PDA

Zobacz pełną wersję : Proszę o Pomoc - układanie diety

Zipek
31-05-09, 10:30
Witam Proszę o pomoc w ulożeniu diety.Czy znalazła by się osoba, która mi ułoży dietę?

Moje Dane :

Waga:52kg
Wzrost:169cm
Typ budowy:-
Cel: Masa
Suplementacja: 2miechy temu kreatyna miesiąc temu AAkg, mam jeszcze 17kapsow krety i 60AAkg
aktywność fizyczna: 2 miesiące ćwiczyłem po 2h ale teraz więcej nauki było i ćwiczyłem po 30min. Od 8czerwca na trening mogę przeznaczyć 4h dziennie.

A więc podałem już chyba wystarczające dane i proszę o ułożenie diety;)
pozdrawiam!

klocur
31-05-09, 11:46
to ty musisz sobie diete ulozyc, nikt tego za ciebie nie zrobi bo nie zna twoich ulubionych potraw itp. masz w podwieszonych duzo diet na mase koryguj i podaj tutaj

Zipek
31-05-09, 12:10
okay będę potem to zamieszcze bo teraz ide do babki ;p

Fehu
31-05-09, 13:23
aktywność fizyczna: 2 miesiące ćwiczyłem po 2h ale teraz więcej nauki było i ćwiczyłem po 30min. Od 8czerwca na trening mogę przeznaczyć 4h dziennie.

o Jezu ! a może 24h przeznaczysz na trening...

od dupy strony się złapałeś diety nie miałeś, trening wnioskuje ze nie bardzo, regeneracji pewnie brak a suple już były ;/

Zipek
31-05-09, 22:26
moj kumpel cwiczyl po 3h dziennie i wcale na tym zle nie wyszedl i no on stop na sucho ;] . Więc nie wiem czemy twoim zdaniem im dluzszy trening tym gorszy może mi przetłumaczysz ? ^^

podgladacz92
31-05-09, 22:52
Weź to na logikę. Jednego dnia ćwiczysz duże i małe partie mięśni. Dajmy na ten przykład klatkę i biceps. Na klatkę robisz cztery ćwiczenia, na biceps trzy. Wychodzi na to, że na klatkę robisz około 15 serii a na biceps 10 co daje łącznie 25 serii jednego dnia.
Ile czasu potrzebujesz na samo wykonanie ćwiczenia? (jedna seria)
około 30 - 40 sekund. Wykonanie wszystkich ćwiczeń zajmuje poniżej 20-tu minut. Dodając do tego minutową przerwę między każdą serią oraz czas na rozgrzewkę - wychodzi nam godzina. W moim przypadku trening trwa 50 minut. Jeżeli planowałeś rozplanować to na 4 godziny - oznacza to w przybliżeniu 4 minuty przerwy między seriami. Chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego taka przerwa jest stanowczo za długa.

D3
31-05-09, 23:10
moj kumpel cwiczyl po 3h dziennie i wcale na tym zle nie wyszedl i no on stop na sucho ;] . Więc nie wiem czemy twoim zdaniem im dluzszy trening tym gorszy może mi przetłumaczysz ? ^^

Maksymą w kulturystyce jest: Więcej to nie znaczy lepiej.
Dlaczego pływacy nie pływają 14h dziennie?
Dlaczego biegacze nie biegają 18h dziennie?
Właściwie to dlaczego kulturyści śpią 8h dziennie jakby mogli spać 4h a drugie 4h poświęcić na dodatkowy trening?

Ale tak to jest... w tym wieku jeszcze się nie dostrzega różnicy między iloczynem a ilorazem inteligencji.

Zipek
31-05-09, 23:15
jeśli bym ćwiczył 4h z przerwami między seriami 1min i wykonywał bym dobrze technicznie ćwiczenia to chyba nie ma problemu ? bo rozumiem jak bym cwiczył nie wykonując dobrze tych cwiczen i mecząc sie odpoczywał z 5min i tak w kołko to wiadomo że gówno to da ;] ale jesli wykonuje ciwczenia dobrze technicznie i przeprwy trwają minute to chyba lepiej w tym przypadku więcej czasu poswiecic tak jak np 4h na trening

KowalX
31-05-09, 23:19
w tym przypadku więcej czasu poswiecic tak jak np 4h na trening

nie lepiej, organizm w tym czasie będzie już swoje mięśnie wykorzystywał jako źródło białka ,bo chyba nic nie zabezpieczy przed tak długotrwałym wysiłkiem siłowym...
I nie wiem ile by musiał się regenerować...

podgladacz92
31-05-09, 23:19
Lepiej nie próbuj tego sposobu - przetrenujesz się. Godzina treningu w zupełności wystarczy.

D3
31-05-09, 23:20
Wiesz co to jest skrajne przetrenowanie?

Zipek
31-05-09, 23:29
wiem ale pozwole się tobie wypowiedzieć kozaku ;]

Vesto43
31-05-09, 23:58
Ty dzieciak jeszcze jesteś a już suple żarłeś jeśli by na siłę wieżyć temu co napisałeś. Oj niedobrze :P

Wracając do tematu jak chcesz dietę to znajdź se coś w podwieszonych tematach. My co najwyżej i jak się nam zachce możemy poprawić. Jakoś nieuśmiecha mi się odbieranie potencjalnego klienta dietetykowi który długo musiał gnić w szkole żeby zarabiać kasę w tym zawodzie.
Poćwicz sobie chłopcze solidnie Obwodówkę tak ze 3-4 obwody które powinny ci zająć jakieś 25-30 minut a zrozumiesz że pisząc o 4h treningu na pakerni to jedna z większych głupot jakie napisałeś. No chyba że w twoim wyobrażeniu trening wygląda jak machanie palcem u nogi to niemamy o czym rozmawiać.

Zipek
01-06-09, 00:00
trenong nie jest dla mnie machaniem palcem u nogi i naprawde bralem suple źle to oznacza ? jeśli tak to czemu?

Vesto43
01-06-09, 00:05
Jesteś młody a już trujesz się chemią. Wiele z twojego potencjału można wykorzystać na sucho, co najwyżej powinieneś brać vitaminki :D Fakt że brałeś to jeszcze nie tak źle, ale kreatynka później może już słabiej działać na ciebie.

7:00
mleko 250 ml
płatki owsiane 90gr

10:35
Twarog 120g
szynka indycza 15gr
pieczywo razowe 200gr
pomidor,cebula,papryka-dla smaku

13:30
4 jajka
Chleb zytni pelnoziarnisty 150g

16:00 posiłek przed treningowy
Ryz 100g
Piers z kurczaka
oliwa z oliwek ok. 10ml

17:30-18:30
Trening

18:30
Szklanka mleka, bądź kakao, sok

19:10
Makaron razowy 100gr
jogurt 150gr
serek wiejski 200gr

22:00
Tunczyk w wodzie 80g
Slonecznik 30g

AAAA masz tu jakiś przykład.

Zipek
01-06-09, 00:07
dziękówka

Vesto43
01-06-09, 00:10
Polecam również zerkać do działu Kulturystyczna Książka Kucharska. Jest tam sporo bardzo ciekawych przepisów.

http://www.e-kulturystyka.info/forumdisplay.php?f=34

Zipek
01-06-09, 00:10
okey ;) dziękuje za udzielenie pomocy.

pozdrawiam!

007
01-06-09, 00:11
Przenoszę do zielonych .Pozdrawiam

D3
01-06-09, 00:12
Jesteś w takim wieku kolego, że wszystko czego Twój organizm potrzebuje ma w jedzeniu i nie musisz sięgać po suplementy... jedyny suplementy po jakie możesz sięgać w tym wieku to witaminy, bo wątpię, żeby Twojej matce chciało się biegać po lokalnych warzywniakach, abyś miał komplet witamin w swoich posiłkach.

52kg x 2 = 104g białka co daje pół kilo kurczaka dziennie.
52xkg x 5 = 260g węgla co daje ok. 400g białego ryżu
52x1 = 52g tłuszczy co daje 52g oliwy z oliwek
Ja tutaj nie widzę miejsca na żadne suplementy j/w
Przejdź się do jakiegokolwiek lekarza od medycyny sportowej i spytaj się go o suplementy. Ciekawe jakiej odpowiedzi udzieli, bo pani z biologii raczej Ci tego nie wytłumaczy.

Zipek
01-06-09, 00:12
spoko ;p

KowalX
01-06-09, 00:28
Tylko nie przesadzaj z tymi witaminami z suplementów ich nadmiar organizm ciężko znosi...
Polecam warzywa szczególnie te koloru zielonego.

D3
01-06-09, 00:31
Tylko nie przesadzaj z tymi witaminami z suplementów ich nadmiar organizm ciężko znosi...
Polecam warzywa szczególnie te koloru zielonego.

Większość z nas od małego cierpi na niedobór witamin, a nie na nadmiar. Poza tym jest tylko niewielka ilość witamin, których nadmiar szkodzi naszemu organizmowi. Lista tych witamin jest łatwo dostępna - wystarczy google. Lepiej jednak cierpieć na nadmiar witamin niż na niedobór... takie jest moje prywatne zdanie.

A Tobie Zipek polecam te witaminy:

ACTIVLAB TOP 10 Chelated Minerals 45 kaps.

Zawartość w dziennej porcji:
Witamina A 800 ug (100% RDA)
Witamina D 5 ug (100% RDA)
Witamina E 10 mg (100% RDA)
Witamina C 60 mg (100% RDA)
Witamina B1 1,4 mg (100% RDA)
Witamina B2 1,6 mg (100% RDA)
Witamina B6 2 mg (100% RDA)
Witamina B12 1 ug (100% RDA)
Kwas pantotenowy 6 mg (100% RDA)
Biotyna 150 ug (100% RDA)
Wapń 280 mg (35% RDA)
Magnez 150 mg (50% RDA)
Żelazo 14 mg (100% RDA)
Cynk 15 mg (100% RDA)
Jod 150 ug (100% RDA)
Miedź 900 ug (100% RDA)
Selen 55 ug (100% RDA)
Chrom 35 ug
Mangan 2,3 mg
Fluor 4,0 mg

Musiałbyś tylko dodatkowo znaleźć coś z magnezem i cynkiem. Powinno być gitens :smile:

KowalX
01-06-09, 00:39
Tu nie chodzi o twoje zdanie...

nadmiar jest gorszy niż niedobór chyba,że z grupy B z którymi jeszcze organizm sobie radzi

najgorsze są te ,które rozpuszczają się w tłuszczach A,D,E,K
np, nadmiar A przeważnie występuje przy spożywaniu suplementów:

Utrata apetytu,deformacje czaszki i twarzy, zahamowanie wzrostu, owrzodzenie skóry, łysienie, obrzmienie powiek, wytrzeszcz,osłabienie mięśni, samoistne łamanie kości, krwotoki,ociężałość, dysfunkcje serca, nerek i centralnego układu nerwowego.

nie chce mi się więcej teraz pisać ,ale wiesz mi ,że lepiej mieć lekkie niedobory...
zresztą nie przesadzajmy,że większość ma niedobór tak do lobbują sklepy i apteki.A w rzeczywistości niedobory są przeważnie z konkretnych grup i można je bardzo łatwo i bezpieczniej uzupełnić z diety,warzyw.
A dla ćwiczących zalecam szczególnie te zielone

I wiesz mi przedawkowanie tych związków chemicznych jest często gorsze od wielu innych rzeczy.
pozdro.

A co do tego suplementu zobacz ,że masz tam 100% ,a pożywienie?I nie pisz ,że jak ćwiczysz to masz większe zapotrzebowanie ,bo wiem,ale nie przesadzajmy."Warzywa i mięsko starczy" ;)

Zipek
01-06-09, 21:08
ale chyba po 17kapsach cm3 ,60kapsach AAKG mega hardcore i 150 aminokwasów nic mi sie nie stanie ? czy to komuś sprzedać?

KowalX
01-06-09, 21:25
ale chyba po 17kapsach cm3 ,60kapsach AAKG mega hardcore i 150 aminokwasów nic mi sie nie stanie ? czy to komuś sprzedać?

nic się nie stanie...

Zipek
02-06-09, 18:51
Jeśli będę chciał popić na zakończenie wakacji na imprezie to duże spadki na masie odnotuję ? Chodzi mi o to czy mi spadnie troche w łapie klacie i innych partiach ciała ?

KowalX
02-06-09, 20:09
Jeśli będę chciał popić na zakończenie wakacji na imprezie to duże spadki na masie odnotuję ? Chodzi mi o to czy mi spadnie troche w łapie klacie i innych partiach ciała ?

Jeśli popijesz na jednej imprezie nie będziesz miał dużych spadków pewnie nawet ich nie zauważysz..

Zipek
02-06-09, 21:42
no to będzie tylko jeden jedyny raz bo kiedyś często chlałem ale jak się wziąłem za ćwiczenia to rzuciłem to gówno. Chyba mnie nie wciągnie na nowo ale jak wtedy miałem silną wolę to też to i teraz rzucę. A i to nie chodzi tu o browarka tylko o litra spirytusu albo wódeczke .

KowalX
02-06-09, 21:44
no to będzie tylko jeden jedyny raz bo kiedyś często chlałem ale jak się wziąłem za ćwiczenia to rzuciłem to gówno. Chyba mnie nie wciągnie na nowo ale jak wtedy miałem silną wolę to też to i teraz rzucę. A i to nie chodzi tu o browarka tylko o litra spirytusu albo wódeczke .

spoko nieraz trzeba Ja niedługo na wesele ziomka jadę i też będzie balowanie ;)
byle się nie wciągać

Zipek
02-06-09, 22:12
nom tylko ja to z ziomkiem przez półtora roku piliśmy spirola prawie co drugi dzień ale rzuciłem to bo żadnych z tego korzyści tylko fajna faza ;] a tak to już ze 4miechy nie pije i nie zamierzam już pić tylko na tej imprezie i potem już wcale. ^^

Zipek
02-06-09, 22:13
i na pewno zdrowie ucierpiało nie kiepsko więc wole nie wracać do starych czasów ;)

KowalX
02-06-09, 22:15
portfel chyba też :]

każdy miał swoje przejścia ;)

Zipek
02-06-09, 22:17
no spirytus tani interes nie to co wódka więc wie źle nie było ale były też trudne chwile ;) . Orientujesz się może czy ćwiczenia expanderem dobrze wpływają na klate ?

KowalX
02-06-09, 22:23
no spirytus tani interes nie to co wódka

z cytryną ;)

Orientujesz się może czy ćwiczenia expanderem dobrze wpływają na klate ?

nie mam pojęcia ,ale chyba pompki lepsze z nogami na podwyższeniu :)

Zipek
02-06-09, 22:24
okay ;)

Vesto43
02-06-09, 23:17
Zależy jeszcze jak ćwiczysz z tym expanderem. Np. możesz go zarzucić za plecy i ściągać ręce do siebie tak jak się rozpiętki robi. A stopień trudności regulujesz ilością gum ew. sprężyn.
Zaletą tego ćwiczenia jest to że cały czas odciąga ręce od siebie a przy hantelkach w górnym momencie prawie wogóle niema obciążenia na mięśnie klatki i trzeba dociskac hantelki do siebie.
Ale i tak uważam że pompki lepsze.

Zipek
03-06-09, 22:28
aha dzięki za odpowiedź ;)