PDA

Zobacz pełną wersję : Wybor miesa - makrela?



Piorun
23-05-09, 14:03
Szukam dobrego sposobu na dobre bialko

Zeby relacja cena - ilosc byla przyzwoita - wiadomo przy takich ilosciach spozywanych co miesiac trudno zeby byl to wedzony łosos za 80zl/kg czy kawior

nie przepadam za kurczakami no i pomyslalem ze wedzona makrela

Jako codzienny skladnik diety - smaczna w miare, nie wymaga dodatkowego przyzyadzania, rybie mieso slyszalem ze jest w porzo

co sadzicie?

wojtas3
23-05-09, 16:51
Piorun nie wiem ile ona ma białka ale pewnie sprawdzałeś jak dla mnie to pewnie czemu nie? dieta nie kończy się na piersi z kurczaka też będę musiał się przerzucić na rybki

bullet
23-05-09, 20:33
ja tez jem makrelke- uwielbiam
ale nie wiem jak jest z jej tlustoscią...

slim shady
23-05-09, 21:09
Ryby dobra sprawa, tylko drogie są, możesz wcinać jeszcze tuńczyka np. z twarogiem

klocur
25-05-09, 15:39
MAKRELA WĘDZONA (w 100g)
B: 20,7 ; W: 0 ; T: 15,5

MAKRELA ŚWIEŻA (w 100g)
B: 18,7 ; W: 0 ; T: 11,9


podaje wartosci odzywcze bo nikt jeszcze tego nie zrobil ;] troszke tlusta jak na mieso ...
nie wiem tylko jak cenowo ... ?

bullet
25-05-09, 17:34
jesli to dobry tluszcz to powino byc super
cenowo makrelka jest tania, taka spora, ktora biore na dwa razy koszuje okolo 4 zl.

luo
25-05-09, 17:45
makrela kosztuje 11-12zł/kg, dobra rybka bo ma zdrowe tłuszcze, tylko niemożna z nią przesadzać, 1-2x dziennie po 150-200g wystarczy. Dobrze ją jeść na kolacje, nietrzeba już pić oliwy

wojtas3
25-05-09, 18:05
to sobie zamienię na jakiś czas tuńczyka makrelą clap

wojtas3
25-05-09, 18:08
luo jadł byś ją na kolacje? nie za dużo tłuszczu?:neutral:

luo
25-05-09, 18:28
luo jadł byś ją na kolacje? nie za dużo tłuszczu?:neutral:

to niejest tłuszcz jaki jak w np. wieprzowinie;P, zresztą ja i tak codziennie piję 10-15g oliwy na kolację więc równie dobrze można zjeść 150g makreli (oczywiście nie na redukcję)

wojtas3
25-05-09, 21:40
w sumie ja też daje oliwy chyba wiadomo do czego:lol:

Riddick23
25-05-09, 22:18
Pomysl tez o filetach np miruna...pange sobie daruj wiem tyle ze to ryba nie bardzo jest ok.... a jakas fajna rybke(fileta) mozesz przyprawic pieprzem troche soli skropic cytryna i z warzywami zawinac w folie aluminiowa i do pieca(folie mozesz lekko przesmarowac oliwa albo nawet olejem) i taka rybka z warzywami jest jak ta lala:smile: