Zobacz pełną wersję : Bieganie
Witam, ile dni w tygodniu mam biegac i co ile dni najlepiej? Cwicze na mase nie chciałbym wiec schudnąć, także codzienne bieganie to by było chyba za duzo?
patryk1336
21-05-09, 20:24
2-3x week chyba ze chcesz masowac i przy okazji tkanke zzucac to bezposrednio po treningu ze 3x na tydzien
ok ale co 2 dni czy moze byc tez co 1 dzien?
ja biegam w DNT, 4x w tyg mam silke wiec biegam w Środy, soboty i niedziele :)
na razie po 2km : ) z GPS w łapie :D zeby czasem nie wiecej :D
Witam, ile dni w tygodniu mam biegac i co ile dni najlepiej? Cwicze na mase nie chciałbym wiec schudnąć, także codzienne bieganie to by było chyba za duzo?
biegaj 3razy w tygodniu po treningu siłowym to najlepsza opcja na zachowanie masy...
po biegach uzupełnij białko.
ok a czy znacie jakiś dobry sposób na złapanie tchu? :D bo czasami to juz nie moge oddychac.
w sumie to powinieneś biegać równym tempem wtedy masz równe tętno i pokonasz większy dystans...
jeśli nie chcesz zablokować spalania tłuszczu musisz biegać w przedziale 60 - 75% tętna maksymalnego.Tętno maksymalne mierzymy w przybliżeniu 220 - wiek =....
jeśli ciężko złapać ci oddech i nie możesz w tym czasie mówić to znaczy ,że wysiłek jest zbyt intensywny...
biegam truchtem, w tym tygodniu biegalem we wtorek i wczoraj i moze dlatego sie meczylem bo dzien po dniu, albo moze dlatego ze sie najadłem przed bieganiem. A tłuszcz chcialbym spalić szczgeolnie na mordzie i na brzuchu, ale z niczego wiecej.
tłuszcz spalasz na całym ciele ,ale jeśli będziesz ćwiczył siłowo i uzupełniał białko myślę,że będzie ok.
pamiętaj o tętnie maksymalnym ,bo to podstawa spalania tłuszczu podskórnego.
do 25min spalasz najpierw białka i węglowodany później dopiero tłuszcz dlatego wysiłek powinien w twoim przypadku trwać minimum 30min...
gdzies tu na forum wyczytalem, ze nie nalezy jesc 2godziny przed bieganiem (mozna zlapac kolke) i do 2godzin po bieganiu (przez ten czas jeszcze moze spalac sie tluszczyk)
wiec jak z tym uzupelnieniem bialka po biegach? mozna czy nie? : >
dodam ze zawsze bigam w dni nietreningowe 5-6km (40min)
pakerfucker
22-05-09, 15:30
mozesz tez zastosowac trening interwalowy. doskonale spala tkankę tluszczową, zachowując mase a przy tym zwieksza ci sie wydolnosc o nawet 30 do 40% wiecej niz przy zwyklych biegach. a oto najprostszy plan treningu interwalowego (dla poczatkujących) :
glowna zasada tego treningu- faza przyspieszenia- faza spowolnienia np 5minut biegu o sredniej predkosci (jest to faza przyspieszenia) oraz 1 minuta odpoczynku- jest to faza spowolnienia (lekki trucht lub marsz). tetno w tym pierwszym musi byc wieksze (to zalezy od tempa biegu) niz w drugiej fazie co spowoduje spalanie sie tkanki tluszczowej. taki cykl robisz pomalutku z kazdym dniem zwiekszając liczbę interwalow. JEDEN interwal to faza przyspieszenia plus faza spowolnienia. Np: zaczynając od poniedzialku 2-3interwaly, zalezy jak potem sie bedziesz czul na silach, potem dwa lub jeden dzien przerwy i kolejne interwaly tym razem 3-4 lub jak ci sie uda to 5. trening przy tych podanych wczesniej liczbach trwa ok i tylko 30 minut a spala lepiej tkanke tluszczowa, poprawiajac wydolnosc lepiej niz zwykle areoby. mozesz tez zmieniac fazy np 3minuty fazy przyspieszenia, 2 minuty fazy spowolnienia, ale temp fazy przyspieszenia powinno byc szybsze, niz bys mial to robic przy 5 minutach. Ten typ treningu powinno sie wykonywac od 2 do nawet 3razy w tygodniu. nie wiecej. mozna nawet jeden raz i tak efekty bedzie widac.
troche sie rozpisalem, ale mam nadzieje ze ktos z tego skorzysta, jesli chce oczywiscie. bo kazdy tak naprawde wie co mu potrzebne, aby osiagnąc cele. Trzeba tak robic zeby sie nie narobic.
i do 2godzin po bieganiu (przez ten czas jeszcze moze spalac sie tluszczyk)
tak ok 2h masz poniesiony metabolizm spoczynkowy...
wiec jak z tym uzupelnieniem bialka po biegach? mozna czy nie? : >
dodam ze zawsze bigam w dni nietreningowe 5-6km (40min)
jeśli zależy Ci na mięśniach to trzeba uzupełniać białka...
ale np przy biegach interwałowych podnosisz metabolizm spoczynkowy na 24h ;)
jedak ten trening nie jest zalecany początkującym i spala on mięśnie więc konieczne jest białko przed,albo antykatabolik
mozesz tez zastosowac trening interwalowy. doskonale spala tkankę tluszczową, zachowując mase
tak doskonale spala i tłuszczową i mięśniową
właśnie dlatego ,że mamy poniesiony metabolizm spoczynkowy na 24h ciężko jest utrzymać masę ;)
biegaj 3razy w tygodniu po treningu siłowym to najlepsza opcja na zachowanie masy...
po biegach uzupełnij białko.
a biegac zaraz po siłowni czy moge pod wieczor?
a trening interwołowy to raczej nie dla mnie, ja aż taki gruby nie jestem, ba szczupły jestem. A biegam bo chce kondycje poprawić.
a biegac zaraz po siłowni czy moge pod wieczor?
najlepiej po siłowym,ale wieczór też jest ok tyle,że po siłowym uzupełnij białko i węgle...
a przed wieczornym biegiem zjedz jakieś węglowodany i po biegach białko...
Kurde problem sie pojawił. Biegałem w ten dzień co siłownia pod wieczór, ale np. w środe robiłem łydki, i potem za dużo nie mogłem pobiec, bo mnie strasznie łydki bolały. Ja mam platfusa wiec u mnie to normlane, ale co z tym zrobić? Może inaczej jakoś to bieganie rozłożyć albo kupić coś na ból łydek? Niby stosuje maść końską ale ona mało daje.
Kurde problem sie pojawił. Biegałem w ten dzień co siłownia pod wieczór, ale np. w środe robiłem łydki, i potem za dużo nie mogłem pobiec, bo mnie strasznie łydki bolały. Ja mam platfusa wiec u mnie to normlane, ale co z tym zrobić? Może inaczej jakoś to bieganie rozłożyć albo kupić coś na ból łydek? Niby stosuje maść końską ale ona mało daje.
przeciwbólowych środków nie ma sensu...
może biegaj w inne dni tak żeby nie kolidowały z treningiem łydek.