Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Chce nabrać siły

mikal1992
14-04-09, 23:17
Hej! Jestem nowy i prosze o pomoc. Mam 16 lat 170cm wzrostu i 63 kg wagi. Trenuje wyczynowo piłke nożną tj. 5 razy w tygodniu plus mecze w soboty, nie zależy mi na jakiś wielkich obwodach klatki czy bicepsu chodzi mi przedewszystkim o nabranie siły(a przy tym nie obraże się na troszeczke wyżeźbione ciało xD), nazbierałem troche kasy i mam zamiar kupić ławeczke i gryf łamany , prosty i gryfiki. Jakie polecacie treningi i jakie diety. Z góry dziękuje.

slim shady
14-04-09, 23:37
idź na siłke lepiej
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=14573
diety poczytaj podwieszone w dziale dieta

Jolly
15-04-09, 08:28
Przy tak intensywnym wydolnościowym i jeszcze Siłowym potrzebna będzie duuuża dieta.

Na początek polecam zmniejszyć nieco liczbę treningów i zacząć jakiś cykl, np fbw. Piłka 5* w tygodniu może być problemem bo nie jest dobrze łączyć w jeden dzień oba rodzaje treningu. Masz możliwość zmniejszenia tych treningów?

//Jolly

mikal1992
15-04-09, 18:28
No właśnie nie mam możliwości zmniejszenia tych treningów... a siłowni ni mam nigdzie w pobliżu domu;/ tak jak już pisałem chodzi mi głównie o wzmocnienie rąk klatki piresiowej i nóg.

dZiECiUCh_88
15-04-09, 18:42
według mnie najlepiej by było jak byś miał siłke gdzies na miejscu i zaraz po treningu piłkarskim przywalił coś na klate czy grzbiet... którki odpoczynek tak żeby mięśnie nie ostygły i jedziesz... ja bym radził duzo powturzeń stosować tak do 20 i na max... stoponiowo zwiększać obciążenie, tylko nie zapominaj o plecach w treningu... po treningu piłkarskim ja bym sobie darował już nogi... ale to tylko moje skromne zdanie... :) jak chcesz rozwijac siłe to pamiętaj że to kwestia psychiki przedewszystkim, musisz dać z siebie wszystko...

mikal1992
15-04-09, 19:05
Dziękuje:) myśle że to dobry pomysł, tylko problem z tą siłką na miejscu;/ czekam na jeszcze jakieś propozycje.

wukio
15-04-09, 19:28
"ja bym radził duzo powturzeń stosować tak do 20 i na max." eee a dlaczego tak? Zupełny bezsens. Jak chcesz zwiększyć siłę to wręcz przeciwnie, mała ilość powtórzeń dużym obciążeniem. Używasz wtedy ćwiczeń złożonych, na wolnym ciężarze.

dZiECiUCh_88
15-04-09, 20:22
dlatego żeby miał trening bardziej wytrzymałościowy, taki jak ma dla nóg podczas biegania za piłką, myslę że to mu da lepsze rezultaty jesli się naprawde do tego przyłozy... nie ma co się szarpać z dużymi ciężarami szczególnie że jego stawy, ścięgna i mięśnie nie są do nich przyzwyczajone...on nie trenuje do zawodów trójbojowych tylko chce poprawić sylwetkę trochę i podnieść siłę mięśnia, mysle że do tego nie musi mieć treningu typowo "na siłę"... ale sam wybierze, popróbuje i zobaczy co będzie najodpowiedniejsze...to kwestia indywidualna według mnie...

wukio
15-04-09, 21:20
No właśnie jest różnica między treningiem wytrzymałościowym, a siłowym.

dZiECiUCh_88
15-04-09, 23:45
nie mozliwe... poczytałes troche na necie i zdaje Ci się że jesteś największym przechujem, pierdoloną alfą i omegą... jak kurwa jesteś taki mądry to doradź coś konkretnego chłopakowi a nie podwarzaj moich wypowiedzi...

Do autora tematu: pewnie masz jakiegos trenera od piłki... może on Ci cos doradzi...pytałeś?? jak tak to co powiedział??

Jolly
16-04-09, 12:56
Przypominam że merytoryczna rozmowa jest dozwolona, ale obrażanie innych użytkowników i wulgaryzmy już nie. Ost!.

Problem w tym że robiąc ćwiczenie po 20 powtórzeń nie zwiększysz wytrzymałości bo niby jak?. To samo gość nie nabierze masy ćwicząc raz w tygodniu...

Możesz ewentualnie zakupić hantle i sztangę i ćwiczyć co drugi dzień planem podchodzącym pod split...

//Jolly

mikal1992
21-04-09, 22:44
Sory za dłuższą nieobecność na forum. Dzięki dZiECiUCh twoje rady wydają mi się lepsze i od przyszłego tygodnia zaczynam ćwiczyć jak wypróbuje twoje rady to się podziele doświadczeniami :)