Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : RZEŹBA!!!!! Pomóżcie z dopracowaniem Planu!

buzek78
28-04-09, 16:00
Witam ćwicze 4 lata. Postanowiłem że w tym roku zrobie solidną rzeźbę, którą zamierzam zacząć za równy tydzień;) i potrzebuje paru porad. Jak coś moja aktualna fotka : http://www.trener.pl/dziennik/buzek78
Nadmieniam że to moja pierwsza poważna walka z rzeźbą będzie. Rok temu próbowałem ale wziołem gówna typu termo speed i spadłem w mięśniach więc nie tam gdzie powinno. Teraz mam kupione białeczko Elite dymatize jem je ok. 60 gram dziennie bo sam na dzień za dużo białka nie jem. Oprócz białka stosuje 45gram carbo zaraz po siłowni oraz witaminki po posiłku:)
Najpierw przedstawie Mój plan na rzeźbe :

::::PONIEDZIALEK:::::

KLATA:
1. WYCISKANIE SZTANGI W LEŻENIU NA ŁAWCE POZIOMEJ: 4 serie X 15-12 powt.
2. WYCISKANIE SZTANGIELEK W LEŻENIU NA ŁAWCE SKOŚNEJ-GŁOWĄ W GÓRĘ: 4 serie X 15-12 powt.
3. PRZENOSZENIE SZTANGIELKI W LEŻENIU W POPRZEK ŁAWKI POZIOMEJ: 4 serie X 15 powt.
4.ROZPIĘTKI ZE SZTANGIELKAMI W LEŻENIU NA ŁAWCE POZIOMEJ:4 serie X 18-15 powt.
i na koniec 1 SUPERSERIA na ławce poziomej 70kg-jak najwięcej 60kg jak najwiecej i 40 kg jak najwięcej
PRZEDRAMIĘ:
1. UGINANIE NADGARSTKÓW PODCHWYTEM W SIADZIE: 4 X 12 powt.
2. UGINANIE NADGARSTKÓW PODCHWYTEM STOJĄC 4 x 15 powt.

::::WTOREK::::

PLECY:
1.PODCIĄGANIE NA DRĄŻKU SZEROKIM UCHWYTEM (NACHWYT): 4 X max
2.ŚCIĄGANIE DRĄŻKA/RĄCZKI WYCIĄGU GÓRNEGO W SIADZIE SZEROKIM UCHWYTEM (NACHWYT) ZA GŁOWĘ: 4 x 15 powt.
3.PRZYCIĄGANIE LINKI WYCIĄGU DOLNEGO W SIADZIE PŁASKIM: 4 X 15 powt.
4..PODCIĄGANIE SZTANGIELKI W OPADZIE(WIOSŁOWANIE): 4 X 15 powt.
5.UNOSZENIE TUŁOWIA Z OPADU 4 X 15 powt.
PRZEDRAMIĘ:

::::ŚRODA::::

BICEPS:
1.UGINANIE RAMION ZE SZTANGĄ STOJAC PODCHWYTEM SZEROKO: 4X 15 powt.
2..UGINANIE RAMION ZE SZTANGĄ NA „MODLITEWNIKU”: 4 X 15 powt.
3.UGINANIE RAMION ZE SZTANGIELKAMI STOJĄC (UCHWYT „MŁOTKOWY”): 4 X 15 powt.
TRICEPS:
1.PROSTOWANIE RAMION NA WYCIĄGU STOJĄC: 4 X 15 powt.
2.WYCISKANIE W LEŻENIU NA ŁAWCE POZIOMEJ WĄSKIM UCHWYTEM: 4 X 15 powt.
3.POMPKI NA PORĘCZACH: 4 X 15 powt.

::::CZWARTEK::::

NOGI:
1. PRZYSIADY ZE SZTANGĄ NA BARKACH: 4 X 15 powt.
2.PROSTOWNIE NÓG W SIADZIE: 4 X 15 powt.
3. UGINANIE NÓG W LEŻENIU: 4 X 15 powt.
4. PRZYSIADY WYKROCZNE: 4 X 15 powt.
ŁYDY:
1.WSPIĘCIA NA PALCE W SIADZIE: 4 X 15 powt.
2.WSPIECIA NA PALCE W STANIU: 4 X 15 powt.

::::PIĄTEK::::

BARKI:
1.Wyciskanie sztangi sprzed głowy(**): 4 X 15 powt.
2.Wyciskanie sztangi zza głowy(**): 4 X 15 powt.
3.Unoszenie sztangielek w opadzie tułowia(***):4 X 15 powt.
BICEPS:
1. UGINANIE RAMION ZE SZTANGĄ STOJĄC PODCHWYTEM WĄSKO: 4 X 15 powt.
2. UGINANIE RAMION ZE SZTANGIELKAMI SIEDZĄC PODCHWYTEM(Z „SUPINACJĄ” NADGARSTKA): 4 X 15 powt.
3.UGINANIE RAMIENIA ZE SZTANGIELKĄ W SIADZIE-W PODPORZE O KOLANO: 4 X 15 powt.
PRZEDRAMIĘ:

I teraz chciałbym żebyście napisali co można poprawić... chodzi mi o to czy dodac na jakieś partie dodatkowe serie czy ćwiczenia? do tych treningów 3 razy w tyg. trening aerobowy. Dieta mam tak zrobioną że jem teraz więcej białka niż wcześniej a mniej węglowodanów. Ten tydzień jeszcze robie próby ww. Planu żeby obczaić odpowiednie ciężary do ćwiczeń oraz chce ten tydzień zregenerować się nieco bo w piątek skończyłem 6 tyg trening na siłe.
Dodam jeszcze że przerwy między seriami to oko. 1 min.

buzek78
28-04-09, 17:44
chyba nikt sie nie zna na rzeźbie skoro nikt nie pisze hehe:P

luo
28-04-09, 18:45
nigdy typowej redukcji nierobiłem, powiem tyle: 12-16 powt w każdej serii. Do tego jakieś ss i ćwiczenia złożone, izolowane, modlitewniki, niezapominając od siadach i mc. Przerwy między seriami do 60sekund

klocur
28-04-09, 18:52
http://www.trener24.pl/SzczegolyTreningu.aspx?idTreningu=137

ja to robilem i zadzialalo. 4x trening, 1-2 na aeroby i bedzie dobrze !

Phobos
28-04-09, 18:57
i na koniec 1 SUPERSERIA na ławce poziomej 70kg-jak najwięcej 60kg jak najwiecej i 40 kg jak najwięcej
PRZEDRAMIĘ:

superseria to coś zupełnie innego. O czym mówisz nazywa się serią ze zdejmowanym obciążeniem.
Przedramiona ćwicz do palenia i jeszcze staraj się wykonać te kilka powtórzeń.

buzek78
28-04-09, 20:53
http://www.trener24.pl/SzczegolyTreningu.aspx?idTreningu=137

ja to robilem i zadzialalo. 4x trening, 1-2 na aeroby i bedzie dobrze !

moim zdaniem na rzeźbe ten trening zbytnio nie jest...

buzek78
28-04-09, 20:55
superseria to coś zupełnie innego. O czym mówisz nazywa się serią ze zdejmowanym obciążeniem.
Przedramiona ćwicz do palenia i jeszcze staraj się wykonać te kilka powtórzeń.

no ja sobie to nazywam superseria to dużo powt. wychodzi ale w gruncie rzeczy wiem co to jest superseria;)
a co do przedramienia wiem że do palenia dziś robiłem tak że do 10 powt. paliło i jeszcze do tych 15-13 chciałem do tyrać z bólem na twarzy

buzek78
28-04-09, 20:55
nigdy typowej redukcji nierobiłem, powiem tyle: 12-16 powt w każdej serii. Do tego jakieś ss i ćwiczenia złożone, izolowane, modlitewniki, niezapominając od siadach i mc. Przerwy między seriami do 60sekund

co masz na myśli mówiąc złożone oraz izolowane?

Phobos
28-04-09, 22:58
co masz na myśli mówiąc złożone oraz izolowane?

złożone - pracuje kilka mięśni naraz, np. wyciskanie stojąc, w największym stopniu pracują mięśnie naramienne, w mniejszym ale wciąż tricepsy.

izolowane - skupiona praca tylko na jednym mięśniu, np. uginanie ramion na modlitewniku, męczysz biceps przy maksymalnym wyłączeniu innych mięśni.

luo
29-04-09, 09:26
jak wyżej, możesz jeszcze dodać jakieś serie składane, czyli np 3 ćwiczenia robione po sobie bezpośrednio po te 5-8 reps:Unoszenie hantli bokiem, unoszenie hantli w opadzie, podciąganie hantli do brody, oczywiście to był tylko przykład chociaż dość skuteczny;)

buzek78
29-04-09, 10:46
jak wyżej, możesz jeszcze dodać jakieś serie składane, czyli np 3 ćwiczenia robione po sobie bezpośrednio po te 5-8 reps:Unoszenie hantli bokiem, unoszenie hantli w opadzie, podciąganie hantli do brody, oczywiście to był tylko przykład chociaż dość skuteczny;)

a próbowałeś tak robić? nie no do każdej partii bede robił 2 superserie mam nadzieje że wystarczy. a co waszym zdaniem lepsze superserie czy serie składane?

Phobos
29-04-09, 10:59
a próbowałeś tak robić? nie no do każdej partii bede robił 2 superserie mam nadzieje że wystarczy. a co waszym zdaniem lepsze superserie czy serie składane?

seria składana to inaczej gigaseria - kilka ćwiczeń na tę samą partię bez przerw odpoczynkowych lub z niewielkimi pomiędzy. Jest to bardzo intensywny rodzaj treningu i polecałbym tylko zaawansowanym.

pisząc superseria zapewne masz na myśli zasadę ze zdejmowanym obciążeniem. Możesz śmiało stosować, jeśli jednak wcześniej nie robiłeś to wystarczy ci tylko jedna i w gł. ćwiczeniu, np. wyciskanie leżąc na klatke, podczas treningu klatki piersiowej.

buzek78
29-04-09, 11:03
pisząc superseria miałem na myśli np.ŚCIĄGANIE DRĄŻKA/RĄCZKI WYCIĄGU GÓRNEGO W SIADZIE SZEROKIM UCHWYTEM ZZA GŁOWĄ 10 powt. i ŚCIĄGANIE DRĄŻKA/RĄCZKI WYCIĄGU GÓRNEGO W SIADZIE SZEROKIM UCHWYTEM PRZED GŁOWĄ 10 powt.
O to mi chodziło a to ze zdejmowanym ciężarem to tylko na klate i 1 seria rzeczywiscie wystarczy

buzek78
29-04-09, 11:05
Dokładnie to się nazywa SERIA ŁĄCZONA heh

Phobos
29-04-09, 12:00
Dokładnie to się nazywa SERIA ŁĄCZONA heh

w zależności od liczby ćwiczeń...

buzek78
29-04-09, 13:23
2 ćwiczenia więc jest to Seria Łączona....;)

buzek78
30-04-09, 17:42
mogę robić aeroby zaraz po siłowni czy lepiej np. rano a siłka wieczorem? oraz jak bym miał zamiar zrobić aeroby po siłce to moge wypić carbo w przerwie pomiędzy tym i tym?

Gruszek
13-05-09, 20:26
Podajcie jakiś link do dobrego treningu na rzeźbę x)

buzek78
13-05-09, 20:28
Mój trening jest bardzo dobry;)