Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : obciążenie kręgosłupa

kaktus
08-04-09, 23:16
Witam. Mam takie pytanie,czy jeżeli podnosze gryf (na klate) na ławeczce w siedzeniu lub leżeniu głowa do dołu czy to bardzo ociąża kręgosłup i moga powstawac jego wady ? Mam kilku znajomych którzy maja problemy z kręgosłupem przez niewłaściwe ćwiczenie i chciałbym sie dowiedzieć co robić aby do tego nie dopuścić i czy te ćwiczenia o które pytam moga byc tego przyczyna ?

luo
09-04-09, 11:09
po prostu zwracaj uwagę na technikę i wzmacniaj prostowniki

niewula
09-04-09, 15:44
najszybciej uszkodzisz sobie kregoslop na martwym ciagu i innych tego typu podobnym jesli nie ma ci kto pokazac jak dokladnie zrobic cwiczenie to go lepiej nie rob , co do klatki to moim zdaniem jest to za bardzo nie mozliwe bo caly czas masz plecy oparte i sztywne bynajmniej powinienes :P

Siena8
11-04-09, 21:13
Witam. Mam takie pytanie,czy jeżeli podnosze gryf (na klate) na ławeczce w siedzeniu lub leżeniu głowa do dołu czy to bardzo ociąża kręgosłup i moga powstawac jego wady ? Mam kilku znajomych którzy maja problemy z kręgosłupem przez niewłaściwe ćwiczenie i chciałbym sie dowiedzieć co robić aby do tego nie dopuścić i czy te ćwiczenia o które pytam moga byc tego przyczyna ?

Chyba przez niewłaściwą technikę. Oczywiście w każdym ćwiczeniu możesz obciążać kręgosłup, nawet leżąc czy siedząc (oczywiście w mniejszym stopniu niż stojąc), ale bez poprawnej techniki możesz sobie każdym ćwiczeniem zrobić krzywdę.

Jeżeli twoi znajomi robili załóżmy martwy ciąg, nie patrząc na technikę tylko na kilogramy na sztandze to oczywiste że mają problemy z kręgosłupem. Pamiętaj technika najważniejsza, mniejszy ciężar ale poprawnie technicznie i daleko zajdziesz :)

Jolly
11-04-09, 21:26
kaktus: zanim zaczniesz robić jakiekolwiek ćwiczenie poczytaj lub zapytaj kogoś(np mnie) o wyjaśnienie sprawy technicznej.

//Jolly