Zobacz pełną wersję : dieta na masę przy znacznej tkance tłuszczowej?
Witam. Ćwiczę na siłowni nieco ponad miesiąc, dopiero wkraczam w tę branżę. Widze, że moje mięśnie rozwijają się jak należy, chociaż wiadomo po takim czasie to nie widać znaczących efektów. Pewien kulturysta zaproponował mi dietę na masę, by móc od czegoś zacząć, kupiłem gainera i aminokwasy. Czy układać sobie dietę typowo na masę i nie przejmować się tym, że mam 'oponę' na brzuchu? Czy nie będzie to koligowało z tym, że będę przybierał na wadze?- czy będę przybierać tę masę zgodnie z planem, czyli mięśni. Bo przecież jak się ma więcej tkanki tłuszczowej, to trzeba ją niwelować. Nie jestem pewien, co do tej diety. Prosze, doradźcie mi, jeśli coś wiecie na ten temat. Nie wiem dokładnie też jak określić swój typ organizmu. Niby BMI wychodzi mi w normie. A gdy popatrzę w lustro widzę ten tłuszcz na klatce i brzuchu.
Zależy jaki masz cel? ale przy tkance tłuszczowej gdyby mi ona przeszkadzała napewno bym nie kupił gainera wybrałbym białko, gdybym był na Twoim miejscu to dorzuciłbym aeroby i jednak dieta z ujemnym bilansem, spaliłbym tłuszcz a po tem ostro do przodu...
Różni ludzie różnie radzą. Jak dla mnie to najpierw zjazd z tłuszczem musi być, estetyka i zdrowie. Jak już tłuszczu nie będzie to możesz brać się za masę. Gainera jak na razie sobie daruj, jeszcze bardziej Cie zaleje.
aha, czyli poki co gainer do kąta. W takim razie jak najlepiej zredukować tk. tłuszczową? Wydaje mi sie, ze jest to dla mnie pewien kłopot, genetyczne uwarunkowanie. Siegajac pamiecia, zawsze mialem lekka oponke, nawet jak codziennie trenowalem koszykowke. Najgorsze jest to, ze jestem osoba aktywna. Jak radzicie trenowac, by najlepiej zredukowac tłuszcz? i jakies odzywki do tego?
Staż masz trochę za krótki żeby jakieś odżywki były potrzebne. Do redukcji najlepiej jest ułożyć sobie dietę z ujemnym bilansem i wykonywać sporo aerobów (bieganie, pływanie, jazda na rowerku, skakanka itd).
Trening ogólnorozwojowy + bieganie + dieta z ujemnym bilansem kalorycznym + ewentualnie thermo speed olimpu.
czyli jak mniej wiecej ma wygladac dieta i z jakich produktow sie skladac? posilki tez czesciej i mniejsze?
Dieta nie powinna zawierać przede wszystkim:
- cukrów prostych, pod każdą postacią.
- napojów słodzonych, gazowanych.
- produktów mącznych (bułki, chleb biały, makaron biały - też nie najlepszy)
- tłustych ciężko strawnych dań.
Dieta. Po pierwsze 5-6 posiłków dziennie. Po drugie dużo płynów i do picia masz do wyboru tylko wodę i zieloną herbatę :smile::smile:. Stopniowo zmniejszasz ilosc weglowodanow w ciagu dnia. Stopniowo zmniejszasz ilosc kcal spożywanych dziennie. Czyli np. 1 tydzień jesz 2800kcal, drugi 2500 itd. Aż dojdziesz do trybu low carb, nie powinieneś przekroczyc minimalnego minimum spozywania węgli 2,5gW/kgC. Węglowodany wybieraj z najnizszym IG, ewentualnie po treningu moze być banan. Czyli wegle przy redukcji to ryż brązowy, kasza gryczana, chleb zytni pełnoziarnisty, wafle ryżowe naturalne, makaron brązowy, płatki owsiane. Generalnie wszystko to co brązowe :lol:. Tłuszczu wystrzegaj sie w okresie treningowym. Białko w każdym posiłku mniej wiecej po równo.
Na przyszłosc czytaj podwieszone.
daj foto,jak się krępujesz to ślij mi na priw.
Bez napinek ,normal aktualne foto,
Co sądzicie o treningu interwałowym? wydaje sie ciekawy, ale to chyba dla osob o wysokiej wydolnosci i kondycji, nie dla poczatkujacych? Rozwazalem nad wprowadzeniem tego, ale podobno nie warto łaczyc z treningami silowymi, czyli 3 dni w tygodniu odpadaja, kiedy chodze na silownie.
Biegaj po prostu 3x w tygodniu, na interwały przyjdzie czas, bo faktycznie trochę zbyt męczące to jest jak na początki.