Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jakie suple przy moich treningach?

radekv23
18-05-09, 14:27
Moje treningi wyglądają nastepująco:
-3x w tygodniu siłka,
-6x w tygodniu bieganie 1,5h (tępo spalania tłuszczu),
teraz zamierzam dodać do tego 6 weidera
Cele (według ważności):
-spalenie tłuszczu
-budowa mięśni
(ogólnie nie chcę być zbyt duży, a mieć ładne mięśnie i być szczupły -
taki średni)
Do tej pory brałem:
-BCAA
-spalacz
-CLA
To tak efekty są trace ok. kilograma tygodniowo, a przy tym czuję, że jestem silniejszy. Na siłowni systematycznie zwiększam ciężary. Zastanawiam się teraz na zamieniniem BCAA na bialko serwatkowe, czy to dobry pomysł? Może coś dodać, aby efekty były jeszcze lepsze? A może to tylko chwilowa poprawa, a później zaczne gubić mięśnie, ponieważ to złe zestawienie suplementów?

Symu
18-05-09, 14:36
Pytanie ile białka dostarczasz z diety . Jeżeli wsyzstko idzie po twojej myśli nei wiem czy jest sens coś zmieniać.

Ogolnie napisz sowje wymiary staż, wiek.....

KowalX
18-05-09, 14:39
Moje treningi wyglądają nastepująco:
-3x w tygodniu siłka,
-6x w tygodniu bieganie 1,5h (tępo spalania tłuszczu),
teraz zamierzam dodać do tego 6 weidera
Cele (według ważności):
-spalenie tłuszczu
-budowa mięśni
(ogólnie nie chcę być zbyt duży, a mieć ładne mięśnie i być szczupły -
taki średni)
Do tej pory brałem:
-BCAA
-spalacz
-CLA
To tak efekty są trace ok. kilograma tygodniowo, a przy tym czuję, że jestem silniejszy. Na siłowni systematycznie zwiększam ciężary. Zastanawiam się teraz na zamieniniem BCAA na bialko serwatkowe, czy to dobry pomysł? Może coś dodać, aby efekty były jeszcze lepsze? A może to tylko chwilowa poprawa, a później zaczne gubić mięśnie, ponieważ to złe zestawienie suplementów?

białko izolat serwatki przed treningiem siłowym ,później bieganie i dopiero kolejna porcja białka...

jeśli biegasz rano na czczo zaczniesz gubić mięśnie wtedy również przed białko ewentualnie aminokwasy(trochę wolniej będziesz chudł,ale zachowasz więcej tkanki mięśniowej...

na szybsze spalanie tłuszczu lepsze są interwały,ale:

przyczyniają się również do spadku masy mięśniowej więc antykatabolik np.bcaa koniecznie...

nie wiem ile biegasz,ale jeśli jesteś początkujący to interwałów nie polecam...
nie zalecane są również jeśli masz problem z nadciśnieniem lub układem naczyniowo-sercowym

radekv23
18-05-09, 14:56
mam 21 lat na siłowni od 6 miesięcy biegam 1,5 miesiąca rano właśnie, ponieważ nie mam czasu kiedy indziej, biorę bcaa przed i po bieganiu wymiary napiszę troszkę później ;) ogólnie suplementy biorę odkąd zaczełem biegać

MolderDist
18-05-09, 15:03
Po pierwsze za dużo trenujesz! Jestem pewny, że albo już albo za pewien moment się przetrenujesz a wtedy lipa z redukcji!

Musisz sobie rozdzielić tą redukcje i powiedzmy co 2 tygodnie zmniejszać kalorie i dodawać tym samym aminokwasów, spalaczy. Musisz stopniować bodźce bo w innym razie co zrobisz podczas stagnacji?

Co do treningów to jeżeli dopiero zaczynasz to trenuje siłke 4 razy z w tyodniu a w dni nie treningowe rób na czczo areoby. Na początku wystarczy, a potem dopiero dodawaj! Za duzo szok dla organizmu nie jest wskazany.

Co do supli:
- Podstawa odżywka białkowa (najlepiej izolat) tutaj różne firmy i kieruj się ceną. Stosuj po treningu siłowni.
- Bcaa - Przed areobami na czczo na początek, później w miare dalej również po areobach i przed/po siłowni. Polecam Bcaa Xtra z Activlabu.
- Spalacz - kup sobie na początek słabszy np. BodyFire, czy tez tse itp. i dawaj tylko przed treningiem. Potem dokóp lepszy jak Tight Extreme i dawaj również rano.
- Cla z zieloną herbatą - bierz 2 większe dawki w ciągu dnia (około2,5 -3 g dziennie) sam stosuje i moge polecic CLA z zieloną herbatą z Activlaba.
- L-karnityna - bierz 2-3 g przed areobami w celu poprawienia wytrzymałości i transportowanie tłuszczu np. L-Carnityna 600 z Activlabu.

Rób to z głową.

pozdro

KowalX
18-05-09, 16:30
dni nie treningowe rób na czczo areoby

będzie miał spadki również masy mięśniowej...

lepiej po treningu siłowym.

MolderDist
18-05-09, 21:10
Przed tymi areobami na czczo ładujemy się antykatabolikami - conajmniej 1 g na 10 kg masy ciała bcaa + 2-3 g l-karnityny. Co zapobiega katabolizmowi. Pozatym rano na czczo wystarczy 30-40 minut gdyż w krótszym czasie zostają brane do spalania tłuszcz podskórny, a w innych porach należałoby "kręcić" areoby troszke dłużej.

To jest początek redukcji dla kogoś kto ma jeszcze ponad 15% fatu. Potem stopniowo dodaje się różne suplementy (więcej bcaa, izolatu, aminokwasów całodziennych, spalacz rano itp) co zapobiega stagnacji i pozwala cały czas na czerpanie już z coraz trudniej dostępnych pokłądów tłuszczu.

Co tutaj się rozpisywac, jakbym miał całą redukcje opisać to huhu i jeszcze troche ;-)

KowalX
18-05-09, 21:40
od 30min po takim czasie dopiero zaczynamy spalać tłuszcz wcześniej to tylko "ucieczka" wody

dlatego zaawansowanym poleca się interwały gdzie trening trwa od 5 do 25min
oraz podnosi metabolizm spoczynkowy...

KowalX
18-05-09, 21:48
30-40 minut gdyż w krótszym czasie zostają brane do spalania tłuszcz podskórny, a w innych porach należałoby "kręcić" areoby troszke dłużej.

od 30min po takim czasie dopiero zaczynamy spalać tłuszcz wcześniej to tylko "ucieczka" wody niezależnie o jakiej porze...
w ćwiczeniach siłowych nie zaleca się rano na czczo gdyż najpierw jako źródło energii idzie białko,a pusty żołądek oznacza ,że energia będzie uzyzkiwana właśnie z niego.Z rana nie przesadzałbym z bieganiem ,bo antykataboliki nie zatrzymają tego procesu w 100% mogą go jednie opóźnić...właśnie przyjmując antykatabolik spowolnimy wykorzystanie tłuszczy,ale w jakimś stopniu chronimy mięsnie.

dlatego zaawansowanym poleca się interwały gdzie trening trwa od 5 do 25min
oraz podnosi metabolizm spoczynkowy...
i tu antkatabolik jest niezbędny

Symu
18-05-09, 21:54
1. IMO szkoda kasy na izolaty i tak pewnie w wiekszosci produktow ich nie ma :D a 2g wegli nie zbawi

2. AEroby na czczo nawet z antykatabolikami IMO beznadziejny pomysl

3. zrób interwały 20 minut a będziesz moim mistrzem :D

KowalX
18-05-09, 21:59
1. IMO szkoda kasy na izolaty i tak pewnie w wiekszosci produktow ich nie ma :D

nie zgadzam się...

2. AEroby na czczo nawet z antykatabolikami IMO
beznadziejny pomysl

popieram :D chyba ,że ktoś ma gdzieś trening siłowy,albo dla pań ;p
chociaż od czasu do czasu akceptowalne...

3. zrób interwały 20 minut a będziesz moim mistrzem :D

napisałem różnicę ,ale to nawet lepiej jak krócej jeszcze więcej wolnego czasu :D

ja tam preferuję skakankę hehe

MolderDist
18-05-09, 22:01
Oj Symu nie używaj takich mocnych słów jak beznadziejne.

Większość ludz, którzy przygotowują się do zawodów stosuje areoby na czczo, kiedyś po kilku redukcjach zrozumiecie. Kiedy ma się wszystko dopracowane i gotowe to ten plan jest najlepsze, taka prawda.

Izolat po treningu jest naprawde pomocny ale nie niezastąpione, bo WPC również da rade.

Okej dajecie wady robienia areobów na czczo i zalety powiedzmy biegania po śniadaniu. Mówimy tutaj odrazu o zastosowaniu antykataboliów itp.

Chce faktów a nie tylko odp typu: bo pali mięśnie.

KowalX
18-05-09, 22:03
Izolat po treningu jest naprawde pomocny ale nie niezastąpione, bo WPC również da rade.

prawda,prawda :)

Chce faktów a nie tylko odp typu: bo pali mięśnie.

fakty są takie ,że gdy organizm ma pusty żołądek najpierw jako źródło energii wykorzystuję białko, następnie węglowodany i na końcu tłuszcz...

Symu
18-05-09, 22:06
Może za mocne słowo ale zawodnicy mnie nie interesują. Nie powinniśmy wzorować sie na zawodnikach:
1.wiekszosc laduje koks
2.wielu bazuje jeszcze na dawnej wiedzy (dziala ok ale daloby sie pewnie lepiej)
3. robia wiele rzeczy ktore sa do szczescia niepotrzebne np. odwadnianie przed zaowdami

KowalX: no z izolatami moja subiektywna opinia, ale interwałów 20 minut prawidłowo wykonywanych nie zrobisz:D

Moldedist ale jakich faktow chcesz?? To co napisales jest faktem bo nie uwazam żeby ta garsc aminokwasów była w stanie uchronić mięśnie. Ale ok poszuakm czegos ;)

MolderDist
18-05-09, 22:09
Akurat Symu nie trafiłeś :-D

1. Przed zawodami stosują koks? Hehe chyba samobójcy bo jak wiadomo na zawodach są kontrole antydopingowe.

2. Większość z zawodników jest prowadzona przez trenerów i naprawde wiele z nich ma ogromną wiedze, nawet nie możemy sobie wyobrazić jaką.

3. Powiedz czemu odwadnianie jest niepotrzebne? Jak wyobrażasz sobie prążkowane mięśnie z wodą podskórną?

No i czekam na rzeczowe wyjaśnienie czemu areoby na czczo są złym wyborem.

KowalX
18-05-09, 22:11
KowalX: no z izolatami moja subiektywna opinia, ale interwałów 20 minut prawidłowo wykonywanych nie zrobisz:D

nie pisałem ,że zrobię napisałem tylko ,że trening interwałowy wykonuję się od 5-do 25min podałem w ten sposób oszczędność czasu...

aż muszę sprawdzić hehhe ty pierwszy :D
pozdro

No i czekam na rzeczowe wyjaśnienie czemu areoby na czczo są złym wyborem.

mówimy przy treningu siłowym , nie jako areoby z rana same w sobie ?

dlatego ,że organizm na czczo jako źródło energii wykorzystuję najpierw białko(przy budowaniu masy odpowiedź gotowa idzie znacznie wolniej), a jeśli coś spożyjemy energię pobiera z pokarmu ;)

Symu
18-05-09, 22:23
1. gdzie masz kontrole antydopingowe?? :) z tego co wiem 2 panów już wpadło aleee to dawno .
2. możliwe ale nie poszerzaja jej na bierząco (patrz deity beztłuszcowe na redukcji popularne wsrod kulturystow ktore az bija po oczach ;/)
3. mowie o amatorach , chyba że szykujesz sie na zawody to sory.

CO do cardio na czczo przychodzi mi w tej chwili jeden dośc ważny powód, aero na czczo bedą powodowały dużą aktywnmośc kortyzolu co jak wiadomo nei jest zbyt dobre dla naszych mięśni ale postaram się ejszcze znaleźć badanie w któym były pokazana długotrwałe róznice miedzy cardio na czczo i po posilku w LBM.

Wiesz jaki problem jest w tym wszystkim ??!! Że ile ludzi tyle opinii, postaram sie odszuakc tego badania bo wiem ze kediys bylo na stronce berardiego.

A do 1. bo urwalem mysl tzn. że sie nie bali kontroli antydopingowej a była to czołowka strzalka i gluchy z tego co pamietam.

Symu
18-05-09, 22:53
Jednak powod nr. że zbyt duzo miecha poleci jest nadal aktualny:D

MolderDist
18-05-09, 23:15
Spoko jutro odpowiem konkretynie bo teraz czas spać.

Tak na szybko:
- Kontrole antydopingowe są na każdym zawodach w Polsce z tego co mi wiadomo więc wszyscy Ci ludzie na Mistrostwach i Pucharze myślisz, ze przygotowuja sie na bombce?
- Dieta niskotłuszczowa jest dla ludzi, którzy dobrze na nią reagują. Dla jednych będzie porażka dla innych dobre rozwiązanie. Sam uważam, ze nie jest to najlepsza opcja ale jak im służy...

Symu
19-05-09, 10:53
1. watpie zbey byly na to pieniadze i mysle ze przygotwuja sie na soczku , moze nie tydzien przed zawodami ale ogolnie tak.

2. ale oni nie biora czesto pod uwage nic innego.