PDA

Zobacz pełną wersję : Ostrowia z woda i mlekiem

piap1
02-07-09, 20:48
Pije ostrowie 3razy dziennie rano po treningu i wieczorem.Co myślicie o tym żeby rano i po treningu pić ja z woda a na noc z mlekiem ?bo podobno z mlekiem sie dłużej wchłania.Czy moze lepiej rano i wieczorem pić z mlekiem żeby sie powoli wchłanialo a tylko po treningu z woda żeby szybko sie wchłonęło jak myślicie ?prosze o wasze opinię i relacje jak sami robicie

pablo91prg
02-07-09, 21:05
Pijesz bezpośrednio po treningu?

Białko to tylko uzupełnienie diety, pijesz wtedy, kiedy nie możesz dostarczyć odpowiedniej ilości białka z samego posiłku, np. w szkole. Oczywiście możesz dodawać go jako dodatek między posiłkami, ale pamiętaj, że co za dużo to nie zdrowo.

piap1
02-07-09, 21:27
Pije białko godzinę po treningu a bezsporpedoho po treningu jem tylko węgle a godzinę po białko

pablo91prg
03-07-09, 11:50
Godzinę po treningu musisz zjeść posiłek potreningowy, w którym zawarte będą i białka i węgle i tłuszcze.

Oczywiście bezpośrednio po treningu węgle, tak jak trzeba. Białko możesz pić na noc, jeśli Ci to nie przeszkadza. Niektorzy mają wzdęcia po białku, więc uważaj :)

Budrys
03-07-09, 13:04
zdecydowanie to co dłużej się przyswaja jest dobre na noc, ale jeśli idziesz na mase to na noc nie tylko białko ale i węgle, bo samo białko by sie strawić potrzebuje sporo energii..., jeśli zaś lecisz na definicję to tylko długo przyswajalne białko na noc

pablo91prg
03-07-09, 13:41
O węglach na noc pisałem mu w innym temacie, ale rada na pewno mu się przyda ;)

Rynju
03-07-09, 13:43
ja tam bym dal bialkowy posilek na noc a nie odzywke. Ostrowia raz dwa i ja rozlozysz, pozatym zle sie klasc na pusty zoladek po wypiciu jakos 400ml ostrowii, mi by sie zle spalo ;)

bullet
03-07-09, 14:01
kurcze widze, ze kazdy co innego pisze, a ja jeszcze inaczej zaproponuje.
odzywke nalezy stosowac rownoczesnie z dietą, tzn bialka pobierac z diety i z ostrowi.
ja na noc pije tylko bialeczko- nic juz nie jem.

pablo91prg
03-07-09, 17:52
kurcze widze, ze kazdy co innego pisze, a ja jeszcze inaczej zaproponuje.
odzywke nalezy stosowac rownoczesnie z dietą, tzn bialka pobierac z diety i z ostrowi.
ja na noc pije tylko bialeczko- nic juz nie jem.

to zalezy od upodobań, jeśli wystarczy Ci białko na noc to luz. Możesz zjeść zamiast tego kostke twarogu albo tuńczyka. Warto dodać trochę wegli, chociażby w postaci pieczywa.

bullet
03-07-09, 18:20
do czego sa potrzebne wegle podczas snu??
mnie zawsze uczono, ze wegle przed wysilkiem a imi blizej wieczora tym mniej wegli.

pablo91prg
03-07-09, 19:27
Mniej, co nie znaczy w ogole. Jak zjesz trochę węgli, powtarzam - trochę, to pewnie nie obudzisz sie w nocy i nie powędrujesz do lodówki ;)

MolderDist
04-07-09, 00:38
Po cóż węgle na noc?

W ciągu dnia dostarczamy wystarczająco energii na wykorzystanie białka do odpowiednich spraw.

Za to, jezeli tej energii w nocy nie wykorzystamy odrazu zamieni się w tkanke tłuszczową! Jedyne przypadki, które znam, którym służy jedzenie wegli przed snem to totalne ektomorfy.

Jeżeli chodzi o węgle to jedyne skromne ilości, które są w warzywach. Warzywa do każdego posiłku, również tego przed snem.

Pamiętajcie, że twaróg nie jest najlepszym dostawcą białka, jeżeli już jeśc na noc to raczej zamiennie np. jeden dzień twaróg, drugi łosoś itp.

Budrys
08-07-09, 15:22
No słusznie słusznie MolderDist, ale powiedz mi czy pomyślałeś o ludziach którzy mają treningi o dosyć późnych porach, nie mówie w żadnym razie o porze przed snem, ale np. pod wieczór, oni mogą jak najbardziej potrzebować energi do pełnej regeneracji (węglowodanów), a mówiąc bardziej dokładnie chodzi o uzupełnienie zużytego na treningu glikogenu mięśniowego. Wiadomo jakie są czasy regeneracji potreningowej-od doby do czasem nawet trzech jeśli trening był mocny, w tym czasie regeneracja oznacza nie tylko odbudowe uszkodzonych tkanek mięśniowych (za pomocą białka) ale i uzupełnianie glikogenu mięśniowego (za pomocą węgli), co w efekcie czyni cie większym ale i silniejszym. Faktem zapewne jest że z węglowodanami na noc łatwo przesadzić, dlatego powtarzam to co wcześniej że samo białko na noc jest dobre dla osób lecących na wysoką definicję mięśniową.

Zgadzam się natomiast z tym że białko pod postacią twarogu na noc jest najlepsze. Sam unikam picia odżywki na noc na korzyść takiej właśnie "kolacji" która daje dobre zabezpieczenie przed nocnym katabolizmem.