Zobacz pełną wersję : Nie dajmy się zmodyfikowanej żywności
Każdy wie, że większość dostępnej żywności szczególnie w marketach jak i zwykłych małych sklepach spożywczych jest sztucznie modyfikowana. Dodawane są przeróżna substancje, emulgatory dopuszczone do spożycia przez Codex Alimentarius.
Staracie się odrzucać taką żywność kupując coś droższego i naturalnego? Jak staracie się układać swój plan żywnościowy i dietę, żeby była zdrowa?
no bardzo trudno jest kupowac te naturalne produkty, zwlaszcza ze sa drozsze!
ale np. owoce to wole kupowac te brzydsze, bo wiem ze dostaly mniej koksow w dupsko:)
Właśnie. Polecam wam film http://www.youtube.com/watch?v=IoTrhaFQd5E - cała prawda. Skomentujcie go w tym wątku.
Ale jak sa modyfikane to jak to jest z wartosciami odzywczymi maleja czy pozostaja bez zmian ?
maleją - np. jabłko ma pare procent swoich wartości po zabiegach...:/ ale wygląd ten sam i to na długo bo o to chodzi przecież...mafia
Biernaczek
01-04-09, 22:39
Jutro ojciec jedzie wędzić szyneczkę swoją, polędwicę,schabik i boczuś :D nie ma to jak swoje.
Kiedyś oglądałem bodajże "dzień dobry w TVN" i właśnie poruszyli ten temat. Wypowiadał się pewien pan i z szynki czy polędwicy 1kg zrobią 3kg. To sobie wyobraźcie ile musi być w niej świństwa. Jeżeli macie długą datę ważności na jakimś produkcie to tylko dlatego,że nawalili tam dużo konserwantów.
W dzisiejszych czasach jest trudno unikać zmodyfikowanej żywności.
Sory Pey ale "codex" to dla mnie śmiech na sali akurat nie sugerowałbym się tym (możliwe że jestem w błedzie) ale to co oni opowiadają nie jest poparte pracami nad ustawami.
Co do żywności to u nas jeszcze i tak nie jest tak źle, ja staram się kupowac jak najbardziej naturalną ale dostęp i ceny ograniczają.
slim shady
01-04-09, 23:03
staram sie jesc naturalnie, warzywa jak jest sezon to z ogródka, nie kupuje nic z soją modyfikowaną, opieram raczej diete na naturalnych produktach, chociaz wiadomo ze czasami nie da sie uniknąć przetważanej zywnosci
skora ta cała nowoczesna żywnosć jest taka lipna i niezdrowa to dlaczego ludzie żyja 30 lat dłużej niz ludzie z poprzednich epok?
Dlaczego średnia życia Amerykanów jest nieco wyższa niz średnia życia Polaków chociaż w Ameryce w przeciwięństwie do Polski żywność modifikowana itp jest juz od dziestu lat...????
slim shady
01-04-09, 23:17
może Polska vodka i fajki pokazują swoją skutecznosc
Biernaczek
01-04-09, 23:20
skora ta cała nowoczesna żywnosć jest taka lipna i niezdrowa to dlaczego ludzie żyja 30 lat dłużej niz ludzie z poprzednich epok?
Dlaczego średnia życia Amerykanów jest nieco wyższa niz średnia życia Polaków chociaż w Ameryce w przeciwięństwie do Polski żywność modifikowana itp jest juz od dziestu lat...????
Z kąd te info. ??
Mylisz się. I nie cofaj się do poprzednich epok tylko jak już coś to o kilkadziesiąt lat wstecz, wystarczy.
Średnia wieku się skróciła i nie tylko przez żywność ale też stres,bezrobocie itp.
http://przewodnik.onet.pl/1204,3,info.html śr. życia w USA
http://przewodnik.onet.pl/38,3,info.html śr życia Polska
W czym sie myle?
,,Średnia wieku się skróciła i nie tylko przez żywność ale też stres,bezrobocie itp''
średnia wieku się nie skróciła, wrecz przeciwnie ;]
hmm no nie wiem szczerze wala mnie takie statystyki. moze srednia sie wyrownywac bo medycyna poszla bardzo do przodu, nawet raka sie da (nie zawsze ale da) wyleczyc... kiedys ludzie umierali na grype, zapalenie płuc. Teraz zyja starsi ludzie ale juz sa cali zmarnowali, nie moga sie ruszac.
Teraz sam widze ze duzo ludzi umiera, pełno matek/ojcow młodziezy w moim wieku, a ich wiek czesto nie przekracza nawet 55 lat!
w ogole teraz dzieci juz malo jest 'normalnych' (mowie o pokoleniu tak do 12 lat)
albo tłuściochy(ci zdecydowanie przeważają), albo kościotrupy. I głupie jest gadanie, że tłuści są bo tyle jedzą. Według mnie coś im szkodzi na metabolizm
a co do zywnosci, to slyszalem tez opinie, ze to powoduje niby te wszystkie adhd,brak skupienia i problemy z koncentracja w szkole!! Moze to dziwne, ale jedzenie dziala takze na nasza psychike i mozg!
Blackphoenix
02-04-09, 09:39
mogę wam powiedzieć że cała ta szopka że GMO są szkodliwe to JEDNA WIELKA BZDURA. Zapraszam do lektury -> http://www.biolog.pl/content-56.html
Street Fighter
02-04-09, 09:58
nic nie mam do modyfikacji genetycznej ale wwalanie do 1kg mięsa jakiegoś gówna ze to leży kurwa 3 miesiące to chyba przesada ;/ Z ta woda fluoryzowaną to prawda nie można połykać fluoru bo to trucizna!
A statystyki tu nic nam nie powiedzą chyba ze za 10 lat :P
Biernaczek
02-04-09, 10:14
http://przewodnik.onet.pl/1204,3,info.html śr. życia w USA
http://przewodnik.onet.pl/38,3,info.html śr życia Polska
W czym sie myle?
,,Średnia wieku się skróciła i nie tylko przez żywność ale też stres,bezrobocie itp''
średnia wieku się nie skróciła, wrecz przeciwnie ;]
Pierdolenie o Szopenie . . .
pan.wiesiu
02-04-09, 11:56
hehehe, poszukaj zagadnien zwiazanych te slowem "toaleta" i "wydluzenie sredniej zycia" - znajdziesz odpowiedz na pytanie "dlaczego" :smile:
poza tym nie opieraj sie bezwzglednei na statystykach. dawno temu, jeden z moich nauczycieli (zdaje sie, ze wlasnie statystyki) mawial: "jest male klamstwo, duze klamstwo i... statystyka"
pozdrawiam;
wiesiek
Kiedyś miałem przyjemność widzieć jak wygląda proces produkcji wędlin dla supermarketów. Niektóre mięso już trafia do fabryki zielone, fioletowe (w kolorach tęczy) następnie jest ono bardzo silnie "podbijane" wagowo i objętościowo. Cały wstępny proces technologiczny polega na nafaszerowaniu mięsa w ten sposób by było go jak najwięcej. Nie wiem czy z 1kg robią 3kg, ale jak zobaczyłem maszynę przez którą na samym początku obróbki mięso jest przepuszczane, a w niej są takie igły i pompują jakiś biały płyn, a mięso rośnie w oczach to odrazu pomyślałem "ja to jem!!!". Mało tego na każde 1000 kg mięsa które jest już nafaszerowane dodaje się w zależności od rodzaju wyrobu końcowego ok 50 kg emulgatorów (chyba tak to się pisze) i następne kilkanaście kg "białych" przypraw i ok 60l płynu który służy za coś w rodzaju żelatyny. Nie wspominam już o tym że mięso z "podłogi" po przejściu przez wykrywacz metalu trafia z powrotem do wyrobów, wędzenie produktów palnikiem gazowym, zaleganie w magazynach, kilkukrotne zamrażanie i rozmrażanie, szczury w fabryce. Nie chce mi się więcej pisać...................................
Blackphoenix
03-04-09, 20:10
ok macie raczej, ale wy mówicie o konserwantach, obróbkach mięsa a nie o żywności modyfikowanej, żywność modyfikowana to inaczej taka w której doszło do ingerencji w geny w celu polepszenia jakości.
Słyszałem ze białka sie modyfikuje ale o co kaman to nie wiem, a i uważam ze ingerencja w geny nie jest tak strasznie złym rozwiazaniem... obecnie trzeba zwiekszac efektywnośc produkcyjna roslin z faktu ze co raz wiecej ludzi na swiecie jest... a modifikacje zapewniaja lepsze plony bez chemii to zle?
OK, skoro tak piszesz to udowodnij chociaz w jednym przypadku modyfikację żywności bez uzycia środków chemicznych.
OK, skoro tak piszesz to udowodnij chociaz w jednym przypadku modyfikację żywności bez uzycia środków chemicznych.
nie ma czegoś takiego...
zalewa nas teraz shit z zachodu europy, ich super podejście do produkcji, znajomy był w holandii opowiadał jak tam wszystko szybko rosło, jak zbierali te plony, tragedia tam jest, nie do przyjęcia, ludzie sobie nawet nie zdają sprawy jaki syf ta unia wprowadzila
jedyne co zrobila dobrego dla nas jesli chodzi o produkcje zywnosci to wprowadzila te wymogi higieny itd bo w polsce z tym bywało roznie
Podstawy naszej żywności bez użycia środków chemicznych oraz emulgatorów nie mają miejsca na półkach sklepowych i nawet zwykłych ważywnych bazarach. Rolnicy dodając zwykłe nawozy przy uprawach nasączają je automatycznie chemią. I koło się zamyka...
Blackphoenix
03-04-09, 23:09
nie ma czegoś takiego...
zalewa nas teraz shit z zachodu europy, ich super podejście do produkcji, znajomy był w holandii opowiadał jak tam wszystko szybko rosło, jak zbierali te plony, tragedia tam jest, nie do przyjęcia, ludzie sobie nawet nie zdają sprawy jaki syf ta unia wprowadzila
jedyne co zrobila dobrego dla nas jesli chodzi o produkcje zywnosci to wprowadzila te wymogi higieny itd bo w polsce z tym bywało roznie
Gdyby polska nie była takim dupnym krajem to byśmy mieli polskie owoce, warzywa i mięso co za tym idzie więcej pracy dla polaków.... a tak to inni zarabiają na nas.
Blackphoenix
03-04-09, 23:19
Podstawy naszej żywności bez użycia środków chemicznych oraz emulgatorów nie mają miejsca na półkach sklepowych i nawet zwykłych ważywnych bazarach. Rolnicy dodając zwykłe nawozy przy uprawach nasączają je automatycznie chemią. I koło się zamyka...
Mogę dodać jeszcze dla ciekawości, że w 1928 roku Dr Garson odkrył, że jedząc tylko warzywa i owoce pochodzenia organicznego , człowiek jest w stanie zwalczyć nawet najgorszą odmianę raka, do dziś w USA jest kilkanaście tzw. Klinik Dr Garsona, gdzie ludzie z całego świata przyjeżdzają by wyleczyć się z raka . O co chodzi, owy Doktor odkrył że ludzki organizm cały czas walczy ze wszystkimi toksynami pochodzącymi z pokarmu, powietrza ( dosłownie ze wszystkiego co jest sztuczne i syntetyczne ) etc, zamiast walczyć z chorobami takimi jak nowotwór. Jedząc i pijąc owoce i warzywa organiczne organizm się odtruwa i zaczyna walczyć z chorobami.
Z drugiej strony to jest przerażające jak bardzo jesteśmy uzależnieni od tego toksycznego jedzenia, bo tak naprawde nie wielu z nas stać na taką diete organiczną.
W niemczech są sklepy ze zdrową żywnością i niemcy tam kupują, a pozostały syf zostawiają turkom i innym imigrantom. Niemcy najlepsze wędliny itd to sprowadzają od nas, a do nas zwożą swój sztuczny syf. Ten kto ma tam pieniądze to może się zdrowo odżywiać bo tam jest lepszy dostęp do takiego jedzenia.
Dziadek opowiadał mi :D jak oglądał program w tv, jechała szynka sobie na taśmie i staje, w nią wbijają się takie wielkie igły i nasączają tymi wszystkimi wynalazkami, więc nie dziwmy się że szynka co waży 1 kg to oni z niej zrobią 3 kg.
Poza tym zwierzęta które będą kiedyś szynką już za życia jedzą modyfikowane pasze itd żeby jak najszybciej rosły, więc zanim jeszcze ta szyna zostanie zakonserwowana itp to mięso i tak już nie jest takie jak powinno.
Czy ja coś pisałem o braku uzycia srodków chemicznych? niestety zywność modyfikowana genetycznie jest tak modyfikowana aby mogła bardziej chronic sie przed "nowozami/opryskami" więc taka żywność jest jeszcze bardziej ładowana chemią ze względu na to ze rosliny zmodyfikowane więcej potrafią jej przyjąć... Ok popierajmy zdrową żywność... ale moja wczesnieja wypowiedz mówi tylko o tym ze bez chemii na ziemi nie wykarmi sie 6mld ludzi
P.S
w polsce tez sa sklepy z ekologiczna zywnoscia
w polsce tez sa sklepy z ekologiczna zywnoscia
nie w takich ilościach jak tam, ja w moim mieście nie znam ani jednego :)
może gdzieś są jakieś stoiska musiałbym się rozejrzeć
kiedyś widziałem w realu jakiś stragan co kiełbe i różne takie sprzedawali co było konserwowane solą
wiadomo że bez chemii się nie obejdzie, ale gdzieś jest granica, przesada już jest sprzedawanie np warzyw co wygląda tylko jak warzywo ale smakuje jak gąbka i nie ma żadnych wartości odżywczych
Dzisiaj podczas zakupów w sklepie zielarskim sprzedawca dał mi ulotkę o Codex Alimentarius i poprosił mnie o wypełnienie petycji na stronie www.stopcodex.info
Ja tam zawsze robie zakupy na targowiskach :)
Wiecie, ekologiczna kulturystyka jest strasznie droga :D
//Jolly