Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jaka kolejność

skarpy
31-03-09, 18:58
Witam,

Przeczytałem praktycznie wszystko o diecie w tematach przyklejonych. Zrobiłem sobie przykładową dietę tak by pasowała ona do mojego zapotrzebowania kalorycznego.

Jednak nurtuje mnie pare pytań non stop.

1. Czy tak naprawdę ważna jest kolejność spożywanych produktów? Jeśli tak to dlaczego?

2. Generalnie z tego co widzę to jem chyba nawet więcej (ogólnie), rozłożenie tego na 5-6 posiłków nie będzie trudne... ale czy jedzenie większych ilości kalorii jest złe? Czy muszę trzymać się norm bardzo?

I pytanie strasznie laickie chyba :)

3. Czy dieta na masę to ma generalnie przynieść kg na ciele czy do mięsni...? Inaczej mówiąc. Czy przy treningu np 3 razy dziennie będzie się zwiększała masa trenowanego mięśnia czy gdzieś tam całego ciała?

Dzekuje

007
31-03-09, 19:21
Przeczytałem praktycznie wszystko o diecie w tematach przyklejonych. Zrobiłem sobie przykładową dietę tak by pasowała ona do mojego zapotrzebowania kalorycznego.

Jednak nurtuje mnie pare pytań non stop.

1. Czy tak naprawdę ważna jest kolejność spożywanych produktów? Jeśli tak to dlaczego? ------- rozwiń pytanie

2. Generalnie z tego co widzę to jem chyba nawet więcej (ogólnie), rozłożenie tego na 5-6 posiłków nie będzie trudne... ale czy jedzenie większych ilości kalorii jest złe? Czy muszę trzymać się norm bardzo?------- nie musisz bawić się w aptekarza lecz pamiętaj że im lepiej nastrojona gitara tym lepszy dźwięk :]

I pytanie strasznie laickie chyba :)

3. Czy dieta na masę to ma generalnie przynieść kg na ciele czy do mięsni...? Inaczej mówiąc. Czy przy treningu np 3 razy dziennie będzie się zwiększała masa trenowanego mięśnia czy gdzieś tam całego ciała?-------- Podczas nadwyżki kalorycznej budujesz mięśnie jak i łapiesz fat ( im lepiej wszystko dograsz tym mniej fatu złapiesz )

skarpy
31-03-09, 19:25
Odp 1.

W przykłądowych dietach było napisane, że tuńczyka w oleju na kolacje mam jeść albo owoce po treningu. Owsiankę na śniadanie.

Czy moge np owoce jeść z rana i owsianke a tuńczyka np po treningu. Nie chodzi mi o te przykłady tylko o kwesti jakiejkolwiek kolejności.

dziekuje

007
31-03-09, 19:37
W przykłądowych dietach było napisane, że tuńczyka w oleju na kolacje mam jeść ----- białko i tłuszcze,możesz dać twaróg+oliwa lub makrela . takie podstawowe zestawy . Unikamy węglowodanów na noc

albo owoce po treningu.
Czy moge np owoce jeść z rana --------- zasada ładowania szybkimi węglami,w tych momentach zostaną lepiej wykorzystane

Owsiankę na śniadanie.------ dodając źródło tłuszczu i białka ok do większości posiłków

i owsianke a tuńczyka np po treningu. ------ ok , bez tłuszczu okołotreningowo

Nie chodzi mi o te przykłady tylko o kwesti jakiejkolwiek kolejności.------ dużo by tego było :)))

Rynju
31-03-09, 22:24
Ad1 - wazna jest kolejnosc bo rozne produkty rozne ilosci bialek, wegli, tluszczy
Ad2 - to skoro jesz to dobrze, chodzi bys teraz to podzielil i jadl systematycznie
Ad3 - to jest nadwyzka kalorii ktora da ci paliwo do budowania miesni, im mniej wysilku przy takiej diecie tym wiecej tluszczu bo musi sie gdzies to odkladac :)