Zobacz pełną wersję : Białko, trening pomiędzy siłką, 16 lat, masówka...
Witam, jako że to mój pierwszy post na tym forum :smile:.
Szukałem odpowiedzi na moje pytanie jednak nie znalazłem adekwatnej do wieku itd. Także:
Mianowicie, mając skończone 16 lat, mogę przyjmowac białko w proszku? Czy w ogóle powinienem przyjmowac jakieś proteiny tego typu i w jakich ilościach? Dodam że trenuję prawie 2 miesiące i robię ogólnorozwojówkę, ale niedługo masówkę. Na siłownię uczęszczam 3 razy w tygodniu.
Kolejne pytanie to czy pomiędzy treningami na siłowni mogę cwiczyc w domu? Bo jak wiadomo mięsnie muszą miec czas na regenerację, a gdy nie mają to podobno można osiągnąc efekt odwrotny od zamierzonego. Chodzi mi o takie cwiczenia jak np. 3-5 serie pompek i 2-3 serie podciągnięc we wtrek gdzie na siłce byłem w pon i pójdę w srodę.
Bardzo bym tez prosił o podlinkowanie z tego forum i nie tylko( albo napisanie własnego :lol:) programu na masówkę dla osoby w wieku 16 lat o wadze 70kg :happy:. Nie chciałbym robic czegoś przez 3 miechy i nie osiągnąc żadnych wyników, a nie mam zbyt duzej wiedzy z kulturystyki, także zwracam się do was, doświadczonych kulturystów :happy:.
pozdrowienia
Co do bialka to w razie brakow w diecie mozesz uzupelnic to bialkiem w proszku ;)
Co do drugiego pytania to bez sensem jest trnowac w domu ... wlasciwie sam sobie odpowiedziales na to pytanie ;) ale jak zrobisz pozradny trening na silce to w domu nie bedzie ci sie chcialo jeszcze pompek robic ;)
Poczytaj troche o cwiczeniach masowych :
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=15298
i pozniej mozesz sobie ten trening zrobic :
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=14506
Dzięki za odpowiedz, szczególnie za linki, poczytam w wolnym czasie :happy:. Co do pompek i podciągania się to:
1.Bardzo to lubię i mogę to o każdej porze robic xD
2.We wtorek gdzie mam przerwę od siłki chce mi się trenowac xD
3.Nie chciałabym po odpuszczeniu sobie pompek i podciągniec po 2 miesiącach zorientowac się iż mimo masy która nabrałem robię połowę mniej pompek i nie moge się podciągnąc xD.
Więc na pewno nie moge cwiczyc :errf:?
Co do białek to nie zaszkodzą? Ile razy dziennie i po ile powinienm brac w moim wieku? A jakieś inne suplementy są wskazane, czy nie? I czy wszystkie te odżywki nie mają jakis skutków ubocznych jak w przypadku kreatyny czy dopingów???
w tym treningu co ci dalem masz podciaganie sie na drazku wiec mozesz nadal robic to co lubisz xD
ze ci sie chce trenowac w dzien nietreningowy to czasem normalna sprawa tez tak mam ... ale miesnie musza odpoczac i koniec ;)
Bialka nie zaszkodza jak nie bedziesz przesadzal ze zamiast jesc normalne zarło to wpiepszac bialko ;p
bialko mozesz tak ze 2-3 razy na dzien ... z odzywek mozesz jeszcze brac gainera lub bulka... co do kreatyny to nie ma skutkow ubocznych jak sie dobrze i w odpowiednim czasie je ... ale dla ciebie to jeszcze za wczesnie na kretke ;) ale doping to masz racje ze sa skutki uboczne ;) to chyba tyle ...pzdr
slim shady
07-04-09, 18:53
mozesz skomponować trening gdzie będą podciagania a cwiczeniami uzupełnaijącymi będą różnego rodzaju pompki
białko według braków w diecie
Białko możesz spokojnie przyjmować w wieku 16lat. Możesz gainery i kreatynę. Gorzej z sterydami. Oczywiście kreatyna wpływa negatywnie na organizm, ale nikt nie zabroni spożywania. Stosujesz według ulotki.
Ćwiczyć w domu możesz, ale po co?. Lepiej wprowadzić w życie jakiś plan i według niego trenować. Np fwb, który już wyżej został wymieniony.
//Jolly
Przeczytałem te porady i wszystko fajnie( prócz tego że większości fachowych nazw nie rozumiem xD), ale zastanawia mnie jedno- napisane jest iż podczas masówki należy jeśc więcej aby miec te kilkaset kalorii więcej...no tak..ale ja bym chciał powiększac mięśnie przy jednoczesnym spalaniu tłuszczyku, bo mój brzuch jest trochę zaokraglony i chciałbym odsłonic zalążki mojego absu :lol:.Czyli?
I jeszcze jedno: Czy nie będą ze sobą kolidowały siłka i mma? Chciałbym zacząc trenowac na przemian z siłką..a takie mma to jednak tez jakieś obiążenie dla mięśni...więc? :happy:
A jakie białko byście polecili? Dobre, zdrowe i za przystępna cene :happy:. I ile powinienem tego na początek przyjmowac wykonując masówkę wskazaną wyżej?
slim shady
13-04-09, 16:06
ale ja bym chciał powiększac mięśnie przy jednoczesnym spalaniu tłuszczyku, bo mój brzuch jest trochę zaokraglony i chciałbym odsłonic zalążki mojego absu :lol:.Czyli?
nie da sie robic masy i rzexby jednoczesnie bo to wszystko zalezy od diety
Czy nie będą ze sobą kolidowały siłka i mma? Chciałbym zacząc trenowac na przemian z siłką..a takie mma to jednak tez jakieś obiążenie dla mięśni...więc?
zalezy czy mma masz w dni treningowe
A jakie białko byście polecili? Dobre, zdrowe i za przystępna cene :happy:. I ile powinienem tego na początek przyjmowac wykonując masówkę wskazaną wyżej?
a wiesz moze czemu potrzebne Ci jest białko ?
Mianowicie, mając skończone 16 lat, mogę przyjmowac białko w proszku? Czy w ogóle powinienem przyjmowac jakieś proteiny tego typu i w jakich ilościach? Dodam że trenuję prawie 2 miesiące i robię ogólnorozwojówkę, ale niedługo masówkę. Na siłownię uczęszczam 3 razy w tygodniu.
Możesz jak najbardziej.
Dobre białko:
http://www.allegro.pl/item600079345_najlepsze_bialko_na_swiecie_cfm_whey _90_12oog.html
Kolejne pytanie to czy pomiędzy treningami na siłowni mogę cwiczyc w domu? Bo jak wiadomo mięsnie muszą miec czas na regenerację, a gdy nie mają to podobno można osiągnąc efekt odwrotny od zamierzonego. Chodzi mi o takie cwiczenia jak np. 3-5 serie pompek i 2-3 serie podciągnięc we wtrek gdzie na siłce byłem w pon i pójdę w srodę.
Jak robisz jakiś konkretny plan to lepiej nie. Daj mięśnią odpocząć.
Bardzo bym tez prosił o podlinkowanie z tego forum i nie tylko( albo napisanie własnego ) programu na masówkę
Proszę bardzo:
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=14506
Nie ćwicz mma w dni siłowe.
Tak wiem, pisałem już posta w tym temacie, ale nasunęły mi się nowe fakty :)
//Jolly
Dzięki wszystkim za szczere wypowiedzi. Czytam zaciekle książki, fora itp. o kulturystyce :lol: i z tego wszystkiego mam rozumiec że: przy robieniu masówki nie mogę sobie pozwolic na zrzucenie brzucha? tzn. że albo zrzucam brzuch i dopiero potem biorę się za masówkę, bądz wykonuje masówkę z brzuchem xD? I jeszcze jedno- przy masówce po siłowni, cardio( bieżnia, rowerek...) jest niewskazane??
Co do białka, nie może byc takie :happy: - http://www.allegro.pl/item609934374_ostrowia_wpc_80_900g_wszystkie_smaki _tanio.html
Białko jak najbardziej. Ostrowia jest spoko.
Ćwiczenia wydolnościowe między siłowymi nic nie zaszkodzą, pod warunkiem że będą prawidłowo wykonane i dostarczysz kcal(podstawa podstaw)
//Jolly
Przestudiowałem te FBW i cwiczenia w nim zawarte I teraz problem. Wyczytałem że np. wiosłowanie sztanga jest dla zaawansowanych gdyż zle wykonywane prowadzi do kontuzji i daje efekt odwrotny od zamierzonego...Poniżej wszystkie te cwiczenia
nogi:
- tylko i wylacznie przysiady ! fundament treningu , wszystko sie na nich opiera.
- jesli chodzi o 2glowe to nigdy nie poswiecalem im szczegolnej uwagi. dobrą opcja jest martwy ciag na prostych nogach, czy rumunski martwy ciag.
- noi dodatki jak łydki , wiadomo
klatka:
- wyciskanie lezac
- wyciskanie na skosie
- dociskanie do deski ( silowe plany )
- dipsy
plecy:
- podciaganie na drazku
- wioslowanie sztanga
- martwy ciag
barki:
- wyciskania z przed klatki
- push press
- military press
- wyciskania od czubka glowy
triceps:
- dipsy
- wyciskanie wasko
- francuskie sztangą
biceps:
- uginanie ze sztanga
- uginanie z hantlami klasycznie/młotkowo
Mogę to robic? Przypominam iż mam 16 lat, a także problem z prawym kolanem, coś strzyka przy unoszeniu i boli ;/.
Jak się robi dipsy na klatę?
A co sądzicie o tym? - http://peb.pl/kulturystyka/106624-plan-treningowy-masowka-do-oceny.html
Plan z linka to zwyczajny, standardowy split :smile: . Sporo zależy też od obciążenia i serii, jednak splitem dużej masy nie zrobisz.
FBW możesz robić, sprawdź jednak co jest z tym kolanem bo to nie przelewki.
Dipsy normalnie, standardowo, zobacz na youtube.
//Jolly
Kurcze cała ta kulturystyka to sztrasznie skomplikowana sprawa xD. W takim razie pozostanę jeszcze do końca tego drugiego miesiąca przy ogólnorozwojówce, póki dobrze nie zapoznam się z zasadami masówki i programami. Ciężko, oj ciężko
Robię taki trening:
-Sciąganie drążka wyciągu do klatki
-Wyciskanie sztangi na ławce płaskiej
-barki za pomocą hantli
-Uda
-biceps ze sztanga łamaną
-triceps na wyciągu
-łydki
-Unoszenie tułowia z opadu
-Skłony na ławce skośnej
Bardzo mi taki trening odpowiada i czy mógłbyś, albo ktoś inny go jakoś zmodyfikowac na masówkę?
Dodaj martwy ciąg i przysiady, zamień hantle na sztangę....
//jolly
dzięki ;]. Tylko musze do jakiegoś ortopedy z tym kolanem pójśc bo nie wiem czy przysiady dam rade robic. Wyczytałem takze że martwy ciąg dla kogoś początkującego może byc bardzo niebezpieczny, więc mozę zastąpię go wyprostami tułowia z opadu. A rozpiętek nie wypadałoby tu dodac? Mógłby ktoś jeszcze potwierdzic wypowiedz jollyiego żebym miał pewnośc ze jest git :lol:?
Masę robisz dużymi, wolnymi ciężarami, tak więc rozpietki są lipne.
Co do martwego to oczywiście, na początek 3 tygodnie nauki techniki. Dlaczego to ćwiczenie jest tak ważne: Robiąc martwy ciąg pracują wszystkie mięśnie, dlatego hormon wzrostu jest wyjątkowo mocno wydzielany, co zasadniczo wpływa na przyrost masy.
Jak wykonywać ćwiczenia:
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=13731
//Jolly
Postanowiłem jednak pogadac z instruktorem na siłowni i on dał mi cały programik na masę...są w nim rozpiętki, nie ma martwego ciągu...ale patrząc na to co on osiągnął trening nie moze byc zły xD.
W takim wypadku - jak biceps i grzbiet robię w środę tylko...to mogę robic sobie inne cwiczonka hantelkami na biceps w sobotę czy niedzielę?Mieśnie zdążą się już chya zregenerowac.
"Postanowiłem jednak pogadac z instruktorem na siłowni i on dał mi cały programik na masę...są w nim rozpiętki, nie ma martwego ciągu...ale patrząc na to co on osiągnął trening nie moze byc zły xD."
mc to jest podst ćwiczenie na plecy no ale jak chcesz
" takim wypadku - jak biceps i grzbiet robię w środę tylko...to mogę robic sobie inne cwiczonka hantelkami na biceps w sobotę czy niedzielę?Mieśnie zdążą się już chya zregenerowac."
jak mocno skatujesz to się niezregenerują, ale jak będzie w miare to małe grupy jak biceps czy barki możesz robić 2x w tyg. Ale wszystko z umiarem
Zmień instruktora :|
//Jolly
Nie mogę to jedeny na siłowni :P...no to ja nie wiem...skoro tak mówicie...ale jest ławka rzymska a to jest chyba alternatywa dla mc, nie? To np. poniedziałek:
-sztanga na łąwce
-wyciskanie sztangielek
-rozpiętki na skośnej
-pompki na poręczach
-wyciskanie francuskie
Co o tym sadzicie? Co do modyfikacji?
francuskie przed pompkami na poręczach.
po ile serii i powt?
sztanga 4 x 12,10,8,6
wyciskanie 3 x 10
rozpiętki - 3 x 10
pompki 3 x maks
francuskie 3 x 10
Mam kilka istotnych pytań:
1.Ile g białka/kg mam spożywac? W necie jest wszystko ogólnie że 2-3 g białka...ja mam 16 lat więc nie wiem jaka dawka bedzie najodpowiedniejsza
2.Znalazłem w swoim podręczniku takie różne cwiczenia na mięśnie szyi... Co o tym sądzicie? Na siłowni nie ma takiego sprzętu do tych cwiczeń, więc może warto byłoby zrobic go samemu( jakaś sztywna opaska na głowę, linka i obciążenie)?
3.Jest taka zasada że w pierwszej kolejności skupiamy sie na najsłabiej rozwiniętych mieśniach. U mnie mało widoczne są łydki, a mam na nie 1 cwiczenie i tylko w jeden trening w tygodniu. Zwiększyc liczbe tego jednego dnia serii czy robic czwiczenia na łydki( wspięcia na suwnicy) 2 razy w tygodniu? Chciałbym takzę bardziej rozbudowac barki, a mam je tylko raz w tygodniu...co można by wykombinowac ;]?
I jeszcze jedno- Czy jest potrzeba żebym przyjmował węglowodany w proszku?
Dajcie odpowiedz na te 3 pytania, proszę :pray:
slim shady
09-05-09, 00:07
1.Ile g białka/kg mam spożywac? W necie jest wszystko ogólnie że 2-3 g białka...ja mam 16 lat więc nie wiem jaka dawka bedzie najodpowiedniejsza
Sam musisz poeksperymentować bo każdy organizm reaguje inaczej,
2.Znalazłem w swoim podręczniku takie różne cwiczenia na mięśnie szyi... Co o tym sądzicie? Na siłowni nie ma takiego sprzętu do tych cwiczeń, więc może warto byłoby zrobic go samemu( jakaś sztywna opaska na głowę, linka i obciążenie)?
Według mnie szkoda czasu na takie eksperymenty i zdrowia.
3.Jest taka zasada że w pierwszej kolejności skupiamy sie na najsłabiej rozwiniętych mieśniach. U mnie mało widoczne są łydki, a mam na nie 1 cwiczenie i tylko w jeden trening w tygodniu. Zwiększyc liczbe tego jednego dnia serii czy robic czwiczenia na łydki( wspięcia na suwnicy) 2 razy w tygodniu? Chciałbym takzę bardziej rozbudowac barki, a mam je tylko raz w tygodniu...co można by wykombinowac ;]?
Zrób wspięcia na palce ze sztangą na karku albo wspiecia na palce na siedząco ze sztangą na kolanach
Rób 3 serie po 100-50 powtórzeń myślę że powinno rozwiązać Twój problem
I jeszcze jedno- Czy jest potrzeba żebym przyjmował węglowodany w proszku?
Jak nie jesteś w stanie dostarczyc ich z normalnego pozywienia to mozesz z gainerem probowac
Do tej pory robiłem 3 x 15, a tu po 100 xD. Poeksperymentowac z białkiem..czyli jak żołądek bedzie mnie bolał to zmniejszyc a jak nie to zwiększyc dawkę xD
slim shady
09-05-09, 00:17
nie, napoczątku zaczynasz od małej dawki przypuśćmy 1 g/ KMC i ewentualnie zwiększasz, na posiłek przeciętnie organizm jest w stanie przyswoić 30g białka, pamiętaj zeby nie przekraczac 3 g/KMC
Witam, jako że to mój pierwszy post na tym forum :smile:.
Szukałem odpowiedzi na moje pytanie jednak nie znalazłem adekwatnej do wieku itd. Także:
Bardzo bym tez prosił o podlinkowanie z tego forum i nie tylko( albo napisanie własnego :lol:) programu na masówkę dla osoby w wieku 16 lat o wadze 70kg :happy:. Nie chciałbym robic czegoś przez 3 miechy i nie osiągnąc żadnych wyników, a nie mam zbyt duzej wiedzy z kulturystyki, także zwracam się do was, doświadczonych kulturystów :happy:.
pozdrowienia
Na początku kariery siłowej podnosisz dużo mniejsze ciężary organizm też dużo lepiej odbiera bodźce i możesz robić często treningi i mniej odpoczywać.Weź też pod uwagę ,że małe mięśnie odpoczywają szybciej natomiast większe potrzebują więcej czasu na regenerację ;)
Jeśli masz dietę nie dopiętą na ostatni guzik uzupełniaj odżywką ,ale jeśli nie to odradzam naturalny pokarm jest dużo lepszy.Jeśli chodzi o białko to kup sobie jeśli musisz jakiś izolat serwatki,a węglowodany możesz spokojnie naturalne jeść :)
Możesz na siłce się podciągnąć na koniec po robieniu barków ewentualnie pleców, pompki to samo po robieniu klatki piersiowej...
Jeśli chodzisz na siłkę spytaj trenera co proponuję ;),a ty skup się na diecie lepiej...
ps.
jeśli stosujesz już odżywkę to najwyżej jako uzupełnienie diety :)
Dzięki, w sumie większośc z tych rzeczy już wiedziałem bo od czasu załozenia pierwszego postu moja wiedza znacznie się poszerzyła :lol:. Co do białka to na razie używam sojowego...niedługo sobie kupię jakieś ze sklepu kulturystycznego.
Jeszcze jedno: Podejrzewam u siebie w kolanie starcie chrząstki międzystawowej bo po wysiłku boli mnie, oraz przy podnoszeniu w górę( prostowanie). Oprócz tego przy prostowaniu słychac zgrzyt jakby kości się ocierały o siebie ;/. Byłem u ortopedy jakiś czas temu, ale powiedział że to normalne w tym wieku ;/..i szczerze to nie wyglądał mi na fachowca...pomyślałem że mógłbym zacząc brac jakiś kolagen albo glukozamine na odbudowę, co o tym sądzicie?
Dzięki, w sumie większośc z tych rzeczy już wiedziałem bo od czasu załozenia pierwszego postu moja wiedza znacznie się poszerzyła :lol:. Co do białka to na razie używam sojowego...niedługo sobie kupię jakieś ze sklepu kulturystycznego.
Jeszcze jedno: Podejrzewam u siebie w kolanie starcie chrząstki międzystawowej bo po wysiłku boli mnie, oraz przy podnoszeniu w górę( prostowanie). Oprócz tego przy prostowaniu słychac zgrzyt jakby kości się ocierały o siebie ;/. Byłem u ortopedy jakiś czas temu, ale powiedział że to normalne w tym wieku ;/..i szczerze to nie wyglądał mi na fachowca...pomyślałem że mógłbym zacząc brac jakiś kolagen albo glukozamine na odbudowę, co o tym sądzicie?
myślę ,że to zły pomysł idź najpierw do innego lekarza ;)
lub spróbuj u sportowego ...
Glukozamina ci nie pomorze to nie lek tylko suplement.Pomaga,ale w niewielkim stopniu i nie trwale jeśli masz kontuzję.
Ja miałem bóle w kolanie skierowali mnie na laser i jest git nic nie boli :)
zanim zaczniesz brac bialko to przeczytaj ten artykul
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=6633
Troszkę mnie to zdezornientowało...bo na początku tematu pisaliscie ze powinienem brac białko, oprócz tego wyczytałem w wielu żródłach iż zbudowanie masy bez białka nie jest możliwe. Doskonale wiem ze białko jest tylko dodatkiem, a dieta gra tu ważniejszą rolę. Cwiczę 3 miesiąc. Nie chce brac żadnych kreatyn ani innych suplementów tego typu ;]. Chciałbym tylko białko by uzupełnic braki( jak mam np. 140g/dzień to uda mi się wyciągnąc z jedzenia 100 a 40 to serwatka). Czyli podsumowując: Mam 16 lat, 68kg( nie jestem chudzielcem, mase mam w miarę ale przydałaby sie większa, no i brzuszek tez jest ;]), trenuję 2,5 miesiąca. Więc takie białko mi zaszkodzi, pomoze, nie pomoże? Powinienem brac?
Troszkę mnie to zdezornientowało...bo na początku tematu pisaliscie ze powinienem brac białko, oprócz tego wyczytałem w wielu żródłach iż zbudowanie masy bez białka nie jest możliwe. Doskonale wiem ze białko jest tylko dodatkiem, a dieta gra tu ważniejszą rolę. Cwiczę 3 miesiąc. Nie chce brac żadnych kreatyn ani innych suplementów tego typu ;]. Chciałbym tylko białko by uzupełnic braki( jak mam np. 140g/dzień to uda mi się wyciągnąc z jedzenia 100 a 40 to serwatka). Czyli podsumowując: Mam 16 lat, 68kg( nie jestem chudzielcem, mase mam w miarę ale przydałaby sie większa, no i brzuszek tez jest ;]), trenuję 2,5 miesiąca. Więc takie białko mi zaszkodzi, pomoze, nie pomoże? Powinienem brac?
wszyscy pisali ,że masz brać białko ,a nie odżywkę białkową...
to prawda bez białka nie ruszysz.Jeśli masz braki w diecie ,a nie polegasz tylko na odżywce możesz spokojnie ją brać polecam izolat serwatki...
W pierwszym poście pytanie kierowałem do białek w proszku i odpowiedzi tegoż białka właśnie dotyczyły, jest czarno na białym :P. Mi cały czas chodzi o serwatką jak np. ostrowia. W każdym razie białko już kupione, czekam na kuriera hehe :D
W pierwszym poście pytanie kierowałem do białek w proszku i odpowiedzi tegoż białka właśnie dotyczyły, jest czarno na białym :P. Mi cały czas chodzi o serwatką jak np. ostrowia. W każdym razie białko już kupione, czekam na kuriera hehe :D
no ok nie doczytałem ;p
Na opakowaniu serwatki ostrowia napisane jest, iż po 6-8 tygodniowym stosowaniu należy przerwac lub skonsultowac się z lekarzem...dlaczego? Stosujecie się do tego?
Łyżka stołowa ma 10 g, ale całkiem płaska czy moze trochę wypukła xD?
Na opakowaniu serwatki ostrowia napisane jest, iż po 6-8 tygodniowym stosowaniu należy przerwac lub skonsultowac się z lekarzem...dlaczego? Stosujecie się do tego?
Łyżka stołowa ma 10 g, ale całkiem płaska czy moze trochę wypukła xD?
kupiłeś izolat serwatki?
jaki skład jest napisz...
Koncentrat białek serwatkowych.
80g białka
6g węglowodanów
8g tłuszczu
i mnóstwo różnych aminokwasów oraz witamin, wapń....
Tak bedzie prościej i jaśniej:
http://allegro.pl/item624943129_ostrowia_wpc_80_900g_shaker_gratis_s erwatka.html
Tak bedzie prościej i jaśniej:
http://allegro.pl/item624943129_ostrowia_wpc_80_900g_shaker_gratis_s erwatka.html
10g płaska łycha ;)
a czemu przerwać nie wiem może chodzi o zakwaszenie organizmu...
w każdym razie jak walisz dużo białka nie zapomnij o produktach odkwaszających organizm ;)
A jakie te produkty odkwaszajęce xD? Ja białko to głównie z pożywnia czerpię, a z serwatki to jakieś 20-40g
Ja białko to głównie z pożywnia czerpię, a z serwatki to jakieś 20-40g
i bardzo dobrze ;)
A jakie te produkty odkwaszajęce xD?
np. kapusta,cytryna;p ogólnie warzywa,owoce,pieprz cayenn...