Zobacz pełną wersję : co z ziemniakami?
Witajcie moja dieta jest ok ale pozostała kwestia obiadu postaram się by to była kasza albo no właśnie ziemniaki co powiecie na ich temat widziałem że mają małe wartości odżywcze ale znowu gdzieś czytałem że któryś kulturysta w swojej diecie wcina je 2 razy dziennie można je jeść? i proszę nie piszcie bym zamiast tego jadł ryż albo makaron bo będę je jadł o innych porach a ich nie znoszę ale jak mus to mus dzięki za pomoc bo wiem że ją otrzymam narka kafary
Hehe, wlasnie w trakcie czytania pierwsze co mi sie nasunelo to zebys zastanowil sie nad ryzem... ale dobra nic nie mowie [pisze].
Co do ziemniakow to gdzies wyczytalem na tym forum, iz maja one bardzo duzo cukrow prostych, czyli te ktore szybko trafiaja do krwi - to jest nie korzystne.
Sam standardowo wcinam na obiady ryz ryz i czasem makaron. Ziemniaczki jak dla mnie sa najsmaczniejszym zapychaczem i gdy czuje, ze nie wejdzie mi ryz jem je, zwlaszcza do rybki wedzonej i surowki ze swiezych warzyw mniam mniam. Czuje jednak, po sobie ze na dluzsza mete, dajmy na to 3-4 dni z rzedu daja one energii na krotszy okres niz ryz. Jesli na dlugiej przerwie w pracy zjem obiad na ryzu, to na nastepnym "brejku" tylko dojem jakiegos owoca i jest git. W przypadku gdy obiad jest z ziemniakami, jeszcze przed nastepna przerwa czuje, ze zostaly one przepalone. Nie wiem czy to sie pokrywa z definicja, sadze ze tak.
Gdzies tutaj obilo mi sie o oczy, ze sa one dobre przy redukcji, ale to ktos inny musialby rozwinac ta teze.
Damian st-ce
05-04-09, 06:38
Ziemniaki nie posiadają cukrów prostych ! ! ! Tylko skrobie i śladowe ilości sacharozy. Można je wcinać, ale... Lepiej jest zjeść 100g ryżu niż 500g ziemniaków (mają dużo wody w sobie)... prawda??
Gotowane ziemniaki nie mają tak wysokiego Indeksu Glikemicznego jakby się mogło wydawać. Poza tym i tak są spożywane razem z tłuszczem i białkiem, które obniżają IG posiłku. Ja nie widzę przeciwwskazań, ale osobiście ich nie jem, bo mi po prostu nie smakują.
polecam gotowane w mundurkach od czasu do czasu
jedz ryz i kasze:) tak wlasnie, ziemniaki to dla mnie zapychacz choc bardzo dobry, w mundurach gotowane sa zdrowsze, ale potem zabawa z obieraniem tego.... a najlepsze smazone plasterki,z czyms dobrym,duzo miecha smazonym najlepiej na smalcu;) raz na tydzien czy dziesiec dni trzeba podobno robic dzien dla psychiki ciala i jesc to co lubimy, co najbarddziej smakuje. czytalem w KiF:) wiec ja jem teraz tylko w niedziele, jak w gosci pojde.
Ziemniaki sie je ze skorka, najlepiej mlode :)
Przykladowa wartosc weglowodanow na 100 g:
Ryz 70-80g
Ziemniaki 15-20 g
Wiec juz wiadomo :)
Damian st-ce
05-04-09, 20:51
No tak ale ziemniaków możesz śmiało zjeść 500g, spróbuj tyle zjeść ryżu...:)