Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : bicepsy, tricepsy

czwartałapa
20-05-09, 17:49
Witam. Od pewnego czasu widze, ze mam prawy biceps wiekszy od lewego ale nie przejmowalem sie tym az do momentu gdy roznica stala sie widoczna. Podczas wykonywania cwiczen czuje ze prawy mocnej sie napina i tak samo podczas cwiczen na triceps. Moze macie jakies rady na tego typu problem lub tez wskazowki??

slim shady
20-05-09, 17:50
ćwicz hantlami

klocur
20-05-09, 18:27
a duza ta roznica w rozmiarach i sile ? tak jak napisal slim shady, cwicz hantlami, tylko dla obu rak ten sam ciezar stosuj bo roznica sie powiekszy

czwartałapa
20-05-09, 18:28
a własnie zapomniałe podac plan:
biceps:
sztangielki z suplinacja nadgarstka 3x8
modlitewnik 3x8
biceps na ławce pochylej 3x8
triceps:
w pochyleniu w przod prostowanie rak na wyciagu 3x8
prostowanie rak na wyciagu 3x8
pompki na poreczach 3x8

p_narozny
20-05-09, 19:16
Ja mam podobnie, prawy mniejszy od lewego - 1cm. Mozecie mi szanowni panowie podac jakies uzasadnienie stwierdzenia - cwicz hantlami???:)

slim shady
20-05-09, 19:50
cwiczenia hantlami poleca sie na poczatek poniewaz wyrabiaja technike...Roznica miedzy sztanga na hantlami jets taka ze na sztandze mozesz wziac wiekszy ciezar ale przy tym wystepuje pokusa aby wziac duzo i wtedy pojawiaja sie pierwsze problemy z kontuzjami..

jesli chodzi o rozmiary i siłe to na sztandze silniejsza ręka ciągnie słabszą, a na hantlach ciężar jest rozłozony na ręce tak samo przez co ręce wykonają taką samą pracę

czwartałapa
21-05-09, 14:20
roznica ~1 cm ale jest to dosc widoczne, a z sila to nie jest tak zle

grzela
21-05-09, 20:02
Przy ćwiczeniach sztangą podnosisz ciężar tak jakby niesymetrycznie- tzn silniejsza ręka ( w twoim przypadku prawa) "robi większość roboty". Używając hantelek obciążasz obie ręce jednakowo ( dobierz ciężar pod lewa rekę wykonuj tym ciężarem trening na lewą jak i na prawą ręke- lewa reka bedzie rosła a prawa na nią "zaczeka"- wytłumaczyłem ci jak młodszemu bratu:))

Poza tym nie rób na razie ćwiczen izolowanych typu modlitewnik i uginanie na ławce pochyłej

czwartałapa
21-05-09, 20:42
wielkie dzieki za rady, dobiore ciezar pod lewa lapke tylko teraz nie wiem jaki trenind na bica i trica zrobic moze jakas mala podpowiedz ;> byl bym wdzieczny...

3ndriu
21-05-09, 21:16
Triceps:
Wyciskanie hantli chwytem neutralnym
Francuz leżąc hantlami
Pompki na poręczach

Biceps:
Uginanie ze sztangą / uginanie z hantlami. Co wolisz ;)
Młotki