PDA

Zobacz pełną wersję : irytacja

fanatykkkk
29-05-09, 18:33
siema.dawno mnie nie bylo ale krotko na temat mam 2kg bialka ostrowi oczywiscie łacze je z vitaminami olimpu i do tego chce zainwestowac w aminokwasy bcaa...???myslełem nad trec anabolic bcaa system (tanio-kryzys)
nie bede uwzgledniał faktu ze dietki sie czymam....i najwazniejsze jak łaczyc bialko z aminokwasami jak w dni treningowe jak nietreningowe bo cos sie rzucaja ze w jednym posilku nie mozna laczyc tych supli a trening wykonuje w porach wieczirnych..dzieki z gory

jarecki19872
30-05-09, 05:22
wg. mnie nie ma przeciwskazan do łączenia bcaa z białkiem...
bcaa bierz przed i po treningu.a białko wg.braków w diecie.

Piorun
30-05-09, 06:59
jak dla mnie aminokwasy to na redukcje sa dobre ale to i tak w niwielkich ilosciach
nie polecam dawek 12g/dobre przy treningu na mase

sam lykam maks 2 g dziennie i jest dobrze

białka serwatkowe proszkowane zawieraja dosc duze stezenia kwasow glutamianowych i innych aminokwasow ktore maja silne odzialywanie na caly organizm i jego funkcjonowanie, jak dla mnie laczenie bialka z aminokwasami a szczegolnie l-glutamina nie jest zbyt zdrowe kiedy stezenia sa spore (np 120g serwatki + 20 g aminokwasow dziennie dla osoby poczatkujacej)

choc sa tacy ktorzy machna na to ręką bo nie takie rzeczy sie robilo :)

luo
30-05-09, 09:54
j.w. jeśli są to małe dawki to możesz je łączyć, ale jeśli chcesz jeść 10g bcaa i do tego ze 100g serwatki to lepiej tego niełączyć.
W serwatce masz też aminokwasy o łańcuchach rozgałęzionych tyle że w małych dawkach 5-10/100. Jak robisz mase to bcaa raczej drugorzędny suplement, lepiej kup lepsze białko czy jakąś krete

Sosna91
30-05-09, 10:48
ja biore tylko amino w DT i po nocnych imprezach, tak z 15g. masa idzie ;]

fanatykkkk
30-05-09, 10:52
no dobra..spoko thx.zamykam pzdr

MolderDist
30-05-09, 12:47
Luo i Piorun wypad stąd! Czy jest jakiś przymus doradzania? Nie, wiec nie doradzajcie bo nie macie pojęcia o czym piszecie.. 2 g hahahah no zaraz padne...

Bcaa kup sobie Bcaa Xtra z Activlabu -wyjdzie Cię najtaniej i ogolnie najlepiej. Uwierz.

Nie wiem ile ważysz ale pewnie niedużo więc bierz 10-15 g Bcaa Xtra przed i po treningu. Aby wogole wynieść jakiegolwiek korzyści z suplementacji dodatkowych aminokwasów trzeba je brać w dużych ilościach, bo dawki rzędu 2 g to masz w kawałku mięsa.

Ostrowie pij 20 minut po bcaa, i dodawaj do posiłków gdzie masz mało białka. Ostrowie stosuj zwsze w ilości ok 40 g na porcje.

fanatykkkk
31-05-09, 10:36
molderdist0-no ja waze 82-83
czyli bcaa przed trennigiem i po 20mi tez przed treningiem bialko?bo na to wychodzi
chyba ze bcaa przed treningiem i po 20min treningu bialko??
a w dni nietreningowe??jak z bcaa

jarecki19872
31-05-09, 12:29
ja w dni nietraningowe nie jem bcaa a białko to po siłce a nie przed:)

KowalX
31-05-09, 15:26
aminokwasy przed, białko po

z rana przed posiłkiem aminy i między posiłkami białko

Piorun
31-05-09, 16:47
Luo i Piorun wypad stąd! Czy jest jakiś przymus doradzania? Nie, wiec nie doradzajcie bo nie macie pojęcia o czym piszecie.. 2 g hahahah no zaraz padne...

Bcaa kup sobie Bcaa Xtra z Activlabu -wyjdzie Cię najtaniej i ogolnie najlepiej. Uwierz.

Nie wiem ile ważysz ale pewnie niedużo więc bierz 10-15 g Bcaa Xtra przed i po treningu. Aby wogole wynieść jakiegolwiek korzyści z suplementacji dodatkowych aminokwasów trzeba je brać w dużych ilościach, bo dawki rzędu 2 g to masz w kawałku mięsa.

Ostrowie pij 20 minut po bcaa, i dodawaj do posiłków gdzie masz mało białka. Ostrowie stosuj zwsze w ilości ok 40 g na porcje.

Słuchaj prostaku, swoja glupota mozesz popisywac sie w przedszkolu albo na podwórku i to co mi radzisz zastosuj do siebie jesli laska - wypad
Brac bcaa kazdy sobie moze ile chce
Właściwie w czasie budowania masy sa zbedne wiec dawka 0g jest jak najbardziej zasadna.
Po co wydawać kase i pawkowac w siebie coś co jest bezużyteczne
Więc jeśli masz zamiar bawić sie w pana policjanta stróża prawidłowego doradzania najpierw dowiedz sie czegoś z poza broszur propagandowo-reklamowych.

Niektóre aminokwasy maja funkcje neuroprzekaźników i sa aminokwasami endogennymi. Dostarczanie ich z zewnatrz jes zbedne - organizm dysponuje wszystkim co potrzebne by wytworzyć sobie dostateczna ich ilosc
Dostarczanie ich z zewnatrz moze zaburzac funkcjonowanie organizmu ale o tym nie przeczytasz na stronie producentow bo oni beda namawiali do brania nienormalnych ilosci, ktor realnie moga szkodzic zdrowi w pewnych okolicznosciach.

I taka okolicznoscia jest miedzy innymi laczenie spozywania białka jednozcesnie z aminokwasami - czyli to o co autor tematu pytał, i tak sporzywanie aminokwasow i bialek ktore czesto zawiaraja bardzo duze ilosci aminokwasow endogennych moze byc szkodliwe.

Szegolnie niebezpieczne sa pwne stezenia aminokwasow, a te stezenie moze wzrosnac jesli sporzyje sie jednoczenisnie bcaa, l-glutamine i bialko

Bcaa i l-glutamina to aminokwasy niezwiazane z bialkami a przez to bardzo szybko i latwo ropraszaja sie po ogranizmie

jesli brac pod uwage fakt ze niektore aminokwasy konwertuja do innych - szkodliwych roi sie dosc niebezpiecznie

dotyczy to np. l-glutaminy, ktora w wolnej formie konwetowac moze do kwasu glutaminowego a ten w wysokim stezeniu saje sie neurotoksyna ktora otwiera kanaliki wapniowe w neuronach doprowadzajac do ich degradacji

Wiec konkluzja jest taka
NAlerz brac z umiarem bo dawki podawane przez producenta sa w zasadzie na skraju bezpieczenstwa
a kazdy organizm reaguje inaczej

wiec nie laczyl bym sporzywania balka serwatkowego z aminokwasami
a szczeglnie w ilosciach 12 gram, dla osoby poczatkujacej
jesli komus zalerzy na zdrowym treningu oczywiscie bo nie musi zalerzec wiec mzoe wcinac co mu sie podoba w jaichkolwiek ilosciach

Symu
31-05-09, 17:03
Piorun z jednej strony zgodze sie z tym że aminowkasy sa raczej przydatniejsze na redukcji.

Ale to co napisałeś w dłuższym wywodzie jest dla mnie dziwne. Rzeczywiście kwas glutaminowy może być szkodliwy ale organizm z niego potrafi zsyntezowac glutamine dlatego raczej jest to odległa perspektywa ;) .

Proszę podaj mi choc jedno badanie świadczące o szkodliwości większych ilości aminokwasów endogennych w tym wypadku 12-20g?? Poza arginina z takowym sie nie spotkalem.

Wydjae mi się to nieznaczna ilsocia w porowaniu do dziennego "obrotu" pula aminokwasow w oragizmie ( nie mowie tu tylko o podawaniu z zewnatrz).

Nawet dr. John Berardi który co by nie mówić jest dużym autorytetem poleca duże ilości BCAA dziennie .

"Wiec konkluzja jest taka
NAlerz brac z umiarem bo dawki podawane przez producenta sa w zasadzie na skraju bezpieczenstwa
a kazdy organizm reaguje inaczej"

Bo z tego co piszesz wynika ze 99% firm produkujacych suple chce nas zabic nawet w polskich realiach gdzie przepisy dot. zdrowia sa bardzo restrykcyjne.

KowalX
31-05-09, 17:34
wkradł mi się błąd tekst poprawiony:

Niektóre aminokwasy maja funkcje neuroprzekaźników i sa aminokwasami endogennymi. Dostarczanie ich z zewnatrz jes zbedne - organizm dysponuje wszystkim co potrzebne by wytworzyć sobie dostateczna ich ilosc

endogenne tak ,ale BCAA to aminokwasy egzogenne.Nie do końca organizm gdy brakuje jakiegoś aminokwasu tworzy go z innego,którego ma w nadmiarze gdyż może wchłonąć ,wykorzystać tylko tyle ile ilość tego najmniej występującego tzw. pojęcie aminokwasu ograniczonego

I taka okolicznoscia jest miedzy innymi laczenie spozywania białka jednozcesnie z aminokwasami - czyli to o co autor tematu pytał, i tak sporzywanie aminokwasow i bialek ktore czesto zawiaraja bardzo duze ilosci aminokwasow endogennych moze byc szkodliwe.

prawda jeśli łączymy te odżywki przed treningiem możemy wziąć BCAA(zabezpieczy) ,a po białko,które uzupełni niedobory

Szegolnie niebezpieczne sa pwne stezenia aminokwasow, a te stezenie moze wzrosnac jesli sporzyje sie jednoczenisnie bcaa, l-glutamine i bialko

fakt białko samo w sobie je posiada...

Bcaa i l-glutamina to aminokwasy niezwiazane z bialkami a przez to bardzo szybko i latwo ropraszaja sie po ogranizmie

(BCAA)aminokwasy te są związane, są niezbędne w syntezie białek ustrojowych
aminokwasy ,które są nie niezbędne to: prolina,tyrozyna,asparagina,glicyna,cystyna,alanin a,glutamina(lecz przy wysiłku na redukcji z niską podażą węglowodanów jest niezbędna)

dotyczy to np. l-glutaminy, ktora w wolnej formie konwetowac moze do kwasu glutaminowego a ten w wysokim stezeniu saje sie neurotoksyna ktora otwiera kanaliki wapniowe w neuronach doprowadzajac do ich degradacji

kwas glutaminowy to inaczej glutamina

Wiec konkluzja jest taka
a kazdy organizm reaguje inaczej

jak ze wszystkim.Dlatego producent na takim białku podaje przyjmować od np 1-3porcji zależnie od zapotrzebowania i nie jest to jego wymysł

wiec nie laczyl bym sporzywania balka serwatkowego z aminokwasami
a szczeglnie w ilosciach 12 gram, dla osoby poczatkujacej
jesli komus zalerzy na zdrowym treningu oczywiscie bo nie musi zalerzec wiec mzoe wcinac co mu sie podoba w jaichkolwiek ilosciach

Co do ilości zależy od wagi ciała , intensywności treningowej ,a co za tym idzie zapotrzebowania.
Owszem nie należy łączyć w jednej porcji,a przy łączeniu na 24h należy odpowiednio dawkować w mniejszej ilości.
Przy czym maksymalnie czy to białko czy aminokwasy(przetrawione białko) powinny nie przekraczać 1/3 w stosunku do aminokwasów podawanych z naturalnych źródeł pokarmowych(trzeba zaznaczyć ,że jest to maksimum)

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tekst nie ma nikogo urazić
poprawki i tekst kierowany do początkujących ,którzy zaczynają suplementację zbyt wcześnie,nieodpowiednio do potrzeb organizmu i często w nadmiarze oraz tych ,którzy chcą co nieco uzupełnić wiedzę.
pozdro.

Symu
31-05-09, 17:41
jezusku co ja tam nawypisywałem , nie czytac tego :P NIe wiem czemu w ferworze walki polacyzlem egozgenne z endogennymi :D

KowalX
31-05-09, 17:42
jezusku co ja tam nawypisywałem , nie czytac tego :P NIe wiem czemu w ferworze walki polacyzlem egozgenne z endogennymi :D

spoko loko ;)

Symu
31-05-09, 17:49
ogolnie to ma sens :D jak to innaczej przeczytac nie traktujac jako jednego postu :P

MolderDist
31-05-09, 20:18
Piorun nie wiem czemu Ci jeszcze nikt ostrzeżenia nie wklepał, a powininen.

Stosujesz demagogie i to powinno być karalne.

Naprawde doradzanie nie jest przymusem, więc jak nie masz pojęcia to pisać przydatnego w praktyce to się nie wypowiadaj, gdyż Twoje rady typu max 2 g nie są nawet śmieszne, tylko żałosne, do tego jeszcze twierdzenie, iż większe dawki są szkodliwe - to powinno być karalne bo jeszcze młodzi ludzi w to uwierzą...

Ty piszesz, iż glutamina może szkodzić - jak wszystko w pewnych sytuacjach, wszystko! Natomiast akurat glutamina jest stosowana w wielu przypadkach do szybszej rekonwalescencji co ma niebagatelne znaczenie, a ty ją tak oczerniasz....

I ja nie zamierzam Cię do niczego przekonywać - bo tematy o bcaa i innych aminokwasów, ich roli i o wszystkim innym , dokadnie o wszystkim były powtarzane wiele razy! Mógłbym Ci je poprostu skopiowac i wkleić bo sam już bym nic nowego nie wymyślił, pozatym w ten sposób to duskusja trwała by bardzo długo, gdyż wszelkie mechanizmy nie da się ot tak wyjaśnić, do tego trzeba mieć przynajmniej podstawową wiedze z biocehmii.

*** usunąłem... tła religijnego nie dotykajmy

u.waw.pl
31-05-09, 20:44
Zamykam bo dyskusja zaczyna być na niskim poziomie.