Zobacz pełną wersję : Wybor miesa - makrela?
Szukam dobrego sposobu na dobre bialko
Zeby relacja cena - ilosc byla przyzwoita - wiadomo przy takich ilosciach spozywanych co miesiac trudno zeby byl to wedzony łosos za 80zl/kg czy kawior
nie przepadam za kurczakami no i pomyslalem ze wedzona makrela
Jako codzienny skladnik diety - smaczna w miare, nie wymaga dodatkowego przyzyadzania, rybie mieso slyszalem ze jest w porzo
co sadzicie?
Piorun nie wiem ile ona ma białka ale pewnie sprawdzałeś jak dla mnie to pewnie czemu nie? dieta nie kończy się na piersi z kurczaka też będę musiał się przerzucić na rybki
ja tez jem makrelke- uwielbiam
ale nie wiem jak jest z jej tlustoscią...
slim shady
23-05-09, 21:09
Ryby dobra sprawa, tylko drogie są, możesz wcinać jeszcze tuńczyka np. z twarogiem
MAKRELA WĘDZONA (w 100g)
B: 20,7 ; W: 0 ; T: 15,5
MAKRELA ŚWIEŻA (w 100g)
B: 18,7 ; W: 0 ; T: 11,9
podaje wartosci odzywcze bo nikt jeszcze tego nie zrobil ;] troszke tlusta jak na mieso ...
nie wiem tylko jak cenowo ... ?
jesli to dobry tluszcz to powino byc super
cenowo makrelka jest tania, taka spora, ktora biore na dwa razy koszuje okolo 4 zl.
makrela kosztuje 11-12zł/kg, dobra rybka bo ma zdrowe tłuszcze, tylko niemożna z nią przesadzać, 1-2x dziennie po 150-200g wystarczy. Dobrze ją jeść na kolacje, nietrzeba już pić oliwy
to sobie zamienię na jakiś czas tuńczyka makrelą clap
luo jadł byś ją na kolacje? nie za dużo tłuszczu?:neutral:
luo jadł byś ją na kolacje? nie za dużo tłuszczu?:neutral:
to niejest tłuszcz jaki jak w np. wieprzowinie;P, zresztą ja i tak codziennie piję 10-15g oliwy na kolację więc równie dobrze można zjeść 150g makreli (oczywiście nie na redukcję)
w sumie ja też daje oliwy chyba wiadomo do czego:lol:
Pomysl tez o filetach np miruna...pange sobie daruj wiem tyle ze to ryba nie bardzo jest ok.... a jakas fajna rybke(fileta) mozesz przyprawic pieprzem troche soli skropic cytryna i z warzywami zawinac w folie aluminiowa i do pieca(folie mozesz lekko przesmarowac oliwa albo nawet olejem) i taka rybka z warzywami jest jak ta lala:smile: