Zobacz pełną wersję : pompa oznaką dobrego treningu?
czy jeżeli na treningu uzyskaliśmy zajebistą ,,pompę'' to oznacza że trening był udany? bo bywa i tak że wogule nie czuje pompy a dałem z siebie wszystko i wogule czułem że trening mi poszedł chodzi mi czy bez efektu pompy można powiedzieć że trening się udał proszę pisać
zCzymDoLudzi
30-05-09, 20:29
Ja się nie znam dokładniej ale wydaje mi się że jeżeli po treningu "czujesz" mięśnie, to znaczy że pracowały.
czy jeżeli na treningu uzyskaliśmy zajebistą ,,pompę'' to oznacza że trening był udany?
tak(choć można machnąć 30-40razy i też będziesz miał pompe ;)
bo bywa i tak że wogule nie czuje pompy a dałem z siebie wszystko i wogule czułem że trening mi poszedł chodzi mi czy bez efektu pompy można powiedzieć że trening się udał proszę pisać
trening mógł być udany również bez pompy(na pewno motywuje) jednak powinieneś czuć pracujące mięśnie podczas treningu. Pompa ma te plusy ,że szybciej dostają się do krwi składniki pokarmowe oraz wszystko jest bardziej natlenione...
Najważniejsze byś odnotowywał postępy w sile i rozwoju mięśni.
Jeśli nie ma nic z powyższych to coś trzeba zmienić...
slim shady
30-05-09, 20:59
Pompa jest ważna, ale nie jest wyznacznikiem dobrego treningu, tak jak pisał KowalX (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=13746)
pompa zwiększa obieg krwi i składników odzywczych w miesiu i jesli sa one (te składniki)dostarczone ułatwia odbudowę z nadkompensacją, jednak spójrzmy na to że przy planie fbw kiedy zrobisz 3 serie na klatkę po 8-6 powtórzeń nie czujesz wielkiej pompy, ale wystarczy żebyś zrobił po tym ok 30 pompek i pompa wzrasta w dośc znaczący sposób. W takim razie mogło by to oznaczać że pompki są lepsze od wysickania w budowaniu mięsni bo jest po nich większa pompa. Co byłoby głupotą.
Pompa ma też aspekt psychologiczny w postaci motywatora :P
To że nie czujemy rozrywania łapy to nie znaczy, że trening był do dupy. Chociaz uwiebiam to uczucie dlatego lubie splity ;)
powiem ci slim ze od 5 powt na ławce mozna sporo spompowac klate przynajmniej ja.....powoli dokładnie i rozrywa mnie,na split mam ten problem ze pod koniec treningu łapy pompa juz uniemozliwia mi praktycznie końcówke tzn brkuje mi skóry heheheh dziwnie brzmi ale fakt jest ze uczucie .........hhmmm.....orgazm inaczej.....
wydaje mi sie ze od pompy lepszym wyznacznikiem są zakwasy
slim shady
31-05-09, 01:29
Ja podałem tylko taki przykład ;) wiele zalezy od obciążenia i powtórzeń, zakwasy nie występują u wszystkich, mi się pojawiają jak zmienie trening i to przez 1 max 2 dni, jak się zrobi roztrenowanie to wówczas mozna dorobić się niezłych zakwasów ;) I o to chodzi na tych ostatnich powtórzeniach na mega pompie, mają to byc już tylko pół ruchy, ból w łapie powoduje wiekszy agresor
hans1237 jeżeli zakwasy oznaczają dobry trening to zajebiście bo klate robie w poniedziałek a w czwartek jeszcze ją czuje
Anaboliczny Koks
31-05-09, 09:22
Ja mam zakwasy najczęściej na klacie ,ale na następny dzień mam trening KB i wszystko znika.