Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak wybrać, co robić? - mój przypadek

grom
03-05-09, 23:59
Witam,

Nie wiem, czy w dobrym dziale piszę, ale spróbuję.
Mam duży problem z nabraniem masy. Ćwiczę jakieś 3,5 roku i przez ten czas nabrałem chyba 3 kg :/
Nie mogę w żaden sposób nabrać tej piepszonej (sorrki) masy. Nawet 5kg Massa XXL nie pomogło, ani kreatyna 1250, ani 2,5 kg białka... ani nawet ta dieta, którą wszyscy zachwalają :/ Kupowałem, jadłem. Pieiądze zamiast na suple albo koks ładowałem w jedzenie i po kilku miesiącach się znudziło, zaczęło brakować czasu i pieniędzy.
Nie wiem już co ja mam robić???
Mój wiek: 23 lata
wzrost: 180 cm
waga: 71 kg
biceps: zaledwie 34 cm

I z czym do ludzi. Inni, młodsi odemnie, którzy krócej odemnie ćwiczą i byli mniejsi odemnie już wyrośli a ja nadaj jak pajac wyglądam.
Przepraszam, ale wkur**a mnie to... wszyscy piszą o diecie, odżywkach, metanabolach a tu nic nie działa.
Powiem wprost. Mam do zagospodarowania ok. 350 zł.
Piszcie szczerze co za to kupić???

Z góry dziękuję!

Miodowar
04-05-09, 00:21
jakim planem trenujesz?

KUBCYK
04-05-09, 00:36
czytając to zwątpiłem... Przecież to raczej nierealne przez 3,5 roku (może miesiąca?) przytyć zaledwie 3 kg?!?!?! Jeszcze z takimi suplami i jak to mówisz ,,dietą,,

napisz swoją dietę.
Może przez te ponad trzy lata sie opieprzałeś na treningach za przeproszeniem

slim shady
04-05-09, 00:39
Stary napisz tutaj swoją diete i trening, nawet najdroższe odżywki świata nie zrobią Ci masy zamiast Ciebie,

sts
04-05-09, 08:29
czytając to zwątpiłem... Przecież to raczej nierealne przez 3,5 roku (może miesiąca?) przytyć zaledwie 3 kg?!?!?! Jeszcze z takimi suplami i jak to mówisz ,,dietą,,

napisz swoją dietę.
Może przez te ponad trzy lata sie opieprzałeś na treningach za przeproszeniem

realne uwierz że też mam taki problem i bywało że przez rok kompletnie nic na żadnej kreatynie itd nic nie działało nic nie pompowało itd. nadwyżka była ale się staram.

grom
04-05-09, 09:14
Witam,

Dzięki za zainteresowanie, już odpowiadam.
Na dzień dzisiejszy diety nie przestrzegam, bo skończyły się na to środkii ochota. Ale stosowałem tego typu potrawy:

płatki kukurydziane + banan + rodzynki
250g ryż na mleku + maślanka truskawkowa
250g ryż gotowany + 1/2 filetu z kurczaka + kukurydza
płatki musli + banan + mleko/maślanka
chleb + plastry szynki z indyka + ser biału
tuńczyk + makaron + kukurydza

Tego typu miałem dietę, w zalezności od pory dnia, ale głównie czasu przygotowywałem sobie któroś z dań. Starałem się zachować równe odstępy i jeść min. 5 razy dziennie.
Co do diety, to mówili mi, że w moim przypadku trzeba "jeść wszystko" żeby jakąś masę nabrać. Nadwaga mi nie grozi, więc może to jest lepszy sposób???

Co do treningu, to staram się go mnie niać tak co 6-8 tygodni. Gdy maiałem czas ćwiczyłem 4x w tygodniu Armagedon - bardzo dobry był, teraz ćwiczę 3x w tygodniu:

Poniedziałek: klatka, biceps, triceps;
wyciskanie sztanki leżąć na płask
wyciskanie sztangi leżąc na skosie
wyciskanie na płask na maszynie (pompa)

ugięcia ramion gryfem łamanym
ugięcia ramion hantlami siedząc

wyciskanie francuskie leżąc
prostowanie tricepsu w opadzie
ściąganie wyciągu górnego w dół

Środa: barki, plecy, nogi;
wysickanie sztangi z przodu
wznosy hantli w opadzie
podciąganie gryfu do brody

przyciąganie wyciągu dolnego do brzucha - plecy
kaptury - podciaganie sztangi

prostowanie kolan na maszynie - uda.

I w piątek powtorka z poniedziałku, czyli klatka, biceps, triceps.

Jak dotąd dobrze mi się ćwiczy, po każdym treningu jestem zmęczony, a mięśnie są dość spompowane... ale przyznam, że mało.
Mięśnie nóg mnie tak bardzo nie interesują, chce skupić się na górnych partiach głównie. W grę wchodzą 3 dni w tygodniu, na wakacjach może 4.
I Jak pisalem, do wydania mam ok. 350zł.

Pozdro!

slim shady
04-05-09, 09:39
dieta jak i trening są chujowe, potem przeanalizuje bo teraz nie mam czasu

ale sie nie dziwie ze nic nie rosnie, jak sie odchudzałem to wiecej jadłem

sts
04-05-09, 09:50
a może kolego technika? może za duży ciężar używasz a technika słaba? tak tylko pytam :) bo wiesz to też może namieszać.

Miodowar
04-05-09, 13:56
jak masz dosc kasy i brzuch ci nie rosnie po mass xxl to kupuj go dalej ... trening masz troche nie za barddzo ale to niech ci doradzi jakis wiekszy fachowiec niz ja:)

PS a jak jest u ciebie z siła?? napisz jakies rekordy lub ile bierzesz w serii.

//pzdr

Korzon
04-05-09, 14:11
Po pierwsze trening bardzo do dupy nie ćwicz danej partii 2 razy w tygodniu, pamiętaj że mięśnie rosną kiedy odpoczywają, a Ty je po prostu spalasz. Rób każdą partię raz w tygodniu, podstawowe ćwiczenia na wolnych cięzarach, trening pleców żałosny, zrób 3 ćwiczenia, jakieś wiosłowanie, podciąganie się na drążku, możesz martwy ciąg walnąć. Prostowanie kolan na maszynie - tak jakbyś w ogóle nóg nie zrobił.

Co do diety to dużo za mało tego żarcia ;] Policz sobie zapotrzebowanie w dziale dieta przyklejone tematy i na podstawie tego ułóż.

slim shady
04-05-09, 18:16
wejdź do działu dieta i przeczytaj podwieszone i albo sam zrób diete lub wybierz sobie jakąś z podwiezonych, co do treningu to bym spróbował czegoś innego może akurat na Ciebie lepiej podziała zapoznaj sie z tym
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=15298
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=14506

Phobos
04-05-09, 21:34
Zadbaj o odpowiednią technikę wykonywanych ćwiczeń.
Nie spędzaj na siłowni więcej czasu niż godzina.
Ćwicz spokojnie i umiarkowanie:
2-3 sekundy na faze pozytywną (wypychanie ciężaru)
4 sekundy na faze negatywną (opuszczanie ciężaru)
Jedz 5-7 posiłków dziennie + gainer, np. Mutant Mass.

Dasz radę!

tentyp
04-05-09, 21:43
A jak byś mógł napisz ile robisz seri i powtórzeń bo to również ważne ??

slim shady
04-05-09, 22:28
Nie spędzaj na siłowni więcej czasu niż godzina.
Pierwszy raz słysze o takiej regule ile trzeba na siłowni siedzieć

Jedz 5-7 posiłków dziennie + gainer, np. Mutant Mass.
jak ma 5-7 posiłków to po co mu jeszcze gainer ?

grom
04-05-09, 22:34
Cześć,

Jeśli chodzi o rekordy to zaczynam np. wyciskanie na klatkę zaczynam 10 powtórzeń = 60kg, ostatnie 6 powtorzeń robie ciężarem = 80kg.
Biceps, ugięcia ramion gryfem to 10x = 25kg.

wyciskanie sztanki leżąć na płask 10/10/8/6
wyciskanie sztangi leżąc na skosie 8/8/6/6
wyciskanie na płask na maszynie (pompa) 12/10/8/6

ugięcia ramion gryfem łamanym 10/10/8/8
ugięcia ramion hantlami siedząc 10/10/10/10

wyciskanie francuskie leżąc 10/10/8/6
prostowanie tricepsu w opadzie 8/8/8/8
ściąganie wyciągu górnego w dół 10/10/8/8

Środa: barki, plecy, nogi;
wysickanie sztangi z przodu 10/10/8/8
wznosy hantli w opadzie 10/10/10/10
podciąganie gryfu do brody 10/8/8/6
przyciąganie wyciągu dolnego do brzucha - plecy 10/10/8/6
kaptury - podciaganie sztangi 12/10/8/6
prostowanie kolan na maszynie - uda. 15/13/12/10

Ale przyznam, że niekiedy dobrze pompuje.

Czyli takie poważniejsze postanowienia to:
-więcej jeść;
-zmniejszyć nieco ciężary i popracować nad techniką;
tylko teraz kwestia supli... czy kupić znów gainera jak kolega poleca Mutant Mass, czy moze jakiś Nano Vapor lub Animal Pump + jakiś gainer ??????

Dzięki za odpowiedzi!
Pozdro!

slim shady
04-05-09, 22:41
-zmniejszyć nieco ciężary i popracować nad techniką;
Duże ciężary = duże mięśnie
ale technika na 1 miejscu
tylko wolne ciężary (sztanga,hantle,drążek) ćwiczenia izolowane wywal (atlas)

-więcej jeść;
duzo więcej ale z sensem !

tylko teraz kwestia supli... czy kupić znów gainera jak kolega poleca Mutant Mass, czy moze jakiś Nano Vapor lub Animal Pump + jakiś gainer ??????

Mutant Mass ma duzo maltodextrozy
Po co Ci No booster ?
zamiast gainera = ryż + twaróg
chyba ze nie jestes w stanie dostarczyc węglowodanow ze zwykłego posiłku chociaz wątpie

tentyp
05-05-09, 12:52
Zmień trening na Klata biceps
Plecy triceps
barki nogi kaptury
Dodaj do bicepsa 21'

grom
06-05-09, 10:15
Byłem w kilku sklepach z odżywkami popytać o coś dobrego tak to 300zł.
Kolega polecił mi taki zestawik mieszcząc się w tych granicach cenowych:

Elite Total Gain - 4,5 kg
http://www.rs22.pl/suplementy/556/Elite-Total-Gain-Supplemen-t-Super-Series.html

Staker - 600 kaps.
http://www.rs22.pl/suplementy/604/Stacker-Fit-Best-Line.html

L-glutamina - 400g
http://www.rs22.pl/suplementy/120/L-glutamin-Hi-Tec-Nutrition.html

Analizując skład i czytając recenzje + dodać do tego diete na tyle na ile będzie mnie stać i myślę, że rzecz warta jest przemyślenia. Będę miał gainera do budowania masy, będę miał stak skreatynowy, który doda sił i energii przed i w trakcie treningu, będę miał glutamine, która też jest ważna w ćwiczeniu. A wszystko to będzie się wzajemnie uzupełniać.

Co wy na to?

wojtas3
06-05-09, 10:45
slim shady napisze nie kupuj glutaminy :yawn:

slim shady
06-05-09, 15:19
nie kupuj glutaminy ;]

a tego stakera bałbym sie do ust wsadzić chuj wie co to jest, lepiej poczekać az ta firma zdobędzie jakąś pozycję
ten gainer to samo, mało znana firma

grom
06-05-09, 21:47
To możę jakieś propozycje...?
Mam do wydania 300zł. Co wybrać żeby dobrze zainwestować?
Same suple? Możę jakieś PH? Albo igłe?
Pytam ogólnie... co by było dobre?

bld
06-05-09, 22:23
hehe mam ten sam problem co Ty :) strasznie ciezko mi nabrac masy ;/ przez pierwsze pol roku mi ladnie poszlo ok 7/8 kg a pozniej prawie nic ;/ zeby przytyc o glupie 2kg musialem jesc w kur.. wiecej a pozniej choroba albo glupie urodziny kolegi i wszystko w dol ;/ nie mysl o niczym mocniejszym bo szkoda zdrowia tylko postaraj sie wiecej jesc (zwlaszcza miesa), ja bym na Twoim miejscu kupil gainera, jakis stack kreatynowy i do tego cos na odbudowe :) wkoncu cos ruszy. Moim zdaniem to nie wina treningu choc radze sprubowac robic klatka+bic, plecy+tric, nogi+barki albo FBW 5x5.
Dasz rade

KowalX
06-05-09, 22:23
i oprócz ryżu dowal jeszcze makarony mi pomaga ,a też swego czasu problem z łapaniem masy był...

slim shady
07-05-09, 00:18
Same suple? Możę jakieś PH? Albo igłe?
Same suple nic Ci nie dadzą bez diety a co dopiero koks ( wiem, że jestem nudny i się powtarzam)
PH ? za tą kase nic ogarnietego nie kupisz a po drugie działanie niektórych pozostawia wiele do życzenia. Z koksem za ta kwote też nie poszalejesz a bez diety to nawet nie patrz się w tą stronę, jestem pewny, że nie wykorzystałes swojego potencjału.

Jak tak bardzo Ci zależy to kreatyna crea pure (Unicersal,Olimp,Kaizen,Fitmax itp.)
gainer w zależności od braków w posiłkach, zestaw witamin i minerałów, i powinno być ok jak się przyłożysz.

grom
15-05-09, 14:41
Pozwólcie, że odświeżę nieco ten temat.
Może nie wszyscy mnie zrozumieli dokładnie o co mi chodzi. Bo pojęcie "masa" ma wiele znaczeń.

Kupując gainera, który doda mi np. 4kg nie zobaczę chyba efektów na sobie, tylko jak wejdę na wagę. A mi chodzi o to żeby mieć coś co pomoże w treningu, doda troche siły, może jakąś pompę, coś co mnie wzmocni tak żebym miał masę owsze, ale też żeby ten biceps urusł powiedzmy te 3cm chociaż. Chcę żeby ten efekt był widoczny nie tylko na wadze, ale też wizualnie i żebym czuł, że chce mi się ćwiczyć.

Wszyscy piszą "dieta, dieta...". Dieta OK, wporządku, ale czy wydając te 300zł na samą dietę, czy ewentualnie + gainer, czy będę widział efekt w postaci lepszej sylwetki i masy, czy co...?

Idę przez miasto i widzę chłopaczka, który jeszcze 3 miesiące temu miał w bicepsie 32cm, a teraz 39cm. I pytam się z czego...?
Mietek? Omo? Każdy mówi, że po Omo są spadki itd. No, ale są ludzie, którzy w niedługim czasie zdobyli te 5cm w bicepsie i się trzymają...
Więc to napewno nie z samej diety.
To jest własnie problem wielu ludzi, więc myślę że kontynuowanie tego tematu jest ważne może akurat wyjdzie na jaw coś ciekawego.

Pozdro!

Sosna91
15-05-09, 15:00
masa ma wiele znaczen ale nie tu.

"kupujac gaienra ktory doda mi 4kg" to powiedz mi ktory Ci tak da chetnie go kupie. ale oglnie zakladajac ze z żarcia. efekty jakies zobaczysz jesli trening byl dobry, zarcie bylo dobre to wejdzie w cialo. moze nie czyste miesko ale wejdzi, tylko ze nie dai sie z dnia na dzien urosnac (w sensie w szeż)
jesli chodzi Ci o chęci do treningu no to juz sam masz jaja i badz konsekwenty, mnie tez sie bardzo czesto nie chce, a jesli nie chce Ci sie i czujesz sie zmeczony to wypij kawet, tigera, kub tauryne, glutamine, cos tam moze pomoże, z mocniejszych pobudzaczy bym na razie zrezygnował,

co do chłopaszka troche nie wieże w 3 miechy tak łapka mu skoczyła, ale zakładająć że tak to penwie ładne ma rozstepy na skórze, bo nie wierze ze nie. a wedug mnie to jeszcze gorzej wygląda,

Phobos
15-05-09, 15:26
Pierwszy raz słysze o takiej regule ile trzeba na siłowni siedzieć

kolega jest ektomorfikiem, a dla tego rodzaju budowy zalecany jest trening krótki i bardzo intensywny. Dłuższe spędzanie czasu wpływa niekorzystnie na układ mięśniowy. Ponadto, ectomorph nie będzie miał dość energii na długie sesje treningowe.

jak ma 5-7 posiłków to po co mu jeszcze gainer ?

w zależności od czasu i wartości posiłków.

Sosna91
15-05-09, 15:43
tutaj zgadzam sę z Phobos gdzies o tym czytałem chyba.

ale nie należy przesadzać, w 20min sięwszystkiego nie zrobi

KowalX
15-05-09, 16:09
kolega jest ektomorfikiem, a dla tego rodzaju budowy zalecany jest trening krótki i bardzo intensywny. Dłuższe spędzanie czasu wpływa niekorzystnie na układ mięśniowy. Ponadto, ectomorph nie będzie miał dość energii na długie sesje treningowe..

ja też jestem i nie zauważyłem tej reguły przez 18lat treningów ;) ...

Wszyscy piszą "dieta, dieta...". Dieta OK, wporządku, ale czy wydając te 300zł na samą dietę, czy ewentualnie + gainer, czy będę widział efekt w postaci lepszej sylwetki i masy, czy co...?

tak właśnie na tym to polega budowanie mięśni na treningach i dobrym odżywianiu oraz odpowiedniej regeneracji :)

edi69
15-05-09, 17:19
Ja też jestem i przez te kilkanaście lat treningu stwierdzam -im krótszy i intensywny trening tym lepsze efekty.

slim shady
15-05-09, 18:36
kolega jest ektomorfikiem, a dla tego rodzaju budowy zalecany jest trening krótki i bardzo intensywny. Dłuższe spędzanie czasu wpływa niekorzystnie na układ mięśniowy. Ponadto, ectomorph nie będzie miał dość energii na długie sesje treningowe.

Nie rozumiem tej teorii skopiowanej z innej strony zajmującej się kulturystyką. Długość treningu jest zalezne od celu, rodzaju treningu, obciążenia,długość przerw. Przypuśćmy ze jestes ekto i zrób sobie taki sam trening z kolegą endo i co kto będzie miał dłuższy trening ? Jedną jak i drugą osobe obowiązują te same czasy przerw. Zrób rzeźbe to trening bedzie trwał po 40 minut i zrób siłe to trening moze trwac 1,5 h- 2 h. Więc jaki sens sprawdza się tutaj tej reguły ? Na sile chcesz robić przerwy 1 minutowe ? Wątpie bo byś nie dał rady.

w zależności od czasu i wartości posiłków.
Jak robi te posiłki to powinny być wartościowe jak jest inaczej to miesza gainera i jedzie.

Kupując gainera, który doda mi np. 4kg nie zobaczę chyba efektów na sobie, tylko jak wejdę na wagę
Nie zobaczysz bo to jest jedzenie w proszku sporą część wydalisz.

A mi chodzi o to żeby mieć coś co pomoże w treningu, doda troche siły, może jakąś pompę, coś co mnie wzmocni tak żebym miał masę owsze, ale też żeby ten biceps urusł powiedzmy te 3cm chociaż.Chcę żeby ten efekt był widoczny nie tylko na wadze, ale też wizualnie i żebym czuł, że chce mi się ćwiczyć.
Kreatyna. AKKG, No Booster

Jak będziesz miał diete to będzie efekt w postaci poprawy sylwetki, siły.
Pamiętaj jesteś tym co jesz.

Idę przez miasto i widzę chłopaczka, który jeszcze 3 miesiące temu miał w bicepsie 32cm, a teraz 39cm. I pytam się z czego...?
Jego sprawa czym kuje dupe, masz teraz problemy z przyrostami ? To pomyśl co mają zrobić ludzie co mają po 45 w bicepsie i dopiero stracili swój potencjał.

Więc to napewno nie z samej diety.
Z głupoty

To jest własnie problem wielu ludzi, więc myślę że kontynuowanie tego tematu jest ważne może akurat wyjdzie na jaw coś ciekawego.
Nie odkryłeś żadnej tajemnicy

grom
15-05-09, 18:37
Oooo... i właśnie dowiedziałem się, że jestem jakimś ektomorfikiem... i o to chodziło, żeby rozpoznac mój stan. Teraz może więcej się dowiem, poczytam literature jakąś na ten temat i może dowiem się czegoś jak postępować w takich przypadkach.
Przyznam, że dłuższe siedzenie na siłowni mi nie służy. często własnie po spędzeniu 1h 30' już łapie muła. Najlepiej mi się ćwiczy własnie tak do 1h 20' albo 1h 30'.

Tak więc, jeśli mam taki plan, to czy muszę go uszczuplić, czy zmieścic się tym planem np. w czasie 1h 15' ???

Klatka - Biceps
Wyciskanie sztangi leżąc 10/10/8/8
Wyciskanie hantli na ławce skośnej 8/8/6/6
Rozpiętki hantlami 10/10/10/10
Wyciskanie na maszynie żeby się dopompować.

Biceps
Na modlitewniku uginanie rąk 10/10/10/10
21' sztangą stojąc robisz 7 unoszeń do połowy potem 7 z góry do połowy i 7 całych uginają ramiona 4s 10p
Uginanie ramion hantlem w podporze 8/8/8/8
Na przemian uginanie hantlami uchwyt młotkowy 10/10/10/10

Plecy - Triceps
Martwy ciąg 10/10/8/8
Wiosłowanie sztangą przy ugiętych kolanach 10/10/10/10
Sciąganie drążka do klatki 8/8/6/6
Podciąganie się na drążku (max.)

Triceps
Sciaganie drążka 10/10/8/8
Uginanie ramion do czoła 8/8/6/6
Wymachy hantlem do tyłu 10/10/10/10
Pompki szwedzkie 10/10/10/10

Barki - Nogi
Wyciskanie sztangi za głowy 10/8/8/6
Wyciskanie z przed głowy 8/8/6/6
Wyciskanie hantla 8/8/8/8
Podciaganie sztangi wzdłuż tułowia 10/10/10/10

Nogi
Wyciskanie na maszynie siedząc 10/10/8/8
Prostowanie kolan siedząc 10/10/8/8
Łydki 10/10/8/8

Dzięki za informacje!

Phobos
15-05-09, 19:35
Nie rozumiem tej teorii skopiowanej z innej strony zajmującej się kulturystyką. Długość treningu jest zalezne od celu, rodzaju treningu, obciążenia,długość przerw. Przypuśćmy ze jestes ekto i zrób sobie taki sam trening z kolegą endo i co kto będzie miał dłuższy trening ? Jedną jak i drugą osobe obowiązują te same czasy przerw. Zrób rzeźbe to trening bedzie trwał po 40 minut i zrób siłe to trening moze trwac 1,5 h- 2 h. Więc jaki sens sprawdza się tutaj tej reguły ? Na sile chcesz robić przerwy 1 minutowe ? Wątpie bo byś nie dał rady.

...z innej strony zajmującej się kulturystyką? Nie rozumiem.
Nie zaprzeczam, że być może udało ci się tam znaleźć ale e-kulturystyka to jedyne forum
związane z królową sportu, z którego korzystam.
Owszem, długość treningu jest zależna od celu, rodzaju treningu - przecież
rozmawiamy cały czas o celu:masa, co widać w pierwszym poście tematu.
Badania wykazały, że dla ektomorfika krótki i intensywny trening jest
wskazany na przybieranie masy mięśniowej.
Mimo wszystko, jeśli trening na mase wydaje się niewykonalny w ciągu krótkiego okresu czasu -
od tego właśnie mamy superserie, serie łączone, trójserie oraz inne zasady braci Weider'ów.
Z łatwo dostępnych źródeł to wydaje mi się, że możesz o tym poczytać w
książkach autorstwa A. Schwarzeneggera. Także chyba wspominano to w
wywiadzie z Frank Zane'm.

Jak robi te posiłki to powinny być wartościowe jak jest inaczej to miesza gainera i jedzie.

dokładnie!

slim shady
15-05-09, 19:48
...z innej strony zajmującej się kulturystyką? Nie rozumiem.
Nie zaprzeczam, że być może udało ci się tam znaleźć ale e-kulturystyka to jedyne forum
związane z królową sportu, z którego korzystam.
Owszem, długość treningu jest zależna od celu, rodzaju treningu - przecież
rozmawiamy cały czas o celu:masa, co widać w pierwszym poście tematu.
Badania wykazały, że dla ektomorfika krótki i intensywny trening jest
wskazany na przybieranie masy mięśniowej.
Mimo wszystko, jeśli trening na mase wydaje się niewykonalny w ciągu krótkiego okresu czasu -
od tego właśnie mamy superserie, serie łączone, trójserie oraz inne zasady braci Weider'ów.
Z łatwo dostępnych źródeł to wydaje mi się, że możesz o tym poczytać w
książkach autorstwa A. Schwarzeneggera. Także chyba wspominano to w
wywiadzie z Frank Zane'm.

SS trisety itp to wyższa szkoła nie kazdy temu podoła. Zostane przy tym ze kazdy ćwiczy tyle czasu ile potrzebuje (ale bez skrajności)
Pozdro ;)

Phobos
15-05-09, 19:57
SS trisety itp to wyższa szkoła nie kazdy temu podoła. Zostane przy tym ze kazdy ćwiczy tyle czasu ile potrzebuje (ale bez skrajności)
Pozdro ;)

ba! Gust jest najważniejszy.

edi69
16-05-09, 12:32
Ogólnie co do treningu.Za dużo ćwiczeń na biceps,triceps i barki.Więcej nie znaczy lepiej.

KowalX
16-05-09, 14:58
Ja też jestem i przez te kilkanaście lat treningu stwierdzam -im krótszy i intensywny trening tym lepsze efekty.

więc wychodzi na to ,że nie ma to znaczenia ;)

to raczej kwestia indywidualna...

nie wiem co budowa ma tu za znaczenie

Phobos
16-05-09, 15:41
nie wiem co budowa ma tu za znaczenie

znaczące.

KowalX
16-05-09, 15:56
znaczące.

wytłumacz ,bo mi jakoś to nie sprawia mi problemów ,a jakimś wyjątkiem nie jestem...

chodzi mi co ma ektomorfik do czasu treningu...

jak dla mnie to zależy od organizmu.

Sosna91
16-05-09, 16:10
o to że ekto ma szybką przemianę materii i szybko spali na treningu żarcie i będzie zjadał mięśnie :) efekt katabolizmu, ale to tylko teoria, nigdy się w to nie wgłębiałem, wiec niech sobie każdy ćwiczy jak chce nie moja sprawa

KowalX
16-05-09, 16:22
nie wiem ja nie odczułem tego...

ale można spożyć węglowodany o wolnym czasie wchłaniania.

Phobos
16-05-09, 17:03
wytłumacz ,bo mi jakoś to nie sprawia mi problemów ,a jakimś wyjątkiem nie jestem...

chodzi mi co ma ektomorfik do czasu treningu...

jak dla mnie to zależy od organizmu.

wszystko zostalo wytłumaczone w poprzednich postach. Zapraszam do góry.
Jeśli pragniesz bardziej się wgłębić w temat polecam skorzystanie ze
źródeł, które również podałej powyżej.

powodzenia!

bld
16-05-09, 23:42
Z tego co mi wiadomo SS i inne wynalazki nie sa zbyt dobre przy budowaniu masy. Moze sie myle? jak tak to mnie poprawcie

KowalX
17-05-09, 13:22
wszystko zostalo wytłumaczone w poprzednich postach. Zapraszam do góry.
źródeł, które również podałej powyżej.

powodzenia!

czytałem i co z tego ćwiczę 18lat i nie zauważyłem więc jestem wstanie zaprzeczyć,dlatego będę powtarzał,że wszystko zależy od organizmu.
zgadzam się tu za wypowiedzią slim shady

ps.
jakich badań,gdzie,przez kogo wykonanych na ilu osobach i przez ile czasu...

Phobos
17-05-09, 16:11
ps.

źródeł, które również podałem powyżej.

powodzenia!

luo
17-05-09, 17:04
Jak nieiidzie masa to dokładasz kcal. Mi masa wcale nierosła przy 400kcal +normy, dopiero jak dorzuciłem troche białka i tłuszczy to poszło.
Na każdego działa inny bodziec do wzrostu mięśni, jeden woli ss drugi klasyczny split a jeszcze inny FBW. Musisz próbować aż trafisz

KowalX
17-05-09, 18:15
źródeł, które również podałem powyżej.

powodzenia!

ale co mnie badania jak ćwiczę od dziecka i wiem to na sobie ...
a tego nikt mi nie wmówi skoro sam coś doświadczam

i jak znam życie to za jakiś czas będą nowe badania
to jak z tym co lepsze masło czy margaryna

KowalX
17-05-09, 18:23
należy również dodać ,że na początkujących dobrze działa miej intensywny trening,a na zaawansowanych bardziej intensywny...

Phobos
17-05-09, 21:44
ale co mnie badania jak ćwiczę od dziecka i wiem to na sobie ...
a tego nikt mi nie wmówi skoro sam coś doświadczam

i jak znam życie to za jakiś czas będą nowe badania
to jak z tym co lepsze masło czy margaryna

no cóż... Skoro "co cie badania" to dlaczego wypytujesz?
Nikt ci nic nie wmawia...
Ćwiczysz od osmiemnastu lat - oczywiste jest to, że w ciągu takiego
stażu treningowego osiągasz efekty. Każdy trening pobudza mięśnie.
Jestem pewien, że tego co osiągnąłeś w ciągu tylu miesięcy ćwiczeń,
doszedł byś szybciej stosując się do powyższych, sprawdzonych zasad.

Odnośnie twoich pytań, jeśli nie wykazałeś odrobiny inicjatywy to
odpowiem ci...

ps.

Badań nad wpływem treningów na określony rodzaj budowy.
Na całym świecie.
Joe Weider'a.
Tysiącach ćwiczących.
Na przestrzeni lat.

Chciałbyś przykładu? Najlepszym będzie Frank Zane, który rozwinął ze skóry i kości muskulaturę na tyle piękną, że pozwoliło to wygrać zawody Mr. Olympia 3 razy, stosując się do powyższych zasad.
Arnold Schwarzenegger we własnej osobie bardzo szczegółowo wyjaśnia to
w swojej książce "The New Encyclopedia of Modern Bodybuilding."
Podobnie Joe Weider "Joe Weider's Bodybuilding System."
Polecam również studia biologiczne, które napewno rozwieją twoje
wątpliwości (jeśli powyższe tytuły wciąż cię nie przekonują.)

Od siebie dodam, że lepszym rozwiązaniem będzie zasięgnięcie wiedzy z
powyższych źródeł niż czytanie moich skrawków, rozbijanie na atomy i
tworzyć off topic.

Moja prośba, jeśli w dalszym ciągu masz coś do powiedzenia w związku z
tym temat zapraszam na PW. To był wystarczający off top.

Pozdrawiam!

lovelas69
17-05-09, 22:11
nie ma co porównywać gości którzy mają tyłki jak sitko do nas amatorów kulturystyki...

slim shady
17-05-09, 22:38
no tak tylko nie wiadomo czy jest się typowym ekto w 100 %, nie na wszystkich te zasady działaja, uzaleznione jest to również od wlókien mięśniowych a nie wszyscy mają takich samych proporcji, i czego dokładnie dotyczyły te badania ? bo ektomorfik to pojęcie mało znaczące, i Arnold był chyba mezo :P