Zobacz pełną wersję : Trening obwodowy
Witam mam 15 lat 170 wzrosu waze 60 kg moj staz to z 1 miesiac ale nie przykladalem sie zbytnio.Mam do was taka prozbe abyscie mi sprawdzili ponizszy plan obwodowy czy cwiczenie sa w dobrej kolejnosc czy w innej lepiej by mi sie cwiczylo czy ich jest za duzo itd. z gory dzieki za rady
-podciąganie na drążku w szerokim nachwycie 3s max
-wyciskanie zza głowy 3s 10-12
-wyciskanie sztangi na ławce płaskiej 3s 12-15p
-martwy ciąg 3s 10-12p
-rozpietki 3s 12-15p
-uginanie sztangą stojąc 2s 12-15p
-wyciskanie francuskie 2s 12-15p
-wspięcia na palce z hantlami 2s 15-25p
-boczne unoszenie hantli 2s max
-brzuszki/obciążenie 3s
-unoszenie nóg nad ziemia 3s
W treningu obwodowym wykorzystujemy od 8-12 ćwiczeń .Czas ćwiczenia nie powinien być dłuższy jak 1minuta i ilość powtórzeń w przedziale 15/dobrze technicznie. Trening z obciążeniem 50% maksymalnego.Nie robimy przerw między seriami dopiero po wykonaniu wszystkich stacji.Obwód powtarzamy 2-3 razy. Tempo nie może jednak prowadzić do wyczerpania. gdy poprawimy wynik zwiększamy tempo bądź ciężar.
Ćwiczenia powinny być tak wykonywane by mięśnie znajdowały się jak najdalej od siebie np po klatce mięśnie łydek ,po udach naramienne itp
plan do poprawy...
a w jakiej kolejnosci powinny byc w tym treningu partie miesniowe ?? od jakiej do jakiej bo szukam i nie moge znalesc tego
możesz polecieć od góry ;)
w treningu takim należy przećwiczyć całe ciało.
głownie chodzi o to zebys cwicząc jedną grupę mięśniową nie męczył(angażował)drugiej którą bedziesz nastepnie cwiczył.dlatego miesza sie cwiczenia np.po kolei:
barki
nogi
klatka
łydki
plecy
biceps
itp
a sprzęt dobieraj tak zeby przejscie z jednego stanowiska trwało jak najkrócej na tym polega trening obwodowy
Villain_In_Black
19-06-09, 16:54
i jeszcze pamietaj ze masz do wyboru podczas jednego dnia jak laczysz trening (nie w superserii) np. klatka, biceps to:
1) zacznij od klatki bo jest to większa partia i potrzebuje więcej energii
2) zacznij od bicepsu jeśli skupisz się na zbudowaniu właśnie jego (gdy powiedzmy masz dobrze rozbudowaną klatkę a bic mniejszy)
i jeszcze pamietaj ze masz do wyboru podczas jednego dnia jak laczysz trening (nie w superserii) np. klatka, biceps to:
1) zacznij od klatki bo jest to większa partia i potrzebuje więcej energii
2) zacznij od bicepsu jeśli skupisz się na zbudowaniu właśnie jego (gdy powiedzmy masz dobrze rozbudowaną klatkę a bic mniejszy)
tu chodzi o trening obwodowy ;)
Villain_In_Black
19-06-09, 18:54
a fakt- sorry ;]