Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Słowo o Redukcji.

Jolly
10-05-09, 11:06
Wiele osób stosowało już nie raz super diety, czy tym podobne chwyty reklamowe, które w większości prowadzą do sztucznego spadku wagi(poprzez spadek poziomu wody). Postanowiłem napisać kilka słów na temat prawidłowego odchudzania.

Dlaczego korzystamy z takich diet:
Przez pierwszy etap odchudzania(3-4dni) redukcja wagi to 80% woda. W krótkim czasie da się zobaczyć zmniejszone obwody, oraz wagę. Niestety wiele osób wpada w pułapke, ponieważ dłuższe stosowanie takiej diety powoduje katabolizm, czego efektem jest spadek masy mięśniowej. Wiele ludzi przy super dietach i dużych redukcjach zauważa znaczne spadki siły. Tym właśnie jest to spowodowane. Wszelkie wskazówki dotyczące odżywiania oraz przykładowe diety powinny pochodzić z profesjonalnych gazet których tematyka opiera się na odżywianiu.
Jednak gdy powrócimy do racjonalnego odżywiania, organizm w obronie większą pulę kcal odkłada w tkance tłuszczowej. Jest to spowodowane nie odpowiednią redukcją i efekt takiego tycia nazywamy efekt jo-jo. Człowiek to skomplikowana maszyna, jeśli nagle z jadłospisu odejmiemy zbyt dużą pulę kcal, każdy nadmiar energetyczny będzie odkładany by zabezpieczyć się przed kolejnym takim wyskokiem.

W diecie redukcyjnej deficyt kcal powinien wynosić od 300 do 900kcal, co w dużej mierze jest zależne od organizmu i budowy. Najlepszym sposobem jest odcięcie 300kcal i obserwowanie zmian wagi. Wagę sprawdzamy co tydzień. Przy odpowiednim odchudzaniu w ciągu jednego tygodnia powinniśmy tracić po 0,5-1kg tłuszczu. Jeśli leci nam za dużo, oznacza to, że musimy dodać nieco kcal by uniknąć efektu jo-jo i utraty mięśnia. Jeśli po 2 tygodniach nie zauważymy utraty w wadze, odpowiednim rozwiązaniem będzie przeczekać jeszcze tydzień i sprawdzić wagę. Jeśli się nic nie zmieni, możemy odjąć kolejne 200kcal i dalej obserwować reakcję organizmu.

Każdy organizm jest specyficzny. To że jedna osoba zrzuci 10kg nie znaczy że druga osiągnie to samo. Wiele zależny od organizmu i stopnia metabolizmu, dlatego polecam eksperymentować i znaleźć swój własny najlepszy sposób.

W większości przypadków odchudzanie zaczynają osoby z duża nadwagą-otyłością. Osoby te powinny na początek ograniczyć ilość zjadanego pokarmu, a przede wszystkim wyeliminować tłuszcze nasycone, w dużej mierze węglowodowany proste, oraz cukry o wysokim indeksie glikomicznym. Do tych ostatnich należą produkty węglowodanowe wysoko przetworzone: ryby, ryż, płatki, pieczywo itp.

Gdy jesteś otyły i zamierzasz wziąć się za odchudzanie rozsądnym rozwiązaniem będzie stopniowe eliminowanie tego typu żywności. Należy zaplanować sobie to tak, że jednego tygodnia likwidujemy całkowicie fast foody, drugiego ograniczamy słodzenie napojów cukrem, i tak dalej po kolei wszystkie nasze nie zdrowe słabości. Pieczywo białe oraz inne przetworzone wysoko węglowodany wyrzucamy, zastępując je kaszą, ryżem brązowym, ziemniakami, płatkami owsianymi.

Im wyższe przetworzenie produktu węglowodanowego tym wyższe jego IG. Indeks glikokemiczny jest wyznacznikiem tego jak prędko wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu względem glukozy krystalicznej której IG wynosi 100. Węglowodany proste i te o wyższym IG zaleca są do spożycia wyłącznie po wysiłku fizycznym w celu uzupełnienia glikogenu mięśniowego i wątrobowego kiedy to szybkość wchłaniania jest bardzo ważna. Lecz również po treningu to, że należy uzupełnić owe źródło energii nie znaczy, że możemy objadać się słodkościami. Oczywiście lepiej taki wafelek zjeść w posiłku po treningu niż w ciągu dnia.

Rezygnujemy z fast-foodów, słodyczy, ograniczamy pieczywo białe, zastępujemy je pieczywem razowym. Oczywiście diety nie wolno opierać na samych warzywach-owocach, co jest głównym składnikiem super-diet. W każdej diecie powinien się znajdować zdrowy tłuszczu, typu oliwa(poza posiłkami przed i po treningu). Pozwoli to uzupełnić niedobór minerałów przy diecie redukcyjnej, oraz dostarcz niewiele kalorii. Zwrócić uwagę należy na kukurydzę, fasolę, soje, soczewicze. Jako że są to warzywa wysoko kaloryczne należy wprowadzić racjonalne ich spożywanie.

Na redukcji w szczególny sposób powinniśmy zadbać o zwiększone dostarczenie białka w diecie w celu zminimalizowania katabolizmu mięśniowego z jednoczesnym przyśpieszeniem katabolizmu tkanki tłuszczowej poprzez termogenezę.

W przypadku osoby ćwiczącej, której zapotrzebowani energii na składniki odżywcze jest nawet dwukrotnie większe, ilość białka powinna wynosić 2,0-2,2 czasem daje się nawet 2,5g/kg suchej masy ciała. Skupiając się na białku pochodzenia zwierzęcego.

Kcal obcinamy z węgli, i to w zależności od tego ile kcal dostarczy tłuszcz i białko. Źródłem tłuszczu powinny byc oleje nierafinowane, czyli oliwa, lniany, winogronowy, tran, ryby tłuste. Są to źródła NNKT(omega3), których zazwyczaj brakuje w każdej diecie.

Odpowiednia proporcja między kwasami tłuszczowymi to: nnkt/nas/wnkt = 1/1/1

Co do ilości posiłków to 5-6, z 2-3 godzinnymi przerwami. Najważniejsze jest śniadanie, na kolacje należy ograniczyć ilość węglowodanów.

---------------------
Jolly
---------------------

Jolly
11-05-09, 21:07
Redukcja cz.2:
Podstawą redukcji jest dieta, o czym napisałem wyżej. Bez niej można zapomnieć o odchidzaniu. Jednak jeśli chcemy przyśpieszyć ten proces można zastosować trening który wspomoże nasze odchudzanie.
1.) Aeroby.
2.) Interwały.
3.) Siłka.

1.) Aeroby - Polegają na zwiększeniu wysiłku fizycznego(głównie cardio) tak aby zwiększyć i utrzymac tentno do 60-65% max. Po pewnym czasie(zazwyczaj ok 30min) gdy organizm wyczerpie zapasy glikogenu z wątroby zacznie spalać tłuszcz. Trening nie należy do najefektywniejszych, jednak dla początkujących którzy nie są w stanie robić interwałów jedynym. Do aerobów zaliczają się wszystkie ćwiczenia wydolnościowe które podwyższają tentno. Ogólne zalecia:
- 2* w tygodniu, w dniach bez siłowni.
- Nie na czczo, wskazany posiłek białkowo-węglowy przed treningiem.
- Dobra długa rozgrzewka.

2.) Interwały - Jest to rodzaj wysiłku polegający na przeplataniu tentna 50-60%max z 90-95%max. Czyli na zasadzie:
30s truchtu, 10s sprintu, 30s truchtu, 10s sprintu itd.
System jest o tyle korzystniejszy od aerobów, że zapewnia pewnego rodzaju `wstrząs organizmu`, co w konsekwecji uruchamia spalanie tłuszczu wiele godzin po treningu, w czasie regeneracji. Niestety jak wyżej wymieniłem aby trenować interwały potrzebna jest dobra kondycja, którą nie każdy posiada. Ogólne zalecenia:
- 2* w tygodniu, w dniach bez siłowni.
- Nie na czczo, wskazany posiłek białkowo-węglowy przed treningiem.
- Dobra długa rozgrzewka.
Czyli jak w przypadku aerobów na tym polu nie ma różnicy. Przygotowanie musi być dobre, aby nie było nieporządanych skutków typu katabolizm(spalanie tkanki mięśniowej, w efekcie beztlenowej pracy mięśni)
Jak ktoś zdecyduje się na ten rodzaj treningu polecam na początek zrobić 5 interwałów(30s truchtu+10s sprintu=1 interwał)

3.) Siłownia - Specyfika treningu siłowego jest nieco inna niż w przypadku aero i inter, dlatego gdy mamy zamiar trenować należy podejść do całego cyklu inaczej, już na poziomie diety.

Przedstawione wyżej sposoby to tylko ogólne porady, dokładne informacje włącznie z badaniami znajdziecie w sieci.

Lukaszr0
11-05-09, 21:34
W przypadku osoby ćwiczącej, której zapotrzebowani energii na składniki odżywcze jest nawet dwukrotnie większe, ilość białka powinna wynosić 2,0-2,2 czasem daje się nawet 2,5g/kg suchej masy ciała. Skupiając się na białku pochodzenia zwierzęcego.

Tu się nie zgodzę, mnie uczono że dla zdrowej osoby ilość białka powinna wynosić 0,8g na kmc, u osób ćwiczących można ją zwiększyć ale 1,5-1,8g to max. 2,5g na kmc to duża przesada...

Po za tym artykuł dobry.

Jolly
12-05-09, 06:32
Przy treningu siłowym i diecie masowej owszem, natomiast jeśli chodzi o dobrą redukcję ilość białka musi być większa. Tniesz natomiast z węgli.

007
12-05-09, 07:15
chodzi o glukogeneze ;)

za dużo lipa ,za mało lipa i jeszcze liczy się jakość nie tylko ilość btw

Lukaszr0
12-05-09, 13:02
Musi być większa ale nie tak bardzo jak piszecie, w niektórych postach (nawet podwieszonych) pisze że białko powinno być zwiększone do 2-4g na kg n.m.c. W takim wypadku to jest duży błąd bo zwiększając o tyle białko i tnąc węglowodany będziemy przyjmować podobną ilość białek i węglowodanów. W takim wypadku organizm zużywając węglowodany będzie ciągnął energie z białek i to zwiększanie białka nic nie da.

007
12-05-09, 13:38
Nigdy nikomu nie proponowałem 4g białka bo też uważam to za ilość zbędną ale 2-2,5 g myślę że tu przy redukcji dobrze wypada .(bez saa)

Łukasz jak bardzo chcesz ciąć węgle ,co z tłuszczami ? Napisz jak to powinno wyglądać według twojej wiedzy. Nikt cie nie zje za wyrażanie własnych opinii :P

Lukaszr0
12-05-09, 15:16
007 spokojnie, nie chce się z nikim kłócić tylko wyrażam swoją opinię. Nie mówię że ty pisałeś że 4g białka na kg n.m.c. ale gdzieś na forum widziałem, jak znajdę dam cytat. Co do cięcia tłuszczy to stosując redukcje na podstawie diety ubogo energetycznej powinny być cięte tak: Wyliczając nasze zapotrzebowanie np. przy 80 kg - 2800 kcal na dobę, zapotrzebowanie na tłuszcze ok.78g na dobę. Wprowadzając dietę ubogo energetyczną stosujemy ujemny bilans kcal, powiedzmy tak żeby tracić 1kg na tydzień. Będzie to wyglądało tak 2800kcal-1000kcal = 1800 kcal * 25% (tyle powinny stanowić tłuszcze) = 450 kcal/9 = 50g tłuszczy. Tak powinno ciąć się tłuszcze.

Jolly
12-05-09, 16:59
Musi być większa ale nie tak bardzo jak piszecie, w niektórych postach (nawet podwieszonych) pisze że białko powinno być zwiększone do 2-4g na kg n.m.c. W takim wypadku to jest duży błąd bo zwiększając o tyle białko i tnąc węglowodany będziemy przyjmować podobną ilość białek i węglowodanów. W takim wypadku organizm zużywając węglowodany będzie ciągnął energie z białek i to zwiększanie białka nic nie da.
4 a 2,5 to jest różnica. W przypadku treningu 2/kmc to górna granica, przy redukcji musi być więcej bo siłka masakrycznie leci, o czym pewnie wielu odchudzających się przekonało.

Lukaszr0
12-05-09, 18:30
Ja mam ok 1.8g na kg n.m.c i siła nie spada a nawet rośnie przez 8 tygodni 5 kg, ale to pewnie dlatego że są to jeszcze małe ciężary i ćwiczę dopiero od ok 5 miesięcy.

klocur
12-05-09, 19:39
sila ci rosnie tak dlatego ze zawsze na poczatku idzie najszybciej, zobaczysz jak ci potem stanie w miejscu, zreszta chyba 5kg w 8 tygodni to nie jest super rezultat ??

Lukaszr0
12-05-09, 20:58
przy redukcji jest ;]

Jolly
12-05-09, 21:55
Ale co 5 kg?

Lukaszr0
12-05-09, 22:36
Przyrost siły o 5 kg.

klocur
12-05-09, 23:04
dobra, ale na jakie cwiczenie, na serie czy na raz ? bo to jest roznica

Lukaszr0
13-05-09, 08:00
Na klatkę na płaskiej raz na seri trochę więcej przyszło

Jolly
13-05-09, 10:35
Przyrost siły o 5 kg.

Znaczy co? 5kg więcej podnosisz?(bo już się pogubiłem)

44mt
13-05-09, 10:50
Jolly czytając Twój art wydaje się że jesteś dosyc ogarnięty.
Zastanawiam się jednak nad ilością białka, którą podałeś.
Sam przygotowuje się do redukcji, (zaczynam po skończeniu matur)
piszesz, że do diety redukcyjnej wystarczy 2,5g białka/na kg mc.
W jednej z gazet wyczytałem jednak, że odpowiednia ilośc białka użytego do diety red wynosi od 3,3g-nawet do ponad 4g białka na kg MC.
Zastanawiam się do której z rad się dostosowac. Podaje link do mojego tematu. Zerknij czy wszystko jest ok. Sorka, że tak wciskam się do postu
pozdro
http://e-kulturystyka.info/showthread.php?t=18780

Jolly
13-05-09, 14:28
Wiesz, co gazeta to inny wariant, ja jednak na podstawie dziesiątek przypadków redukcji kolegów zauważyłem że 2,5g wystarczy. W przypadu dostarczenia mniejszej ilości wraz z fatem spadają mięśnie. Zrobisz co zechcesz, ale sugeruję dostosować się do 2,5g/kmc. Efekty ocenisz po skończeniu cyklu.

KowalX
13-05-09, 14:49
od 3,3g-nawet do ponad 4g

wow...
takie ilości to już lekka przesada 4g nie wiem czy dobrze by to wyszło na zdrowie...2,5g wystarczy spokojnie

Jolly
13-05-09, 17:57
Nadmiar wypłynie pod postacią rzadkiej kupy :D

KowalX
13-05-09, 18:07
Nadmiar wypłynie pod postacią rzadkiej kupy :D

hehe :D

ercoli
28-05-09, 21:07
Witam. jestem zupełnie nowy na forum. W dziedzinie diet też niemal zielony dlatego proszę o pomoc doradczą przy ustaleniu diety.

mam 193 cm wzrostu, 120 kg wagi, 33 lata
niezbyt czasu i ochoty na treningi - po cieżkiej robocie wszystkiego się odechciewa.
w lipcu zeszłego roku zrobiłem akcje Meridia. zrzuciłem na tym świństwie ze 132 kg na 108,5 kg w ciągu dwuch m-cy. moim marzeniem była 100-tka ale już nie dałem rady psychicznie. dodam że wspomogłem się dietą polegajaca na całkowitym wyeliminowaniu cukru, pieczywa i ... browaru.

czytałem troche tu u was o diecie wysokobialkowej. czy ona w moim przypadku (bez treningu) cos da?

z góry dziekuje za opinię.

KowalX
28-05-09, 21:14
Witam. jestem zupełnie nowy na forum. W dziedzinie diet też niemal zielony dlatego proszę o pomoc doradczą przy ustaleniu diety.

mam 193 cm wzrostu, 120 kg wagi, 33 lata
niezbyt czasu i ochoty na treningi - po cieżkiej robocie wszystkiego się odechciewa.
w lipcu zeszłego roku zrobiłem akcje Meridia. zrzuciłem na tym świństwie ze 132 kg na 108,5 kg w ciągu dwuch m-cy. moim marzeniem była 100-tka ale już nie dałem rady psychicznie. dodam że wspomogłem się dietą polegajaca na całkowitym wyeliminowaniu cukru, pieczywa i ... browaru.

czytałem troche tu u was o diecie wysokobialkowej. czy ona w moim przypadku (bez treningu) cos da?

z góry dziekuje za opinię.

dieta wysoko białkowa zawsze coś da ,bo sama w sobie przyśpiesza trochę metabolizm...
jednak przy niej musisz pić dużo płynów i jeść produkty odkwaszające np. warzywa...

Jolly
15-06-09, 21:08
Widzę wielkie zainteresowanie tematem. Rozumiem ze wszyscy już chudzi? :D

adonis18
15-06-09, 21:47
e... ja... e.... chudy :)
obciąlem kal. o 750 głównie z węgli i jakoś dziwnie sie czuje. chociaż dzisiaj na boksie jakieś mocne pier.....ęcie miałem (ach te termogeniki). za 2 tyg. zostanie mi już tylko 2500kal/24h i zobaczę co sie będzie działo. ale już jest ciężko. do tego cały czas ćwicze siłę woli. od 3tyg leży przedemną czekolada (20cm od lapka) i nawet jej nie powąchałem ;)
elo

007
16-06-09, 08:56
zjedz ją będzie łatwiej ćwiczyć silną wole :twisted:

Adamos1
03-07-09, 23:45
ugryz jedną kostke i zobaczymy czy nie tkniesz dalej czekoladki:evil:

alien1817
13-07-09, 18:09
Panowie ja zgłaszam się z niewielkim problemem i prośbą o pomoc. Mam 20 lat, waże 88 kg i mam 184 cm. Jestem żołnierzem zawodowym i nie obce mi bieganie itd. jednak ostatnio mi się przytyło. Teraz mam problem bo za pare miesięcy sprawdzian fizyczny a moja kondycja w lesie. Chciałbym schudnąć najlepiej tak z 10kg. Apropo diety nie mam o niej zielonego pojęcia. Odstawiem fast food, pij tylko wodę, nie jjem słodyczy. Ale co dalej? Żona gotuje normalne obiady, robi mi śniadania itd. Jemy posiłki jak każda normalna polska rodzina... schabowy itd =] Co np. mógł bym zmienić, co odstawić jakie pordukty wybierać zamiast innych żeby za bardzo nie nażucić żonie stylu jedzenia a samemu dobrze się odrzywiać. Czy zamiast posiłku pić koktajle? Naprawde jestem zielony w tych sprawach więc proszę o pomoc. Codzniennie biegam i jeżdżę na rowerze. Dziś zakupiłem Venom hyperdirve 3.0+ i wziąłem jedną tabletkę(znajomy mówił że mu pomogło, więc i ja kupiłem). Czytałem że skutki uboczne itd. ale u mnie nie ma żadnych objawów. Jedynie co to to że po 15 km na rowerze nie czułem takiego zmęczenia jak zawsze. Potliwość normalna, tętno normalne, nie trzęsą mi sie ręce, więc chyba brak efektów ubocznych. W sumie to dopiero pierwszy dzień. Jeżeli możecie to pomóżcie ;)

Jolly
15-07-09, 14:23
Po prostu porozmawiaj z żoną żeby gotowała mniej tłusto. Na śniadanie kanapki bez masła i jedz 4-5* dziennie w mniejszych ilościach. Na kolacje zamiast coś tłustego to 100-200g sera twarogowego, oraz pij dużo zielonej herbaty. Odstawienie tłuszczy może przyczynić się do skutecznego zwiększenia metabolizmu.

Poczytaj mój sąsiedni art, jest tam dużo o twoim problemie :)

Adamos1
15-07-09, 22:42
http://www.thermal.pl/ jest to s[rawdzona ozdywka i 100% działą wiec jak skonczy ci sie aktualna to polecam + bieganie tak jak dotychczas i wieczorem brzuszki i masz 100% efekt redukcji nawet do 12 kg

alien1817
15-07-09, 22:46
No jak narazie mam 2 kg mniej(rano na głodniaka się ważyłem). Nie jjem słodyczy, nie pije słodkich napoi, tylko woda. Rano jem mleko z nestle fitnes, obiady żona gotuje mniej tłuste, spaghetti albo jakaś rybka. Codziennie 20-25km na rowerze i wieczorem jak mam siłę to biegam jeszcze tak 3km. Narazie widzę że się nie męczę tak szybko. Po tym venomie strasznie się pocę i tylko tyle. No może też mniej chce mi się jeść. A jeszcze jedno pytanie mam, czy w między czasie uda mi się poprawić brzuch? Muszę wzmcnić go choć trochę bo muszę zrobić wymyk a brzuch przy tym jest najważniejszy. I co z zupami? czy moge jeść zupy typu pomidorówka barszcz czerwony itp? Rosół to wiem że tłusty...

Adamos1
15-07-09, 22:54
z zup bardziej bym polecał jarzynowa na na brzuch A6W skuteczny trening

alien1817
15-07-09, 22:55
Dzięki ;) A czy w między czasie mogę jakoś wzmocnić brzuch? No bo według tego co piszą na forum siła przy redukcji spada, a brzuch muszę jakoś wzmocnić bo potrzebny mi jest przy wymyku.

Adamos1
15-07-09, 23:02
jezeli chodzi o mnie podczas redukcji siła mi nie spadała poniewaz np.na siłowni roiłem duza ilosc powtórzen ale tak żeby ostatnie powt wchodziło na max na brzuch zrób a6w brzuszek sie wyrzezbi i napewno wzmocni zresztązobaczysz po pierwszym treningu jak miesnie to odczują http://www.a6w.pl/

alien1817
16-07-09, 10:11
Dzięki ;) Chciał bym jeszcze wiedzieć co z zupami? Mogę jeść jakiekolwiek? i czy uda mi się wzmocnić brzuch? Bo potrzebny mi będzie przy wymyku, a jak narazie brzuch mam słaby;/

Anaboliczny Koks
16-07-09, 10:19
Ja tam zupki jem raz na jakis czas nie zaszkodzi. Pewnie ,ze sie uda wzmocnic brzuch ,a czemu nie ,Adamos podal Ci a6w zobacz to ;).

Jolly
16-07-09, 11:06
Zupa jest dobra do zapchania się. Ogólnie pozytywny wpływ na dietę. Najlepszą dieta i tak jest wysokobiałkowa. Co do brzucha to na początek a6w. Jak masz test sprawnościowy w przyszłości to ćwicz podciągi.

alien1817
16-07-09, 18:43
Sory za te powtórzenia. Coś mi się komp psuł. Dzięki za rady ;)

MietekBurczymucha
08-08-09, 22:45
Czytam i czytam o tej diecie redykcyjnej i w końci nie wiem ile białka, tłuszczu i węglowodorów ma być na 1kg masy ciała.

Czy ilości:
Ilość węglowodanów 3g
Ilość białek 2,5g
Ilość tłiszczu 1,3g

będzie ok? Chodzu oczywiście o low carb?

bo np w tym wątku http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=7922 pisze że białka można dać nawet 4g/kgmc

Bardzo proszę o odpowiedź

Jolly
09-08-09, 06:46
Nie no, nie ma co też przesadzać z tym białkiem. Podane przez ciebie proporcje wystarczą.

ZaRyY
09-05-10, 17:40
Ważę przy wzroście 170 cm 72,4 kg .
Zastanawiam się tak czy by było dobrze na diecie redukcyjnej :
Białko: 2,8g na KMC
Tłuszcze: 1,0g na KMC
Węglowodany: 3,2 na KMC ?
W sumie spożywałbym coś około 2400 kcal dziennie . Do tego dokupuję takie odżywki jak Carbo i Glutaminę z Olimpu i ActivLab L-Carnitine 600 .
Co Wy na to ?

ht
09-05-10, 17:43
wegle daj na takim poziomie jak bialko. carbo wywal. do karnityny tez nie mam przekonania. daj jakiegos mocniejszego spalacza.

slim shady
09-05-10, 17:45
załóż własny temat i wrzuć dietę do oceny