Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ból po bieganiu.

Asgaard
10-04-09, 16:56
Witam mam problem. Biegam zazwyczaj dystans 3km, lecz pod koniec i wiele godzin po odczuwam bardzo silny ból w łydkach i piszczelach, na tyle silny że ledwo chodzę. Czym jest to spowodowane?. Dodam że rozgrzewkę robię prawidłową.

Mam 180cm\95kg, może to przez tą wagę?

Pozdro.

slim shady
10-04-09, 18:50
pewnie przez to ze masz nadwage a stawy są słabe, spróbuj zrzucic cos wagi i delikatnie biegać

Blinek20
10-04-09, 19:04
Myśle że jak byś troch rozbudował nogi to też było by inaczej ale oczywiśćie zgub kilka kilo

pan.wiesiu
10-04-09, 19:08
pomysl o czyms innym niz bieganie (mysle, ze jestes za ciezki-szkoda stawow)
plywanie, rower, wioslowanie, pedalowanie rekoma...
zrob w ogole tygodnowa przerwe i zobacz czy cos pomoze ;)
pozdrawiam;
wiesiek

Jolly
10-04-09, 21:41
Na 100% za duża masa która powoduje obciążenie układu mięśniowego i kostnego. Do tego biegasz pewnie codziennie. Biegaj co drugi dzień. Zrób sobie też z tydzień przerwy w celu ustabilizowania sytuacji.

//Jolly

Symu
10-04-09, 23:23
propopnowałbym też jakiś czas coś mniej forsujacego stawy np.rower.

Biernaczek
11-04-09, 00:06
Na początek małe dystanse i nie codziennie.

Jolly
11-04-09, 20:11
Ewentualnie bieg na miękkiej powierzchni, np piach/trawa. Wiem że biega się ciężej, ale stawy są mniej obciążone niż przy biegu po np asfalcie.

//Jolly

Blackphoenix
12-04-09, 09:54
Jeśli zawszę Cię boli to warto wybrać się do lekarza, poza tym trudno jest zdiagnozować przez neta.
Osobiście się nie zgodzę z tym co mówią osoby wyżej, bo gdyby to był staw ból był by w kolanie bądź w pięcie

bartas662
12-04-09, 12:08
a ile juz biegasz ? moze zakwasy ;-)

Biernaczek
12-04-09, 13:42
a ile juz biegasz ? moze zakwasy ;-)

Nie sądzę, aby to były zakwasy. Koleś pisze,że robi 3km czyli już dłuższy czas pewnie biega.
Tak jak pisałem zmniejsz dystans np. do 1km i po takim terenie jak pisał Jolly.

tm7
14-04-09, 11:04
może być od biegania po twardej nawierzchni, no i masa...

nie wiem czy to ma jakiś związek z tym, ale jak się szybko idzie po asfalcie dłuższy dystans, albo po lodzie, to też bolą łydki i piszczele, przynajmniej ja tak mam nie wiem jak inni :P

pablo28
15-04-09, 16:01
też to miałem niestety nie moge Ci powiedziec co jest przyczyna bólu. Wiem jedno zacząłem chodzic na siłownie i... <nie boli>. Pocwicz moze nogi i zobacz co to da. A 3 km to mało, moze biegasz za czesto? A i zwieksz spozycie wit.D jest w tranie, ale sami tez ja wytwarzamy(wystawiając sie na słońce)- to poopalaj sie troszke:) i powinno byc OK.