PDA

Zobacz pełną wersję : Młody kulturysta

Francuz__
28-06-09, 20:49
mam sprawee ... mam 14 lat chodze na siłownie już miesiąć :D mam plan treningowy nie obiążający kręgosłupa :D starsi doświadczenii kumple mi pomagają jak co robić zeby rosnąć . ;d z pleców ćwicze tylko górne partie mięśnii ... :surprised: mam 169 cm i waże 61 kg :D biceps 34 cm , klatka 96 cm :D

biore odżywki MASS XXL i creatyne w proszkuu :D czytałem że to najlepiej łączyć ... i biore artreo na ochrone stawów :D polecili mi to na siłowni tak samo jak inne odżywkii ....

co o tym mysliciieee :D:D ? : * mozę mi to zaszkodzić ? :neutral:

wojtas3
28-06-09, 20:59
Francuz__ odpuścił byś sobie tą kreatynę gainera też bym odstawił na twoim miejscu taki młody jesteś i szczupły węgle lepiej dostarczaj z zwykłego jedzenia

niewula
28-06-09, 21:04
to ci poqwiem ,ze wyrzucilews kase w bloto bo w tym wieku cialo by ci rslo 2 razy lepiej jakbys ta kase przeznaczylk na dobre jedzenie

zybiy
28-06-09, 22:02
Na odżywki masz jeszcze czas zdrowo odżywiaj się i odpowiednia dieta,będzie OK.

zCzymDoLudzi
28-06-09, 22:32
Dieta. Człowieku masz 14 lat jeszcze zdążysz urosnąć! na twoim miejscu odstawiłbym to wszystko i zaczął normalnie się odżywiać

kapec
28-06-09, 23:34
Do którego roku życia taką diete powinno się trzymać, a późiniej suplementy?
http://www.clicoweb.com/clic.php?pseudo=fabik

niewula
29-06-09, 00:03
dopoki chcesz ladnie wygladac i uprawioac kulturystyke sie powinno trzymac diete
w kulturystyce dieta nie polega na glodzeniu sie..

Adamos1
29-06-09, 00:08
powiem ci tyle jezli chcesz przybrac na masie w tym wieku to nie bierz odzywek poniewaz twój organizm jest na to za młody najlepiej najedz sie jak najwiecej obiadków robionych przez mame bo tam amsz najwiecej wartosci odzywczych i nie truj sie narazie niczym tylko cwicz

adonis18
29-06-09, 00:13
Do którego roku życia taką diete powinno się trzymać, a późiniej suplementy?
http://www.clicoweb.com/clic.php?pseudo=fabik

całe życie trzeba dietę trzymać. od tego wszystko zależy. suplementy - jak będzie taka potrzeba, ale na pewno jeszcze nei przez nast 4,5 lat
elo

KowalX
29-06-09, 04:08
białko możesz dodać ,a z resztą zaczekaj

Francuz__
29-06-09, 10:12
a jedzenie tycho dżywek może mi sprawić problemy ze wzrostem ?

loCCo
29-06-09, 12:43
Witam!! Koledzy zwracam sie z prośbą o pomoc. Nie należę do osób którym obcy jest wysiłek fizyczny ani trening na siłowni Z racji tego że zaczęły sie wakacje, a w czasie roku akademickiego nie miałem czasu za bardzo uczęszczać na siłke, postanowilem ze nadrobię te zaległości na siłce która jest niedaleko mnie. Rozmyslalem ostatnio o suplementacji więc postanowilem napisac na forum i zasięgnąć porady osób które się na tym znają ;) W ciągu roku akademckiego biochemia była bliskim mi przedmiotem więc to i owo wiem. Z racji tego że nie zależy mi na szybkim efekcie tylko na konsekwentnym wzrostem masy mięśniowej a co za tym idzie siły w czasie wynikającej z odpowiedniego treningu, kieruje tutaj moje pytanie. Jakich suplementów używać na początek???? dopowiem jeszcze że nie miałem z nimi wczesniej do czynienia, tylko jechalem troche ze tak powiem na suchara :) Rozmyslalem ostatnimi czasy wlasnie o BCAA, jako aminokwasach egzogennych niezbędnych do syntezy białka mięśniowego, ale wyczytalem że głownie tryptofan hamuje synteze serotoniny w mózgu i tym samym zapobiega to zmęczeniu, więc nie wiem czy BCAA pomaga w budowie białka czy zapobiega zmęczeniu ustroju. Z kolei Kreatyna jako składowa fosfokreatyny w mięśniach, stanowi magazyn ATP dla intensywnie pracujących mięśni, więc też ma to pośredni wpływ na zwiększenie wytrzymałości mięśni... Dlatego zależałoby mi na wskazanie mi odpowiedniego suplementu któregoś z tych dwóch lub nawet innego, którego zażywanie w połączeniu z odpowiednim treningiem da mi widoczny efekt. Przypomnę że nie zależy mi na szybkim efekcie tylko na konsekwentnej pracy czego owocem będzie zadowalająca masa mięśniowa

Z góry dziękuje za odpowiedź i Pozdrawiam...

btw, przepraszam ze słabą składnię, ale jestem w pracy i pisałem na szybkości...

BoloYeung
29-06-09, 12:54
loCCo najprostrzy sposób to jablczan kreatyny z treca 180(albo i więcej) caps plus massxxl 4800g do tego dieta i efekty będą napewno

a co do poprzednika to na suple zawczesniej "pij mleko będziesz wielki" heh

loCCo
29-06-09, 18:57
Dzięki koledzy za odpowiedź.

A więc tak z racji tego że miałbym zamiar juz zacząc ćwiczyc bardziej regularnie od przyszłego poniedziałku ( teraz jeszcze troche duzo roboty mam to tez czasowo bym nie wyrabiał) przygotowalem sobie odpowiadającą mi dietę dla faceta o masie 76-77 kg (sięgnąłem rady wlasnie z przykładowych diet na masę na naszym forum, dzięki). Bardziej mi chodzi o przyrost czystej masy mięśniowej niż rzeźby (pozatym za bardzo nie ma czego rzeźbić :P) ponieważ kilka lat temu mialem lekką nadwagę co dało po sobie znaki tu i ówdzie m. in na brzuszku i w okolicach, ale wtedy w odpowiednim momencie podjąłem próby odchudzania i wyniki były rewelacyjne. Zacząłem je stosować w wieku dojrzewania więc ubytek masy a zwiększenie wzrostu spowodowalo że byłem chudy jak patyk.( w ciągu miesiąca zrzuciłem bodajże 15 kg.) Ale teraz juz od 4 lat mam tą samą wagę 76-77 kg przy wzroście 183 cm także mój BMI jest w jak najlepszym porządku. Szczegółowy plan treningowy jeszcze sobie opracuje na spokojnie przez ten tydzień tylko tak pomyślalem sobie nad niewielkimi dawkami odżywek. Jabłczan Kreatyny który polecił mi BoloYeung albo wyczytalem także ze godny uwagi jest izolat białka serwatki z jego 156 BV bodajże. I teraz moje pytanie... Nie będzie chyba złem stosowanie ich ( w odpowiednich ilościach podanych przez producenta ) na początku, oczywiście wraz z wybraną przeze mnie dietą i konsekwentnym treningiem dla polepszenia efektów mojej pracy ??

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź...

loCCo
29-06-09, 21:12
w sumie to masz racje, nie ma co sie porywac z motyką... ok to tak bedzie od poniedziałku dieta + program treningowy... tylko chcialbym jeszcze zaptrać, bo mam zamiar robić ćwiczenia w Pon we Wt w Srode zrobic sobie przerwe, w czwartek dalej i w piątek też... chcialbym teraz zapytać tylko o czas i o ilość, jeden trening dziennie tak?? a jaki przedział czasowy 1 h - 1.5 czy zalezy od mojej wytrzymałości ??

Pozdrawiam

piap1
30-06-09, 08:22
Przede wszystkim gratuluję ze zaczęłes w tak młodym wieku.Ile bym dał teraz żeby tak wcześnie zacząć :( ale odnośnie twojego pytania przede wszystkim zapomnij o wszelkiego rodzaju kreatych twój organizm jest jeszcze młody i poradzi sobie bez tego.Natomiast białko czy gainera możesz brać jako uzupełnienie diety najlepiej kup na początek coś tańszego i obserwuj efekty.Pozdrawiam

PromaR
09-07-09, 21:35
zgadzam sie z innymi w tym wieku zawcześnie może to spowodować zabużenie wzrostu ja akutualnie ćwicze w domu i na czysto nigdy nie brałem żadnych dopalaczy i mam 178 wzrostu mam 15lat klatka 99cm i 35,5 biceps te mięśnie są wypracowane i nie boje sie że potem oklapną ;p pozdro all

niewula
09-07-09, 21:54
kazdy sie cieszy z tej okazji ale po huja odnawiasz temat ja juz byl zakonczony ;/