Zobacz pełną wersję : Zestaw suplementów dla kolarza.
Witam,
Uprawiam sport aerobowy, konkretnie kolarstwo górskie. Proszę o propozycje zestawu suplementów dla mnie. Zależy mi na utrzymaniu wagi, "wycieniowaniu" sylwetki.
waga 72kg.
wzrost 180cm
wiek 23 lata
Z góry wielkie dzięki !
Ja myslę że klarz powienien jakiś antybatabolity walić typu aminokwasy, HMB (to to juz wogole przyspiesza regeneracje) coś na pobudzenie przed jazdą też mógłbyś dodać, do tego napój izotoniczny np. Hot activlab
a może nawet i kreatyne mógłbyś wziać poprawia wytzrymałość i wogole jest fajna ;D
Polecam kreatyne mono. Mój kolega też jeździ i bierze kreatyne ;)
kreta to zależy jakei dystanse.
Ooglnie polecam glownie filomag B6, masa izotonikow (izostar polecam), BCAA przed treningiem, po jakies bialeczko, l carnityna (badz jej mix carnitinie^3) i beta alanina ( z ta bedzie problem ze zdobyciem ale nidlugo activlab wypuszcza).
Z kreatyna i no boostermai jest ten problem ze roznie na nie ludzie reaguja i moga byc nawet problemy z jazda na rowerze (pompa na nogach)
Bardzo dobre propozycje. Nie chciałem niczego wam sugerować, ale do tej pory przez dłuższy czas mój zestaw wyglądał następująco:
AMINOSTAR Synephrine Plus (termogenik) 2x1 kp. dziennie
OLIMP HMBolon NX Mega Caps (HMB) 2x4 kp. dziennie
ACTIVLAB L-karnityna 600mg (l karnityna) 1x2 kp. dziennie
ACTIVLAB BCAA Xtra (BCAA) 10g dziennie
Izotoniki wiadomo
Ważne pytanie! Czy opłaca się brać oba antykataboliki HMB i BCAA ?
Co konkretnie i w jakich dawkach byście dodali a co wywalili.
Ten filomag B6 to fajna sprawa. Co do krety to można by spróbować w raczej małych ilościach bo czas trwania wyścigów i treningów jest raczej długi od 1,5 do 4 godzin.
no wlasnie jezeli jest dlugi to nie wiem czy warto krete ale mozesz sprobowac tyle ze raczej poza sezonem startowym.
Czy HMB i BCAA sie oplaca ciezko powiedziec raczej musisz mierzyc w swoje fundusze. HMB nie jest koneiczne (bardziej przekonany ejstem do BCAA) ale na pewno tj. dobry antykatabolik. Może sprawdzić sie tyle że raczej wzialbym pod uwage dawkowanie niekoniecznie tylko okolotreningowe a np. 3-4x1g dziennie. Tyle że to ejst drogi suplement.
Bardzo dobre propozycje. Nie chciałem niczego wam sugerować, ale do tej pory przez dłuższy czas mój zestaw wyglądał następująco:
AMINOSTAR Synephrine Plus (termogenik) 2x1 kp. dziennie
OLIMP HMBolon NX Mega Caps (HMB) 2x4 kp. dziennie
ACTIVLAB L-karnityna 600mg (l karnityna) 1x2 kp. dziennie
ACTIVLAB BCAA Xtra (BCAA) 10g dziennie
Izotoniki wiadomo
Ważne pytanie! Czy opłaca się brać oba antykataboliki HMB i BCAA ?
Co konkretnie i w jakich dawkach byście dodali a co wywalili.
Ten filomag B6 to fajna sprawa. Co do krety to można by spróbować w raczej małych ilościach bo czas trwania wyścigów i treningów jest raczej długi od 1,5 do 4 godzin.
HMB to najsilniejszy antykatabolik BCAA możesz dostarczyć w odpowiedniej diecie. nastaw się na około 60% węglowodanów (możesz kupić odżywkę węglowodanową o zróżnicowanych długościach łańcucha węglowdanów z dodatkiem witamin ,minerałów i oleju MCT(ogólnie suplementację masz dobrą jeśli dalej tracisz masę rozważ zakup tej odżywki).HMB z argininą jest dobre gdyż arginina też pozytywnie wpływa na regeneracjię i jest dodskonałym antyoksydantem.
MolderDist
19-06-09, 00:33
Nie nie nie panowie, tutaj zwykłe bcaa z przewagą leucyny nie są najlepsze.
O wiele lepsze są te z przwaga IZOLEUCYNY do sportów wytrzymałościowych np. Olimp bcaa strong.
Symu - skąd wiesz, ze Activlab wypuści beta-alanine?
Izotoniki jak najbardziej również do wytrzymałościówek i tutaj Hot może być.
slim shady
19-06-09, 00:42
jak napisaliście o kreatynie to od razu na myśl przyszła mi ta tabelka
http://img383.imageshack.us/img383/9671/brak1py3.jpg
MolderDist
19-06-09, 00:49
Kreatyna tutaj nie pomoże, adezynotrójfosforan daje energie na krótki czas (kilkanaście, może kilkadziesiąt sekund).
najważniejsze są tu węglowodany o różnych łańcuchach żadne aminokwasy one mogą co najwyżej wspomóc...
do tego witaminy i minerały
Nie wiedzialem ze olimp ma takie BCAA.
KowalX juz kilku osobom doradziłem aminki z dyscyplin wytzrymalosciowych i wszyscy sa zadowoleni -lepsza regeneracja. CO rozumiesz także pod pojęciem węglowodany o różnych łańcuchach, wsrod suplementow raczje ich na prozno szukac jedynie z jedzenia.
Co do beta-alaniny tajne info :D
Nie wiedzialem ze olimp ma takie BCAA.
KowalX juz kilku osobom doradziłem aminki z dyscyplin wytzrymalosciowych i wszyscy sa zadowoleni -lepsza regeneracja. CO rozumiesz także pod pojęciem węglowodany o różnych łańcuchach, wsrod suplementow raczje ich na prozno szukac jedynie z jedzenia.
Co do beta-alaniny tajne info :D
węglowodany:
węglowdany o różnych łańcuchach (http://hellhound.pl/complex-carbo-45kg-p-1179.html)
węglowodany o różnych łańcuchach 2 (http://hellhound.pl/max-carb-3kg-p-868.html)
a co do aminków to się zgadzam(sam używałem do maratonów) są bardzo ważne Ja również polecam arginine ,bcaa i hmb ,a beta-alanina też może być dobrym wyborem w poprawieniu wytrzymałości :)
witaminy oraz pierwiastki
tyle że carbo to neistety cukry i dwucukry a to co jest napsiane w opisie mozna wsadzic meidzy inne bajki.
Z arginina tzreba uwazac bo moze powodowac dyskomfort podczas biegania, jazdy rowerem
tyle że carbo to neistety cukry i dwucukry a to co jest napsiane w opisie mozna wsadzic meidzy inne bajki.
Z arginina tzreba uwazac bo moze powodowac dyskomfort podczas biegania, jazdy rowerem
nie będzie powodowała dyskomfortu chyba,że weźmiemy dawkę dla sportów siłowych :)
Ja tam jak biegam to i tak węglowodany z diety.Proszkowanych nigdy nie brałem :)
polecam więc węgle(z diety),arginina,hmb,tcm,białko i izotoniki
pzdr
BCAA oddala zmęczenie, zdecydowanie wpływa na wytrzymałość organizmu i generalnie dobrze mi się jeździ po nim. Faktycznie w ACTIVLAB BCAA Xtra jest przewaga leucyny, można by zmienić na taki z przewagą izoleucyny. Może jakieś propozycje byle nie w pigułach
Wychodzi na to, że warto brać jednocześnie HMB i BCAA, dorzucę do listy na pewno filomag B6. Kreatyne sobie odpuszczę, natomiast w przyszłości warto spróbować beta alanine.
MolderDist
19-06-09, 16:50
KowalX tylko, że węglowodany z diety nie wystarczą.
Najelszpe są żele, które w czasie jazdy można skonsumować.
KowalX tylko, że węglowodany z diety nie wystarczą.
a gdzie napisałem ,że mają być same węglowodany :)