Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Bardzo bym Prosil o skuteczny plan na mase

Patryk94
22-06-09, 23:15
Witam . Mam 15 lat i swą przygode z silownia zaczolem 4 miesiace temu :) . Cwicze tak jak sie nauczylem przez te 4 miesiace wiec efekty sa bardzo male. Prosilbym o jakis plan i wskazowki dotyczacy cwiczen. Info:
-66kg
-175cm wzrostu
-biceps: 33cm
-klatka: 91 cm

Z gory dziekuje za udzielona pomoc :)

KowalX
22-06-09, 23:17
Witam . Mam 15 lat i swą przygode z silownia zaczolem 4 miesiace temu :) . Cwicze tak jak sie nauczylem przez te 4 miesiace wiec efekty sa bardzo male. Prosilbym o jakis plan i wskazowki dotyczacy cwiczen. Info:
-66kg
-175cm wzrostu
-biceps: 33cm
-klatka: 91 cm

Z gory dziekuje za udzielona pomoc :)

masz dietę ?
na początek poleć może jakimś 3dniowym fbw

p_narozny
23-06-09, 00:24
FBW dla poczatkujacych ze starzem ponizej 6 miechow z programow podwieszony zobacz. I nie marudz - Martwy Ciag i przysiady to podstawa budowania masy, wiec ucz sie tego tak jak w artykule (tez w podwieszonych) napisane i nie marudz! Pozdro
Aha, dieta to 70% sukcesu na silowni!;p

Patryk94
23-06-09, 17:01
No ja wlasnie diety nie zaczolem stosowac :P. Czy taka dieta ma sie skladac z 5 bogatych w bialko posilkow? czy posilki normalne a bialko osobno?

Patryk94
23-06-09, 18:35
okej :P dzieki wielkie :)

KowalX
23-06-09, 19:51
węgle odpuszczasz tylko do ostatniego przed snem (przy 6ściu)

p_narozny
23-06-09, 20:08
No dinozaur nie wmowisz mi chyba ze mc i siady nie sa pomocne w masowkach???

wojtas3
23-06-09, 20:45
p_narozny nie powiedział że są nie pomocne powiedział że nie są nie zastąpione podoba mi się tok myślenia dinozaura clap nie powtarza po kimś jak papuga:whistle:

p_narozny
23-06-09, 20:54
Wez zacytuj wojtas gdzie napisalem ze sa niezastapione?
Czy jesli napisze ze jakies cwiczenia sa podstawowe w masowka to wykluczam jakies inne pomocne cwiczenia? Otoz nie, logiczne myslenie sie klania Panie wojtas oraz dinozaur.. Odnosilem sie akurat do danego programu, ktory polecilem zalozycielowi tego tematu! W ktorym zreszta programie oba cwiczenia wystepuja.

A uwaga dino odnosnie harda ktory nakladl mi bzdur do glowy o kant dupy - nie masz pojecia dlaczego polecilem te cwiczenia czy dlaczego je cenie w ogole to sobie daruj takie texty ziomus.
Pozdro

p_narozny
23-06-09, 21:04
No i oto mniej wiecej mi chodzi. Nigdzie nie napisalem 'nie na siadow i mc to nie ma masy' - bezsensowna nadinterpretacja mojej wypowiedzi, to wszystko.

KowalX
23-06-09, 22:20
teraz podajcie sobie sogi ;)

p_narozny
24-06-09, 00:32
dinozaur: szacun;)

hans1237
24-06-09, 09:05
dino ma racje nie było harda nie było fbw i proste,gosc głowe miał do treningu ale nie jest jakims guru przynajmniej dla mnie,wiec nie wierze na slepo ze mozna miec 50 w łapie od mc i siadów

p_narozny
24-06-09, 14:20
dino ma racje nie było harda nie było fbw i proste,gosc głowe miał do treningu ale nie jest jakims guru przynajmniej dla mnie,wiec nie wierze na slepo ze mozna miec 50 w łapie od mc i siadów

To uwazasz hans ze fbw sa zle na budowanie masy? Podaj jakies argumenty przeciw a nie piszesz offtopa odnosnie harda, nie wiedziec czemu w ogole. Gosc prosil o program na mase a Ty piszez o hardzie oraz o budowaniu bicepsa za pomoca mc i siadow. Podaj jakis plan dobry dla zoltodzioba, z pozytkiem dla wszystkich. Pozdro

p_narozny
24-06-09, 15:35
Ano zgodze sie z Toba, ja zrobilem 1 raz fbw i bardzo ladnie mi poszlo, a co wybiore potem to juz sie zobaczy, narazie robie wycinke (jade splitem po 2x kazdy miesien w tygodniu) tego cudu ktory nabralem przez ostatnie miesiace:yawn:
Tez czuje ze fbw jest pozyteczny przy ogolnym budowaniu masy, sa glosy ze mozna zaniedbac jakies partie, ja sie skupilem w ostatnim czasie na nogach i plecach (przy 5x5) no i nie zawiodlem sie, sa takie jak bym sobie zyczyl przed zaczeciem tego treningu. Wiadomo, dla kazdego moze byc dobre cos innego a przy dobrej misce efekty powinny byc, bo o nadwyzke kaloryczna glownie chodzi w diecie przy budowaniu miesa. Przy poprzednich splitach (dawno dawno temu) nie skupialem sie na masie (nie rozliczalem zapotrzebowania kalorycznego itp) wiec nie moge jeszcze ocenic dzialania splitu w budowaniu masy dla swojej osoby. Po wakacjach, kto wie:)
Pozdrawiam

hans1237
24-06-09, 19:32
jechałem fbw ok 7tyg,nabrałem 3 kilo i troche siły,ale uwazam ze zmiana treningu przyczyniła sie do przyrostu a masa głównie w nogi poszła bo je wczesniej zaniedbałem,nie jade po hard work bo po co mi to?nie podoba mi sie jego podejscie do split,i wątpie w jego fotki i wymiary,uderz sie w piers i powiedz ze wierzysz w to ze koles mało co cwiczy biceps(bo tak pisał)nie bierze ssa i ma 50 w łapie?kurwa kulturysta wydaje sporo zeby takie łapy miec,a hard pisał ze nawet mało odzywek brał???to co jestem pojebany czy mysle logicznie??nic do niego niemam, mam w dupie prawde w tej sprawie juz ten temat był drążony,ma pojecie owszem na treningu sie zna!!!!koniec niema go tu wiec nie dyskutujmy bez niego.

hans1237
24-06-09, 22:31
dokładnie,na sucho to sie pedały jadą,aczkolwiek nie mam nic do cwiczenia na sucho poprostu wole na mokro..... a skuteczny plan na mase????mysle ze wiekszosc z was zaczynała masowym splitem ja tez wiec tobie tez polecam.

p_narozny
25-06-09, 00:56
Swoja droga obilo mi sie o uszy (oczy) - ze nigdy nie bral odzywek, nie tylko malo;) Raz probke jakas przed treningiem i to tyle. Nie dowiemy sie wielu rzeczy, juz po ptokach, wydaje mi sie ze hard nie wroci juz na forum, a szkoda bo faktycznie znal sie na treningu, potem tylko syfy zaczely wychodzic.. Dosyc off topicowania, pozdro

Patryk94
25-06-09, 23:21
czyli bialko to np: ryż , mleko , jajka a weglowodany np chlebek? :)

p_narozny
25-06-09, 23:25
Bialko: drob, wolowina (chuda:P), ryby (makrela, tunczyk), jaja, odzywka bialkowa - to przyklady.
Weglowodany: ryz (ciemny/bialy), makaron (ciemny/bialy), kasze, ziemniaki (odpuszczaj je sobie na rzecz pierwszych dwoch jesli tylko mozesz), chleb (jak juz wcinasz to tylko ciemny, im 'ciezszy' w rece razowiec, tym lepiej). Po treningu banan:)

KowalX
25-06-09, 23:52
czyli bialko to np: ryż , mleko , jajka a weglowodany np chlebek? :)

nie białko to sery białe,drób,mleko jajka ,kefir,maślanka,zielony groszek,fasola,schabowy,wołowina,ryby
węglowodany to ryż,makaron,kasza,makaron ryżowy :)

Patryk94
26-06-09, 11:54
to ja juz tak na szybko ulozylem sobie diete :P
Sniadanko : jajecznica z 2 jaj
drugie sniadanie : czarny chlebek z bialym serkiem
obiad: jajko sadzone z kefirem i ryzem
drugie danie : troche mieska drobiowego
podwieczorek: serek homogenizowazy ( np danio )
kolacja: makaron z miesem :)

stosujac sie do wskazowek to chyba dobra dieta :P

lovelas69
26-06-09, 14:01
cos tam wiedzial Ale w temacie o mostkowaniu stracilem do niego szacun bo glupot popisal

hmm a co on tam dokładnie napisał bo nie pamiętam ?

poza tym dla przypomnienia ogłaszam wszem i wobec: przecież wyszło na jaw, że Hard ściemniał ze zdjęciem (wmawiał, że to jego plecy były w avatarze... co za tym idzie z wymiarami pewnie też go fantazja poniosła) a tak na prawdę ktoś dał foty jakiegoś kulturysty i wyszło, że HardWorkout był oszustem :smile: i argumenty, że urodziło mu się dziecko i nie będzie miał czasu na forum hehhe (pamiętam uśmiałem się wtedy) :twisted: ale najbardziej mnie rozbawiła sytuacja płaczu i lamentu jaki zaczął się na forum po jego odejściu :smile:

p_narozny
27-06-09, 19:59
poza tym dla przypomnienia ogłaszam wszem i wobec: przecież wyszło na jaw, że Hard ściemniał ze zdjęciem (wmawiał, że to jego plecy były w avatarze... co za tym idzie z wymiarami pewnie też go fantazja poniosła) a tak na prawdę ktoś dał foty jakiegoś kulturysty i wyszło, że HardWorkout był oszustem :smile: i argumenty, że urodziło mu się dziecko i nie będzie miał czasu na forum hehhe (pamiętam uśmiałem się wtedy) :twisted: ale najbardziej mnie rozbawiła sytuacja płaczu i lamentu jaki zaczął się na forum po jego odejściu :smile:

Lovelas, a pamietasz to zdjecie?:) Rozpoznasz na nim KOGOKOLWIEK? Skad wiesz ze to kulturysta? Zdaje sie nie widac tam twarzy - nie osadzaj jesli nie masz zadnej pewnosci, bo nikt nie ma a wiele osob sie wypowiadalo. To ze ktos znalazl fotke w zbiorze fotek jakiegos kulturysty, wcale nie oznacza ze to wlasnie jego fotka, sytuacje mozna dokladnie odwrocic i wyjdzie na to samo. Zeby nie bylo, nikogo nie bronie, ale takie sa fakty - nikt nie wie kto jest na tej focie:P

KowalX
27-06-09, 20:17
a ,która to fota :)?

p_narozny
27-06-09, 20:29
A choooyek wie czy jeszcze krazy po forum:)

Początkująca
27-06-09, 20:49
dino, jezdzisz moze na zawody w WL??

Początkująca
27-06-09, 21:11
haha;D ja się jeszcze z takim czymś nie spotkałam ;P ale możliwe, przyjrzę się następnym razem :)

lovelas69
27-06-09, 22:43
Lovelas, a pamietasz to zdjecie?:) Rozpoznasz na nim KOGOKOLWIEK? Skad wiesz ze to kulturysta? Zdaje sie nie widac tam twarzy - nie osadzaj jesli nie masz zadnej pewnosci, bo nikt nie ma a wiele osob sie wypowiadalo. To ze ktos znalazl fotke w zbiorze fotek jakiegos kulturysty, wcale nie oznacza ze to wlasnie jego fotka, sytuacje mozna dokladnie odwrocic i wyjdzie na to samo. Zeby nie bylo, nikogo nie bronie, ale takie sa fakty - nikt nie wie kto jest na tej focie:P
Jak tam była seria zdjęć tego kulturysty włącznie z twarzą... nie tylko ja to widziałem ale reszta forumowiczów również była zaskoczona :) i zaczęliście to tłumaczyć tym, że nie ważne jak wyglądał, ważne, że miał wiedzę. Nie pamiętam czy to jakiś Chorwat czy coś nie wiem już... ale było parę fotek... a z tego co pamiętam Hard po chorwacku nie pisał :smile: i wątpię żeby jakiś profesjonalny kulturysta wstawiał sobie fotki Harda xD

p_narozny
28-06-09, 00:57
Hehehe:D To rusek chyba jakis byl (Fedorov zdaje sie). To byl zbior fotek, napewno nie robionych przez kulturyste, lecz przez jakiegos milosnika kulturystyki, a do galerii mozesz wrzucic wszystko, przeciez to zaden problem;) Nie wazne, liczy sie wiedza, ale jesli to byl kit - to krzyz na droge, po co tak klamac;p Qrwa n-ty temat zszedl na te same tory.. Pozdro