Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pływanie & trening Vs spalanie mięśnia

Ezachiel
26-05-09, 20:20
Tak sie zastaniwiam, jest coraz cieplej, duzo wolnego czasu spedzamy w wodzie, czyli nad roznego rodzaju jeziorami, morzami.

I tak sobie dziś popływałem i strasznie spuchła mi klata, jak po takim zwłykłym treningu, i tu pojawia sie pytanie.

Czy takie częste pływanie, bo przeciez jak pogoda dopisze co cały tydzień po kilka bitych godzin mozna spedzić pływając a przy treningu (FBW) co drugi dzień, robie jednak tych kilka serii... Czy nie spale mieśnia?

To pytanie długo chodzi mi po głowie :D

KowalX
26-05-09, 21:07
Tak sie zastaniwiam, jest coraz cieplej, duzo wolnego czasu spedzamy w wodzie, czyli nad roznego rodzaju jeziorami, morzami.

I tak sobie dziś popływałem i strasznie spuchła mi klata, jak po takim zwłykłym treningu, i tu pojawia sie pytanie.

Czy takie częste pływanie, bo przeciez jak pogoda dopisze co cały tydzień po kilka bitych godzin mozna spedzić pływając a przy treningu (FBW) co drugi dzień, robie jednak tych kilka serii... Czy nie spale mieśnia?

To pytanie długo chodzi mi po głowie :D

Gdy priorytetem jest pływanie siłowy ćwiczymy do 1h i jest to trening gdzie wykonujmy 1 serię na różne partię mięśniowe.

Jeśli twoim priorytetem jest siłownia to możesz uzupełnić trening pływając z 3razy w tygodniu.Wtedy będzie to świetny wybór.Przy budowaniu masy trochę spowalnia ,ale jakość masy jest świetna i dobrze wpływa na rozwój "motyli" ;)

Jednak nie ma co tu przesadzać zbyt wielkie zmęczenie mięśni nie jest korzystne i może prowadzić do przetrenowania.Pływamy do 1h.
Oczywiście mówię tu o pływaniu,a nie popluskaniu się w wodzie na wakacjach ,bo to trochę inaczej wygląda ;)

Poza tym nawet jak odpuścisz siłownię na tydzień czy dwa nic strasznego nie powinno się zdarzyć najwyżej niewielkie spadki siły.

spalić mięśni nie można...

Ezachiel
26-05-09, 22:02
popluskiwanie to razej nie jest ale przepływam tak mniej wiecej co 20 - 30 min jakieś 300m - 350m i tak przez 2, 3 albo i 4h

trzeba bedzie diete podciągnąć...
no i chyba ogranicze to pływanie :D

dzięki

KowalX
26-05-09, 22:25
popluskiwanie to razej nie jest ale przepływam tak mniej wiecej co 20 - 30 min jakieś 300m - 350m i tak przez 2, 3 albo i 4h

trzeba bedzie diete podciągnąć...
no i chyba ogranicze to pływanie :D

dzięki

no na pewno będziesz musiał zwiększyć ilość kalorii i nie przesadzaj skoro ostro pływasz ;)

Ezachiel
27-05-09, 16:42
no pływać lubie, teraz chociaz wiem zeby sie tak nie rozpedzać z tym wszystkim ;]

jazdun
27-05-09, 23:58
Ja zauwazylem, ze odkad zaniedbalem basen, zdecydowanie barki mi zmizernialy w stosunku do reszty.

Na tym forum spotkalem sie z porada, ze przy masowaniu plywanie w ramach wzbogacenia grafiku sportowego i "czyszczenia masy" jak najbardziej, ale rekreacyjne. Nie na maxa, nie do wykonczenia. Logiczne.

A jeszcze z tego co slyszalem i zaobserwowalem na sobie to plywanie i bieganie zwieksza objetosc pluc totez obwod klatki troszke w gore pujsc powinien.

Plywaj relaksacyjnie, a te kalorie ktore spalisz podczas, doloz do talerza i bedzie pieknie.

KowalX
28-05-09, 00:13
A jeszcze z tego co slyszalem i zaobserwowalem na sobie to plywanie i bieganie zwieksza objetosc pluc totez obwod klatki troszke w gore pujsc powinien.

dokładnie i to znacząco przy czym odradzam biegać po asfalcie i temu podobnych wynalazkach. Najlepsze dla kolan lasy, ścieżki i odpowiednie buty.