Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Skurcze

3ndriu
13-04-09, 14:17
Postanowiłem coś napisać na ten temat, kiedyś podczas treningów karate dokuczały mi strasznie skurcze i zainteresowałem się tym tematem jak je skutecznie zniwelować, więc podzielę się tym razem z wami ;)

Skurcze mogą być wywołane przez zaburzeniami krążenia, miażdżycą, awitaminoza, niskim poziom wapnia i potasu w organizmie, lub po maratonie alkoholowym... Skurcze zachodzą niespodziewanie jak również podczas pracy fizycznej, jest to wielka niewiadoma kiedy nas może spotkać skurcz na naszej drodze ;) Aby zapobiec skurczom musimy przyjmować minerały i witaminy.

Brak witaminy E, magnezu, wapnia, duża utrata płynów i co za tym idzie sodu powodują skurcze. Sód to pierwiastek, który w naszym organizmie inicjuje powstawanie sygnałów w komórkach nerwowych, w czasie wysiłku kieruje prawidłową ilością skurczów mięśni. Jego niedobór powoduje, iż mięśnie stają się nadwrażliwe. Brak odpowiedniej ilości sodu w czasie wysiłku powoduje niekontrolowane skurcze i rozkurcze mięśni, które odczuwamy w tak bolesny sposób.

Rady jak sobie radzić ze skurczem mięśni:

*Masaż miejsca w którym odczuwamy ból.

*Rozciąganie jeśli skurcze są dość częste musimy należałoby się rozciągać przynajmniej raz dziennie, podczas treningu pomiędzy ćwiczeniami.

*Uciskanie miejsca w którym wystąpił skurcz też może nam pomóc\

*Lekkie ukucie igłą w obszar gdzie "trzyma" nas skurcz również pomaga (tylko róbcie to czystą igłą i z głową)

Aby zapobiegać kurczom musimy regularnie uzupełniać płyny, to właśnie jest głównym powodem występowania skurczy, musimy pić więcej niż mamy na to chęć, woda, jak i płyny uzupełniające elektrolity są nam pomocne. Gorąca kąpiel na "zakończenie" dnia rozluźnia nasze mięśnie i wpływa na nasz organizm korzystnie, zapobiega skurczom, jednak dbajmy żeby nasze ciało po kąpieli nie ochłodziło się zbyt szybko i zbyt znacznie.

Jeśli coś źle napisałem proszę mnie poprawić ;)
Pozdrawiam.

slim shady
13-04-09, 17:23
Dobry art krótki i zwięzły ;)
Dopisze tylko, ze wyróżniamy trzy rodzaje skurczu:
- Skurcz tężcowy - kilka skurczów nastepujacych po sobie przeradza sie w długotrwały skurcz
-skurcz izotoniczny- skrócenie mięśnia i zwiększenie napięcia mięśnia
-skurcz izometryczny - nie do chodzi do skrócenia mięśnia a jedynie zmienia się jego napięcie

Aponax
13-04-09, 19:46
bardzo pomocny art. sog leci za prace i za super art. :]