PDA

Zobacz pełną wersję : Trening na masę

D3
20-06-09, 08:23
Czołem,
mam parę pytan w związku z treningiem na masę + dieta (bardziej oczywiście z dietą, bo w końcu to ten dział :smile:), który chcę zacząć we wrześniu.

Typ budowy: endomorfik
staż: rok
ciężar: 75kg
cel: mięcho
cykle przebyte: ACT, siłowy, obecnie FBW od... 3 miesięcy (bez opuszczenia 1 treningu) ?
dieta: jest ciągle, obecnie CKD

Pn-Śr-Pt: siłka
Wt-Czw-Sob: ćw. tlenowe

Jako, że jestem endomorfikiem to sobie nie odpuszczę ćwiczeń tlenowych i w związku z tym pytanie...
Obecnie uprawiam ćwiczenia tlenowe 3x w tygodniu w postaci:
9:00-9:30 bieganie po lesie
11:30-12:00 jazda na rowerku stacjonarnym.

No więc parę pytań:

1. Czy przy treningu na masę ma sens ich dalsze kontynuowanie (bo się nasłuchałem jak to przy treningu na masę nie robić za dużo ćwiczeń tlenowych) w takiej intensywności, aby rosnąć w mięcho?
2. Jeśli ad. 1 odpowiedź brzmi tak czy wystarczy, że będę brał HMB albo BCAA Xtra a może HMB + BCAA i "uratuje" to mięśnie :twisted: (obecnie tak robię)?

Dodatkow jakby ktoś mi mógł zapodać orientacyjne zapotrzebowanie kaloryczne z +bilansem kcal przy takiej intensywności, bomi wyszlo coś koło 3700kcal za pomocą jednego z kalkulatorów w podwieszonych i obawiam się, że jest to trochę za dużo .

Z góry dziękuję

Fehu
20-06-09, 08:49
Moim zdaniem 3700 nie jest za dużo...
Ćwiczenia tlenowe jak najbardziej możesz kontynuować ;D
HMB może być ale musisz stale brać, BCAA na masówce nie koniecznie, napewno by Ci polecili izolat białka wiec pomysl nad tym ;D

D3
20-06-09, 08:49
Tak to jest jak się piszę z rana i się myśli o jednym, a piszę o drugim. Oczywiście bardziej z treningiem, bo w końcu to ten dział hehe

D3
20-06-09, 08:57
Moim zdaniem 3700 nie jest za dużo...
Ćwiczenia tlenowe jak najbardziej możesz kontynuować ;D
HMB może być ale musisz stale brać, BCAA na masówce nie koniecznie, napewno by Ci polecili izolat białka wiec pomysl nad tym ;D

HMB biorę ciągle mam jeszcze w zapasie HMB z Olimpa na jakieś 6 miechów :twisted:
Co do izolatów to się zastanawiałem nad takimi:

1. PVL NUTRIENTS Iso-Gold 2200g
2. OLIMP Pure Whey Isolate 95
3. OLIMP Pure Whey 80
4. HI-TEC Anabolic Protein 3500g

Dodatkowo z gainer'ów dodam sobie jeszcze już kultowego mutant mass... różnie to u mnie bywa, więc jak nie będę mógł zrobić sobie posiłku to zawsze będę miał gainerka ze sobą w razie czego.