Zobacz pełną wersję : Pare pytan.
Lukasz1989
23-05-09, 12:33
Witam bardziej doswiadczonych kolegow tongue.gif
Mam pare pytan (dla wiekszosci beda one raczej banalne).
Od czerwca planuje zaczac chodzic na silownie. Stad tez nasunelo mi sie pare pytan.
Dodam ,ze chcialbym spalic tluszcz + nabrac miesni i sily (jednak niechcialbym byc umiesniony tak bardzo jak kulturysci tongue.gif).
Nie wiem czy to wazne, ale mam 174cm wzrostu i 94kg.
1) Ile razy powinienem w tygodniu cwiczyc ?
2) Jak dlugo powinny trwac treningi?
3) Czy w kazdym dniu powinienem cwiczyc inne partie miesni?
4) Czy po dwoch miesiacach byloby widac jakies efekty?
5) Czy osoba o takich "wymiarach" jak ja, ma szanse na wyrobienie miesni? (co jakis czas slyszalem od osob, ktore juz cwicza, ze chcieliby miec tyle masy co ja, bo latwo mozna to zamienic na miesnie)
6) Rozumiem ,ze samymi treningami nie wiele zdzialam ,wiec potrzebna jest i dieta ?
Hmm nie przychodzi mi na razie do glowy wiecej pytan... Jakbym cos wymyslil to dopisze.
Z gory dziekuje za odpowiedz i prosze o wyrozumialosc tongue.gif
PS. Jesli to pomoze to moge wkleic zdjecie mojej "postury" (w cudzyslowiu ,poniewaz trudno nazwac to postura tongue.gif).
1) Ile razy powinienem w tygodniu cwiczyc ?
2) Jak dlugo powinny trwac treningi?
3) Czy w kazdym dniu powinienem cwiczyc inne partie miesni?
4) Czy po dwoch miesiacach byloby widac jakies efekty?
5) Czy osoba o takich "wymiarach" jak ja, ma szanse na wyrobienie miesni? (co jakis czas slyszalem od osob, ktore juz cwicza, ze chcieliby miec tyle masy co ja, bo latwo mozna to zamienic na miesnie)
6) Rozumiem ,ze samymi treningami nie wiele zdzialam ,wiec potrzebna jest i dieta ?
1.) W zależności od planu, ale raczej nie więcej niż 3*
2.) W zależności od tego co robisz na tym planie, to chyba oczywiste.
3.) W zależności od rodzaju planu.
4.) Przy dobrym planie tak.
5.) Oczywiście że można, kwestia mięśni. Nie słuchaj kolegów. Myśląc logicznie jak można przerobić tłuszcz na mięśnie?
6.) Dieta jest ważniejsza od treningu.
Rada: czytaj podwieszone w dziale dieta i trening.
1. 3-4 razy w tygodniu.
2. Nie ma zasady, ale nie ma sensu siedzieć 3h na siłowni. ogólnie 2h to max.
3. Każda partia mięśni raz w tygodniu, oczywiście jak ćwiczysz 3 razy w tygodniu łączysz np. trening klatki piersiowej z bicepsem czy tricepsem jak wolisz itd.
4. Tak, przy dobrej diecie będzie widać już postępy.
5. Dieta i wysiłek fizyczny czynią cuda ;)
6. Dieta to podstawa.
Jolly (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=12792) a ja wiem czy dieta ważniejsza od treningu? dawno dawno temu ćwiczyłem z 6miechów na efekty nie narzekałem nie wiedziałem nawet co to białko trzymanie diety bez treningu nie da nic a trening bez diety coś tam da no ale oczywiście dieta to podstawa sam teraz interesuje się głównie dietą treningiem już mniej
Jolly (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=12792) a ja wiem czy dieta ważniejsza od treningu? dawno dawno temu ćwiczyłem z 6miechów na efekty nie narzekałem nie wiedziałem nawet co to białko trzymanie diety bez treningu nie da nic a trening bez diety coś tam da no ale oczywiście dieta to podstawa sam teraz interesuje się głównie dietą treningiem już mniej
Mylisz się trzymanie diety bez treningu może zdziałać dużo więcej niż sam trening...
Zwiększ udział protein w diecie i samo to przyśpieszy twój metabolizm.Zasadą jest również częste i małe posiłki zamiast obfitych i rzadko spożywanych.Nie raz wystarczy dieta J.M - jedz mniej ;)
Masz szanse wyrobić mięśnie...
Samo ograniczenie spożywanych posiłków na raz wiele da np. zamiast paczki ryżu gotujemy 50g, pół fileta z kurczaka do tego jakaś surówka itp itd...
Trening trawa zależnie ile grup mięśniowych ćwiczysz na jednym treningu...
przeważnie łączy się 2 lub 3 i trening w takim wypadku trwa przeważnie maks 1,5h lub ćwiczysz każdą partie osobno i tu trening trwa 1h a nawet 45min wystarczy...
małe grupy miesni tj,biceps triceps przedramie trenuj co 48h a duze tj plecy grzbiet nogi co 72 to daje najlepsze efekty co do diety to najwazniejsze są pory posiłków im pozniej tym mniej węglowodanów.mało tluszczy zwiezrzęcych za to duzo biłka.a posiłki muszą byc przyjmowane w równych odstępach czasu to podstawa no i oczywiscie nie mogą byc ani za duze ani za małe.pozdro:D
jeżeli chodzi o trening a dopiero zaczynasz swoją przygode z siłownią polecam 3x w tygodniu obwodówkę by przygotować ciało.
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=19422&page=2 tu masz
podobny temat o treningu w moim poście jest rozpiska w Twoim przypadku polecam 3x12 lub 3 x 10 po 2 miechach 4 x 10 do tego dieta wysokobiałkowa (dział dieta) i w dni nietreningowe areoby (rowerek basen itp)