PDA

Zobacz pełną wersję : Dieta 16-latka

kamilo_mks
11-05-09, 20:52
Chciałbym zrzucić lekko wagę ,w szczególności mój brzuch.Do tej pory jadłem,jak to się mówi ''co popadło''.Bardzo proszę o pomoc w mojej sprawie i ocenienie mojej diety.

cel:rzeżba

waga:83
wzrost:178
typ budowy:endomorfik

zapotrzebowanie kcal:3300
suplementacji:nigdy nie miałem
doping:j/w brak
uwagi:żadnych

Moja dieta:

1.Śniadanie:
2 jajka na ''miękko'',2 krmki ciemnego chleba,kakao lub kawa zbożowa
2.Śniadanie(w szkole):
2 kromki ciemnego chleba,pomidor,jakiś owoc np.jabłko
3.Obiad:
filet z kurzczaka(gotowany),pół torebki białego ryżu,sałata
4.Kolacja:
2 kromki ciemnego chleba,szynka,pomidor bądz rzodkiewka,sok

Ponadto na przebudzenie 2 szklanki wody niegazowanej i łacznie pije ok.1-1,5l wody dziennie.

proszę o wszelkie komentarze i sugestie dot.ewentualnego wzbogacenie mojej diety

Z góry wielkie dzięki
Pozdrawiam

Aponax
11-05-09, 20:56
hmm , wydaje mi sie ze wody za malo pijesz :].
moim zdaniem to nie jest dieta , za malo posilkow , ogolnie posiłki sa słabe;].

kamilo_mks
11-05-09, 21:01
W takim razie mogłbyś coś konkretnego zasugerować lub jakieś konkretne potrawy,bo ja mówiąc szczerze pogubiłem się w tym wszystkim

007
11-05-09, 21:08
dieta low carb

Lukaszr0
11-05-09, 21:13
Nie wiem ludzie jak wy obliczacie te zapotrzebowanie energetyczne. 3300 kcal to jak byś wykonywał bardzo ale bardzo ciężką pracę, twoje zapotrzebowanie to 2900 kcal. Przy redukcji oczywiście ucinamy ją do ok 2000 kcal z węglowodanów. Co do diety to kakao wypada całkowicie z diety. Co do śniadania to trochę mało, pamiętaj ze organizm rano potrzebuje najwięcej energii. Drugie śniadanie zastąpiłbym raczej jogurtem naturalnym i jakimś owocem, chleb zbyt często się powtarza, a chleb to WĘGLOWODANY ! Co do obiadu w miarę ok, biały ryż można zastąpić brązowym, a do sałaty dodał bym oliwę z oliwek (trochę dobrych tłuszczy). Co do kolacji to znowu ten chleb - zbyt często się powtarza no i na noc węglowodany ? Tu bym wrzucił jakieś białeczko typu tuńczyka z wody z czymś tam (według upodobań), ewentualnie omlet z białek. No i oczywiście dieta na jeden dzień nie jest zbyt dobra, jest raczej monotonna i szybko ci się nudzi. Lepiej rozpisz sobie dietę na przynajmniej 3-4 dni. Uwzględnij w niej też ryby.

Jolly
11-05-09, 21:20
W obliczaniu zapotrzebowania należy też uwzględnić dojrzewanie przy którym zapotrzebowanie kaloryczne jest większe.

Lukaszr0
11-05-09, 21:27
Zgadzam się ale bez przesady 3300 kcal na dzień ?! To znaczy że nastolatek ma takie zapotrzebowanie jak dorosłą osoba pracująca ciężko fizycznie?

Jolly
11-05-09, 21:28
Sęk w tym że tak..., poza tym gościu pewnie coś trenuje czyż nie?

Lukaszr0
11-05-09, 21:39
Raczej zaczął trenować bo chce zrzucić fat. Czyli i tak trzeba tutaj uciąć ilość dostarczanych kalorii. A ja mówię tutaj o normalnym zapotrzebowaniu tak jak kolega wyżej napisał. 3300 kcal to jak by miał ciężkie treningi, ale to i tak raczej nie przy redukcji.