Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dieta na masę - proszę o uwagi.

Francilien
08-04-09, 16:38
Hej wszystkim

to mój pierwszy post tutaj, i miło mi Was witać.
oto moja dieta na masę.. stosuję ją 2 m-ce.
Ja - 71kg, 182cm, 24 lata, staż 9 m-cy ( jiu-jitsu 4 lata, wcześniej długo długo kolarstwo, jestem rozciągnięty )

07.00 - 20ml oliwy + jakiś tost z serem żółtym, szyneczką, ketchupem

09.00 - 250gr sera białego + mała śmietana 22% + jakiś dżem dla koloru bądź miód

12.00 – 250gr fasoli czerwonej + 120gr czystego tuńczyka z oleju w całości, nie sałatkowy (lubię takie połączenie)

15.00 – 1 sztuka piersi z kury bądź ok. 150gr wołowiny + jaśminowy ryż 100gr. zamiennie z:
- 250gr sera białego + jakiś dżem dla koloru bądź miód
- gainer typu top mass około 80 gr. lub ze 100gr gain bolica 6000 .. łączę je razem.
( zależnie od dnia, czasem nie jem obiadu a zamiast niego potrafię zjeść 500g białego sera dziennie )

W międzyczasie 09.00-15.00 wypijam średnio 0,5 – 1 litr mleka 3.2%, pije go zamiast herbaty, w pracy.

19,00 – 20,00 Zazwyczaj jakieś danie typu penne + kurczak + ser błękitny z oliwkami, kaparami, zapiekane, raczej obfite w tłuszcze bo mam tendencję do zalewania wszystkiego oliwą Ogólnie rzecz biorąc makaron + kurczak lecz niewiele kurczaka, porcje masywne.

Jeśli jest to DT to po treningu dobijam około 100gr. gain bolica bądź z 80gr top massa…

Chciałbym dopisać rzeczy:
- tłuszczem się nie obleję przy tej diecie bo to sprawdzone, jem w ten sposób ok. 2 m-cy,
widać szybko przepalam, zresztą w brzuch mi nie leci.
- nie jem owoców, raczej nie warzyw bo po prostu mi się nie mieszczą do żołądka 
- uprzedzając pytania, codziennie jem to samo jw., nie przeszkadza mi to.
- nie palę, nie piję z wyłączeniem lampki, dwóch czerwonego wina wieczorem.

Ogólnie jest mi ciężko przybierać na masie, na tej diecie + trening wyrobiłem 4kg w 5 tyg.Trening mam rozpisany, ćwiczę 1-0-1-0-1-1-0 czyli 4 x tyg.
Ćwiczę wszystkie partie, koncentracja nogi, klatka, plecy.

Proszę o pomoc.. trening mam dobry, ćwiczę ciężko głównie na maszynach, wolne ciężary nie. ale masa idzie słabo. Białka z moich wyliczeń mam ok 2,8gr na kg masy. Węgli ( gównianych ) sporo bo często tankuje Pepsi.

Pozdrawiam

klocur
08-04-09, 16:54
to zle ze nie uzywasz wolnych ciezarow, bo to sa najlepsze cwiczenia na mase. a skoro dieta daje efekty to dobrze. przestan tankowac pepsi bo raz to niezdrowe a dwa otluscisz sie - zdobedziesz mase ale nie miesniowa

Damian st-ce
08-04-09, 16:59
Hej wszystkim

to mój pierwszy post tutaj, i miło mi Was witać.
oto moja dieta na masę.. stosuję ją 2 m-ce.
Ja - 71kg, 182cm, 24 lata, staż 9 m-cy ( jiu-jitsu 4 lata, wcześniej długo długo kolarstwo, jestem rozciągnięty )

07.00 - 20ml oliwy + jakiś tost z serem żółtym, szyneczką, ketchupem - za mało węglowodanów, zamiast tosta, lepiej jest zjeść płatki owsiane, oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron,

09.00 - 250gr sera białego + mała śmietana 22% + jakiś dżem dla koloru bądź miód - myślę że śmietana jest tu nie potrzebna (jeśli masa wolno rośnie możesz to dorzucić węgle złożone...

12.00 – 250gr fasoli czerwonej + 120gr czystego tuńczyka z oleju w całości, nie sałatkowy (lubię takie połączenie) - może być :)

15.00 – 1 sztuka piersi z kury bądź ok. 150gr wołowiny + jaśminowy ryż 100gr. zamiennie z:
- gainer typu top mass około 80 gr. lub ze 100gr gain bolica 6000 .. łączę je razem. - rozumiem że jest to posiłek przed treningowy??
( zależnie od dnia, czasem nie jem obiadu a zamiast niego potrafię zjeść 500g białego sera dziennie ) - musisz jeść obiad i muszą być w nim węgle

W międzyczasie 09.00-15.00 wypijam średnio 0,5 – 1 litr mleka 3.2%, pije go zamiast herbaty, w pracy.
- jeśli nie masz problemów z fatem to ok.
19,00 – 20,00 Zazwyczaj jakieś danie typu penne + kurczak + ser błękitny z oliwkami, kaparami, zapiekane, raczej obfite w tłuszcze bo mam tendencję do zalewania wszystkiego oliwą Ogólnie rzecz biorąc makaron + kurczak lecz niewiele kurczaka, porcje masywne. tu mógłbyś wrzucić np ryż biały lub paraboliczny, kurak ok,

Jeśli jest to DT to po treningu dobijam około 100gr. gain bolica bądź z 80gr top massa…

- tłuszczem się nie obleję przy tej diecie bo to sprawdzone, jem w ten sposób ok. 2 m-cy,
- nie jem owoców, raczej nie warzyw bo po prostu mi się nie mieszczą do żołądka  - i to jest błąd ! ! !

Ogólnie jest mi ciężko przybierać na masie, na tej diecie + trening wyrobiłem 4kg w 5 tyg.Trening mam rozpisany, ćwiczę 1-0-1-0-1-1-0 czyli 4 x tyg.
Ćwiczę wszystkie partie, koncentracja nogi, klatka, plecy.

Proszę o pomoc.. trening mam dobry, ćwiczę ciężko głównie na maszynach, wolne ciężary nie. - jeśli masa to tylko wolne ciężary... ale masa idzie słabo. Białka z moich wyliczeń mam ok 2,8gr na kg masy. Węgli ( gównianych ) sporo bo często tankuje Pepsi. - odstaw to siano :)

Pozdrawiam - Pozdro

luo
08-04-09, 17:40
Sporo do poprawki. Zaczne od tego że każdy posiłek powinien składać się przede wszystkim z węgli białek i tłuszczy a na kolację białko jako budulec i tłuszcz jako energię potrzebną do strawiania białka przy braku węgli. Jedz jak najmniej "zapychaczy".
Co do treningu odstaw maszyny bo mase się robi na wolnych ciężarach i podstawowych ćwiczeniach typu siady wl itp. a nie na maszynach

dietka:
07.00 - 20ml oliwy + jakiś tost z serem żółtym, szyneczką, ketchupemile sera i tostów? Pierwszy posiłek powinien być bardzo bogaty w składniki odżywcze np. płatki owsiane/ryż +jaja(albumina jest dobrze tolerowana przez organizm i szybciutko zbierasz się z katabolizmu nocnego)

09.00 - 250gr sera białego + mała śmietana 22% + jakiś dżem dla koloru bądź miódśmietane wyżuć, dodaj lepiej jogurt naturalny niskotłuszczowy. Ograniczaj tłuszcze zwierzęce na rzecz roślinnych

12.00 – 250gr fasoli czerwonej + 120gr czystego tuńczyka z oleju w całości, nie sałatkowy (lubię takie połączenie)tylko że niema nic zawierającego wiecej węgli.. w fasoli jest ich około 20/100g. Dodaj ryż brązowy, polecam tunczyk z ryżem i warzywami;)

- gainer typu top mass około 80 gr. lub ze 100gr gain bolica 6000 .. łączę je razem.
( zależnie od dnia, czasem nie jem obiadu a zamiast niego potrafię zjeść 500g białego sera dziennie )ok

W międzyczasie 09.00-15.00 wypijam średnio 0,5 – 1 litr mleka 3.2%, pije go zamiast herbaty, w pracy.zamiast mleka pij wode soki lub zieloną herbatę

19,00 – 20,00 Zazwyczaj jakieś danie typu penne + kurczak + ser błękitny z oliwkami, kaparami, zapiekane, raczej obfite w tłuszcze bo mam tendencję do zalewania wszystkiego oliwą Ogólnie rzecz biorąc makaron + kurczak lecz niewiele kurczaka, porcje masywne.o której kładniesz się spać? koło 19-20 należy juz ograniczać węgle zastępując je tłuszczami roślinnymi, kurczak ok. Koło 22 zjedz około 150g twarogu np z oliwą z oliwek

- tłuszczem się nie obleję przy tej diecie bo to sprawdzone, jem w ten sposób ok. 2 m-cy, przede wszyskim jest za mało węgli a za dużo zbędnych tłuszczy zwierzęcych
- nie jem owoców, raczej nie warzyw bo po prostu mi się nie mieszczą do żołądka 

Ćwiczę wszystkie partie, koncentracja nogi, klatka, plecy.trening juz opisałem wyżej
pozdr

Francilien
08-04-09, 19:31
OK, dziękuję za wskazówki, czyli więcej węgli mniej tłuszczu. Spróbuję konsumować więcej ryżu (węgli), bo białka to mi nie brak.

nagradzam sog.