Zobacz pełną wersję : wartości odrzywcze jajka...
w tabelach kalorycznych znalazłem coś takiego:
Jajo kurze, białko 10,8biała 0 tłuszcze 0,8wegle
Jajo kurze, całe 12,5 białka 10,7 tłuszcze 1wegle
Jajo kurze, żółtko 16,3białka 31,9 tłuszcze 0,7wegle
ale na mój rozum to białko + zółtko powinno tworzyć całe jajko...
dlaczego tutaj to zupełnie sie nie pokrywa ?
W jajku ktore badali, nie wiesz ile w nim było żółtka i ile białka. Tylko masz podane wartosci odzywcze przecietnego jajka na 100g.
to sa wartosci na 100g a bialko ma ok 40g, zoltko ok 20 w jednym duzym jajku (60g)
aż dam ci soga. jak to cieszy kiedy ktoś korzysta z tabel a nie zadaje kolejne pytanie: a co to jest jajko?
elo
w tabelach kalorycznych znalazłem coś takiego:
Jajo kurze, białko 10,8biała 0 tłuszcze 0,8wegle
Jajo kurze, całe 12,5 białka 10,7 tłuszcze 1wegle
Jajo kurze, żółtko 16,3białka 31,9 tłuszcze 0,7wegle
ale na mój rozum to białko + zółtko powinno tworzyć całe jajko...
dlaczego tutaj to zupełnie sie nie pokrywa ?
wszystko się pokrywa wartości podane są na 100g
żółtko ma 16,3białka na 100g
białko ma 10,8g na 100g
a całe jajko 12,5g na 100g
aha no tak :) dzieki wielkie :)
co powiecie na taka diete :
6.00 100g płatek kukurydzianych + mleko
7.00 tuńczyk w puszcze w sosie własnym, pomidorach lub oleju 120g + kanapka z szynka, serem
11.00 3 kanapki z szynką, 100 g twarogu chudego
13.30 serek wiejski + 50g płatek kukurydzianych/owsianych na sucho(bez mleka)
16.00 100g ryżu długoziarnistego białego + mieso lub 2 jajka na twardo(białka)+50gtwarogu chudego
17.00- 18.00 (w dni treningowe trening)**
18.05 35g odrzywka białkowa whey protein complex 100%
18.30 100g makaronu
21-23 100g twarogu chudego z pomidorem, ogórkiem, sałata…. + 35g odrzywka białkowa whey protein complex 100%
Dni treningowe** - niedziela lub poniedziałek, środa, piątek
dieta,jako tako slaba,nie jadasz kuraka a tam najwiecej bialka(w piersi),chociaz ja na slabszej,tzn nie tyle slabczej co mniej posilkow bo w szkole tylko nie iedy mi sie udalo cos zjesc lepszego,ale za to po szkole nadrabialem,przytylem w miesiac 3 kg ale tym sie nie sugeruj kardzy ma inn organizm,hociaz mi masa idzie ciezko to male efekty sa,postaraj sie o lepsza bo bez diety bedzie slabo
hmm... warzywa!
ciągle twaróg
ale twaróg w małych ilościach, zeby w kazdym posiłku było białko. warzywa i owoce bede sie starał jesc jak najczesciej. czesto nie ma mnie w domu wiec nic lepszego chyba nie jestem w stanie zrealizowac :/ czy taka dieta jest czegoś warta ? czy odrzywka białkowa przyjmowana w dobrych porach ?
zaraz po treningu i przed snem ?
po treningu jak najbardziej ale na kolacje widze że jesz i tak 100g twarogu więc IMO lepiej dać 150g twarogu bez serwatki+oliwe. Ogólnie wygląda jakby było za mało białka
Nie widzę zdrowych tłuszczy.. które są równie ważne co białka czy węgle
PS. płatki owsiane są dużo zdrowsze od kukurydzanych
ile po treningu brac ta odrzywke białkowa ?
ja jadłem do pół godziny po treningu
ok czyli 30 minut po treningu ta odrzywka białkowa, 100g ryzu długoziarnistego + mieso lub 2 jajka
moze tak byc?
może być, chociaż ja bym dał jakieś mięso;), ryż i jaja troche później. Jakieś 40 minut po treningu
PS. 1 całe jajko to średnio 6g białka
wiem ze lepiej mieso. i zazwyczaj tak bedzie ale sa dni ze ojciec nie zdarzy zrobić obiadu itd wiec beda musiały wystarczyc 2 jajka :)
wiem ze lepiej mieso. i zazwyczaj tak bedzie ale sa dni ze ojciec nie zdarzy zrobić obiadu itd wiec beda musiały wystarczyc 2 jajka :)
Nie musi być ciągle mięso. Jajka to doskonałe źródło aminokwasów chodzi by je dostarczyć w odpowiedniej ilości w jednej porcji i na dobę...
i nie zapominajmy o białku roślinnym, które też powinno znajdować się w diecie.Dobrym źródłem są rośliny strączkowe
jakie to sa rosliny strączkowe ?
jakie to sa rosliny strączkowe ?
np. fasola (polecam zasmarzaną czerwoną+cebule+czosnek+pierś), zielony groszek etc. ;)