PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka woda najlepsza? Charakterystyka

luo
27-04-09, 23:54
W dzisiejszych czasach jest wiele rodzajów wód mineralnych, postaram się pokazać w jakie wody są najlepsze w różnych sytuacjach

Na uspokojenie
Pij wodę bogatą w magnez. Pierwiastek ten uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych. Stresy powodują ucieczkę tego minerału.
Wybież: Muszyniankę, Muszyniankę Plus, Muszyniankę Minerale,Magnesię,Staropolankę,Krakowiankę,Piwnicz ankę

Na lepsze trawienie
Pij wody, w których jest dużo wodorowęglanów. Związki te ułatwiają trawienie i pomagają przezwyciężyć ociężałość. Neutralizują kwasy żołądkowe, dlatego polecane osobom cierpiącym na nadkwasotę, refluks i zgagę.
Wybież:Piwniczankę Muszyniankę Plus, Muszyniankę, Staropolankę 2000, Wielką Pieniawę.

Na odchudzanie
W trakcie kuracji odchudzającej powinnaś pić więcej płynów niż zazwyczaj. Wybieraj wody bogate w wapń i magnez. Pomagają one nerkom filtrować płyny, a więc szybciej oczyścisz organizm i stracisz nieco kilogramów.
Wybież: Staropolankę, Muszyniankę Plus, Kazimierską, Muszyniankę, Piwniczankę.

Na pragnienie
Jeśli jesteś zdrowy i aktywny sięgaj po wody nisko lub średniozmineralizowane i mające niezbyt dużo sodu. Są uniwersalne i bezpieczne dla każdego.
Wybież: Nałęczowiankę, Żywiec Zdrój, Eden, Aqua Minerale, Vitalinea, Kroplę Beskidu

know1126
28-04-09, 00:23
Art sponsorowany przez producenta Muszynianki? :smile:
wszedzie Muszynianka:smile:
ale fakt,jest bardzo dobra,czuc te mineraly wyraznie. tylko troche droga. jak na wode.

fallenursus
28-04-09, 02:01
wale kranowe juz od paru lat.Kiedys sie dalem nawet nabrac na te w butelkach....0 roznicy

tm7
28-04-09, 09:23
Ja lubię Muszyniankę, dobra woda.
Mam znajomego co pracuje w wytwórni wód to mówił np że między dobrawą a jakąś zwykłą tanią wodą co wszyscy na nią źle patrzą to nie ma żadnej różnicy, leją tą samą wodę z tego samego źródła, trochę inaczej jest nasycona dwutlenkiem węgla, płaci się za nazwę...

Woda źródlana a nie mineralna to zwykła kranówa, tylko oczyszczona.

luo
28-04-09, 11:00
"Woda źródlana a nie mineralna to zwykła kranówa, tylko oczyszczona."
wiadome;) ja też przeważnie piję kranową przegotowaną;P
Ale dość często zdaża mi się kupić muszyniankę albo nałęczowiankę

lovelas69
28-04-09, 15:17
piję już od dobrego roku Cisowiankę wg mnie najlepsza woda niegazowana... nie psuje się po napoczęciu w ciepłe dni- poza tym zawsze zgrzewka jest w zapasie dziennie 2 butelki po 1,5 litra idą :)

Biernaczek
28-04-09, 15:27
ehhh najlepsza jest ze studni ;)
A ja jak pije wodę to tylko żywiec zdrój albo piwniczanke .

myst0
28-04-09, 16:51
ja zawsze primavere wybieram na siłke ;)

lovelas69
28-04-09, 16:58
powiem, że przez cały dzień tyko Cisowiankę niegazowaną piję, herbatę bardzo rzadko nie mówiąc o napojach kolorowych itp. nie wiem czy to dobrze no ale nerki mnie jeszcze nie bolą :)

Fehu
28-04-09, 17:03
ehhh najlepsza jest ze studni ;)
A ja jak pije wodę to tylko żywiec zdrój albo piwniczanke .

Tylko i wyłacznie Żywiec Zdrój kozacka woda xD ale jak nie mam to cisowianka przechodzi

luo
28-04-09, 17:06
powiem, że przez cały dzień tyko Cisowiankę niegazowaną piję, herbatę bardzo rzadko nie mówiąc o napojach kolorowych itp. nie wiem czy to dobrze no ale nerki mnie jeszcze nie bolą :)

i niepowinny boleć, bo woda oczyszcza nerki;)
ja też żadko pije napoje kolorowe, zielona herbata przeważnie 2x dziennie

Napinacz01
28-04-09, 17:15
Biedronkowa OAZA RULEZ !!

albo DEKADA jak juz gazowana ;p zadne tam szmery bajery, jak juz ktos powiedzial placi sie tylko za karteczke i opakowanie.

Anaboliczny Koks
28-04-09, 17:18
Ja zawszę Cisowianka ;]

lovelas69
28-04-09, 17:26
no nie wiem czy szmery bajery :) z tyłu w samochodzie za szybą była MultiVita temp. na minus w samochodzie i Oaza z Biedronki ku mojemu zdziwieniu Oaza nie zamarzła przy -1 stopnia

tm7
28-04-09, 17:28
Gazowana Cisowianka mi nie podchodzi.

lovelas69
28-04-09, 17:33
Gazowana Cisowianka mi nie podchodzi.
niegazowana dobra...
Wujek pracuje w laboratorium (jest chemikiem) i badał wodę w moim mieście wykryto, że jest ona jedną z lepszych wód w Polsce pod względem składu lecz za małe złoża są by nadawała się do produkcji. Dla mnie kranówka i tak smakuje jak kranówka (różni się smakiem od wód niegazowanych) mimo tego, że wujek mnie zapewniał żebym nie wydawał pieniędzy na inne tylko lał z kranu bo jest nawet pod względem składu lepsza niż inne wody.

tm7
28-04-09, 18:15
to jest dobra opcja jak w jakimś mieście jest dobra woda z kranu, bo np w katowicach albo we wrocławiu to ładna gnojówa leci
dlatego nie ma co się kłócić na necie że ktoś piję wode z kranu i nic mu nie jest, mówi że smaczna i pożywna xD że nie kupi nigdy wody w sklepie, a innego sraczka zmorzy, woda wodzie nierówna...

luo
28-04-09, 18:56
woda wodzie nierówna...

Dlatego zamieściłem ten art;P

tm7
28-04-09, 19:12
no :) ale mnie chodziło o kranówę w poprzednim poście :P

yaro09
28-04-09, 19:31
ja tam pije wode mineralną niegazowana (czasami dla odmiany bardzo lekko gazowana), ktora ma wysoką mineralizacje = ponad 1500mg/l. jest to napisane na kazdej butelce. tylko ze taka woda jest troche drozsza niz pozostale, ale niekoniecznie :) pozdro

wukio
28-04-09, 20:10
Ja też piję Muszyniankę zazwyczaj, ale ostatnio się na niej trochę przejechałem będąc na kacu. Jakiś taki niemiły posmak w ustach zostawia (mówię tylko o sytuacji kaca ;P ).

sts
28-04-09, 20:27
aja pije z biedronki albo z tesco.

Anaboliczny Koks
28-04-09, 21:25
tm7 ,a kto Ci powiedział ,że we Wrocku gnój leci z kranu hahaha

bld
28-04-09, 23:28
ja kranowy nie tykam ;p chyba ze jade do babci na wies, woda czysciutka wiec sie o nic nie boje a z wod mineralnych to zawsze cisowianka bo jest najtansza a jak nie ma to kropla beskidu albo naleczowianka, oczywiscie niegazowana :)

lovelas69
28-04-09, 23:44
nałęczowianka po otwarciu szybko się psuje mowa o niegazowanej...

skajłoker
29-04-09, 00:38
a ja bije coca cole:Da tak na powaznie to mam wode z takich dupnych baniaków z automatów takich jak są w przychodniach zdrowia itd

tm7
29-04-09, 01:24
tm7 ,a kto Ci powiedział ,że we Wrocku gnój leci z kranu hahaha
dziewczyna studiuje we wrocławiu i do picia, gotowania itp to kupuje takie banie po 5 litrów z biedrony, bo mówi że ta z kranu woda to nie nadaje się do takich rzeczy ;p

Fehu
29-04-09, 08:04
dziewczyna studiuje we wrocławiu i do picia, gotowania itp to kupuje takie banie po 5 litrów z biedrony, bo mówi że ta z kranu woda to nie nadaje się do takich rzeczy ;p

Co do Wrocławia mieszkam 30 min. drogi od Wrocławia więc bywam tam, mam znajomych... Hmm. woda wodzie nie równa jak ktoś pochodzi z wioski, małego miasteczka to tam zawsze są małe ujęcia wód z wód głębinowych to taka woda z kranu jest naprawdę dobra (u mnie taka jest) nawet jakieś tam badania mówiły ze nasza woda jest dobra pod względem składu... No i jeśli ktoś taki jak ja pojedzie do dużej aglomeracji napije się wody to naprawdę wydaje się ona straszna herbata zupełnie inaczej smakuje... nie wiem TM7 jaka jest woda tam gdzie mieszka Twoja laska, ale wiem jedno, że na pewno jest tam dobra woda skoro ta Wrocławska jej nie podchodzi... i naprawdę dużo tak ludzi ma, ale jest to kwestia przyzwyczajenia

tm7
29-04-09, 09:30
tzn ona mieszka w jakimś starym bloku i może to jest też tym spowodowane, bo często są awarie jakieś, później ładny syf leci z tych rur, musieliby wymienić te wszystkie instalacje wodociągowe, tam ogólnie dziwne rzeczy się dzieją w tych blokach ;p to komunistyczne budownictwo powala, jak ktoś gotuje grochówę na 1 piętrze to czuć ją na wszystkich bo tak zrobiona jest wentylacja, słychać co sąsiad mówi za ścianą, nad i pod itd itp

mtm
04-05-09, 23:29
Ja tam mam wode z filtra ale kranówa też może być... Chyba że w wielkich miastach .

qubaa159
08-05-09, 14:28
heh najlepsza jest 5plus zawsze biore ja na silke ;pp:whistle: