Zobacz pełną wersję : Kaloryfer - 2 miesiące?
Witam, chciałbym domowymi sposobami wyrobić sobie dosyć dobrze widoczny kaloryfer. Ogólnie większość czasu spędzam na siedząco/leżąco, ale codziennie gram w piłke około godzine, raz na tydzień wyjde na 2 godzinny spacerek. Posiadam drążek do podciągania zawieszony pare centymetrów nad moją głową oraz 2 hantle po 1kg. Wg.tego kalkulatora (http://zdrowie.onet.pl/1221268,2413,,,,kalkulator_kalorii,kalkulator.html ) mój bilans energetyczny to -590, w co wątpie, raczej powiedziałbym że jest dodatni.
Waga: 69kg
Wzrost: 177cm
BMI: 22.0
Ogólnie codziennie zjadam jedną kajzerke na śniadanie z wędliną i pomidorem oraz serek, na obiad coś domowego(np. kotlet schabowy ok.150gram, 3 ziemniaki i surówka), na kolacje znowu jedną kajzerke z wędliną. W ciągu dnia zjadam jakieś 3/4 batoniki, wypijam około 4 szklanki soku. Poza batonami żadnych słodyczy nie jem, za fastfoodami również nie przepadam. Diete moge delikatnie zmienić (np. ograniczyć ilość batonów), ale sera i mleka nienawidze, więc źródło białek musiałoby być inne.
Najwięcej czasu na ćwiczenia mam po godzinie 21, jak już jestem po kolacji.
Jaką diete stosować i jakie ćwiczenia wykonywać, żeby uzyskać kaloryfer w około 2 miesiące? Czy podać jeszcze jakieś istotne dane? Nie jestem profesjonalistą ani kulturystą, nie zależy mi na masywnym wyglądzie, nie interesuje się tym za bardzo, chce po prostu żeby mój brzuch lepiej wyglądał.
Z góry dzięki.
Jest bardzo wiele tematów tego typu;) mogłeś po prostu poszukać.
Bilans kaloryczny:
waga*31=zapotrzebowanie
z uwagi na to że jest to redukcja to odejmij 200-300 kcal. Jedz zamiast kajzerki bułke musli dużo smaczniejsza i zdrowsza. Co do reszty dań to tu masz bardzo dobry kalkulator:(wpisujesz po prostu numer danego produktu do tabelki)
http://www.e-kulturystyka.info/downloads.php?do=file&id=157
Dużo biegaj albo możesz robić interwały 2x w tyg:
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=17963
do tego rower/basen no i wiadomo jakieś ćwiczenia na brzuch np. abs2 albo abs8 czy nawet sam sklep jakiś trening na brzuch. Na każdą część brzucha po 2-3 serie
Mam jeszcze małe pytanie. Czy moge stosować to samo ćwiczenie (myśle o delikatnie zmodyfikowanym abs2) przez pierwszy miesiąc na mase, a drugi na rzeźbe, zmieniając tylko delikatnie diete? W pierwszym miesiącu więcej węglowodanów a mniej białka, w drugim więcej białka, lecz mniej węglowodanów. Czy lepiej by było stosować inne ćwiczenia na mase, a inne na rzeźbe, poza zmianą ilości białek i węglowodanów?
feelthekick
09-04-09, 16:52
Z mojego doświadczenia wynika, że w 2 miesiące nie zrobisz kaloryfera, tymbardziej, jezeli wczesniej nie cwiczyles brzucha.
Pozdrawiam.
Powtarzam moje poprzednie pytanie i zadaje nowe. W takim razie ile będe musiał poświęcić na to czasu? 4 miesiące? (2 masa, 2 rzeźba?)
ciaastek91
09-04-09, 19:09
2 lata, 1,5 roku masa, 0,5 roku rzezba
edit
sorry, 4 lata, bo dopiero za 2 mozesz zaczac cwiczyc normlanie :D
Powtarzam moje poprzednie pytanie i zadaje nowe. W takim razie ile będe musiał poświęcić na to czasu? 4 miesiące? (2 masa, 2 rzeźba?)
dokładnie 81 dni i 15 godzin na mase i 69 dni i 7godzin na rzeźbe :lol:
wróżek tu nie ma wiec przestań filozofować i weź sie do roboty
elo
@Ciaastek:
Czytałeś pierwszy post? "Nie jestem profesjonalistą ani kulturystą, nie zależy mi na masywnym wyglądzie, nie interesuje się tym za bardzo, chce po prostu żeby mój brzuch lepiej wyglądał." Nie będę ćwiczył przez 2 lata na takie coś, nie kręci mnie kulturystyka, chce po prostu troszke poćwiczyć nad brzuchem, pisze o tym tutaj tylko dlatego, że po co mam marnować czas, skoro tutaj mi doradzą, jakich ćwiczeń stosować żeby wyciągnąć z nich max i były jak najbardziej efektywne.
@Adonis18: No nie zupełnie wyszedł Ci żart, nie pytam o dokładny czas, tylko jakieś proporcje. Czy stanowczo więcej czasu włożyć w mase czy w rzeźbe.
przestań filozofować i weź sie do roboty tak, a jak chcesz upiec ciasto, a nie masz o tym zielonego pojęcia to "bierzesz się do roboty" zamiast pomyśleć i poszukać przepisu/zapytać na forum kulinarnym?
chłopcze nie cwaniakuj mi tu, bo to nei był żart
masz 14 lat wiec powinieneś jeszcze pajacyki robić
poto masz podwieszone tematy i dział dla zielonych, żeby mieć jakieś pojęcie już na starcie i zacząć ćwiczyć, a nie pytać o jakieś bliżej niesprecyzowane proporcje.
moja rada jest taka:
pokop piłke i pobiegaj. nie jedz słodyczy i posiłków po 20.00.
najlepiej jakbyś jadł tylko kasze, ryż, makaron, mięso ryby, nabiał i jajka. i to powinno wystarczyć. no i oczywiście warzywa i owoce, ale z umiarem
jak masz drążek to opcja szukaj->trening domatora
tyle
To że mam 14 lat nie oznacza, że masz mnie traktować jak jakiegoś dzieciaka. Większość moich znajomych i przyjaciół jest w twoim wieku, nie chwale się, bo nie ma czym, ale dawno wyrosłem z dziecinnych zabaw i żartów moich równieśników. Porada oczywiście bardzo przydatna, dzięki. Temat można zamknąć, chyba nie doczekam się odpowiedzi.
ciaastek91
09-04-09, 20:26
skoro nie interesujesz sie kulturystyka to co robisz na tym forum?
idz na forum o tematyce ladnego brzucha :D
To znaczy że jak nie interesuje się informatyką, to nie moge iść po porade na forum informatyczne, a jak chce zrobić domową pizze to nie powiniennem iść na forum kulinarne, tylko na forum "domowej pizzy"? ;p
feelthekick
09-04-09, 20:37
jak już tak bardzo chcesz porady rzeczowe to porob sobie na poczatek z miesiac brzuszki, po 100 dziennie, mozesz dodac tez podnoszenia nóg z lezenia.
Jak Ci sie nie znudzi to są systemy typu ABS.
Pozdrawiam
(np. ograniczyć ilość batonów)nie na np. tylko na pewno...
ale sera i mleka nienawidze, więc źródło białek musiałoby być inne.nabiał jest swietnym żródłem białka... W Twoim wieku bardzo wskazany... Nie gardź tak tym... trzeba troche poswiecenia a rezultaty bedą
Jaką diete stosować i jakie ćwiczenia wykonywać, żeby uzyskać kaloryfer w około 2 miesiąceNo niestety to nie na forum nie mamy wróżki... Kwestia tego jak obecnie wygląda Twój brzuch..
większość moich znajomych i przyjaciół jest w twoim wieku, nie chwale się, bo nie ma czymno fakt nie ma czym, może oni Ci doradzą
tylko na forum "domowej pizzy"?najlepiej by było..
Teraz rada ode mnie weż do serca wypowiedzi powyzej... na brzuch abs, a6w poczytaj trochę, ale jesli masz tłuszczyk to musisz aeroby wykonywac
Heh i znowu niepotrzebne spiny... Spokojniej troche;) To że Grizz jest zielony w treningu nieoznacza że trzeba po nim jechać. Jest młody ale nigdzie nienapisał że chce "przypakować" tylko po prostu chce spalić troche fatu z brzucha(chyba że albo ja źle zrozumiałem temat albo źle to ująłeś). Wiadomo że niezrobisz ładnego brzucha w 2 miesiące bo na to trzeba poświęcić dużo więcej ale możesz osiągnąć dość satysfakcjonujące efekty.
Z Twojej wagi/wzrostu widać że jesteś w miare szczupły więc niepowinno być aż tak źle. Co jest złego w robieniu brzuszków w tym wieku?? Przecież niebędzie dzwigać ciężarów..
"Mam jeszcze małe pytanie. Czy moge stosować to samo ćwiczenie (myśle o delikatnie zmodyfikowanym abs2) przez pierwszy miesiąc na mase, a drugi na rzeźbe, zmieniając tylko delikatnie diete? W pierwszym miesiącu więcej węglowodanów a mniej białka, w drugim więcej białka, lecz mniej węglowodanów. Czy lepiej by było stosować inne ćwiczenia na mase, a inne na rzeźbe, poza zmianą ilości białek i węglowodanów?"
Lepiej weź się od razu za spalanie fatu to przynajmniej bedziesz miał płaski brzuch i lekko widoczne mięśnie. W pierwszym poście już napisałem o bilansie kalorycznym dla Ciebie.
poczytaj jeszcze to
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=7922
Co do treningu to pewnie że możesz go modyfikować. No i wiadomo że musisz robić aeroby(bieganie/rower/pływanie) albo najlepiej interwały. Wkleiłem link w moim pierwszym poście
Dobra, dzięki wszystkim którzy rozumieją, że na to forum zaglądają nie tylko napaleni kulturyści, za rady i odpowiedzi. A więc ograniczam się do jednego batona dziennie, postaram się jeść więcej nabiału, od razu jade z rzeźbą opierając się na cwiczeniach z abs.
ja zrobiłem kaloryfer w niecałe 2 miesiące biegając, jeżdżąc na rowerze i ćwicząc brzuch 4x w tygodniu, więc nie wiem po co jakieś pierdoły chłopakowi wciskacie.
ja zrobiłem kaloryfer w niecałe 2 miesiące biegając, jeżdżąc na rowerze i ćwicząc brzuch 4x w tygodniu, więc nie wiem po co jakieś pierdoły chłopakowi wciskacie.
wiesz to zależy od zatłuszczenia brzucha... jesli nie ma tłuszczu to w 2 miechy zrobi, jeśli ma to w ciagu 2 miesiecy ciezko bedzie spalic tłuszczyk zeby mięsnie były widoczne..
Do autora... Zrezygnuj całkowicie z batonów może lepiej jakiś jogurcik? polecam jogobella 500g za ok 3,50zl o smaku kiwi badz poziomka
Tłuszczu to ja za specjalnie dużo nie mam na brzuchu...po prostu jest płaski...ok, pomyśle o jogurcie ;p
Najlepsza na `Kaloryfer` będzie a6w prawidłowo wykonywana.
//Jolly
Też uważam tak jak Jolly, z tym że, aby skończyć a6w to trzeba mieć dość mocny brzuch bo końcówka jest naprawde ciężka. Patrząc na to że niećwiczyłeś wcześniej specjalnie brzucha radziłbym Ci się narazie za to niebrać