Zobacz pełną wersję : butterfly
Dużo osób u mnie na siłowni ćwiczy na butterfly. Ja nie odczuwam pracy klaty za to bolą mnie straszliwie barki. Czemu tak jest ???
patryk1336
11-05-09, 20:28
ja mysle ze albo źle wykonujesz albo nieuregulowany pod Ciebie niewiem co mają barki do tego. ja cwiczylem an tym z rok temu ale niemialem problemow z barkami oprzyj dobrze barki na laweczce i esaaa.
Ból jest sygnałem, że coś wykonujemy błędnie wiec ja mysle ze to nie wina samego cwiczenia tylko jego wykonywania,pewnie zle wykonujesz cwiczenia na motyla i dlatego cie bola barki,więc jeśli jakakolwiek czynność powoduje uczucie bólu, należy powstrzymać się od ćwiczenia przynajmniej na czas regeneracji.Druga sprawa jest taka ze moze to wcale nie wina motyli,tylko karku,bol szyji jest czesto mylacy.Czesto bol zwiazany z dolegliwosciami karku odczuwany jest na innych czesciach ciala... Nie odczuwamy więc bólu karku, lecz doskwiera nam on na wysokości barków....
jak można źle wykonywać ?? Ruch jest 1 nie da rady inaczej go prowadzić na siłowni mam 2 butterfly jeden Hes'a, a jeden Olimp'u. Na tym olimpu aż tak mnie nie bolą ale na tym hesa straszliwie zależy mi teraz w okresie letnim na ćwiczeniach izolowanych i chciałbym ćwiczyć na tym butterfly tylko czemu mnie te barki tak łupią ?
Ból jest sygnałem, że coś wykonujemy błędnie wiec ja mysle ze to nie wina samego cwiczenia tylko jego wykonywania,pewnie zle wykonujesz cwiczenia na motyla i dlatego cie bola barki,więc jeśli jakakolwiek czynność powoduje uczucie bólu, należy powstrzymać się od ćwiczenia przynajmniej na czas regeneracji.Druga sprawa jest taka ze moze to wcale nie wina motyli,tylko karku,bol szyji jest czesto mylacy.Czesto bol zwiazany z dolegliwosciami karku odczuwany jest na innych czesciach ciala... Nie odczuwamy więc bólu karku, lecz doskwiera nam on na wysokości barków....
Przeczytaj 5 razy mój post bo nie wiem o co Tobie chodzi hmmmm ????Co to ma wspulnego z moim pytaniem ???? Ból motyli, karku .... ?? Gdzieś wspominałem o takich bulach ?
a dodales jakies inne cwiczenia,tak jak wspomnialem,moze to nie jest wina akurat tego cwiczenia...Bol barków moze byc spowodowany cwiczeniami nie akurat tym jednym
butterfly jest do treningu klatki piersiowej(więc jakie plecy jaki kark) Pogratulować jak ktoś trenuje plecy i klatę na 1 sesji :P Klatę ćwiczę w pon a barki w czw więc nie powinny mi dokuczać bóle barków i nie dokuczają podczas żadnych innych ćwiczeń. Kark mnie bolał jedynie po 6weidera. A problemu z motylami nie miałem nigdy w sęsie bólu. Bolą mnie na 1000% barki ponieważ próbowałem już kilkanaście razy trenować na butterfly zimą latem jesienią czy wiosną o różnych porach dnia i różnych cyklach treningowych wynik zawsze ten sam ból barków. Ps właśnie zostało otwarte u nas na siłowni nowe ponmieszczenie i będzie 3 butterfly (nie wiem jakiej firmy)
Z tego co zrozumialem to pracujesz nad klata a dokladniej nad butterfly,zgadza sie?Napisales takze ze cie bola barki,niiby od czasu kiedy zaczeles cwiczyc,tak zgadza sie,to o co ci chodzi,ja probuje pomoc i ci pisze ze mozliwe ze to nie od tego cwiczenia,czy to tak trudno zrozumiec,jest wiele jak juz wspomnialem mozliwosci...jednym z tych powodow moze byc bol szyji ktory cczesto any jest na wysokosci barkow czyli podobnie jak twoj przypadek
No ok cieszę się, że zainteresowałeś się tematem. Pracuję nad mięśniami klatki tak samo jak i nad nogami, plecami i innymi partiami mięśni. Jednak to jedyne ćwiczenie przyprawia mnie o ból chodzi mi o to ,że jak się ćwiczy nogi to pracować mają nogi a nie plecy, jak się ćwiczy biceps to on ma pracować a nie brzuch, a butterfly jest do klaty a mnie od niego bolą barki w sęsie napinają się i pracują.
No ok cieszę się, że zainteresowałeś się tematem. Pracuję nad mięśniami klatki tak samo jak i nad nogami, plecami i innymi partiami mięśni. Jednak to jedyne ćwiczenie przyprawia mnie o ból chodzi mi o to ,że jak się ćwiczy nogi to pracować mają nogi a nie plecy, jak się ćwiczy biceps to on ma pracować a nie brzuch, a butterfly jest do klaty a mnie od niego bolą barki w sęsie napinają się i pracują.
Teraz przeczytaj sobie ostatnie zdanie czyli te sam pisales i po co ten temat jak sam sobie odpowiedziales "a butterfly jest do klaty a mnie od niego bolą barki w sęsie napinają się i pracują"
nie wiem czy wiesz ale to logiczne nie mam duzego doswiadczenia ale tyle todziecko by wiedzialo ze jesli cwiczysz jedno,a pracuje drugie tzn tak jak napisales ze sie napinaja i pracuja to wniosek jest taki zezle wykonujesz cwiczzenie...ale ja sie juz nie odzywam,niech sie wypowie kto inny
nie wiem czy wiesz jak wygląda butterfy ? Jak można źle wykonywać to ćwiczenie bo nie wiem ? krzywo siedzieć ? Chyba nic innego nie można źle robić maszyna sama wymusza ruch. No właśnie pracują barki bardziej niż klata więc tak chyba być nie powinno a założyłem bo chcę się dowiedzieć czy tak jest zawsze ?
akurat wiem jak sie cwiczy,oczywiscie teraz nie cwicze ale cwiczylem jakies polroku temu i mi jakos nic niebylo,ty sie uczepiles tego jednego cwiczenia,czytalem duzo artykulow na temat bolu barkow i ci chce uswiadomic ze nie jest powiedziane na 100% ze to wlasnie od tego cwiczenia,nawet wrecz przeciwnie wedlug mnie to po cwiczeniaahc izolacyjnych nie powinno byc takiego problemu...jak juz powiedzialem,niech sie bardziej doswiadczony uzytkownik wypowie
ja swoje zdanie napisalem a ty jakies sii do mnie,a moze poprostu idz do lekarza zrob przeswietlenie i sie okaze od czego to jest
a zas tu napiszesz
akurat wiem jak sie cwiczy,oczywiscie teraz nie cwicze ale cwiczylem jakies polroku temu i mi jakos nic niebylo,ty sie uczepiles tego jednego cwiczenia,czytalem duzo artykulow na temat bolu barkow i ci chce uswiadomic ze nie jest powiedziane na 100% ze to wlasnie od tego cwiczenia,nawet wrecz przeciwnie wedlug mnie to po cwiczeniaahc izolacyjnych nie powinno byc takiego problemu...jak juz powiedzialem,niech sie bardziej doswiadczony uzytkownik wypowie
ja swoje zdanie napisalem a ty jakies sii do mnie,a moze poprostu idz do lekarza zrob przeswietlenie i sie okaze od czego to jest
a zas tu napiszesz
ja ćwiczę od jakiś 5lat z przerwami i nie wiem o co chodzi. Koleś na siłowni właściciel ma z 70lat z czego z 40 spokojnie ćwiczy stwierdził że to dobrze że barki mnie bolą bo pracują ale on głupoty pierdoli więc słucham o co kaman z tym butterfly kogoś jeszcze od tego bolą bardziej barki niż klata ?
Powiedzcie mi jedno, co to za ćwiczenie butterfly?, Rozpietki?
maszyna nosi nazwę butterfly a ruch przypomina tylrozpiętki w pozycji siedzącej, tylko od zwykłych rozpiętek, bramy, skosów itp nie bolą mnie barki a od butterfly strasznie. http://w650.wrzuta.pl/obraz/6QP3Kock2N6/bez_tytulu taki śmietnikowy butterfly
Powiedzcie mi jedno, co to za ćwiczenie butterfly?, Rozpietki?
Jolly tu masz te cwiczenie...
http://www.kfd.pl/rozpietki-na-maszynie-siedzac-butterfly-34120.html
yoshimitsu
05-09-09, 17:49
ja mialem tak samo jak ty kiedys tez mnie barki bolaly ale nie miesinie tylko stawy :) i zmienilem poprostu chwyt nie trzymam tego tak jak tam pokazane tylko dlonie oparte jak bys robil sztangielkami rozpietki na lawce ,nie wiem jak by ci to wytlumaczyc ,tam gdzie masz ten filmik i foty co puma007 ci pokazal ,to tam gdzie gosc trzyma lokcie ja opieralem dloniea lokcie skierowane w tyl i powiem ci ze to zajebiscie wchodzi na klate bardziej rozciaga
pozdro