Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ROZSTĘPY(powstawanie,zapobieganie,leczenie)

KowalX
29-04-09, 19:58
Postanowiłem coś o tym napisać ,bo chyba nic nie było ,a jeśli było to może nie wszystko :)myślę ,że niektórych to zainteresuje.Tekst nie jest jakąś specjalistyczną pomocą tylko moim własnym i pan google pomógł.
[jeśli zły dział to proszę o przeniesienie,bo nie wiem :)]

Kilka rzeczy na początek:

ROZSTĘPY (Striae Distensae)

Są to równoległe, wrzecionowate pasma pomarszczonej skóry. W początkowej fazie wyniosłe,obrzękowe w późniejszej ulegają zanikowi.
Pojawienie bardzo często jest bezobjawowe choć mogą pojawić się uczucia świądu lub lekkiego pieczenia czy bólu.
Pojawiają się na skórze właściwej.

POWSTAWANIE/PRZYCZYNY

*Wiąże się z upośledzeniem komórek odpowiedzialnych za produkcję dwóch rodzajów białek:

-kolagenu
-elastyny

Białka te mają postać włókien,które tworzą swego rodzaju sieć nadając skórze odpowiednią sprężystość,jędrność,elastyczność oraz napięcie.

Upośledzać te białka może zbyt duży poziom kortyzolu we krwi(hormon stresu).Zdrowe włókna są bardzo wytrzymałe na uszkodzenia i rościąganie jednak uszkodzone staja się kruche i słabe.
Powstają najczęściej podczas dużych wahań masy ciała lub podczas wysiłku fizycznego gdzie skóra narażona jest na duże rozciąganie.

*Stosowanie leków zawierających glikokortykosteroidy.Przyczynia się to do ścieńczenia naskórka oraz zahamowania syntezy kolagenu,a także degradacji już istniejących włókien.

*Uboga w witaminy i mikro/makro elementy dieta (dużą rolę ma tu zbyt mało dostarczanego cynku)

*Skłonności genetyczne

MIEJSCE POWSTAWANIA

U kobiet są to zwykle biodra ,uda oraz piersi...
Mężczyźni okolice krzyżowo-lędźwiowe, a przy intensywnym wysiłku siłowym w okolicach obręczy barkowej.

ZAPOBIEGANIE

Zapobiegać można na kilka sposobów:

-masowanie miejsc szczególnie narażonych
-używanie w tych miejscach balsamów nawilżających,olejków czy preparatów opartych na bazie elastyny,kolagenu
-odpowiednia bogata w składniki dieta:
witaminy głównie
A,E,PP,B5
mikroelementy zwłaszacza
cynk,krzem
-ćwiczenia rozciągające
-unikanie zbyt dużych i częstych wahań masy ciała
-piling skóry w miejscach gdzie zaczynają powstawać

ważne w kosmetykach
a) ekstrakty z Centella asiatica -źródło fitoestrogenów pobudzających syntezę kolagenu,
b) wyciągi z soi – działanie antyutleniające, przeciwzapalne, pobudzają fibroblasty,
c) związki krzemu (silanole) – sprzyjają regeneracji włókien kolagenowych i elastycznych, zwalczają wolne rodniki,
d) pirogronian sodowy – stymuluje aktywność fibroblastów,
e) kwas mlekowy – zmniejsza rogowacenie naskórka,
f) witaminy A, C, E– właściwości antyoksydacyjne

LECZENIE(faza początkowa-zaczerwienienia)

Tutaj pomocne są kosmetyki które pomagają w rozjaśnieniu blizn oraz pomocne są w pobudzaniu do tworzenia nowych włókien elastyny i kolagenu

LECZENIE(faza końcowa-białe pęknięcia skóry)

Nie usunie ich żaden specyfik.Mogą one natomiast pomóc w ich leczeniu.
Leczenie zaczynamy od wizyty w gabinecie dermatologii estetycznej,gdzie zostanie dobrany odpowiedni sposób leczenia.
Jest to dość kosztowne,ale daje bardzo dobre rezultaty.

SPOSOBY LECZENIA

-Fraxel laser
najnowszej generacji system do odnowy oraz regeneracji skóry.
-Peeling chemiczny z użyciem kwasu glikolowego
-Mikrodermabrazja
-Mezoterapia
pozostałe
-Leczenie farmakologiczne – retinoidy
-Dermabrazja
-Lasery – barwnikowy, miedziowy, CO2
-Chirurgiczne wycięcie rozstępów

artykuł napisano korzystające ze źródła: kobieta.interia.pl

pey
29-04-09, 22:14
żródło artykułu?

KowalX
29-04-09, 23:35
trochę od siebie oraz kilka stron internetowych muszę poszukać

Biernaczek
30-04-09, 10:03
Art taki był.

http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=16845&highlight=Rozst%EApy+jak

P.S. Na forum istnieje taka opcja "szukaj"

pEpE#
06-02-10, 20:31
KowalX , a może orientujesz się jakie są koszty tego leczenia ? :happy:

silla
10-05-11, 14:37
Ech, jaka szkoda że leczenie u dermatologa jest takie kosztowne... a i tak nie wiadomo, czy przyniesie 100% skuteczności

KowalX
11-05-11, 23:13
No niestety,ale samemu też można podziałać w szczególności prewencyjnie.

biedryk
08-07-11, 16:42
KowalX , a może orientujesz się jakie są koszty tego leczenia ? :happy:
z tego co mi się kiedyś obiło o uszy to dobre efekty dają zabiegi laserowe ale to koszt około 1000zł ale to zależy w jakim miejscu są rozstępy i czy jest ich dużo
Ale co do ceny to pewny nie jestem

Pusia
08-07-11, 18:02
Mnie zastanawia inna rzecz, jak mialem lat chyba 13(teraz mam 20) mialem rozstepy na wewnetrznej czesci uda i byly one naprawde grube... Nie takie jak np na bicepsie tylko grubsze niz na motylach itd.
Teraz jak patrze na wewnetrzna czesc uda to one sa niewidoczne, co wiecej sa ledwo wyczuwalne kiedy przejazdza sie palcem. Jaka jest szansa ze rozstepy np na motylach tak samo beda wygladac :) ?

mtm
09-07-11, 01:45
Wolf,Cutler,Martinez itd. mają rozstępy , jak sam Jay pisze są to "blizny wojenne" których nie da rady usunąć . Więc nie wmawiajcie sobie że to usuniecie .

Pusia
09-07-11, 12:51
Emteemiku, pisze Ci wyzej ze mialem na wewnetrznej czesci uda rozstepy jakbys widelcem przejechal a teraz ich nie ma

mtm
09-07-11, 23:53
Nie pisałem do ciebie , ogólnie .

KowalX
10-02-12, 13:21
Do kogo by nie kierować słów, Pusii się udało ;) Jay nigdy nie był na wojnie. Przyrównywanie do blizn wojennych jest niepoważne. :] Nie wiem czemu też się nimi nie zajmować? Nie są estetyczne, a z estetyką wiele wspólnego ma ten sport. :)

kaleciok
19-05-12, 15:41
Zapobieganie nie masowac nie smarowac dobrze sie odrzywiac

Monos
22-05-12, 22:03
Po treningu oliwka do ciała .

kaleciok
22-05-12, 22:26
oliwką to sobie posmaruj dzieciaka po kąpieli.kremy oliwki oslabiaja skore,lekarz ci tego nie powie tylko przepisze masc za 150 lub 300 bo na tym zarabia ,kazda baba ktora byla w ciazy i smarowala bęben ma rozstepy popatrzcie na swoje matki ktore nie uzywaly tego gowna.prosta odpowiedz

Monos
22-05-12, 23:20
smaruje już gdzieś około 2 miechy nic specjalnego nie zauważyłem może troszkę mniej widoczne ,osłabiają skórę?czy li co możesz to opisać ?

kaleciok
23-05-12, 14:39
Skóra Mieknie nie jest elastyczna przez co pęka-rozstepy przy szybkim wzroście obwodów Np na koksie

Monos
24-05-12, 09:38
to nie smarować się oliwką ? a słyszałeś o maści witaminowej ??

kaleciok
24-05-12, 19:23
rob co chcesz,ja to olałem i nie mam tego gówna

xxmłodyxx
24-05-12, 19:39
Ze Ty olałes i nie masz tego to nie znaczy ze kazdy ma taka idealną skóre jak Ty... Ja nie brałęm saa a mam tego duzo. I jak to wyjasnisz? Poprostu jeden ma lepszą skóre inny słabsza. A to ze kremy osłabiają skóre to z palca wyssane...

kaleciok
24-05-12, 19:49
albo z dupy to moja opinia i tyle nie musisz jej brac do siebie:)

xxmłodyxx
24-05-12, 20:13
albo i z tego xD Wiem ze Twoja, wiem : ) Po to forum zeby sie dzielic opiniami xD

kaleciok
24-05-12, 23:50
jestes gość przynajmniej jeden ktory potrafi normalnie jak człowiek odpisac:)

xxmłodyxx
25-05-12, 01:09
Nie róbmy offtopu bo nas jakis Pan Mod poczęstuje ostrzeżeniami xD

Osobiscie cos czytałe mkiedys ze mozna scierac naskurek za pomoca Pumeksa i powstaje potem nowy( Nie testowałem )

KowalX
25-05-12, 13:00
Ze Ty olałes i nie masz tego to nie znaczy ze kazdy ma taka idealną skóre jak Ty... Ja nie brałęm saa a mam tego duzo. I jak to wyjasnisz? Poprostu jeden ma lepszą skóre inny słabsza. A to ze kremy osłabiają skóre to z palca wyssane...

Nieodpowiednie odżywianie, zbyt szybkie nabieranie masy, bądź jej częste wahania, a także SAA, czy brałeś czy nie.

lillamy
15-01-14, 19:18
Zbyt szybkie chudnięcie, tycie i rozstępy gotowe. By ich uniknąć, najlepiej pod prysznicem stosować naprzemiennie ciepły i zimny masaż, stosować maści na rozstępy, w ostateczności można je chyba jakoś laserowo usunąć.

zrozpaczona
16-05-14, 13:16
Lepiej zapobiegać powstawaniu rozstępów niż potem je próbować "usunąć" .
Dobra jest oliwka w żelu i olejek Bio-Oil ( on akurat jest dobry do wszystkiego :blizny , rozstępy , nierówny koloryt itd ) .
Podstawą jest systematyczność w używaniu .

Hero33
22-05-14, 22:55
A ja zgodzę sie z kaleciokiem . Żonie smarowałem ,brzuch w ciąży zapobiegawczo olejkiem bio oil i zaczeły jej się pojawiać rozstępy, gdy przestałem go stosować rozstępy przestały się powiększać. Gdzieś wyczytałem ze oliwki niby na początku nawilżają skórę ale po jakimś czasie ja wysuszają. Ja nie stosowałem żadnych maści , ani olejków , a popękałem pod pachami i na udach i to nie nie na cyklach z saa tylko na gównianym prohormonie ( niby jednym ze słabszych , chyba mega H czy jakoś tak :))

gumis
15-07-14, 09:00
Hej, gdzieś czytałem na forum, że podobno bardzo dobrym sposobem i podobno w miarę tanim jest smarowanie rozstępów maściami z MOCZNIKIEM, Podobno dobrze nawilża i rozjaśnia powstałe rozstępy. Ja mam też rozstępy pod pachami, trochę na bicepsie. Nigdy koksów nie brałem, ba nawet supli jakiś extra nie stosowałem a niestety się pojawiły. Ostry trening, duża pompa i zaczęła skóra strzelać. Co do BIO-OIL to smarowała Tym żona w ciąży brzuch i szczerze nic jej nie pomogło. Potem kupiliśmy jakiś dość drogi krem z firmy PHARMACERIS i całkiem całkiem dobrze działał, tzn nie pojawiały się nowe rozstępy. Po ciąży w sumie nie widać rozstępów. Myślę że najlepszym sposobem jest po prostu smarowanie i dobre nawilżanie skóry w miejscach rozstępów, a do tego dobra dieta bogata w witaminy i minerały. CO do powstawania rozstępów to niestety, ale niektórzy maja genetyczna skłonność do powstawania rozstępów a niektórzy nie.

hirekl
30-07-14, 14:34
Rozstępy to ciężka sprawa, już smarowałem wieloma żelami/maściami i nic nie pomogło.

ka_rolina_89
16-09-14, 19:21
ja ostatnio przeczytałam w jakiejś medycznej ulotce, że grejpfrut ma dobre właściwośc na cellulit, ale także na rozstępy! Było napisane, że sok ma takie dobre właściwości. Zamierzam wypróbować. Kupić grejpruta, pokroic w plastry, obłożyć udo i zawinąć folią, poczekać pół godz i zdjąć. Powtarzać przynajmniej przez 2 tyg :) jeśli wytrzymam ;)

Igunia20
15-12-14, 11:01
a jakie produkty w diecie pomagają na rozstępy ?

Ztamara
28-10-16, 15:34
walczę z rozstępami po urodzeniu dzieci i nic już na nie działa

DMeres
07-03-17, 15:18
nawet nie sądziłem, że facet może mieć rozstępy ;p