PDA

Zobacz pełną wersję : Białko bezmleczne?

miedziak
08-06-09, 21:12
Witam!
Wiem, że to tak nieładnie, na dzień dobry, od razu "z buta" z pytaniem wyskakiwać, ale potrzebuję pomocy osób mądrzejszych ode mnie. Otóż, wyniki badań jednoznacznie wykazały, że mój organizm nie toleruje mleka (a ściślej- kazeiny), co objawia się pod postacią problemów z ... nazwijmy ogólnie "gastryką" :)
Czy zetknęliście się, może z odżywkami, które nie mają białek mleka krowiego w składzie? Pisząc odżywki mam na myśli białka, ewentualnie aminokwasy.
Pozdrawiam,
miedziak

Anaboliczny Koks
08-06-09, 21:28
Białko sojowe ,ale nie polecam ;d

KowalX
09-06-09, 00:50
Witam!
Wiem, że to tak nieładnie, na dzień dobry, od razu "z buta" z pytaniem wyskakiwać, ale potrzebuję pomocy osób mądrzejszych ode mnie. Otóż, wyniki badań jednoznacznie wykazały, że mój organizm nie toleruje mleka (a ściślej- kazeiny), co objawia się pod postacią problemów z ... nazwijmy ogólnie "gastryką" :)
Czy zetknęliście się, może z odżywkami, które nie mają białek mleka krowiego w składzie? Pisząc odżywki mam na myśli białka, ewentualnie aminokwasy.
Pozdrawiam,
miedziak

białka jaj :)

izolat serwatki z mleka nie posiada kazeiny ;)

białka sojowe :)

fallenursus
09-06-09, 03:51
jesli to to samo co lactose intolerant, to od cholery bialek jest.Nawet mleko tez jest. nie kumam dokladnie oco Ci chodzi :)

Anaboliczny Koks
09-06-09, 08:16
fallen on po prostu nie może jeść nabiału chyba . Bo kazeiny sie nie je tylko sie to ma.

Kazeina ułatwia wchłanianie białka z przewodu pokarmowego, ponieważ pokarm pozostaje w nim dłużej. Podpuszczka występuje tylko u osobników młodych, dlatego niektóre źródła podają, że spożywanie mleka przez osobniki dorosłe nie dostarcza zbyt wielkiej ilości białka i wapnia, gdyż mleko nie jest w pełni przyswajane przez przewód pokarmowy.

miedziak
09-06-09, 08:43
Fallenursus- Dzięki za odpowiedź, ale nie wydaje mi się, aby istniało cuś takiego, jak mleko bez kazeiny, gdyż mleko, to właśnie 80% kazeiny :) Co do laktozy, to pół biedy, bo ją znoszę w miarę nieźle.

Anaboliczny koks - Dokładnie- nie mogę jeść nabiału, natomiast nie kumam z kazeiną- ma się ją? Tzn. podług najlepszych, posiadanych przeze mnie informacji- rzeczywiście kazeina może pomagać przy wchłanianiu białek, ale niewiele się mówi o tym, że sama w sobie nie możed być strawiona bez względu na obróbkę termiczną :) dlatego, im człek starszy, tym gorzerj to idzie.

Tak, czy inaczej- dzięki Panowie. I naprawdę, gdyby nie to, że lekarz powiedział mi, że jeśli czegoś nie zrobię, to za 3 lata będę ganiał z przetoką u boku, to nie zawracałby Wam głowy :)

P.S. Co to SOG? :)

Anaboliczny Koks
09-06-09, 08:45
Sog jest to punkt jakby podziękowanie. :)

miedziak
09-06-09, 08:51
Heh- no racja... oj głupi ja głupi :)
Pozdro!!!

KowalX
09-06-09, 09:00
kazeina to białko...
mleko ma wartościowe białko jednak ma go niewiele.

kazeina jej czynnikiem alergicznym jest frakcja α. Alergia ta ustępuje przy zamianie mleka krowiego na kozie