Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z klatką piersiową

mjedryk
10-04-09, 21:25
Witam serdecznie. To mój pierwszy post na forum dlatego przepraszam jeżeli coś źle zrobiłem. Oto kilka informacji o mnie:

Wiek - 19 lat
Waga - 75 kg
Wzrost - 190 cm
Cel do osiągnięcia - pozbycie się problemu poniżej
Staż - ok. 2 lat, było kilka cykli po 6 tygodni z ćwiczeniem każdej partii.

A więc problem ma się następująco: mam (lekko ?) zapadnięty środek klatki piersiowej. Boki klatki są bardzo dobrze rozwinięte, rzekłbym nawet świetnie. Za to środek i dół jest tragiczny. Bardzo dużo o tym czytałem ale nie znalazłem dobrego rozwiązania. Zdjęcia poniżej obrazują powyższy problem. W moim odczuciu wygląda to tak jakby mięśnie koło mostka plus mięśnie dolne nie były wystarczająco (lub też wcale) rozwinięte. Z początku myślałem, że jest to lejkowata klatka piersiowa, ale porównaniu swoich zdjęć ze zdjęciami lejkowatych klatek myślę, że to nie to. Oto zdjęcia (mam nadzieje, że linki działają):

http://img6.imageshack.us/my.php?image=obraz1przod.jpg

http://img22.imageshack.us/my.php?image=obraz2profilbok.jpg

Także moje pytanie brzmi - czy pomoże na to dieta plus sam trening na klatkę, mający na celu przymasowanie dołu i środka ? Po przeczytaniu kilkunastu stron związanych z podobnym problemem, ułożyłem prowizoryczny plan na tą część klatki:

- wyciskanie hantli z rotacja do wewnątrz, leżąc na łace poziomej

- wyciskanie hantli skos ujemny

- wyciskanie sztangi w wąskim uchwycie, leżąc na ławce poziomej

- rozpietki hantlami skos ujemny

Z góry proszę i dziękuje za wszelką pomoc. Przepraszam za długi post ale chciałem dobrze rozpisać problem.

pazdzioch099
10-04-09, 21:32
Ej ziomus albo mi sie wydaje ale (bez obrazy) masz cala klate i barki jakies dziwnie krzywe, mi sie wydaje ze to moze byc genetyczne:/ albo poprostu technike masz zjebana i przez to tak wyszlo xD

Jolly
10-04-09, 21:39
Masz po prostu zaniedbany środek i dolną część klatki. Rozwiązanie: Zmień trening, wywal hantle, weź sztangę. Zastosuj plan na masę, jeśli chodzi o klatę to coś takiego:
Wyciskanie leżąc(4 serie po 6-8 powtórzeń, odpowiednio 60, 70, 80, 90% max ciężaru)
Leżąc w skosie głową w dół, górę to samo
Do tego dorzuć rozpietki na środek klatki.

//Jolly

szaleniec
11-04-09, 08:57
nie wprowadzajcie chłopaka w błąd że wykonuje złe ćwiczenia bo to nie to, wydaje mi się że po prostu masz lekki przypadek tak zwanej klatki szewskiej/lejkowatej, mam podobny problem i jest to u mnie genetyczne. Zdjęcia które znalazłeś w necie to zapewne ciężkie przypadki. Dziadek, ojciec, brat, wszyscy mają lekkie wgłębienie nie zagraża to zdrowiu ( funkcjonowaniu narządów wewnętrznych ) oraz ćwiczeniom, powodzenia.

michal_f
11-04-09, 09:31
to ja podepne sie pod temat ... ostatnio na WKU lekarz powiedzial mi ze mam klatke "beczkowata" a wczesniej cos tam gadał o wypłaskowieniu klatki czy cos w tym stylu ... nie wiem o co biega ... klatke mam normalna a ten wydziwia jakies wady genetyczne ... ma ktos cos podbnego lub wie cos o tym ... co to autora tematu to napewno nie jest to przez cwiczenia tylko wada genetyczna ale z perzyrostem masy wszystko powinno sie wyrownac ...pzdr

slim shady
11-04-09, 13:25
ćwiczeniami tego nie wyprowadzisz, niestety jest potrzebna wizyta u lekarza, znam kilka osób co musiało iść z tym na operację, ale nie martw się nie masz tak tragicznie wklęsłej

bartas662
11-04-09, 13:52
jak cwiczyc gorne partie klatki piersiowej ? mniejwiecj w miejscu gdzie zaczynaja sie laczyc z szyja

bld
11-04-09, 14:22
gorne partie klatki cwiczysz na skosie dodatnim

szaleniec
11-04-09, 14:54
ćwiczeniami tego nie wyprowadzisz, niestety jest potrzebna wizyta u lekarza, znam kilka osób co musiało iść z tym na operację, ale nie martw się nie masz tak tragicznie wklęsłej
nie musiały tylko chciały bo lejkowatość oraz klatka szewska ani troche nie zagraża zdrowiu/życiu. Jeśli ktoś decyduje się na zabieg to tylko ze względów estetycznych/wizualnych.

Jolly
11-04-09, 20:09
To NIE JEST lejkowata/szewska klata. Widziałem kilka klinicznych przypadków schorzenia i wiem jak wygląda. W tym przypadku to po prostu słabo rozwinięte pewne partie. Proponuję pooglądać klatę 17-18letniego, chudego, niećwiczącego gościa.

//Jolly

bartas662
12-04-09, 02:03
przy wyciuskaniu na lawce sztangi jakie znaczenie ma rozstaw rak ? do tej pory cwiczylem z dosc szerokim rozstawem i zauwazylem ze miesnie w srodku klatki sie gorzej rozwijaja niz te bardziej na zewnatrz.