Zobacz pełną wersję : problem z budową
Witam,
Mam krótkie i rzeczowe pytanko a mianowicie:
Jak spalić tłuszcz z okolic boczków i brzuszka a co najgorsze z klatki piersiowej...??
Damian st-ce
05-04-09, 21:01
Odpowiednia dieta - to przede wszystkim. Dalej trening - typowy na redukcję i interwały.
Mozesz mi polecic jakis tening albo dac link do jakiegos konkretnego treningu...??bo na necie jest tego troche ale czesto opisane nie jasno badz tak ze sie jedno z drugim na wzajem wyklucza
slim shady
05-04-09, 23:08
jakie doswiadczenie z aerobami ?
Możesz robić trening typowo siłowy, głównie opierając się na podstawach(dużych spalaczach kalorii) np FBW 5x5 + do tego interwały 2x w tyg w dni nietreningowe+jakieś skrętoskłony no i dieta z ujemnym bilansem kalorycznym
slim shady
05-04-09, 23:44
jak nie ma wogle doswiadczenia z aerobami to na interwały nie jest jeszcze gotowy
Samą siłką również można spalić tłuszcz, i to efektywniej niż aerobami. Dobrze to luo ujął, jakieś FWB+Interwały i jedziesz. Jak jesteś za słaby na interwały to rób ile dasz rade(nawet 3)
//Jolly
Pozwolę sobie wkleić moją odpowiedź z innego posta, ale właściwą dla Twojego pytania. Po Twoim krótkim opisie wnioskuję, że masz ten sam problem jaki miałem ja jeszcze kilka tygli temu :)
"
No to może teraz ja. Mimo, że nie jestem ekspertem to ze swoim brzuszkiem walczyłem 8 lat, a przełom nastąpił 7 tygodni temu.
Zawsze byłem osoba generalnie sprawną i "rozruszaną" a jednak brzuszek pozostawał. Były okresy, że pływałem 3x/ tydzien, biegałem codziennie przed pracą po 45 min, sporo jazdy na rowerze itd, a brzuch jak był tak był.
Potem weszła siłownia, i miałem nadzieję na poprawę stanu rzeczy, ale niestety, nadal bez zmian.
7 tygodni temu zarzuciłem redukcję z obietnicą utrzymania się w diecie i ćwiczeniach. Jadąc z bilansem kalorycznym -200 kcal, i utrzymanym węglowo/ białkowo/ tłuszczowym (upierdliwe, ale dało radę) ćwiczyłem 3x/ tydzień siłowo. Każdy trening siłowy kończyłem brzuszkami, po 3 serie na partie dolne/ środkowe/ górne (ilość powtórzeń w zależności od spompowania na siłce). W dni niesiłowe aeroby: stepper (45min), interwały biegane (20min), rower (1h)- stosowane na zmianę, aby nie przyzwyczajać organizmu.
Nie mogę powiedzieć, że mam już kratę na brzuchu ale postęp z tych 7 tygodni w stosunku do tego co wywalczyłem przez ostatnie 8 lat jest kosmiczny.
Miałem w tym czasie 2 tygodnie przerwy w ćwiczeniach (kontuzja na meczu halówki). No ale właśnie dochodzę do siebie i dalej ostro walczę.
Z mojego pkt. widzenia ludzi gubi olewanie planu redukcyjnego, czy to w diecie czy w ćwiczeniach. Zjedzenie czegoś "poza" planem diety, czy opuszczenie któregoś dnia aerobów ma znaczenie i to wielkie. No ale pewnie nie napisałem nic, czego większość tu nie wie :)
Edit:
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale bialns białkowy uzupełniam odżywką tylko wieczorem. Przez cały dzień udaje mi się go wciągnąć w jedzeniu (ryba, cyc kurczaka, twarożek). Dodatkowo, biorę witaminki- daily formula albo coś innego. Bez nich wyraźnie gorzej się czułem."
Uzupełnienie. Interwały są fajne, ale trzeba podejść z głową. Ja oczywiście rzuciłem się jak głupi i za 1 razem pojechałem 25 min. biegania. Czułem się po tym paskudnie przez kilka i pewnie zrobiłem więcej spustoszeń w organiźmie niż to wszystko warte. Generalnie, nie przeginaj, bo w następnym dniu też musisz poćwiczyć. Lepiej powoli a systematycznie.
Dzięki wam wszystkim za komenty i jednoczenie soreczka ze nie odpisywalem na czas ale troche celowo to robilem bo chcialem zobaczyc jak wieksza ilosc osób postrzega mój problem;
Przedsiewziolem pewne srodki a mianowicie jakis czas temu jeszcze przed zapisem na wasze forum zaczalem brac termogenik a od dzis jade z cyklem BCAA+HMB oczywiscie termogenik (thyroterm) wybieram do konca...Nie łudze sie ze samo wszystko przyjdzie wiec zarówno po i przed treningiem silowym robie serie aerobowe
To tak po krótce a efektami sie podziele jak tylko przyjda...Jeszcze raz wielkie dzienks za rady, dobre hehe rady:lol:
I tu mialbym jeszcze jedne szybkie pytanko, czy dobrze zazywam BCAA, Olimp1100??
-1x1,29g rano, -2x2,58 przed i tyle samo po treningu wiec daje to 5x5tabsów po 1,29 gram kazda!!??!!
Drugie pytanko !!hehe co do HMB, Olimp 1250
-20 minut przed pierwszym posilkiem- 1tabs przed i jeden tabs po treningu
NO I JAK Z NIMI W DNI NIETRENINGOWE????
slim shady
08-04-09, 21:50
hmb to lipa
jak dla mnie za mało łykasz tego bcaa
dobrze jest wziasc porcje przed treningiem i po treningu oraz na noc
wole bcaa w proszku nie męczysz sie z łykaniem tabletek i lepiej wymierzyć
Aero przed treningiem siłowym? Czy to konieczne i rozsądne? IMHO przed siłowym nie powinieneś robić aero (chyba, że wyłącznie jako rozgrzewka). Możesz się ciut spompować co zaowocuje spadkiem wydajności na siłowym. A przecież ideą redukcji jest zmniejszenie fatu. Mięśnie powinny zostać. Jeśli nie starczy sił na wykonanie dobrego siłowego, to jakby nie ptrzeć cofasz się.
Tak aerobowe cwiczenia przed treningiem to tylko rozgrzewka a nie prawidlowe spalanie