Zobacz pełną wersję : Martwy Ciąg
Siergiej1991
03-06-09, 18:01
Witam
Na ostatnim treningu wykonywałem martwy ciąg. Wykonywałem go starannie i wg. bezpiecznych "zasad" , proste plecy, uginanie nóg itp.
Dzisiaj czuje ból w dolnym odcinku pleców przy maksymalnym wyprostowaniu pleców. Czy to normalne? Czy po prostu wykonywałem coś nie tak.
Proszę o pomoc i dziękuję z góry za odpowiedź
ja również od 2 tygodnie nie ćwicze pleców, bo treningi siatkówi, worek, i a6w i bolą mne na dole strasznie, chyba bede musial jeszcze z czegos teraz zrezygnować.
Początkująca
09-06-09, 15:38
sosna odcinek lędźwiowy przeciążyłeś.! mi robili badania ale wszystko w porządku
zrob sobie lżejszy trening jak kolega mówił ;P
Jakiś rok temu miałem podobny (a może ten sam) problem. Przy wykonywaniu martwego ciągu nie czułem nic, ale po treningu jakieś 3-4h nasilał się ból w okolicach kręgosłupa, nie bolał mnie kręgosłup, tylko obszar po prawej i lewej stronie od kręgosłupa w okolicach lędźwi. Były to moje początki z kulturystyką więc na początku jechałem dalej, ból nie mijał przestraszyłem się że może to być coś poważnego, nie ćwiczyłem MC przez jakiś miesiąc, po pierwszym tygodniu zapominałem o bólu, nie odczuwałem go, później jeszcze 3 tygodnie zabezpieczenia i wróciłem do normalnego ćwiczenia, fakt że na mniejszych ciężarach. W sumie nie ciekawiło mnie nigdy co to było i czym spowodowane, więc jakby ktoś wiedział i mógł mnie oświecić to będę mu bardzo wdzięczny :)
Pozdrawiam.
Też miałem to samo;), jak zaczynałem robić ciągi to po 2-3h zaczynał mnie boleć dolny odcinek kręgosłupa. Gdzieś przez kolejne 2 dni też czułem lekki ból przy skłonach ale potem sam przechodził. Po jakimś czasie regularnych treningów ciągów i siadów przeszło mi.
Myślę że to było spowodowane niedopracowaną techniką, no i przede wszystkim tym że plecy niebyły przyzwyczajone do takiego treningu. Początki przeważnie są trudne
nie powinno sie robic ciągow na poczatku przygody z kulturystyka. sam zaczalem po ok roku cwiczenia, warto bo wyrobisz sobie plynnosc ruchow we wszystkich cwiczeniach i odpowiednio przygotujesz miesnie przez ten czas, bo ewentualne kontuzje sa baardzo nieprzyjemne.
mnie tez czasami jak klade sie spac boli odcinek ledzwiowy, ale nie jakos tak bardzo, wystarczy zmienic pozycje ;] wiec uwazam ze to nic groznego :)
na codzien tez boli cie w tym odcinku, czy tylko po treningu na plecy???
MC to dosc trudne technicznie cwiczenie
wiedzialem czym to grozi wiec na poczatku mialem z 20 serii na dopracowanie techniki
potem robilem zawsze porzadna rozgrzewke ze sklonow i 2 serii rozgrzewkowych
i 12-5 powtorzen w seriach glownych
i nigdy nie mialem zadnej kontuzji ani klopotow a ostatnio podnosze swoje maksy
jesli cos sie stalo to trzeba doac orgaznimowi odpoczac i potem zaczynac z powrotem od malych ciezarow, czestych powtorzen, dobrej rozgrzewki
A wie ktoś coś więcej na temat naderwania przyczepów o czym mówił wyżej Dinozaur ?
powiem wam że ja mam dziwną sytuacje, nie ćwiczyłem pleców 3tygodnie bo odczuwałem trochę bólu nawet jak na worku ćwiczyłem. Wczoraj w nocy źle mi się spało bo czułem troche kręgosłup, wstałem to też troche a że musiałem zaraz po sniadaniu zdjąc z przyczepki 800kg wosku po 50kg to po jego zdjęcia czułem mniejszy ból, następnie po południu jeszcze 1000kg worków po 50kg na wóz i z powrótem wieć postanowiłem że zrobie dziś i plecy, i trening na prawdę spoko wyszedł, nie czułem bólu i odziwo dziś jest zajebiście nie bolą mnie wcale. może to zbieg okoliczności ale fajnie że przeszło ;)