Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ginekomastia

Vortex
30-05-09, 10:20
Cześć. Jak leczyć ww chorobę, czyli te wstrętne cycki;/. Czy jest jakieś inne wyjście niż operacja?

Pozdro

Biernaczek
30-05-09, 10:39
Zależy jakie gino, bo ginekomastia idiopatyczna pokazuje się w 14 - 16 roku dojrzewania i zanika sama w ciągu 3 lat.
Chyba,że miałeś styczność z dopingiem.
W obu przypadkach można leczyć gino farmakologiczne.
Polecam iść do lekarza.

Symu
30-05-09, 10:39
jaki wiek??

Vortex
30-05-09, 10:47
Symu: 18;/ i mam to odkąd pamiętam, tzn cycki. Wyczuwam w okolicach sutka grudki...

Biernaczek: a mógłbyś wkleić linki na czym polega to leczenie?

Biernaczek
30-05-09, 10:50
Symu: 18;/ i mam to odkąd pamiętam, tzn cycki. Wyczuwam w okolicach sutka grudki...

Biernaczek: a mógłbyś wkleić linki na czym polega to leczenie?

To nie musi być gino, może być po prostu tłuszczowa budowa sutka, tak jak u mnie. Idź zrób prywatnie USG i wtedy będziesz wszystko wiedział na 100%

Symu
30-05-09, 11:35
j.w. lekarz najpierw. Operacje i tak chyba mozna po 21 roku zycia.

metadon
30-05-09, 15:44
Nawet jak ma zaburzenia to i tak tylko skalpel, bo po roku gruczoł ulega zwłóknieniu...Chyba, że masz to krócej to biegiem do endo...a operacja na NFZ to nic pewnego i wiele zachodu a efekt może być różny...

zCzymDoLudzi
30-05-09, 20:07
dinozaur (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=10905)

A co jeżeli jest ? Widzisz ja jestem dosyć otyły i wysoki. Także mam dużo tkanki tłuszczowej w takich miejscach jak uda,tyłek i właśnie klatka ogólnie jestem gruby. Co ma do tego owłosienie ? Jeżeli mam włosy na klatce to nie jest gineko czy jak ? Jeżeli ktoś coś wie o tym to pisać bo mi się humor poprawił zdeczka.

Vortex
30-05-09, 20:36
Dinozaur: No, nie mam na klacie, ale na nogach/przedramieniu i pod pachami tak, i to sporo. Co więc radzisz skoro operacja to lipa?

Załamany jestem.

Jolly
30-05-09, 20:38
Nawet jak ma zaburzenia to i tak tylko skalpel, bo po roku gruczoł ulega zwłóknieniu...Chyba, że masz to krócej to biegiem do endo...a operacja na NFZ to nic pewnego i wiele zachodu a efekt może być różny...
NFZ to wiadomo co jest, ale prywatnie można, z tym że to kosztuje...

zCzymDoLudzi
30-05-09, 21:34
Czyli ta "choroba" (tak to nazwać ?) tyczy się tylko konkretnie samych sutków czy także no wiecie cycków czy jakby to nazwać przyrostem tkanki, kur** wiadomo ocb nie chcę więcej motać.

metadon
31-05-09, 13:56
Na NFZ mogą Cie oszpecić, ale jest w Kielcach chirurg który to robi za ok. 1000zl i wiele osób go chwali...dalbym link do tematu ale to nie na tym forum więc nie wiem czy moge...
oczywiście mówimy o gino a nie lipo...

pastor
31-05-09, 14:43
heh mi się wydaje że to nie ginekomastia tylko najzwyczajniej w świecie tłuszczyk się odłożył w okolicy klatki piersiowej (pisałeś że jesteś otyły) jeżeli ktoś jest otyły od małego tłuszcz odkłada się równomiernie na całym ciele co związane jest, tak mi się wydaje, z hormonami po tyle samo estrogenu co testosteronu, gdy facet tyje jako powiedzmy 16 latek i starszy gdy już organizm produkuje testosteron tłuszcz będzie się odkładał w brzuchu nie ok klatki piersiowej ( jak to bywa u kobiet). Tego typu odkładanie się tłuszczu można też zaobserwować u pijaków, pod wpływem alkoholu organizm wydziela więcej estrogenu co może skutkować odkładaniem się tłuszczu w miejscach charakterystycznych dla kobiet.

jest to moje zdanie, mimo wszystko zrób sobie badania!!!

Biernaczek
31-05-09, 15:45
Zamiast zadawać pytania to przeszedł bym się z tym do lekarza bo o ile mi wiadomo to tu na forum lekarza żadnego a i nikt nie widzi tych twoich sutków, więc leć do lekarza i zobacz co on powie.

Vortex
31-05-09, 16:10
Pastor: ale w zwykłym otłuszczeniu nie wyczuwałbym chyba twardych grudek, nie?. Gdybym się mylił to byłoby bardzo dobrze...

Vortex
31-05-09, 16:13
Tak w między czasie wyjaśni mi ktoś czym się różni lipo od gino, i co jest gorsze?

pastor
31-05-09, 16:17
powiem szczerze nie wiem:/ idź do lekarza on Ci powie, słyszałem też o przypadkach raka piersi u facetów więc z guzami nie ma zabawy. Nie chce cię straszyć ale może to będzie dla Ciebie dodatkowa motywacja by udać się do specjalisty jak najszybciej.

a i po wizycie jak możesz zamieść diagnozę.

Vortex
31-05-09, 16:26
Wybiorę się jakoś na dniach, powinienem dużo wcześniej, no ale tak wyszło ze nie wybrałem się...

metadon
31-05-09, 17:48
lipo to otłuszczenie klatki piersiowej(przeważnie całej) a gino to przerost gruczołu piersiowego.przy gino nie ma jakichś "grudek" pod sutem, tylko jest tak jakby guz,od ok. 10x10mm nawet do wielkości 3/4 zaciśniętej pięsci...

patryczek666
31-05-09, 18:49
a może tak zapodał byś jakieś zdjęcia?? Ja też dalem temat w foto galeri o Gino,zobacz sobie i porownaj bo ja byłem u endokrynologa i powiedział że jeżeli to mam od 2-3 lat a mam teraz 18 to bedzie jeszcze max do 19-20roku i zniknie ale im dluzej cwicze tym coraz lepiej wyglada.

Vortex
31-05-09, 19:28
Własnie problem w tym że suta mam normalnego, tylko w koło niego[2x2cm] wyczuwam pod palcami tak jakby stwardnienia. Tłuszcz bardziej na zewnętrznej stronie klaty, środek czysty...

Jolly
31-05-09, 19:32
Gino to sam sutek, chociaż czasami może przybrać takie rozmiary że wygląda okropnie.

np tak:
http://img352.imageshack.us/img352/8219/2ayv0.jpg

Tyle że w twoim przypadku to chyba lipo. Najlepiej udać się do lekarza.