Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Witam potrzebuje profesjonalnych porad:)

bartek145
15-12-06, 11:19
Witam mam 18 lat juz troche sobie cwicze na silowni a w przyszlym roku mam zamiar isc na wychowanie fizyczne.
Zwracam sie z pytaniem jak mam mniej wiecej cwiczyc. Mam do dyspozycji silownie basen oraz sale gdzie trenuje koszykowke zawsze w piatki. Z suplementow mam kreatyne z vitalmaxa 500 g ta jakas rozdrobniona oraz juice dextro 1.5 kg i okolo 1 kg bialka WPC80. Moim celem jest masa poniewaz mam 185 i okolo 77 kg wagi. Chcialbym sie
dobrze przygotowac na te studia oraz poprostu lepiej wygladac. Co mi proponujecie??
Jesli jest ktos w stanie to prosilbym jakis trening. Potrzebuje takze trening na brzuch oraz jak go dobrze wykonywac(mam do dyspozycji laweczke skosna)
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi:)

P4l4d7n
15-12-06, 12:35
Wiec tak:

Na brzuch polecam a6w (podwieszony post). Katowanie brzucha na maszynach i laweczce daje duzo mniejsze efekty.

Z tego co rozumiem to dopiero poczatek twojej przygody z kulturystyka wiec na poczatek proponuje trening ogolnorozwojowy (2-3 miesiace). Z suplementow tylko jakis gainer. Na takie suple jak kreatyna przyjdzie czas za 4-6 miesiecy.

Skoro wybierasz sie na awf to kondycja tez jest bardzo wazna. Do treningow dorzuc jeszcze aeroby. Biegaj, plywaj itd :)

bartek145
15-12-06, 13:08
Dzieki
Co to sa te aeroby??
Cwicze juz kilka lat moze 3 nie pamietam dokladnie lecz z przerwami i nigdy nie bralem suplementow i zaczynalem od 25 kg na maxa na klate juz doszedlem do 75kg:P wiec ogolno rozwojuwke mam juz dawno za soba. Chce wlasnie zaczac teraz cos na suplementach i wybralem wlasnie kreatyne i to co napisalem powyzej.
Bylbym bardzo wdzieczny za rozpisanie jakiegos planu tak tylko orientacyjnie
Pozdrawiam i gdzie mam znalezc ten trening na brzuch??

[ Dodano: 15-12-2006, 13:10 ]
Aha i jeszcze jedno
Narazie trenuje okolo 3-4 razy w tygodniu silka 2 razy basen i raz trening na sali trenuje koszykówke a od wiosny chce zaczac biegac i cwiczenia na wolnym powietrzu:)

P4l4d7n
15-12-06, 13:34
No to z supli proponuje taki zestaw : gainer+kreatyna+glutamina+tauryna + ewentualnie jesli chcesz wykorzystac swoja serwatke z ostrowii to mozesz ja dodac chcoiaz nie przeaadzaj z iloscia bo w gainerze juz jest troche bialka.

Treningow na mase jest pelno w tym dziale. Poszukaj. Albo sam mozesz sobie taki ulozyc a my go sprawdzic pamietaj tylko ze glowna zasada jest progresja i zaczynaj w pierwszej serii od 12 powtorzen. Kazda partia raz w tygodniu (chyba ze chcesz miec jakis priorytet).

Aeroby to bieganie, plywanie, takie wlasnie cwiczenia na swiezym powietrzu itp.

Jesli chodzi o zdobywanie masy to dodam tylko ze szybciej tyje sie od weglowodanow niz od bialka.

http://e-kulturystyka.info/viewtopic.php?t=87 - a6w

bartek145
15-12-06, 13:47
Dziekuje bardzo GOG dla Ciebie:)
To ja rozpisze plan i sei zgłosze:)

[ Dodano: 15-12-2006, 14:15 ]
A wiec tak:
Pon-Barki
Wyciskanie sztangi zza karku 12-10-8
Podnoszenie sztangi na prostych rekach przed siebie 12-10-8
Podnoszenie sztangi do brody 12-10-8
Unoszenie hantli przed siebie 10-10-10

Wtorek-basen

Sroda-triceps,biceps
Zaczynam od trica bo przeczytalem gdzies ze tak niby lepiej
Wyciskaniesztangi zza glowy na lezaco(francuz) 12-10-8
Porecze 12-10-10
Wyprostowywanie reki w opadzie 10-10-10

Modlitewnik 12-10-8-6/7
Prostym gryfem na stojaco 12-10-8
Hantle na przemian 12-10-10

Czwartek-Klatka
Wyciskanie na prostej laweczce w neutrlnym uchwycie 12-10-8-6
Wyciskanie na skosnej laweczce w neutralnym uchwycie 8-8-6
Wyciskanie hantli na polskosnej laweczce 12-8-8

Piatek-Koszykówka

Sobota-Plecy, basen
Drazek w szerokim uchwycie 8-8-8-8
Podnoszenie sztangi w opadzie do klatki 12-8-8
Podnoszenie sztangi w opadzie(nie wiem jak sie to nazywa:P ale mam gryf w rogu sciany
i ciezary na jednej stronie na srodku lapie i podnosze do klatki:P) 12-8-6
Basen

Niedziela- regeneration
Robie brzuszki w te dni kiedy poprostu mam jeszcze zapas sil i wyrabiam z czasem ale okolo 4 razy w tygodniu.

Prosze o ocene i porady:)

P4l4d7n
15-12-06, 17:59
Moja propozycja treningu dla Ciebie:

Poniedzialek -Klatka
Wyciskanie klasyczne 12-10-8-6
Wyciskanie na skosnej 10-10-10-10
Wyciskanie hantli 4 x 10-12

Wtorek-basen

Sroda-triceps,biceps

Unoszenie gryfu lamanego 12-10-8
Unoszenie sztangielek 3 x 10-12
Unoszenie sztangielek uchwytem mlotkowym 3 x 10-12

Wyciskanie francuskie 12-10-8
Prostowanie ramion na wyciagu - 12-10-8
Porecze - 3 x max

Czw-Barki
Wyciskanie sztangi zza karku 12-10-10-8
Unoszenie ramion bokiem w gore 10-10-10
Podnoszenie sztangi do brody 10-10-10
Unoszenie hantli przed siebie 10-10-10

Piatek-Koszykówka

Sobota-Plecy, basen
Martwy Ciag - 12-10-8 / Jeżeli chodzi o martwy ciąg to mozesz na razie dac sobie znim spokoj i sprobowac skłony ze sztangą na karku siedząc na ławce.
Siadasz na ławce jak "na koniu" sztanga na karku ( obciążenie musisz sobie
dostosować ) i wykonujesz skłon do przodu ok 45 stopni ważne plecy muszą być
wyprostowane.

Drazek do klatki 12-10-8
Przyciaganie linki 12-10-8
Drazek do karku - 12-10-8

Basen

Jesli nog nei chcesz cwiczyc to juz Twoja decyzja ;). Na brzuch polecam a6w lub jesli jest zbyt ciezkie abs.

bartek145
15-12-06, 18:20
Dzięki bardzi jesli ktos ma jakies inne pomysly to zapraszam!!:)

tomek.
15-12-06, 18:27
ja mam propozycje żebyś sie wział ostro za jedzienie bo przy takim stazu taka waga jest niedopuszczlna

a po wynikach siłowych widac że na siłowni to chyba ręczniki podajesz...

FraZ
15-12-06, 18:32
hehe brutalne :P

tomek.
15-12-06, 18:58
brutalne ale prawdziwe
to nie forum dieta.pl że będziemy cię pocieszać i mówić żebys siebie zaakceptował takim jakim jesteś
każy może zmienić w swoim ciele bardzo wiele ale bez wiedzy i przemyślanego działania jest tak jak na przykładzie wyżej

krzychuool
15-12-06, 19:02
Co to sa te aeroby??
hehe ziomek co ty na awf chcesz iść a nie wiesz co to są aeroby? :lol:

P4l4d7n
15-12-06, 19:23
no no hades ostro pojechałeś xD

No a z tymi aerobami to rzeczywiscie lekka przesada...

Jesli chlopak wezmie sie za porzadne jedzenie i trening to moze cos z niego bedzie. Tylko ze przy takiej wadze koszykowka i jakiekolwiek aeroby sa niewskazane.

bartek145
15-12-06, 19:26
Dzieki ze mnie od razu pojechaliscie:D
Mam strasznie szybka przemiane materii i co zjem to ze tak powiem przeleci przeze mnie.
A w dodatku bardzo ciezko jest mi cos osiagnac i bardzo wolno mi to przychodzi.
Wiec jak dla mnie to ile osiagam jest sukcesem.
Pozdro

P4l4d7n
15-12-06, 19:29
Jestes ektomorfikiem ale po 3 latach cwiczen juz troche moglbys przybyc na masie...
No i wiesz po 3 latach to juz troche wiedzy powinno sie miec : ).

bartek145
15-12-06, 19:31
Nigdy nie korzystalem z jakichs porad poprostu cwiczylem z kolegami.
Kiedys wogole mialem niedowage a jadam okolo 5 solidnych posilkow dziennie.
Wszytko robia geny.

P4l4d7n
15-12-06, 19:33
No wiesz przy 5-6 solidnych posilkach nawet jak jestes ekto to przybedziesz na masie.

Cwicz tym planem ktory ci dalem. Jadaj 5-6 posilkow dziennie. Zmniejsz troche ilosc aerobow. Bierz suple. Najlepiej uloz sobie diete jesli nie to pamietaj o tych regulach: tylko zdrowa zywnosc, rano weglowodany, wieczorem bialko. Do posilkow polecam dodawac dwie lyzki oliwy z oliwek. Nigdy nie idz spac z pustym zoladkiem.

bartek145
15-12-06, 19:41
A w dodatku silownia zawsze byla dla mnie raczej dodatkiem do innych treningow miedzy innymi kosza.
Od jakis 3 miechow chodze regularnie i stosuje jakis tam plan cwiczen prosilem tylko o porady.
Pozdro