Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : kilka pytan od amatora-prosze o pomoc:)

marsel
26-03-09, 17:36
witam, jestem tu całkiem nowy:) i postanowiłem wziąc sie za swoje ciało na powaznie, w zwiazku z tym mam do Was kilka pytań:
1. w dziale dieta pisza by czesto jes ryz, ryby, nabiał i owoce, czy jednak obowiązuje tu zasada im wiecej tym lepiej? czy to oznacza ze mam jesc co dzien na zmiane te produkty w jak najwiekszych ilosciach??
2. moje ciało jest juz troche uformowane, (lekko) widac miescie klatki piersiowej i bicepsa, czy zatem łatwiej bedzie mi nabrac tak "gwałtownie" masy miesnieowej w pierwszych miesiachach jak osobie typowo bez jakis kształtów??
3. mleko...w jakich ilosciach i czy mozna np.codziennie wypic sobie na wieczór szklanke??
4.co myslicie o tym bym chodził na siłownie 4 razy w tyg( pod rzad) po 2 h ? czy bedzie to zdrowe??
5.czy to ze najpój jest gazowany lub nie ma tu jakis wpływ??w koncu napojów przy treningu idzie dosc duzo..
6.i na koniec pytanie głupie aczkolwiek z tego co widziałem stwarzające wiele problemów;)znalazłem na jakims forum, ze intensywny trening przyczynia sie do pogorszenia zycia imtymnego u mezczyzn, mówiac wprost nie chce stawac;) haha nich ktos powie jak to jest:)
P.S jako ze jestem nowy prosze o wyrozumialosc, szukałem juz troche na tej stronce ale jest ona dla mnie całkiem nowa i troche sie gubie..bardzo prosze o odp na moje pytania, bede bardzo wdzieczny. Pozdrawiam marsel.

michal_f
26-03-09, 17:43
1. Oblicz zapotrzebowanie kaloryczne na bialko weglowodany i tluszcze i wejdz w dzial dieta i uloz sobie diete lub skorzystaj juz ze zrobionej ;)
2. Na pczatku jest zawsze łatwo ;)
3. Mozna... ale po kolacji to nie posilek ;)
4. na silke 3 razy w tyg jak chcesz mase ... i po max 1,5 h
5. nie ma zbytnio
6. tak to jest po koksach a nie treningach hehe

tom
26-03-09, 18:09
poczytaj podwieszone tematy jest tam m.in. jak ulozyc diete i na czym ona polega, jaki dobrac trening itp. ogolnie wszystko

trening silowy moze tylko podniesc poziom tescia wiec bez obaw

slim shady
26-03-09, 18:20
1. Masz w dziale dieta opisane jak jesc te produkty
2. Wszystko zalezy od diety i od treningu, tak jak pisał Michał na początku są dobre przyrosty
3. Mozesz pic tylko na noc raczej nie zaduzo bo ma laktoze
4. standardowo 3-4 razy w tygodniu ale nie pod rząd, miesnie muszą mieć czas na odpoczynek, zalezy jeszcze jaki system treningowy obierzesz
5. Większego nie ma znaczenia ale lepiej pić podczas wysiłków napoje bez gazów, każdy reaguje inaczej, u niektórych moga pojawic sie odruchy wymiotne
6. Totalna bzdura

marsel
26-03-09, 19:15
dziekuje wszystkim za odpowiedzi, teraz ide poszukac o tej diecie i o tym w jaki sposób rozłozyc mój trening. pozdrawiam:)
P.S co raz bardziej mi sie tu podoba:D

marsel
26-03-09, 20:14
przepraszam, ale znalazłem jeszcze kilka pytan..
1. czy jogurty typu jogobella, danio itp sa słodzone? czyli nie wolno ich zarzywac?
2.czy gainer ma jakies skutki uboczne?
3.czy mozliwe jest rzezbienie jedynie klatki piersiowej i barów? jakie to moze miec skutki/konsekwencje?
4.to pytanie tez czysto amatosrkie, jakie cwiczenie jest najefektowniejsze przy budowie miesni brzucha( tzn kaloryfer)i czy te miesnie ciezko jest wyrzeźbic? trudniej niz np bicepsa?? po jakim czasie widac pierwsze efekty?? i czy przydatne sa tu jakies uzywki? wiem ze to pytanie bardzo lakoniczne ale musiałem zapytac:):errf:
obiecuje ze juz wiecej takich pytan nie bedzie;)

slim shady
26-03-09, 20:37
1. Są słodzone, zależy od producenta i produktu, nawet jak nie ma cukru to są sztuczne słodziki, najzdrowsze są jogurty naturalne
2. Nie ma, chyba, ze kupisz nie znanej firmy i będzie zawierał dużo tłuszczu itp to może nie korzystnie wyjśc, oraz pognać do łazienki
3. Nie jest mozliwe, Proces rzexbienia opiera się głownie na diecie, więc jak sie redukuje to całosć, pamietaj, ze z tłuszczu nic nie wyrzeźbisz tylko z masy, tłuszczu mozesz sie jedynie pozbyć
4. Żeby wyrzeźbić mięśnie brzucha nie tylko są potrzebne ćwiczenia na brzuch, ale równierz dieta z ujemnym bliansm kcl i przycinką węglowodanów, oraz ćwiczenia aerobowe(bieganie,rowerek,pływanie,granie w piłke,steper itp) w celu pozbycia się zbednej tkanki tłuszczowej, podpatrz kilka cwiczen na brzuch na kazdą jego cześc i je wykonuj http://www.kulturystyka.pl/atlas/brzuch.asp ale nie codziennie bo brzuch tez potrzebuje odpoczynku