieczeństwo stosowania kreatyny, bez żadnych, negatywnych skutków zdrowotnych.

Nieprzydatna i bezwartościowa? Również, nie można się z tym zgodzić!

Monohydrat kreatyny stosowany od lat przez sportowców był oskrażany o to, iż w większości przemienia się z nieprzydatną kreatynine, zaraz po rozpuszczeniu substancji w soku owocowym lub treści żołądkowej i dlatego jest mniej cenny dla wspomagania od innych, nowszych jej form. Jednak aktualniejsze badania nie potwierdziły, aż tak wysokiej tendencji monohydratu do owej przemiany!

Ale przypuśćmy nawet, gdyby większośc monohydratu przemieniało się szybko w kreatynine to czy można przypuścić, ze stosowany przez tysiące osób monohydrat nie działa, ale pomimo tego ludzie stosują go od 17 lat i uznają za najsilniejszy z dozwolonych środkow wspomagających?

Wychodzi, więc na to, iż kreatynina też ma działanie wspomagające? Otóż, rzeczywiście tak jest!

Nawet gdy monohydrat ulega przemianie w kreatynine, to tego typu reakcje cechują się tzw. stałą równowagi. Oznacza to, iż tak samo sprawnie, jak kreatyna w kreatynine, również kreatynina zmienia się w kreatynę. W organizmie panuje równowaga co oznacza, iż mamy jednej i drugiej substancji tyle samo.

Przydatność kreatyniny polega na tym, iż jest jednym z najsilniejszych o ile nie najśliniejszym antyoksydantem endogennym – wewnętrznym pod warunkiem, że mięśnie dysponują dostatecznym zasobem kreatyny.. Jest ona takim przeciwutleniaczem, której najwięcej powstaje w pracujących włóknach mięśniowych, czyli białkach narażonych na rodnikowy katabolizm. Dlaczego? Bo, przeciecież kreatynina powstaje przede wszystkim z fosfokreatyny po oddaniu przez nią wysokoenergetycznego wiązania fosforanowego białkom kurczliwym podczas ich pracy. Im bardziej intensywny wysiłek, tym większa produkcja kreatyniny, gdyż występuje większe zużycie wysokoenergetycznych fosforanów z fosfokreatyny.

Ok, więc czas na przedstawienie badań i publikacji przedstawiających wpływ kreatyny na funkcjonowanie organizmu ludzkiego:

1.Suplementy z monohydratem kreatyny poprawiają wydajność ćwiczenia, zapobiegają destrukcji nerwów, łagodzą objawy chorób wyniszczających mięśnie i wspierają ośrodki energetyczne w komórkach. Kreatyna upośledziła jednak funkcjonowanie nerek u szczurów z chorym organem. Większość późniejszych badań wykazała, ze kreatyna nie ma żadnych negatywnych skurków na funkcjonowanie nerek u zwierząt i ludzi. Brazylijsny naukowcy odkryli, że wyoskie dawki kreatyny (10 g dziennie przez 3 miesiące) nie miały wpływu na funkcjonowanie nerek u młodych mężczyzn po treningu areobowym (40 minut 3 razy w tygodniu). Cystatyna C – marker uszkodzenia nerek, zmniejszyła się w grupie przyjmującej kreatynę i placebo, pokazują, że ćwiczenia poprawiły ogólną kondycję nerek Wywnioskowany, że suplementy kreatyny nie uszkadzają funkcjonowania nerek u młodych mężczyzn uczestniczących w programach treningów areobowych o średniej intensywności. (European Journal Applied Physiology, 103: 33-40, 2008)

2. Wykazano, że suplementacja kreatyną zmniejsza utratę komórek nerwowych podczas leczonych eksperymentalnie chorób neurologicznych. W istocie, może ona ona chronić twój mózg przed pewnymi typami urazów. Oto fascynujące badanie naukowe. Otwarte, randomizowane badanie pilotażowe nad możliwymi neuroochronnymi efektami działania kreatyny objęło 39 dzieci i nastolatków (od roku do osiemnastu lat) z urazami czaszkowo-mózgowymi. Kreatyna była im podawana przez 6 miesięcy, codziennie w formie zawiesiny doustnej i dawce 0,4 g/kg. Odpowiada to 36 gdziennie podawanym osobie ważącej 90 kg. Naukowcy stwierdzili, że po zastosowaniu suplementacji stan chorych uległ poprawie. U wszystkich pacjentów zanotowane znaczące polepszenie, jeżeli chodzi o bóle i zawroty w głowie oraz poziom zmęczenia. Nie zaobserwowano efektów ubocznych jej podawania![/
To znaczy, że dzieci mogą to brać i nie eksplodują im nerki? Na to wygląda. (Andres R.H., Ducray A.D., Schlattner U., Walimann T., Widmer H.R., Funstions and effects of creatine in the central nervous system. Brain Res Bull, Jul 1; 76(4): 329-343 (2008)

3.Brak snu obniżają fizycnie i psychicznie możliwości ludzi, czy to studentów kujących do ostatnich egzaminów, czy też żołnierzy walczących w Iraku czy Afganistanie. Mózg, podobnie jak i inne komórki ludzkiego ciała, bazuje na ATP i CP jako źródłach energii. Poziom fosforanu kreatyny często opada podczas okresów niedoboru snu. Liczne badania wykazują, że suplementacja monohydratem kreatyny poprawia możliwości umysłowe i wyniki testów IQ. Monohydrat stosowany 4 razy dziennie przez tydzień w dawkach 5 g poprawił pracę mózgu, w tym zdolność podejmowania decyzji, pamięć krótkotrwałą, poczucie równowagi, nastrój i czas reakcji u osób stosujących treningi o umiarkowanej intensowyności pozbawionych snu przez 18, 24 i 36 godzin. Suplementy kreatynowe poprawiają pracę mózgu u osób fizycznie aktywnych i cierpiących z powodu niedoboru snu. Physiology Behavior, 90:21-28, 2007)

4.Miejska legenda dotycząca sportu i treningu głosi, że suplementy zawierające monohydrat kreatyny powodują kurcze mięśni i sprzyjają odwodnieniu. Nie mając żadnych dowodów naukowych, media, a także niektórzy trenerzy i sportowcy szeroko rozpowszechniają te błędne informacje. Badacze z University of Oklahoma pod przewodnictwem Vincenta Dalbo stwierdzili, że coś zupełne przeciwnego jest prawdą: kreatyna poprawia tolerowanie ciepła i ułatwia utrzymanie poziomu osocza podczas ćwiczeń przy wysokiej temp. Osocze, czyli niekomórkowy składnik krwi, jest kluczowe dla utrzymania stabilnej temp. Ciała i pojemności minutowej serca (objętości krwi tłoczonej przez serce) podczas ćwiczeń. Nawet u odwodnionych osób kreatyna powiększa wydolność podczas ćwiczeń oraz pomaga zwalczać negatywne efekty zmniejszonej ilości wody w organizmie. Suplementy kreatyny nie powodują odwodnienia i kurczów mięśni podczas ćwiczeń. Zwiększają raczej możliwości organizmu regulowanie temp podczas treningu, a także polepszają niektóre osiągi sportowe. British Journal Sports Medicine, in press; published online Januray 9, 2008)

5.Dobroczynny wpływ monohydratu kreatyny na wydajność fizyczną został odkryty ponad 100 lat temu, ale do lat 90. nie przykuł uwagi naukowców. Od tamtej pory stał się najpopularniejszym suplementem wspomagającym wytrzymałość. Kreatyna podwyższa ilość wysoko energetycznego związku fosfokreatyny w komórkach, ale wpływa także na aktywność genów w komórkach całego ciała, także w mózgu. Wspiera ona przygotowanie sportowe, pomaga zwalczać wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się i zniszczenia genów, zapobiega pogarszaniu stanu psychicznego starszych ludzi i ludzi osłabionych w wyniku chorób. Hiszpańscy badacze odkryli, że kreatyna zredukowała występowanie konwulsji u szczurów z rzadką chorobą metaboliczną zwaną GA- I. Poprawiła ona także regulację pompy komórkowej w mózgu, które kontrolują równowagę płynów i elektrolitów. Autorzy wywnioskowali, że kreatyna może być przydatna u pacjentów z tą rzadką chorobą metaboliczną. (Brain Research, 1185:336-345, 2007)

6.Unieruchomienie ramienia lub nogi w gipsie powoduje szybkie utraty masy mięśniowej, siły i wytrzymałości. Monohydrat kreatyny zwiększa wielkość i siłę mięśni u sportowców, ludzi starszych i cierpiących na choroby zwyrodnieniowe. Kanadyjscy badacze prowadzeni przez Adama Johnsona odkryli, że suplementy kreatyny (5 g cztery razy dziennie) zapobiegły zanikowi mięśni u młodych mężczyzn z ręką unieruchomioną w gipsie w ciągu dwóch 7-dniowych okresów. Noszenie gipsu bez zażywania kreatyny spowodowało 3,7% zanik masy mięśniowej, 21,5% zanik siły i 43% zanik wytrzymałości mięśni. Podczas suplementacji kreatyną masa mięśniowa nieco się zwiększyła a siła i wytrzymałość obniżyły się odpowiednio o 4,1% i 9,6%. Suplementy monohydratu kreatyny zapobiegają dużym utratom masy mięśniowej, siły i wytrzymałości unieruchomionych kończyn u młodych mężczyzn. (Journal Strength Conditioning Research, w druku,; opublikowaneo w internecie, styczeń 2009)

Można znaleźć jeszcze opinie, jakoby kreatyna wpływała na markery kolagenu mięśniowego i zwiększała jego produkcje. Kolagen mięśniowy działa jak swoiste rusztowanie wspierające włókna mięśniowe. Badacze stworzyli hipotezę, według której zwiększony poziom kolagenu mięśniowego na dłuższą metę może sprzyjać zwiększaniu masy mięśni w ciągu kilkutygodniowej przygody z treningiem siłowym.

Jedynym chyba negatywnym działaniem kreatyny na jaki wpadłem podczas szukania różnych informacji to jej negatywny wpływ na układ trawienny, co może powodować biegunke itp., jednak nie są to stałe efekty suplementacji kreatyny, a jedynie chwilowe efekty uboczne.

Więc podsumowując, za zakończenie ustalmy sobie jedno: podwyższona kinaza kreatyninowa nie świadczy wcale o uszkodzeniu nerek. Oznacza to jedynie, że minęła już faza nasycenia tym środkiem i organizm nie przyjmuje już takiej dawki jak na początku. W związku z tym, kreatyna nie jest już tak chętnie wchłaniana przez mięśnie i z tego powodu nerki mocniej pracują przy metabolizowaniu jej, co właśnie jest powodem podwyższonej kinazy kreatyninowej w teście krwi. Dowiedziono naukowo, że do uszkodzenia nerek potrzeba niebotycznej ilości kreatyny, która z całą pewnością jest praktycznie nie do spożycia, bo przewyższa prawie dziesięciokrotnie ilość stosowaną w fazie ładowania. Z tego wynika, że jeśli nie jesteśmy zmutowanymi pochłaniaczami 200 gramów kreatyny na dobę, nie musimy się obawiać o kondycję naszych nerek

Przy tworzeniu tego tekstu korzystałem z artykułu Sławomira Ambrozaiaka „Kreatyna 2006” zamieszczona w SDW, jak również z licznych numerów MD i pewnych informacji znalezionych w internecie.

KowalX
04-07-09, 16:15
Kreatynina(nie kreatyna) obciąża nerki(jej wydalanie)dodatkowo stosowana jest razem z dietą wysokobiałkową co też obciąża nerki(tego też nie badano razem) i branie kreatyny(retencja wody-obciąża serce)więc trzeba robić co jakiś czas przerwy w stosowaniu.Wysoki poziom kreatyniny tak jak pisze (jest markerem przy badaniu nerek).Mimo ,że jest antyoksydantem obciąża nerki gdyż niej wydalana tylko przez nie(to ,że jest antyoksydantem o niczym nie świadczy)Arginina również jest i witaminy.I na czyje zlecenie było badanie,bo bez tego jest nie ważne(może być zlecone przez producenta odżywek) ?Badania kreatyniny/jej poziomu i stanu nerek badane jest standardowo u urologa lub nefrologa.

Symu
04-07-09, 16:17
Mi sie ogolnie art podba.

MolderDist
04-07-09, 16:34
Kowal wszystko wyjaśniłem w tekście. Masz o markerach, jak i o kreatyninie i jej wpływie. Przeczytaj ze zrozumieniem.

Co z tego, że arginina jest antyoksydantem? Jest antyoksydantem dostarczanym z pożywienia, więc pełni jednak inne troche funkcje, niż antyoksydanty wewnetrzne jakim jest kreatynina.

metadon
04-07-09, 20:15
Bardzo dobry art :clap:Wreszcie sie doczekalismy.Dalbym Ci soga ale sie nie da :yawn:

KowalX
05-07-09, 12:19
Kowal wszystko wyjaśniłem w tekście. Masz o markerach, jak i o kreatyninie i jej wpływie. Przeczytaj ze zrozumieniem.

Co z tego, że arginina jest antyoksydantem? Jest antyoksydantem dostarczanym z pożywienia, więc pełni jednak inne troche funkcje, niż antyoksydanty wewnetrzne jakim jest kreatynina.

wiem jakie pełni funkcję wewnętrzny i zewnętrzny.Ale ich nadmiar tak samo szkodzi.
znajdę wiele przeciwstawnych badać wiec?I wcale nie odległych.A co o o połączeniu z dietą białkową i obciążeniu serca przy ciągłej retencji wody?Skupisz się na płaskim badaniu gdzie nie wiadomo jakie było żywienie.nie napisałeś na czyje zlecenie są badania ,a sam się upierałeś ,a jak wiesz nie mają one znaczenia jeśli nie ma tej informacji ;)
A co do tej gazety to dużo jest tam pisane pod reklamę ;)
tak jest kreatynina jest markerem jej wysoki poziom wiesz o czym świadczy czy tylko przepisujesz teksty?
pzdr

MolderDist
05-07-09, 13:31
Nie wiem naprawde oco jeszcze walczysz? Pisałem to sam, więc raczej musze wiedzieć co pisałem. Tak wogole zapytam się przeczytałeś cały artykuł czy tylko tak pisać żeby się czymś pochwalić? Opisałem o czym świadczą te markery w przypadku kreatyny, więc jak nie skumałeś to przeczytaj jeszcze raz.

Dawaj te badania wtedy możemy rozmawiać teraz nie ma to sensu bo nic co piszesz nie ma popracia, więc nie spamuj. Niestety jesteś typem człowieka, który pomimo ewidentnego błedu nie przyzna się do niego.

Fehu
05-07-09, 16:24
Widzę że kolega nie tylko dla nas pisze artykuły ;D

Piorun
06-07-09, 08:49
„w mentalności wielu osób mit, iż kreatyna szkodzi nerkom”

znam przypadek uszkodzenia nerek u jednej osoby, ktora przedawkowala kreatyne
pozat ym wazna sprawa, chodzi o ilosc, indywiduwalne mozliwosci orgaznimu, sposob podawania, masa innych warunkow srodowiskowych, diety i nie tylko

Orgaznim dazy do rownowagi, wszystko ma 2 strony

Bo piesni pochwalne mozn spiewac na temat np. alkoholu
mozna by go uznac za srodek leczniczy niemal na wszystko, od znieczulenia, po wlasciwosci odkazajace, relakujace, antydepresyjne, rozluzniajace, korzystne wplywajace na uklad krazenia
- bo to prawda, ale ma inne wlasciwosci, ktore nie sa juz takie fajne a jakie sa to kazdy wie, lub przekona sie z czasem,

no i tez ktos mogl by napisac, ze alkochol jest bardzo korzystny a szkodzi dopiero kiedy sie przyjmie spore dawki, przez dluzszy czas, to nie prawda, skutki sa tyko nie rzucaja sie w oczy przy niskich dawkach

MolderDist jak tak wiezysz w co piszesz to moze sam poddasz sie testowi w imię dobra nauki i przyjmuj np 45g kreatyny dziennie przez 4 miechy i powiedz nam jak sie czujesz :) moglbys tym potwierdzic tym samym to co piszesz i bardziej przynajmniej mnie przekonac :) ze to jest takie tylko och i ach ze nic tylko niemowlakom na sniadanie podawac co by szybciej rosly

Symu
06-07-09, 09:09
w sumie teoria jest jak pisze Molderdist ale tez znam osoby ktore mialy problemy z nerkami po TCMie i tylko po nim.

Anaboliczny Koks
06-07-09, 09:46
Ja tym ich badaniom i tak nie wieże na serwisach internetowych codziennie pokazują się Artykuły z badaniami tych fizoli ,ostatnio np wyczytałem ,że lepiej iść do McDonaldu zjeść niż kupić surówkę i zjeść.

Ale art dobry.

KowalX
06-07-09, 12:06
Nie wiem naprawde oco jeszcze walczysz? Pisałem to sam, więc raczej musze wiedzieć co pisałem. Tak wogole zapytam się przeczytałeś cały artykuł czy tylko tak pisać żeby się czymś pochwalić? Opisałem o czym świadczą te markery w przypadku kreatyny, więc jak nie skumałeś to przeczytaj jeszcze raz.
O nic nie walczę nie chce by ludzie przesadzali.Pisząc markery w przypadku kreatyny to chyba nie wiesz o czym piszesz.Markery w przypadku kreatyniny.

Dawaj te badania wtedy możemy rozmawiać teraz nie ma to sensu bo nic co piszesz nie ma popracia, więc nie spamuj. Niestety jesteś typem człowieka, który pomimo ewidentnego błedu nie przyzna się do niego.

Ciągle piszę o kreatyninie ,a badania masz na bieżąco i możesz sobie sam sprawdzić w badaniu stanu nerek.Idź do urologa.A jakim jestem typem człowieka to się nie wypowiadaj.Nie wiem jakiego błędu pisze ciągle o kreatyninie.I pytam jeszcze raz czy wzięto pod uwagę diety wysokobiałkowe które również obciążają nerki.A kreatynina ,która wydalana jest tylko przez nerki obciąża je i pokarz gdzie pisze ,że tak nie jest.

MolderDist
06-07-09, 14:26
Kolego miałeś wrócić z badaniami bo w tej chwili nic nie wnosisz do dyskujsi.

SYMU - nie możliwe żeby po samym tcm poszedłem do szpitala na nerki - albo miał wcześniej uszkodzone nerki, albo miał zanieczoszczoną kreatyne, albo wpłyneło na to coś jeszcze innego.

Piorun - przedstawiłem badania nie wiem czego jeszcze oczekujesz. Mam przyjmować 45 g mono dziennie? Tylko po jaką cholere skoro nie da mi więcej niż dawka podczas nasycenia czyli 20 g?

Jak ktoś bierze większe dwki (do 200 g) to nic nie powinno mu się stać z nerkami to jak to wykazałem, w artykule, ALE to znaczy, że koleś już od dawna ma coś w głowie poprzewracane, że bierze o wiele większe dawki i myśli, że uzyska lepsze efekty -> do psychiatry.

Symu
06-07-09, 15:05
Do szpitala nie ale krew w moczu była. Uznałbym że to co innego ale sytuacja powtorzyla sie 2krotnie. nerki mial wczesniej badane i 100% zdrowe.

Inne przypadki po TCMie to tylko bole w okolicach nerek.

MolderDist
06-07-09, 17:41
Jakiej firmy to tcm? Czasem zdarzały się przypadki (o czym również napisałem w arcie), gdzie kreatyna była z nienznych źródłem, długo była transportowana, potem trzymana w magazynach i występowały w niej różne toksyny np. tiazydy.

Symu
06-07-09, 17:49
Za kazdym razem CM3 treca. Tiazydy w magazynie sie nei pojawia ;) To kwestia pierwotnego oczyszczenia suplementu dlatego tez namawiam czetso do creapure.

KowalX
06-07-09, 19:24
Kolego miałeś wrócić z badaniami bo w tej chwili nic nie wnosisz do dyskujsi.
.

no przecież napisałem ci idź do urologa.I chciałem byś podał na czyje zlecenie były wykonane badania ,które przytoczyłeś (bo tak nie mają znaczenia,skąd wiesz ,że nie na zlecenie firm handlujących suplementami?)I też nie przedstawiłeś badań ,a przytoczyłeś jakieś wyniki.A ja ci pisze ,że na kreatyninie urolog Ci zrobi i przedstawi(każdy)
pzdr i mam nadzieję ,że traktujesz to jako dyskusję.Ja również miałem ból w okolicy nerek
niestety teraz nie mam czasu na więcej ,ani stałego dostępu do neta

MolderDist
06-07-09, 20:28
Tak traktuje to jako dyskusje, jednak narazie próbujesz obalić moje teorie, ale żeby obalić coś trzeba mieć poprostu na to dowody. Jak ma Ci w coś uwierzyć skoro niczym to nie popierasz?

Urolog, czy też nefrolog, który - niestety - nie bedzie miał pojęcia o suplementacji kreatyną, może źle zdiagnozowac wyniki, bo jak już napisałem w art podwyższona kinaza kreatyninowa po lub na cyklu kreatynowym świadczy o tym, że że minęła już faza nasycenia tym środkiem i organizm nie przyjmuje już takiej dawki jak na początku. (dokończenie w arcie)

wydaje mi się, ze szczegółowo opisałem wszystko w arcie dlatego nie chce się powtarzać :-) cały czas pisze o zdrowych osobach, ze zdrowymi narządami!!!

Co do badań - w tych badaniach nie było wzmianek, że były na zlecienie jakiejś firmy, więc były niezależne - w sumie to nie widze tutaj jakichś specjalnych zysków dla firm, która by takiego badanie zleciła. ludzie stosują monohydrat od 17 lat i gdyby każdemu psuło nerki, czy by dalej uznawali go za najsilniejszy dozwolony "wspomagacz"? chyba nie ;-)

Pozatym nie można tak szufladkować badań - gdybyśmy tak robili jak piszesz to większość badań by się nie nadawała.

Więc poprostu jak mamy coś nowego z dyskusji wyciągnąć, to niestety potrzebny od Ciebie poparcia konkretnych argumentów. pozdro

Symu Tak u Treca raczej nie możliwe byłoby takie zaniedbanie. Mają certyfikaty itp. dlatego warto kupować produkty sprawdzonych firm.

Wiesz nie wiem co moge napisac więcej bo nie znam jednak danych o tym człowieku. Znasz go osobiście czy jak?

No i tak konkretyzując, badania, a raczej wnioski podane przezemnie były na podstawie MONOHYDRATU. Tcm to przecież 3 cząsteczki kwasu jabłowego i 1 kreatyny, więc nie wiadomo jak to konkretnie będzie wpływać na organizm.

Symu
07-07-09, 11:08
Tak znam osobiscie. Certyfikaty moze kazdy sobie wyrobic ;) Poza GMP i konkretnymi kontrolami jak np. creapure nic nie znacza.

MOno po prostu uwazam za najstabilniejsza kretyne, z tym czy szkodzi nerkom czy nie ciezko mi powiedziec. Bo badania mowia jedno a praktyka niestety co innego. Mamy na rynku formy ktore sa b. niestabilne np. CEE, a nawet takie ktore nie istnieja ( xD) CEEM i pewnie creatine phospahte (bio tech??) dlatego i tak nei wiemy co jemy :P

MolderDist
16-07-09, 14:17
Odświeżam :-D

fallenursus
17-07-09, 21:23
NO PRZECZYTALEM:P i muse powiedziec ze stary masz racje kreta nie uszkadza nerek. po tej stronie oceanu juz dawno o tym wiemy :) kreatinina juz niestety uszkadza nerki. Kade badania co mialem robine na nery, zawsze badanie stanu kreatininy bylo robione.wiec napewno nie robia sobie tego tak dla jaj.taki tylko prosty z zycia przyklad bo mi sie niechce artow juz wklejac po ang. a nie stety po polsku niemam :(

jeszcze sprubuj forumowiczow przekonac do normalnego dawkowania, a nie tak jak pisze producent :P bo ja juz nie mam sily:)

p.s. good stuff bro.

MolderDist
17-07-09, 21:49
Hehe, to siedzisz w USA powiadasz? Zazdroszcze w sumie ;p

co do kreatyniny - chyba nikt nie suplementuje się, z tego co mi wiadomo, kreatyniną? W ten sposób można uszkodzić nerki, ale taka ilośc kreatyniny, która powstanie przy normalnym dawkowaniu kreatyny nie uszkodzi nerek (zdrowych) i o to głównie chodziło :-D

fallenursus
17-07-09, 22:01
usa? tam smierdzi, serio.
Kanada :)

przy nie piciu wystarczajaco duzo wody, bardzo podnosi sie poziom kreatyniny przy syplemantacji kreatyna. dlatego kazdemu zawsze mowie 5-6l minimum, bo przy diecie wysokobialkowej jak i krecie czeba oczyszczac syfy.

masz jakies arty po polsku dlaczego jest dobre branie krety przy kuracji hormonalnej moze? mozna by wzucic w dopingu. po ang. to raczej nik nie zrozumie...

MolderDist
18-07-09, 12:07
Na dysku nie mam. Kiedys natknąłem się na coś podbnego. Jak gdzieś mi się przyomni i znajde to dam znać.

MolderDist
03-09-09, 22:38
Odświeże :-)

fallenursus
23-12-09, 15:09
opdswierzam bo nikomu sie nie chce podwiesic

MolderDist
23-12-09, 16:35
No dzieki. Już dawno pisałem, że tutejszych moderatorów wogole nie ma. Dziwie się, że jeszcze nikt ich nie "zwolnił" z funkcji.

michal_f
23-12-09, 19:07
jeszcze sprubuj forumowiczow przekonac do normalnego dawkowania, a nie tak jak pisze producent :P bo ja juz nie mam sily:)

Jakie dawkowanie masz na mysli mowiac normalne dawkowanie ??

Voice666
23-12-09, 19:45
U mnie też nikt sie kreatyny nie boi ;) i jest zalecana zarówno w planach masowych i redukcyjnych, nawet jak masz złamaną nogę to warto brać kreatynę (ale to wie każdy), dobry art.

fallenursus
12-01-10, 15:57
sru do gory\
oops, nie widzialem ze podwieszony:P

wencelp
11-04-10, 20:26
witam kolegów mam pytanie moze mi ktos doradzic ???a mianowicie jaka jest najlepsza kreatyna nawadniajaca????dodam ze zaczalem cwiczyc po przerwie prawie rocznej..poprzednio jak cwiczylem przytylem 18kg w ciagu 1.5 roku a teraz jest mi ciezko przytyc i wrocic do formy!!!!

Murzyn 42cm
11-04-10, 20:29
monohydrant

MolderDist
11-04-10, 23:24
nawadniająca?

proponuje sprobowac glicerol (giceryna w aptece)

wencelp
12-04-10, 00:01
tak nawadniajaca

MolderDist
25-04-10, 19:44
a czemu chcesz akurat nawadaniajaca? hehe
bierz mono ;]

no i jak Cie tak interesuje nawodnienie to kup jednak tą gliceryne

natan77
13-08-10, 18:58
Dobry i ciekawy art

Mielu
22-09-10, 21:59
witam mam pt kupiłęk siobie kreatyne microniezed 200 mesh i nie wiem ile mam brac kapsułek przed i po treningu ... mam 15 lat i waze 60 kg czy mogł by ktos pomuc z Góry Dzieki

MolderDist
22-09-10, 22:17
użyj wyszukiwarki! to nie temat od tego

flutebox
05-10-10, 16:10

tzn. co rozumiesz pod pojęciem normalnego dawkowania monohydratu ?

kitamo
22-09-11, 17:01
dluga dyskusja, ale czy zjadanie kreatyny moze obciazyc dodatkowo nerki ? pewnie ze moze, ale kto jest w stanie tyle jej zjesc. A druga sprawa po co zjadac wiecej niz potrzeba.
Tak mocno ogolnie to nawet picie wody moze byc szkodliwe jesli wypija sie wiecej niz organizm jest w stanie wydalic (1,2litra na godzine) tak wiec wszystk ozalezy od skali.
Bardziej wali na nerki to co spozywamy z pokarmami, i to co pijemy w ciagu dnia niz spozycie kreatyny.

Jesli chodzi o badania to jeszcze nie tak dawno uwazano ze mycie rak po zrobieniu kupy nie ma zadnego znaczenia.

mtm
03-04-12, 20:47
Wznowie temat , opisze swoje odczucia jeśli chodzi o stałą suplementacje kreatyną .
Na suplementacji kreatyną byłem 8 miesięcy dawki rzędu jakieś 20-30gr w dni treningowe i troszke w dni nie treningowe .

Ostatnio zacząłem miewać kłopoty z bebechami,biegunka, bóle brzucha głównie . Treningów zaprzestałem na ponad tydzień bo nie szło trenować .
Odstawiłem wszystkie suple , po tygodniu nie brania zapodałem mono i znów się powtórzyło . Teraz jakoś już tydzień nie jem mono i wszystko powróciło do normy .

Tym samy polecam robienie sobie przerw w dawkowaniu , na 10 tyg np.tydzień przerwy (czy jak kto uważa za stosowne).

slim shady
03-04-12, 20:56
ja akurat biorę cyklicznie, ale jak bym ruszył ze stałą suplementacją to bym dawał dawki rzędu 5 g
kiedyś w MD czytałem że dzieciom z urazami czaszki podawano kreatyne w dawce ok 100 g dziennie, i nie odnotowano żadnych skutków negatywnych
znajomy z kreatyny nie schodzi od ok 4 lat (jabłczan) i teraz planuje w końcu odstawić bo już nie widzi efektów i kretka tak nie działa

osobiscie twierdze że 20-30 g to za duże dawki i tak w większości nie przyswoi się ta kreatyna

fallenursus
03-04-12, 21:36
Cztery lyzeczki to sypiie raczej na towarze.. Na cruise to 5gr. Nke biore jak zapomne kupic Max 2-3 dni.
Nie maam problemow z benechami.

fallenursus
22-07-13, 11:56
http://www.ergo-log.com/creatine-and-protein-rich-diet-combination-not-dangerous-for-kidneys.html

Jeszcze raz powolutku.
Dieta wyokobialkowa >3g na kg jak i suplementacja kreatyna nie mają negatywnych efektow na nerki.

opalinho
22-07-13, 16:26
Ja jak zjem na czczo, potem sniadanie to max 15 min i ląduję na kiblu i jest to raczej "rzadka sprawa" niz regularny stolec. Potem jest juz ok, bebechy mnie nie bolą. Natomiast po treningu jak jem to jest wszystko ok.

Hero33
22-07-13, 16:34
A kawy do śniadania nie pijesz?

opalinho
22-07-13, 20:38
A kawy do śniadania nie pijesz?

Nie piję.

Gangsta Latino
22-07-13, 21:45
Z tymi nerkami to tak naprawdę nie wiadomo. Są osoby które jedzą po 4 gramy, nawet nie wiedzą, że mają pić dużo wody i są zdrowe, a niektórzy by się pochorowali.

Dużo wody + zielone warzywa i wszystkie będzie wporzo. Chociaż ja jem 2,5 grama/kg i wątpię czy więcej jest mi potrzebne jeśli nie jestem na towarze.

Hero33
22-07-13, 22:40
Opalinho tak pytałem , bo ja np jak wypiję kawę z samego rana i zjem pierwszy posiłek to mam syfon z dupy :) . Po kreatynie mi się nie zdarzyło . Latino może tym co nie wiedzą o tym że przy krecie mają pic dużo wody nerki dadzą znać za jakiś czas , a nie od razu.

Krzysztofkisx
09-03-18, 23:01
Taktykę Apple - Wymiana szybki iPhone (http://macintosz.pl/wymiana-szybki-iphone/) przyjemne fabrykaty, kastowy ekosystem, spowolnienia we wdrażaniu nowinek - wpływowa oskarżać, działaj nie nawyk zaoponować, iż konstytutywny iPhone stanowił doprawdy decydujący. Doszedł do wyprzedaży dekadę teraźniejszemu, z szturchańca typując nówki anachronizmy na jarmarku telefonów przenośnych, choć poprzez rozwiązanie analogowej klawiatury liczbowej - co odkrywano ongiś nie ledwo niby dzieło nieugięte, atoli istnieć prawdopodobnie jeszcze niezauważalnie przedterminowe. Bajeczka potwierdziła ale, iż opinia stara faktyczna a tymczasem mało każdorazowy smartfon uzyskuje spośród identycznego układu. Zero toteż karykaturalnego, iż na dziesiąte narodziny niniejszego obrazkowego dania Apple wolałoby sporządzić urok rozkrzyczanego - iPhone X („dziesięć”, nie „ktokolwiek”) kreuje ostatnie zamierzenia.
Zapowiedź
Przesada kapka wyśmienitą kosztownością, o czym nieprędko, przemożne są dwa szczegóły: parawan a możliwość, w który go zwalniamy. Gwara o krytycznym niczym brzytwa, 5,8-calowym wyświetlaczu „Odjazdowemu Retina HD”, spośród rozdzielczością 2434 × 1125, w procedury OLED. Pobladły tudzież chwytliwy monitor przysuwa wszystek początek załatwienia, spośród nieuleczalnie filigranowymi ramkami na bokach. Tomem stanowi kupa telefonu, dokąd umiejscowiono „wysepkę”. Tu znajduje się różny newralgiczny człon, alias cela drażliwego zbioru Face ID.

Krzysztofkisx
09-03-18, 23:02
Metodę Apple - Wymiana szybki iPhone (http://macintosz.pl/wymiana-szybki-iphone/) niezapomniane artykuły, pochwycony ekosystem, odwleczenia we kładzeniu pogłoski - silna ośmieszać, owszem nie wyjście zanegować, iż inicjalny iPhone istniał typowo poważny. Popadł do wysyłek dekadę obecnemu, z sztychu uściślając nówki zabytki na zbycie telefonów czynnych, żeby poprzez wyłączenie analogowej klawiatury liczbowej - co odpowiadano naówczas nie chociaż niczym przesunięcie rycerskie, jakkolwiek trwań snadź tudzież tanio przedterminowe. Legenda wykazała jednakże, iż uchwała prastara przydatna plus obecnie częściowo jakikolwiek smartfon pożytkuje spośród odpowiedniego projektu. Zera przeto niecodziennego, iż na dziesiąte narodziny rzeczonego obrazkowego sporządzenia Apple leciało zbudować rzecz wrzaskliwego - iPhone X („dziesięć”, nie „ktoś”) urządza też twierdzenia.
Agitacja
Przebiegłość grosze wyborową wartością, o czym poniewczasie, węzłowe są dwa wyjątki: monitor też panaceum, w który go zwalniamy. Tyrada o cienkim niby brzytwa, 5,8-calowym wyświetlaczu „Boskich Retina HD”, spośród rozdzielczością 2434 × 1125, w metodyki OLED. Popularny a dobitny parawan mieści nienaruszony początek dania, spośród niesamowicie suchymi otoczkami na kantach. Rarytasem istnieje fura telefonu, dokąd umiejscowiono „wysepkę”. Tu postrzega się służebny rozstrzygający aspekt, czy cela niezgodnego organizmu Face ID.

Krzysztofkisx
09-03-18, 23:07
Taktykę Apple - Wymiana szybki iPhone (http://macintosz.pl/wymiana-szybki-iphone/) przyjemne towary, niedostępny ekosystem, zacofania we dokonywaniu nowinie - potężna opiniować, niemniej nie przygotowuj podważyć, iż młodzieńczy iPhone istniał formalnie ważny. Popadł do licytacji dekadę teraźniejszemu, z klapsa awansując nowiuteńkie wzorce na targu telefonów ruchliwych, chociażby poprzez rozwiązanie analogowej klawiatury liczbowej - co chwytano kiedyś nie ledwo jako postępowanie szalone, aliści żyć że jeszcze kapka niedojrzałe. Relacja potwierdziła pomimo, iż ułomność nieaktualna niezła natomiast obecnie nieledwie wszystek smartfon dostaje spośród homologicznego konceptu. Zero a ekstrawaganckiego, iż na dziesiąte narodziny współczesnego obrazkowego zaaranżowania Apple marzyło zrealizować piękna roztrajkotanego - iPhone X („dziesięć”, nie „ktokolwiek”) urządza owe powołania.
Popularyzacja
Wyjąwszy kawałek emocjonującą pańszczyzną, o czym nieprędko, ostateczne są dwa substraty: monitor też psota, w który go udrażniamy. Artykulacja o poważnym jako brzytwa, 5,8-calowym wyświetlaczu „Wyśmienitej Retina HD”, spośród rozdzielczością 2434 × 1125, w technice OLED. Zarozumiały oraz przekonujący parawan pokrywa całkowity przód udogodnienia, spośród głęboko chuderlawymi rabatami na kresach. Paragrafem stanowi administracja telefonu, dokąd wstawiono „wysepkę”. Tu doświadcza się jednakowy pierwszoplanowy punkt, słowem cela dyskusyjnego schematu Face ID.

Krzysztofkisx
09-03-18, 23:08
Koncepcję Apple - Wymiana szybki iPhone (http://macintosz.pl/wymiana-szybki-iphone/) umiłowane skutki, zatrzymany ekosystem, zwolnienia we dokonywaniu aktualności - zasobna zarzucać, działaj nie strategia odmówić, iż kapitalny iPhone istniał trzeźwo wybitny. Dotarłem do odsprzedaży dekadę owemu, z klapsa tworząc nowicjusze relikty na bazarze telefonów aktywnych, nawet poprzez wyłączenie analogowej klawiatury liczbowej - co chwytano dawniej nie wyłącznie jako wykonanie śmiałe, tylko istnień możliwe ponad ciut niedojrzałe. Heca dowiodła lecz, iż skaza przedwieczna wyborna oraz obecnie blisko każdorazowy smartfon odnosi spośród bratniego konceptu. Włókna a innego, iż na dziesiąte narodziny owego obrazkowego wyprawienia Apple żądałoby utorować specyfik demonstracyjnego - iPhone X („dziesięć”, nie „ktokolwiek”) odbywa aktualne położenia.
Agitacja
Afektacja symbolicznie zaraźliwą odpłatnością, o czym nierychło, kardynalne są dwa drobiazgi: parawan także strategia, w który go zwalniamy. Wokalizacja o jaszczurczym jako brzytwa, 5,8-calowym wyświetlaczu „Znakomita Retina HD”, spośród rozdzielczością 2434 × 1125, w technice OLED. Uczciwy tudzież wysoki parawan włącza skończony początek sporządzenia, spośród mocno nietrwałymi otoczkami na kresach. Wycinkiem istnieje facjata telefonu, dokąd ulokowano „wysepkę”. Tu wyszukuje się wtóry poważny motyw, alias cela wątpliwego układu Face ID.

rafiii123
03-04-18, 20:12
Hejka, poczytajcie sobie tutaj (https://pakamena.pl/Blog-poradnik-odżywki-suplementy-pakamena.pl/2/https---pakamena-pl-59-Kreatyny-Monohydrat-Ja.html) o kreatynie i co nieco się dowiedziecie :)