PDA

Zobacz pełną wersję : ciśnienie, problemy sercowe...

polo
31-03-09, 17:53
dawniej serce i ciśnienie było wporządku, mianowicie zjebałem sobie je uzywkami, dość ciężkie maratony szły, dzień w dzień czymś zajebany,
teraz probuje sie ogarniać, nie idzie za lekko ale juz zaczyna być lepiej,
ostatnio zaczynało mnie troszke serce pobolewać tak z miesiąc temu i teraz jak zawsze mierze ciśnienie to mam sporo podwyszszone nawet jak nic nie biore od jakiegoś czasu;/
czy to jes efekt nieodwracalny z tym ciśnieniem czy wróci wszystko do normy wraz z czasem ??

Sosna91
31-03-09, 17:54
używki = Saa ? czy odżywki?

michal_f
31-03-09, 17:55
a jakie te odzywki brales ? a moze jakies saa poszlo ?? a cisnienie moze sie samo unormowac albo bedziesz musial lekarstwami zbijac ...

ciaastek91
31-03-09, 18:34
uzywki czyli voda, koks ;p
a nie odzywki

pey
31-03-09, 21:09
"dzień w dzień czymś zajebany" - tu nie chodzi o odżywki.

Jeśłi nie ćwiczyłeś podczas "maratonów" a teraz nagle wziąłeś się do ćwiczeń, ból serca może powodować gwałtowny wysiłek narzucony na organizm po długiej przerwie. Mogłeś zrobić to stopniowo, czyli zamiast iśc od razu na siłownie, zastosowac bieganie lub basen na 2 tygodnie do miesiąca czasu z użyciem kompletu witamin oraz zastosowaniu miesięcznej diety z odpowiednią ilością weglów oraz białka.

Ból serca, kłócie w mostku po wysiłku a nawet podczas odpoczynku może być rónież spowodowany niedotlenieniem - takie przejście ze stanu spoczynku do aktywności musi być rozpoczete dobrym podkładem. Szczerze: zwykły spacer przez okres kilku dni mógłby pomóc.

pawelek616
31-03-09, 22:21
"czy to jes efekt nieodwracalny z tym ciśnieniem czy wróci wszystko do normy wraz z czasem ??"

Ja zawsze miałem problemy z nadciśnieniem. Takie geny. Brałem kiedyś coś na koncentracje/spalanie i mi strasznie cićnienie wypierdalało w kosmos. Byłem u lekarza i przypisał mi jakieś tabletki ale i tak nie brałem tego gówna. Miałem też robione USG serca i wyszło mi że serducho zapierdala jak należy:smile:, więc nie przejmuj się zbytnio od tego się nie umiera. Gorzej jak coś Ciebie pikawa nawala to wtedy lepiej iść do lekarza.

pey
01-04-09, 10:26
Jeśli teraz wykonasz badanie u lekarza możesz uniknąć w przyszłości zawału - i nie myśl że to temat odległy bo zwały miewają osoby nawet poniżej 18 roku życia. Lekarz bez powodu nie przepisuje tabletek, maja one na celu obniżenie lub zwiększenie ciśnienia krwi (krążenia) w zależności od Twojej dolegliwości. Pomyśl, że teraz Twoje serce pracuje ze zwiększoną siłą - czyli wypracuje się szybciej niż by było to z normalnym ciśnieniem. Jedna wizyta u lekarza to kilka godzin w plecy a możesz uniknąć późniejszych problemów zdrowotnych. Pozdrawiam.

polo
01-04-09, 11:51
mowie ze uzywki czyli chlanie i odrzywki też były i ssa ale po cylkach zawsze w ciągi używek wpadałem, No cóż wstyd sie przyznać ale tak było ;/

pawelek616
01-04-09, 16:42
Jeśli teraz wykonasz badanie u lekarza możesz uniknąć w przyszłości zawału - i nie myśl że to temat odległy bo zwały miewają osoby nawet poniżej 18 roku życia. Lekarz bez powodu nie przepisuje tabletek, maja one na celu obniżenie lub zwiększenie ciśnienia krwi (krążenia) w zależności od Twojej dolegliwości. Pomyśl, że teraz Twoje serce pracuje ze zwiększoną siłą - czyli wypracuje się szybciej niż by było to z normalnym ciśnieniem. Jedna wizyta u lekarza to kilka godzin w plecy a możesz uniknąć późniejszych problemów zdrowotnych. Pozdrawiam.

Miałem robione USG serca EKG i plus do tego konsultacja z kardiologiem i wszystko ze mną jest oki, a te nadciśnienie mam po starszej. Musze z tym życ i jak będe miał umierać to mówi sie trudno. Te tabletki na ciśnienie przepisał mi zwykły pediatra, nie biore ich i jest mi z tym dobrze. Nie bardzo ufam służbie zdrowia.

lovelas69
01-04-09, 17:43
Te tabletki na ciśnienie przepisał mi zwykły pediatra, nie biore ich i jest mi z tym dobrze. Nie bardzo ufam służbie zdrowia.
Bardzo głupie myślenie... cóż najlepsza jest profilaktyka i wczesne zapobieganie późniejszym objawom jakie mogą wystąpić. Ale myślenie Polaków jest jeszcze dalekie od ideału...

pawelek616
01-04-09, 20:09
"Ale myślenie Polaków jest jeszcze dalekie od ideału..." tak jak nasza służba zdrowia też jest daleka od ideału.

pawelek616
01-04-09, 20:18
Zapomniałem o najważniejszym. Lekarz powiedział, że moje nadciśnienie może być zmiązane z okresem dojrzewania. Teraz już mi się ustabilizowało i nie mam tym problemu. Sorry ale już nie mogłem edytować.

Marurka
02-04-09, 17:28
Aby docenic nasza słuzbe zdrowia wystarczy przyjechac do UK i na cos zachorowac a wtedy bedziecie płakac za swoim lekarzem rodzinnym :)

Blackphoenix
02-04-09, 22:57
hej, możesz profilaktycznie brać kwas omega-3 :)