PDA

Zobacz pełną wersję : Orotan

Murcielago
02-04-09, 15:49
Witam
Czy ktoś stosował już orotan? lub wie sporo na jego temat i ma chęć podzielić sie informacjami?

slim shady
02-04-09, 16:01
rzadko spotykana forma na naszym rynku ale jest dużo pozytywnych opinii i jest ogólnie polecana(połączenie mohohydratu z kwasem orotowym (witamina b 13))

tom
02-04-09, 17:17
sam nie mialem okazji sprobowac, ale teoretycznie to jedno z najlepszych mozliwych polaczen

Symu
02-04-09, 17:46
Wg literatury tak :) ale prawda jest taka że trudno go dostać u nas i nie wiadomo jak wypada w praktyce a szkoda bo myślę że może to być jedna ze skuteczniejszych form.

slim shady
02-04-09, 18:00
wogle ciezko dostac sam kwas orotowy u nas na recepte, a ciekawe jak wyszedłby w połączeniu z mono, podobno w latach 80 samą witaminą b13 sie suplementowano dopóki kreatyna nie wyparła jej

Symu
02-04-09, 18:06
Tak kiedyś był popularny ale prawda jest taka że kreatyna i tak jest chyba najskuteczniejsza substancja z dostepnych. osobno mono i k.orotowy nie beda dzialaly tak jak orotan krety, kiedyś ktoś mi to tłumaczył na przykładzie chelatu magnezowego krety i mono+ ZMA. Dość ciekawym związkami też są orotan magnezu i wapnia ale te już u nas niedostepne. Czysty kwas orotowy na recepte i tak jak liczyłem wychodzi b.drogo i kompletnie sie nei opłaca, nie wiem czy jeszcze nawet dostepny.

Murcielago
02-04-09, 18:53
a co z orotanem kreatyny, jest to najbardziej zaawansowana forma?
od dawna sie nad tym zastanawiam, w Polsce mozna kupic co najmniej od dwoch producentow

Symu
02-04-09, 19:24
kaizen ma tylko w ofercie, jeszcze nie wprowadzony- nie wiem czemu wyswietlaja go w sklepach bo pytalem i za 2-3tyg bedzie, z mana jest b.drogi.

Co rozumiesz pod wzgledem zaawansowania?? Każda działa innaczej, nierozroznia sie czegos takiego. Najbardziej zaawansowana jest dla mnie CEEM - aż tak bardzo że nie wiadomo czy istnieje xD

Murcielago
02-04-09, 19:55
Niedawno czytałem sporo o róznego rodzaju kreatynach, stąd moje pytanie o orotan kreatyny

niżej cześć artykułu:

"Najlepsza" kreatyna to pojęcie względne , ponieważ składają się na nie jakość/cena, czystość produktu oraz zaawansowanie - efektywność formy i sposób działania na potencjalnego użytkownika. Najczystszą kreatynę 103% produkuje się w Niemieckim laboratorium Degussa Bioactives - SKW, pod egidą CREAPURE.

Natomiast najbardziej zaawansowaną infrastrukturalnie formą wydaje się orotan.

Najbardziej bio-dostępną-efektywną wydaje się czysty Phosphate (fosforan) - bo i owy jest produkowany np. przez firmę bio-tech USA

Symu
02-04-09, 20:16
Po kolei:
- creapure- degussa ok , ja zawsze jadam tylko crapure bo czystosc produktu jest dla mnei b. wazna jak moge ograniczyc mozliwosci powiklan zdrowotnych to dla mnei zawsze +, lubei wiedziec co jem

-co do zaawansowania formy to z jednej strony wiem o co ci chodzi bo zobaczmy CEE jest niby zmodyfikowanym mono, czyli teoretycznie bardziej zaawansowanym ale w rzeczywistosci nie jest potwierdzone ze lepiej dziala albo jest stabilniejsze (no gowno jednym slowem) a nawet jest przeciwnie. Tu tez jest problem co jest bardziej zaawansowane orotan czy chelat magnezowy krety??!! Zenek zrobil na jednym 5kg na drugim 7kg. JA mysle że raczej powinniscmy kierowac sie tym co nan nas dobrze dziala badz jest akurat przydatne w naszym cyklu. Ja osobiscie chetnie bym zobaczyl mixa orotan chelat magnezowy.

Jedna i druga kreta ma dużo mechanizmow ktore mozna by nazwac "zaawansowanym" działaniem , IMO nie ma sensu uzywac takiego okreslenia

Co do tego produktu bio techa to jestem b. ciekaw jak to moze działać . Chetnie stestowal bym to ale boje sie ze to kasa w bloto. Jeszcze chętniej zobaczył bym badania na zawartość tego co jest naprawde w srodku. Ta forma moim zdaniem nie ma racji bytu.

slim shady
02-04-09, 20:31
a chelat magnezowy magnezowy jak oceniacie ? bo nie brałem, bo sceptycznie patrzyłem na nowosci na rynku

Symu
02-04-09, 20:48
ja mysle ze w tej chwili mono, orotan i chelat magnezowy to najsensowniejsze pozycje na rynku. Chelat bralem w GM, może skusze sie na magna power i orotan ale to w dalekiej przyszlosci. Ogolnie oceniam na duzy + staka.

slim shady
02-04-09, 21:03
we wrzesniu moze polece na GM albo na Cloucie ;)