Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Aeroby- kilka pytań

onlybarca
22-04-09, 10:25
Zależy mi na jak najszybszym spaleniu tłuszczu (szczególnie na brzuchu). Stosuje diete, ćwiczę 4 razy w tygodniu na siłowni ale nie o to chciałem zapytać. Postanowiłem że chodząć 5 razy w tygodniu na siłownie będe robił aeroby.

Mój wzrost: 188cm
Waga: 84kg

Chciałbym zrzucić zbędny tłuszcz z brzucha i oto kilka moich pytań:

a) co jest lepsze w moim wypadku? bieganie czy rower stacjonarny?
b) jesli i to i to by sie przydalo, to jak dlugo mam biec i jak dlugo jechac na roweryku?
c) z jaka szybkoscia powinno sie biegac i jak dlugo? czy 10km/h moze byc?
d) na rowerze stacjonarnym- czy jadąc na jak najmniejszym obciążeniu (na calkowitym luzie) osiagne efekty? czy lepiej jest ustawic sobie rower tak zeby ciezej bylo pedałowac?
e) czy skakanka pomoze mi zgubic brzuch?

Dzięki z góry za pomoc ;)

Symu
22-04-09, 17:29
a) przy bieganiu pracuje cale cialo wiec bieganie
b) jak z kondycja??
c)oceniamy to raczej wedlug tetna niz szybkosci
d) znowu tetno
e) tez dobra ale radze biegac

Poszukam CI czego nt. aerobow moze na forum ejst bo nie mam czasu teraz pisac calosci.

Jolly
22-04-09, 20:55
Jak chcesz spalić tłuszcz z brzucha to siłka, aeroby są tandetne. Jak masz lepszą kondycję to interwały...

//Jolly

Damian st-ce
22-04-09, 21:09
Elo :) A ile zalecasz dziennie robienia interwałów (prosiłbym o Twoje zdanie :))?? I jaki ma być czas Sprintów a jaki wolniejszych ćwiczeń??
Pozdro

Symu
22-04-09, 21:12
Ja ostatnio za namowa Jolliego robiłem tez interwaly i mysle ze warto je laczyc z aerobami bo wiecej niz 2 sesje w tygodniu nie da sie zrobic z odpowiadnia intensywnoscia.

LeBron23LBJ
22-04-09, 21:35
ja zrobilem se tez interwaly i jak dla mnie sa CHU**E , moze i dobrze dzialaja ale ja sie duzo gorzej zmeczylem niz po biegu ze stalym tepem. Po interwalach nie mialem sily na NIC

slim shady
22-04-09, 21:46
co jest lepsze w moim wypadku? bieganie czy rower stacjonarny?przy nadwadze sporo osób ma problemy ze stawami, zacznij od rowerka i jak poczujesz ze dasz rade biegać to biegaj

b) jesli i to i to by sie przydalo, to jak dlugo mam biec i jak dlugo jechac na roweryku?jak dopiero zaczynasz to rób lajtowo na początku od 10 minut i staraj się zwiększać długość trwania treningu, własciwy trening sie zacznie jak dojdziesz do 30-40 minut bo wtedy zaczyna dopiero spalać się tłuszcz, nie przekraczaj 1 h w długości trwania.

c) z jaka szybkoscia powinno sie biegac i jak dlugo? czy 10km/h moze byc?Są określone tempa ale ja Ci polecam jechać/biegać swoim tempem zebys czuł się dobrze ale zebys tez poczuł efekt(ale nie przekraczaj tętna 140) i schodząc z rowerka czy wracając po bieganiu był cały mokry, 3-4 sesje aerobowe w Tygodniu jak poczujesz ze to mało dla Ciebie to zwiększasz a najlepiej dodac interwały

d) na rowerze stacjonarnym- czy jadąc na jak najmniejszym obciążeniu (na calkowitym luzie) osiagne efekty? czy lepiej jest ustawic sobie rower tak zeby ciezej bylo pedałowac?polecam szybsze tempo czyli miejsze obciążenie(nie przekraczaj tętna 140)

e) czy skakanka pomoze mi zgubic brzuch?tak ale skupiłbym się na bieganiu

Symu
22-04-09, 21:59
Lebron ale to o to chodzi :D Tam jest taki cudowny element masochizmu ktory u mnie wystepuje po 3-4 sprincie zeby zmusic sie do ostatnich mimo że boli brzuch i nie mozesz zlapac oddechu. Aeroby niby przyjemniejsze ale tak naprawde to nudne.

Przeplatanie IMO sprawdzi sie b.dobrze
np. pierwszy tydzien 3-4 cardio
2-3 tydz 2-3 cardio + 1 hiit
4-5 tydz 2xcardio, 2xhiit
i powrot do poczatku...

Myślę że to by moglos sie sprawdzic.

slim shady
22-04-09, 22:09
a nie za mało intensywny ten 4-5 tydzień ? 3 x hiit + 3 cardio

Symu
22-04-09, 22:24
licze że jeszcze ze osobnik chodzi na silownie

Możesz spróbować 3xhiit , 3x aero + jeszcze silownia na 90% odechce Ci się życ ;)

Trzeba dac kiedys odpoczac organizmowi. Moooże przy dobrej suplemntacji.....cykl kreta, staki, bcaa, zma....

Nie mowie że dla wszystkich to ebdzie tak wygladalo ale zakladam że wiekszość ćwiczacych zbijajacych fat nie ejst super wytrenowana kondycyjnie itd...

Jolly
23-04-09, 11:59
Elo :) A ile zalecasz dziennie robienia interwałów (prosiłbym o Twoje zdanie :))?? I jaki ma być czas Sprintów a jaki wolniejszych ćwiczeń??
Pozdro
Na początek polecam 5 interwałów co 2 dzień. Sprint 10s, trucht 30s.

ja zrobilem se tez interwaly i jak dla mnie sa CHU**E , moze i dobrze dzialaja ale ja sie duzo gorzej zmeczylem niz po biegu ze stalym tepem. Po interwalach nie mialem sily na NIC
Już nie przesadzaj.

//Jolly