Zobacz pełną wersję : Bardzo bym Prosil o skuteczny plan na mase
Witam . Mam 15 lat i swą przygode z silownia zaczolem 4 miesiace temu :) . Cwicze tak jak sie nauczylem przez te 4 miesiace wiec efekty sa bardzo male. Prosilbym o jakis plan i wskazowki dotyczacy cwiczen. Info:
-66kg
-175cm wzrostu
-biceps: 33cm
-klatka: 91 cm
Z gory dziekuje za udzielona pomoc :)
Witam . Mam 15 lat i swą przygode z silownia zaczolem 4 miesiace temu :) . Cwicze tak jak sie nauczylem przez te 4 miesiace wiec efekty sa bardzo male. Prosilbym o jakis plan i wskazowki dotyczacy cwiczen. Info:
-66kg
-175cm wzrostu
-biceps: 33cm
-klatka: 91 cm
Z gory dziekuje za udzielona pomoc :)
masz dietę ?
na początek poleć może jakimś 3dniowym fbw
FBW dla poczatkujacych ze starzem ponizej 6 miechow z programow podwieszony zobacz. I nie marudz - Martwy Ciag i przysiady to podstawa budowania masy, wiec ucz sie tego tak jak w artykule (tez w podwieszonych) napisane i nie marudz! Pozdro
Aha, dieta to 70% sukcesu na silowni!;p
No ja wlasnie diety nie zaczolem stosowac :P. Czy taka dieta ma sie skladac z 5 bogatych w bialko posilkow? czy posilki normalne a bialko osobno?
okej :P dzieki wielkie :)
węgle odpuszczasz tylko do ostatniego przed snem (przy 6ściu)
No dinozaur nie wmowisz mi chyba ze mc i siady nie sa pomocne w masowkach???
p_narozny nie powiedział że są nie pomocne powiedział że nie są nie zastąpione podoba mi się tok myślenia dinozaura clap nie powtarza po kimś jak papuga:whistle:
Wez zacytuj wojtas gdzie napisalem ze sa niezastapione?
Czy jesli napisze ze jakies cwiczenia sa podstawowe w masowka to wykluczam jakies inne pomocne cwiczenia? Otoz nie, logiczne myslenie sie klania Panie wojtas oraz dinozaur.. Odnosilem sie akurat do danego programu, ktory polecilem zalozycielowi tego tematu! W ktorym zreszta programie oba cwiczenia wystepuja.
A uwaga dino odnosnie harda ktory nakladl mi bzdur do glowy o kant dupy - nie masz pojecia dlaczego polecilem te cwiczenia czy dlaczego je cenie w ogole to sobie daruj takie texty ziomus.
Pozdro
No i oto mniej wiecej mi chodzi. Nigdzie nie napisalem 'nie na siadow i mc to nie ma masy' - bezsensowna nadinterpretacja mojej wypowiedzi, to wszystko.
teraz podajcie sobie sogi ;)
dino ma racje nie było harda nie było fbw i proste,gosc głowe miał do treningu ale nie jest jakims guru przynajmniej dla mnie,wiec nie wierze na slepo ze mozna miec 50 w łapie od mc i siadów
dino ma racje nie było harda nie było fbw i proste,gosc głowe miał do treningu ale nie jest jakims guru przynajmniej dla mnie,wiec nie wierze na slepo ze mozna miec 50 w łapie od mc i siadów
To uwazasz hans ze fbw sa zle na budowanie masy? Podaj jakies argumenty przeciw a nie piszesz offtopa odnosnie harda, nie wiedziec czemu w ogole. Gosc prosil o program na mase a Ty piszez o hardzie oraz o budowaniu bicepsa za pomoca mc i siadow. Podaj jakis plan dobry dla zoltodzioba, z pozytkiem dla wszystkich. Pozdro
Ano zgodze sie z Toba, ja zrobilem 1 raz fbw i bardzo ladnie mi poszlo, a co wybiore potem to juz sie zobaczy, narazie robie wycinke (jade splitem po 2x kazdy miesien w tygodniu) tego cudu ktory nabralem przez ostatnie miesiace:yawn:
Tez czuje ze fbw jest pozyteczny przy ogolnym budowaniu masy, sa glosy ze mozna zaniedbac jakies partie, ja sie skupilem w ostatnim czasie na nogach i plecach (przy 5x5) no i nie zawiodlem sie, sa takie jak bym sobie zyczyl przed zaczeciem tego treningu. Wiadomo, dla kazdego moze byc dobre cos innego a przy dobrej misce efekty powinny byc, bo o nadwyzke kaloryczna glownie chodzi w diecie przy budowaniu miesa. Przy poprzednich splitach (dawno dawno temu) nie skupialem sie na masie (nie rozliczalem zapotrzebowania kalorycznego itp) wiec nie moge jeszcze ocenic dzialania splitu w budowaniu masy dla swojej osoby. Po wakacjach, kto wie:)
Pozdrawiam
jechałem fbw ok 7tyg,nabrałem 3 kilo i troche siły,ale uwazam ze zmiana treningu przyczyniła sie do przyrostu a masa głównie w nogi poszła bo je wczesniej zaniedbałem,nie jade po hard work bo po co mi to?nie podoba mi sie jego podejscie do split,i wątpie w jego fotki i wymiary,uderz sie w piers i powiedz ze wierzysz w to ze koles mało co cwiczy biceps(bo tak pisał)nie bierze ssa i ma 50 w łapie?kurwa kulturysta wydaje sporo zeby takie łapy miec,a hard pisał ze nawet mało odzywek brał???to co jestem pojebany czy mysle logicznie??nic do niego niemam, mam w dupie prawde w tej sprawie juz ten temat był drążony,ma pojecie owszem na treningu sie zna!!!!koniec niema go tu wiec nie dyskutujmy bez niego.
dokładnie,na sucho to sie pedały jadą,aczkolwiek nie mam nic do cwiczenia na sucho poprostu wole na mokro..... a skuteczny plan na mase????mysle ze wiekszosc z was zaczynała masowym splitem ja tez wiec tobie tez polecam.
Swoja droga obilo mi sie o uszy (oczy) - ze nigdy nie bral odzywek, nie tylko malo;) Raz probke jakas przed treningiem i to tyle. Nie dowiemy sie wielu rzeczy, juz po ptokach, wydaje mi sie ze hard nie wroci juz na forum, a szkoda bo faktycznie znal sie na treningu, potem tylko syfy zaczely wychodzic.. Dosyc off topicowania, pozdro
czyli bialko to np: ryż , mleko , jajka a weglowodany np chlebek? :)
Bialko: drob, wolowina (chuda:P), ryby (makrela, tunczyk), jaja, odzywka bialkowa - to przyklady.
Weglowodany: ryz (ciemny/bialy), makaron (ciemny/bialy), kasze, ziemniaki (odpuszczaj je sobie na rzecz pierwszych dwoch jesli tylko mozesz), chleb (jak juz wcinasz to tylko ciemny, im 'ciezszy' w rece razowiec, tym lepiej). Po treningu banan:)
czyli bialko to np: ryż , mleko , jajka a weglowodany np chlebek? :)
nie białko to sery białe,drób,mleko jajka ,kefir,maślanka,zielony groszek,fasola,schabowy,wołowina,ryby
węglowodany to ryż,makaron,kasza,makaron ryżowy :)
to ja juz tak na szybko ulozylem sobie diete :P
Sniadanko : jajecznica z 2 jaj
drugie sniadanie : czarny chlebek z bialym serkiem
obiad: jajko sadzone z kefirem i ryzem
drugie danie : troche mieska drobiowego
podwieczorek: serek homogenizowazy ( np danio )
kolacja: makaron z miesem :)
stosujac sie do wskazowek to chyba dobra dieta :P
cos tam wiedzial Ale w temacie o mostkowaniu stracilem do niego szacun bo glupot popisal
hmm a co on tam dokładnie napisał bo nie pamiętam ?
poza tym dla przypomnienia ogłaszam wszem i wobec: przecież wyszło na jaw, że Hard ściemniał ze zdjęciem (wmawiał, że to jego plecy były w avatarze... co za tym idzie z wymiarami pewnie też go fantazja poniosła) a tak na prawdę ktoś dał foty jakiegoś kulturysty i wyszło, że HardWorkout był oszustem :smile: i argumenty, że urodziło mu się dziecko i nie będzie miał czasu na forum hehhe (pamiętam uśmiałem się wtedy) :twisted: ale najbardziej mnie rozbawiła sytuacja płaczu i lamentu jaki zaczął się na forum po jego odejściu :smile:
poza tym dla przypomnienia ogłaszam wszem i wobec: przecież wyszło na jaw, że Hard ściemniał ze zdjęciem (wmawiał, że to jego plecy były w avatarze... co za tym idzie z wymiarami pewnie też go fantazja poniosła) a tak na prawdę ktoś dał foty jakiegoś kulturysty i wyszło, że HardWorkout był oszustem :smile: i argumenty, że urodziło mu się dziecko i nie będzie miał czasu na forum hehhe (pamiętam uśmiałem się wtedy) :twisted: ale najbardziej mnie rozbawiła sytuacja płaczu i lamentu jaki zaczął się na forum po jego odejściu :smile:
Lovelas, a pamietasz to zdjecie?:) Rozpoznasz na nim KOGOKOLWIEK? Skad wiesz ze to kulturysta? Zdaje sie nie widac tam twarzy - nie osadzaj jesli nie masz zadnej pewnosci, bo nikt nie ma a wiele osob sie wypowiadalo. To ze ktos znalazl fotke w zbiorze fotek jakiegos kulturysty, wcale nie oznacza ze to wlasnie jego fotka, sytuacje mozna dokladnie odwrocic i wyjdzie na to samo. Zeby nie bylo, nikogo nie bronie, ale takie sa fakty - nikt nie wie kto jest na tej focie:P
A choooyek wie czy jeszcze krazy po forum:)
Początkująca
27-06-09, 20:49
dino, jezdzisz moze na zawody w WL??
Początkująca
27-06-09, 21:11
haha;D ja się jeszcze z takim czymś nie spotkałam ;P ale możliwe, przyjrzę się następnym razem :)
Lovelas, a pamietasz to zdjecie?:) Rozpoznasz na nim KOGOKOLWIEK? Skad wiesz ze to kulturysta? Zdaje sie nie widac tam twarzy - nie osadzaj jesli nie masz zadnej pewnosci, bo nikt nie ma a wiele osob sie wypowiadalo. To ze ktos znalazl fotke w zbiorze fotek jakiegos kulturysty, wcale nie oznacza ze to wlasnie jego fotka, sytuacje mozna dokladnie odwrocic i wyjdzie na to samo. Zeby nie bylo, nikogo nie bronie, ale takie sa fakty - nikt nie wie kto jest na tej focie:P
Jak tam była seria zdjęć tego kulturysty włącznie z twarzą... nie tylko ja to widziałem ale reszta forumowiczów również była zaskoczona :) i zaczęliście to tłumaczyć tym, że nie ważne jak wyglądał, ważne, że miał wiedzę. Nie pamiętam czy to jakiś Chorwat czy coś nie wiem już... ale było parę fotek... a z tego co pamiętam Hard po chorwacku nie pisał :smile: i wątpię żeby jakiś profesjonalny kulturysta wstawiał sobie fotki Harda xD
Hehehe:D To rusek chyba jakis byl (Fedorov zdaje sie). To byl zbior fotek, napewno nie robionych przez kulturyste, lecz przez jakiegos milosnika kulturystyki, a do galerii mozesz wrzucic wszystko, przeciez to zaden problem;) Nie wazne, liczy sie wiedza, ale jesli to byl kit - to krzyz na droge, po co tak klamac;p Qrwa n-ty temat zszedl na te same tory.. Pozdro