Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pompki - prosba o pomoc dla newbie

vav4r
16-05-09, 20:33
witam. ostatnio postanowilem sie wziasc za siebie. robie a6w cwiczenia z hantalami , ale to nie istotne. robie pompki , napewno prawidlowe i czasami mam problem zeby dojsc do 5. mam 14 lat (2 gim) , 62 kg, ~169 cm, tluszczu nie za duzo (a6w). Prosze o pomoc - co mam zrobic zeby systematycznie zwiekszac swoje mozliwosci w ww cwiczeniu? I czy w zw. z moja "niemoznoscia" oplaci sie kupowac sztange za jakis czas? Prosze o porady. Z gory dziekuje

KowalX
16-05-09, 20:45
ćwicz na zmianę jeden dzień przerwy jeden dzień z pompkami jeśli zwiększysz ilość przejdź na 2dni z pompkami jeden dzień przerwy mi w ten sposób szybko szło...

jeśli np dojdziesz do tej ostatniej pompki podnieś tyłek do góry (w ten sposób odpoczywamy)...
później możesz robić fazę samego opuszczania aż do zmęczenia.

proponuję na początek trzech do pięciu serii do całkowitego zmęczenia...

vav4r
16-05-09, 21:04
czyli mam po prostu robic tyle na ile mnie stac i czekac na efekty?
gdzies czytalem o polpompkach (nogi na ziemi i tylko lapy) czy one mi jakos pomoga?

z tymi polpompkami to z 25 na serie moglbym zrobic i z 5 serii.. to byl by dobry pomysl , ktory pomogl by mi robic wiecej normalnych pompek?

KowalX
16-05-09, 21:37
kiedy dochodzisz do maksa robisz później opuszczanie negatywne.Nie wiem ile będziesz czekał na efekty bo zacząłem jakieś 18lat temu...
Wiem ,że na pewno jest to dobry sposób...

te połówki co piszesz to jak się domyślam na kolanach...
wiem ,że niektórzy je robią ,ale ja nigdy nie próbowałem więc nie mogę się wypowiadać.

trenuj i się nie zniechęcaj,a na pewno będą efekty...
możesz zapisywać co miesiąc i porównać jaki postęp ;)

futrix
16-05-09, 23:48
mam 25 lat
kiedy 7 lat temu szedłem do woja ważyłem 115 kilo przy 187 wzrostu
wojsko było zajebiste - kawaleria powietrzna- przez miesiac unitarki zrzucilem 15 kilo

apompek na dzien to robilem chyba pod koniec to z 1000 od samego rana
gdzie sie nie ruszyelm pompki!!! za byl egowno jebnij se 50 a pozniej pomyśl :)

jak po 1,5 miesiaca poszewdłerm na szwadron a ja jako kot pozwoliłem sobie na lezenie na wyrku a plutonowy kazał mi walnąć 80 to się spytałem dlaczego rozbimy rozgrzewke w sali :)

nigdy tych czsów nie zapomne

3 km 11 min mój rekord

luo
17-05-09, 15:32
7 lat temu to jeszcze było w wojsko, teraz to się tam opierd****. Co do pompek to rób tak jak napisał kowal z fazą negatywną, dożuć do tego jeszcze jedną serię w wąskim rozstawieniu rąk(tak że ramionami szorujesz o najszerszy) i jedną serię w szerokim. Wszytsko robisz do załamania ruchu

vav4r
17-05-09, 16:05
a co to opoznienie negatywne ?

KowalX
17-05-09, 16:25
gdy już nie mamy siły robić dorzucamy powtórzenia negatywne

nie wykonujemy ruchu do góry(w przypadku pompek) tylko sam ruch w dół...

luo
17-05-09, 16:32
gdy już nie mamy siły robić dorzucamy powtórzenia negatywne

nie wykonujemy ruchu do góry(w przypadku pompek) tylko sam ruch w dół...

ruch w dół z tym że starasz się opuszczać jak najwolniej