Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ma to sens???

motloch
23-05-09, 23:15
witam. chciałem sie doradzic w pewnej kwestii.
od około 3 tygodni pracuje ciezko fizycznie po 12-14 godzin dziennie i niestety siłownie musiałem sobie odpuscic gdyz nie byłem w stanie robic wszystkiech cwiczen do konca i poprawnie technicznie z powodu zmeczenia jak rowniez obawy o kontuzje i przetrenowanie...
i tak sie zastanawiam czy miałby sens rozpoczecie jakiegos(nigdy nie zgłebiałem tematu odzywek i supli itp.) cyklu na mase. nie wiem czy to wogóle ma jakis sens dlatego chciałbym zasiegnąc wiedzy specjalistów...
jak myslicie co ewentualnie byłoby dobre dla mnie, celem jest masa...

waga ostatno 75 teraz pewnie mniej przez ta prace
wzrost 178
wiek 23
staz kilka lat z róznymi przerwami
jakies 3 lata temu wziołem 2 kg odrzywki białkowo-weglowodanowej ale nie pamietam co to było i około 30 tab. kreatyny olimpa

KowalX
23-05-09, 23:29
jeśli chcesz zachować mięśnie w dobrej formie na pewno dobrym wyborem będzie odżywka białkowa...
bierz bez obaw ;)

Co do typowo masowej odżywki gainer lub bulk nie wiem czy nie odłoży ci się tkanka tłuszczowa na brzuchu. Nie wiem jakiego rodzaju jest to wysiłek ,ale patrząc na czas pracy to chyba siłowo-wytrzymałościowy ,albo wytrzymałościowy
Możesz spróbować i jak by się robił brzuch przerwać stosowanie...

MolderDist
24-05-09, 00:32
Musisz zadbać o odpowiednią ilośc kalorii oraz regeneracje.

Na zwiększanie kalorii - gainer.
NA regeneracje - sen, sauna, gorąca kapiel itp. są również zioła itp. ale i tak nie dasz rady odpowiednio zastosować.

Dodatkowo gdy nie masz siły przyda się jakiś stack energetyzujący lub sama kofeina.

KowalX
24-05-09, 00:40
Na zwiększanie kalorii - gainer.

radziłbym ostrożność z gainerem ze względu na dużą kaloryczność...

Dodatkowo gdy nie masz siły przyda się jakiś stack energetyzujący lub sama kofeina.

Chyba jest to zbędne szczególnie stack jeśli już ma tracić pieniądze to lepszym wyborem będzie napój izotoniczny.

MolderDist
24-05-09, 00:47
Co ty bredziesz? Chce robić cykl na mase, więc potrzebuje nadwyżki kalorycznej, a przy ciężkiej pracy po kilkanaście godzin może mieć z tym problemy.

Co mu da napój izotoniczny? Izotonik na siłowni jest niepotrzebny, jeżeli po pracy nie ma siły na siłke to musi dostać pobudzenie a nie kolejne dawki węglowodanów bo te już będzie miał z posiłków i ew. z gainera.

KowalX
24-05-09, 01:01
Co ty bredziesz? Chce robić cykl na mase, więc potrzebuje nadwyżki kalorycznej, a przy ciężkiej pracy po kilkanaście godzin może mieć z tym problemy.

Co mu da napój izotoniczny? Izotonik na siłowni jest niepotrzebny, jeżeli po pracy nie ma siły na siłke to musi dostać pobudzenie a nie kolejne dawki węglowodanów bo te już będzie miał z posiłków i ew. z gainera.

napój izotoniczny sugerowałem zamiast gainera więc nie będzie miał nadwyżki...
nie wiem czy podczas pracy może mieć skoro ma 20min przerwy.

nie będzie ćwiczył siłowo więc radzę ostrożność by się nie zalał zbytnio ;)

Sosna91
24-05-09, 01:32
mnie osobiśćie po 9kg monster mass troszkę na brzuch niestety zalało. juz nie ma 6cio paku jest, ledwno 4tero pak .

p.s mialem nie pic i nie wytrzymalem i sie troszke najeb*** . dlatego juz przyszedłem bo dalej bym pil pewnie. ;<

MolderDist
24-05-09, 11:57
Do autora: to ty masz zamiar nie ćwiczyć na siłce tylko pracować?

Vesto43
24-05-09, 12:19
Wy czytać nieumiecie, czy co do ch...? Napisał wyraźnie że musiał pakernie odstawić.
Tera do rzeczy:
Napisz dokładnie jaką pracę wykonujesz, niebędziemy się bawić w zgadywanki.

Masowanie przy wykonywaniu ciężkiej pracy jednak ma sens jeśli będziesz musiał tą pracę wykonywać przez długi czas (powiedzmy przez najbliższy rok) lecz jeśli dorwałes prace na miecha albo dwa to lepiej sobie daruj cykl na masę.
Jednak aby nabrać mase przy ciężkiej pracy np.na budowie, musisz bardzo dokładnie pilnować diete, stworzyć dużą nadwyżkę kaloryczną i obserwować co się z tobą dzieje.

Czy suplementacja była by dla ciebie dobra....??? A powiedz najpierw jak ci się pracuje. To będziemy kombinować.

KowalX
24-05-09, 12:23
Wy czytać nieumiecie, czy co do ch...? Napisał wyraźnie że musiał pakernie odstawić.

a czy ja pisałem coś o siłowni więc nie pisz "wy"...

igrek
24-05-09, 12:28
Jeśli nie ćwiczysz to rozciągaj się z rana ok 10-15 minut, zastosuj dietę wysokobiałkową tak ok 1,8-2g na kmc posłuży ona jako świetny antykatabolik, tak ja bym to zrobił:-)
Jeśli koniecznie suple to dobre witaminy, omega 3, BCAA.

motloch
24-05-09, 20:35
no wiec, pracuje przy budowie chodników ( takie wzdłóż drogi wykładane kostka) praca jezeli chodzi o stopien wysiłku to jest róznie nie ma stłego poziomu raz trzeba sie odzwigac strasznie tych jebanych krawęzników a czasami jest luzniej...
ale czas pracy jest zawsze podobny 12-14 h i jak juz wspominałem jestem wykończony po pracy...
-rano zawsze sie rozciagam przed praca...(rozgrzewka)
-jezeli chodzi o przerwy to nie jest zle w całym dniu to około 1-2 h zalezy jeszcze od obecnosci przełozonego...
c-odziennie dostaje obiad z restauracji w postaci miesa (schabowy mielony lub cos innego) ziemniaków i sórówki w sumie to taki sredni obiadek... oraz biore z domu 4 kanapki (ser zółty, masło, sałata, czasem pasztet wędlina czesto z 4 jajkami po jednym w kanpce) jakis owoc najczesciej jabłko...
-praca raczej bedzie na dłuzszy okres czasu na pewno nie krucej niz 6 miechów
jak juz pisałem na wstepie nie mam zilonego pojecia o suplach itp. dlatego licze ze podacie mi chłopaki co kupic (pełne nazwy) i troche wskazówek do stosowania... wczesniej nie interesowałem sie tym z prostego powodu jakim był bak kasy, teraz kasa sie znajdzie tylko warunki troche legły...
mam nadzieje ze pomozecie:)

KowalX
24-05-09, 20:47
jak juz pisałem na wstepie nie mam zilonego pojecia o suplach itp. dlatego licze ze podacie mi chłopaki co kupic (pełne nazwy) i troche wskazówek do stosowania... wczesniej nie interesowałem sie tym z prostego powodu jakim był bak kasy, teraz kasa sie znajdzie tylko warunki troche legły...
mam nadzieje ze pomozecie:)

Ja tak jak wcześniej polecam izolat serwatki cfm
napój izotoniczny w dni kiedy nie masz energii i praca jest ciężka..
witaminy(multi pack 36) i może jakieś składniki mineralne(mega mineral pack)
wyższe dawki nie będą ci potrzebne.

motloch
24-05-09, 21:03
izolat serwatki czy chodzi o to???http://sklep.kultciala.pl/pl,product,380502,100,izolatu,bialka,serwatki,cfm, 600g.html
a napój izotoniczny, który z nich wybrac
http://www.kulturystyka.sklep.pl/index.php/cPath/36/Napoje-izotoniczne-izotoniki-hipotoniki-hipertoniki.html
multi pack36 to to???
http://sklep.fbb.pl/trec_nutrition_multi_pack_36_witaminy_i_mineraly_i ds_1125_1
mega mineral pack:
http://www.sport-shop.pl/trec-mega-mineral-pack-60-tab-p-1295.html

mam to stosowac tak jak jest napisane w instrukcjach? jak długo powiniem trwac taki cykl???

KowalX
24-05-09, 21:13
izolat serwatki czy chodzi o to???http://sklep.kultciala.pl/pl,product,380502,100,izolatu,bialka,serwatki,cfm, 600g.html
a napój izotoniczny, który z nich wybrac
http://www.kulturystyka.sklep.pl/index.php/cPath/36/Napoje-izotoniczne-izotoniki-hipotoniki-hipertoniki.html
multi pack36 to to???
http://sklep.fbb.pl/trec_nutrition_multi_pack_36_witaminy_i_mineraly_i ds_1125_1
mega mineral pack:
http://www.sport-shop.pl/trec-mega-mineral-pack-60-tab-p-1295.html

mam to stosowac tak jak jest napisane w instrukcjach? jak długo powiniem trwac taki cykl???

1. izolat - tak ,ale ten wychodzi drogo
jak trec'a to "Perfect Whey Protein" jest teraz wersja + 20%gratis
lub tańszy VITAL MAX Whey Isolate CFM Protein ...
2.napoje możesz kupić w proszku i sam przyrządzać lub kupić po prostu Powerade, gatorade, isostar...
resztę linków tez ok ...

tak jak na instrukcji

izotoniki pij jak nie masz siły...
białko aż skończysz pudło ale 600g to za mało...
witaminy i minerały możesz ciągnąć cykl i możesz brać mniejsze dawki zależnie od potrzeb i ilości jakiej dostarczasz z pożywienia to samo z białkiem

motloch
24-05-09, 21:21
a co myslisz o tym co napisał igrek (ten z tą ciekawą roslinka w awatarku ;))

KowalX
24-05-09, 22:48
co napisał igrek ....

no z dietą wysokobiałkową się zgodzę witaminy też sam je zalecam co do bcaa to sam nie wiem.Aminokwasy te chronią mięśnie ,ale jeśli nie ćwiczysz nie wiem czy jest sens tracić kasę .Ja osobiście jako antykatabolik używał bym odżywki białkowej.Omega jest dobre,ale to możesz spożywać wraz z rybami chyba ,że masz z tym problem.I nie zalecam kwasów omega3 jeśli masz problem z krzepliwością krwi,bo powoduje jej rozrzedzenie.
rozciąganie nie wiem ja tam rozciągam się codziennie już od dziecka ,ale w innym celu...

rozciąganie statyczne nie jest dobre przed wysiłkiem gdyż osłabia mięśnie i są podatniejsze na kontuzję ewentualnie dynamiczne typu wymachy nóg itp...

statyczne za to polecam po wysiłku ulży w napięciu ,poprawi ruchomość stawów , krążenie krwi, wzmacnia ścięgna oraz po części przyzwyczaja skórę do napięć co w niewielkim stopniu chroni przed rozstępami....

jarecki19872
25-05-09, 09:16
lekki buzer tescia i cissus...przyspiszysz regeneracje, wzmocnisz stawy i ścięgna...
wg. mnie nie złapiesz dobrej masy bez siłki...ale mozesz ten okres przeznaczyc na regeneracje.