Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak poprawić kondycję?

Rokr91
30-05-09, 10:01
Pisze ten temat, bo już sam nie wiem jakie czynniki tak na prawdę wpływają na znaczne polepszenie kondycji sportowej.
Od 14 roku życia codziennie grywam w piłkę nożną (w miesiącach wiosennych i letnich), czy siatkówkę i jeżdżę rowerem.
Tymczasem moja kondycja jest coraz gorsza. Od dziecka ostawałem jeśli chodzi o to od rówieśników. Nigdy nie paliłem, nie piję często alkoholu.
Dodam jeszcze że miałem robione mnóstwo badań: spirometria, badania serca, krew...
Rozpocząłem treningi na siłowni miesiąc temu, co równoznaczne jest z ograniczeniem wysiłku w dni treningowe. Boję się że teraz sytuacja jeszcze bardziej się pogorszy.

Co o tym wszystkim sądzicie? Jak można jeszcze temu radzić?

Dla lepszego zobrazowania sprawy możecie przeczytać moje wcześniejsze tematy.

Jolly
30-05-09, 10:23
Spróbuj trening Wydolnościowy HIIT. Wzrost kondycji gwarantowany. Co do gry w piłkę, to raczej powoli zwiększy kondycje. Najefektywniejszym sposobem jest właśnie trening wydolnościowy.

zCzymDoLudzi
30-05-09, 20:17
Może to nie dokładnie to o co Ci chodziło ale może pomoże. Ja kondycji do biegów nie mam w ogóle ( tysiak to pond 6 min) i ogólnie jestem otyły, jednak grając w piłkę spokojnie potrafię wytrzymać te 2 czy więcej godzin grając czynnie. Nie biegaj nonstop jak ( sry za wyrażenie) "głupi" za piłką postaraj się lepiej ustawiać i grać bardziej pozycyjnie, po akcji uspokój oddech i nie myśl o zmęczeniu. Pozdrawiam i powodzenia.

"Lepiej mądrze stać niż głupio biegać"