PDA

Zobacz pełną wersję : Jak to jest z tym piersiakiem :P

Street Fighter
26-03-09, 16:07
Mam pytanie (zaskoczeni? ;) )
Jak kupujecie piersi z kurczaka to np. kilogram i potem trzymacie w lodówce te pare dni czy macie jakieś inne sposoby ?Bo codziennie do miesnego po 200g kury biegać to chyba przesada xD

Zazwyczaj piers jak i udo ze skora poprostu gotuje i wcinam to dobrze ? xD

A i ostatnie pytanko ile gotujecie udo a ile piers licząc czas od zagotowania sie wody i wrzucenia miesa? Ponieważ czasami mieso jest w środku surowe lub mam niespodzianki w stylu "czerwone farbki w udzie xD"

Dzieki za normalne odp dam songacza :P

Wiki
26-03-09, 16:18
Mięso nie traci na wartosci jak zostaje zamrożone, dopiero odmrażanie wytrąca dużą ilosc wartosci odzywczych. Najlepiej jest gotować pierś na parze w parownicy. Ja osobiscie kupuje 1 pierś. Przygotowywuje ją i marynuje. Zamarynowana moze troche poleżeć w lodówce, dzieki czemu nie musisz ganiać co chwila do sklepu po 200g :).

Rynju
26-03-09, 16:19
do zamrazarki i gotowe mozesz kupic od razu na tydzien spokojnie miesa, tylko nei zapomnij ze potem odpowiednio wczesniej rozmrazamy ;) i ze nie zamrazamy 2 x

007
26-03-09, 16:20
kupuje 5 kg piersi ,dziele na porcje przy pomocy wagi i zamrażam w woreczkach.Wyciągam kiedy chce tylko trzeba jeszcze rozmrozić,ryby też kupuje świeże jak trafie na promocje i zamrażam, ostatnio zamroziłem 8kg łososia i na trochę starczy :)

Street Fighter
26-03-09, 16:36
Wiki w co marynujesz?

A jak to jest u was z tym gotowaniem ile czasu gotujecie ?

Wiki ile czasu gotujesz w "parownicy" ?Chyba nic sie nie stanie jak zapodam mieszankę warzywna "na patelnie" razem z piersiakiem w jednym kotle na parze :D?

007
26-03-09, 16:43
mięso zacznij gotować wcześniej a jak będzie gotowe to dodaj warzywa aby się nie rozgotowały i były kruche. Nigdy nie sprawdzam czasu gotowania ,zawsze sprawdzam smakowo,dotykowo.

Wiki
26-03-09, 19:12
Wiki w co marynujesz?

A jak to jest u was z tym gotowaniem ile czasu gotujecie ?

Wiki ile czasu gotujesz w "parownicy" ?Chyba nic sie nie stanie jak zapodam mieszankę warzywna "na patelnie" razem z piersiakiem w jednym kotle na parze :D?

Jasne że nic sie nie stanie :smile: Ja tak zawsze robie, ale uzywam do tego specjalnej parownicy. Tam mam na niej wyznaczone co ile minut gotowac. Kurczak chyba od 10 do 15minut i juz jest gotowy. A warzywa, w zaleznosci jakie od 10 do 30minut

Aktualnie marynuje w gyrosie, bardzo podpasiła mi ta mieszanka przypraw:smile:

Street Fighter
26-03-09, 20:57
widze ze nei tylko ja lubie piersiaka z gyrosem :P

Dzieki wszystkim:P

slim shady
26-03-09, 21:05
w parownicy robie 20 minut + 10 minut warzywa mrozone, piers posypuje wegetą
najlepiej zamrozić większą ilość w zamrazarce i po problemie tez mam z 5 kg

Lenny
26-03-09, 21:39
Jak duza roznica jest miedzy piersia gotowana w wodzie, na parze lub pieczona jesli chodzi o utrate skladnikow?

Wiki
27-03-09, 20:54
Jeśli chodzi o rozmrażanie to tego nie wiem. Ale np. przed smażeniem piersi z kurczaka, bedzie ona miała o dziwo mniej białka niż po smażeniu/gotowaniu. Chodzi o białko które się wchłonie. Czyli lepiej jest gotowac/smazyc.