Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : krwotok

Aponax
24-03-09, 13:19
Witam , od paru dni (7-10 dni moze wiecej) jestem przemeczony , spie po 12h czasmi wiecej , na dodatek spie jeszcze po szkole/pracy (zalezy jaki dzien) . Wczoraj 3 godziny po treingu lekko krew z nosa poleciala , lecz dzis gdy sie nachylilem aby przenies mala paczke (20kg) po 5-6 min dostałem krwotok z nosa , spuchła mi twarz (tzn lewa strona , bo tylko z lewej dziurki od nosa leciala krew) . Nie wiem czym to jest spowodowane , brakiem witamin jakis czy moze zbyt intensywnym treinngiem , dodam takze ze nigdy nie mialem problemow z nosem , nie pamietam aby krew leciała mi z nosa . Moze potrzebuje jakis witamin , diete trzymam , witamin nie biore , odżywki tylko i wylacznie bialko (ostrowia) carbo (olimp) (przed paroma miesiacami stosowalem inne ) .
Może powinnienem zakupic jakies witaminy , czy jakies suple ?
Bede wdzieczny za kazda pomoc w zwiazku z temtem :], moze jestem przewrażliwiony ale lepiej sie upewnic

Lady_Kala
24-03-09, 13:49
A bierzesz może Polopirynę,Aspirynę czy coś z kwasem acetylosalicylowym? Bo ludzie bardzo często nie zdają sobie z tego sprawy ale ten właśnie składnik osłabia naczynka krwionośne przez co łatwiej one pękają! Ja np mam skłonność do częstego powstawania siniaków nawet na skutek mocniejszego dotknięcia,uderzenia się gdzieś i z Aspiryna mam zrezygnować całkiem bo tylko to nasila! A szkoda bo np Polopirynka na przeziębienie jest bardzo fajna-nie tak silna i inwazyjna jak te wszystkie Gripexy i nie szkodzi żołądkowi w takim stopniu jak te inne! Ale jak nie można to nie można! Warto brać Rutinoscorbin-uszczelnia naczynia krwionośne i uodparnia je trochę!
Możliwe też,że masz słabą krzepliwość krwi i słabe naczynka-warto zrobić badania krwi pod tym kątem!
Osłabienie,przemęczenie i brak witamin to szczerze mówiąc najbardziej prawdopodobny powód-koniecznie jakieś witaminki,nie muszą być od razu w formie supli-jedz owoce! A jak nie to komplexów witamin i minerałów jest tyle,że napewno coś sobie wybierzesz! Koniecznie wygospodaruj jakiś czas na odpoczynek i choć odrobinę więcej snu!
A może masz niskie ciśnienie? Pogoda ostatnio wariuje i może to dlatego! Ja np ostatnio ciągle chodzę z boląca głową-wpływ ciśnienia!

Aponax
24-03-09, 13:55
Polopirynę,Aspirynę nie bralem ostatnio , sen mysle ze w moim wieku to 12-14 h za dużo ,brak czasu na nauke , jaki kolwiek odpoczynek i stres.
Owoce ,ważywa mam w diecie wiec codziennie zawsze cos zjem .
krzepliwość krwi normalna . A co do cisnienia przed chwila sprawdzałem i mam dość duże . Po przemysleniu odpoczne sobie troszke od trenningu 1-2 tygodnie jak sie nie poprawi pojde do lekaza bo nei ma co za długo czekac :].
Mozesz jakies dobre witaminki polecic ??

Lady_Kala
24-03-09, 14:04
Ja zawsze brałam Olimp VITA-MIN Multiple Sport ale jak trenujesz to może np Animal Paka?! Witamin jest tam sporo witamin i minerałów i w o hardkorowym pokryciu dziennego zapotrzebowania! I na trening sie przyda-sa tam też optymizery osiągów!

Aponax
24-03-09, 14:13
animal paka nigdy nie stosowałem a troszke ich jest i za bardzonie wiem ktorego zamowic itp .

Lady_Kala
24-03-09, 14:20
Animal Pak jest tylko jeden! Jest jeszcze Animal Stak, Animal M Stak itd i inne odżywki Animala! Ale ANIMAL PAK jest tylko jeden-wpisz na allegro czy jakimś sklepie z odżywkami to Ci znajdzie to sobie o składzie poczytasz! Co ciekawe to chyba najstarsza i najbardziej kultowa odżywka-ma skład niezmieniony od 1983r! W puszcze masz 44 porcje tablet na każdy dzień-zapakowane do woreczka,cały zestaw na dzień!

pey
24-03-09, 23:05
Profilaktycznie 3 tab. rutinoscorbinu na noc - 99% że pomoże zatrzymać takie przypadki krwawień.

MhL
24-03-09, 23:23
Dokladnie stara dobra metoda, to chodzi chyba o wzmocnienie scian komorkowych, ale moge sie mylic.

Marurka
25-03-09, 23:19
Zrob badania krwi moze jakas lekka anemia sie pojawila lub po prostu osłabienie wiosenne. Wielu ludzi czuje sie gorzej na wiosne. Albo mozesz miec cosik z przegroda nosowa moze jakies polipy czy cos :) Ale to idziesz na zabieg wypalaja Ci troszke przegrode nosową i jest ok. Ale nie wiem "Dr." przed nazwiskiem nie mam :) Po prostu tak sobie głosno mysle :) Pozdrawiam

Biernaczek
26-03-09, 09:01
Tak jak wyżej radzą - badania zrób.
Ale moim zdaniem jest to przemęczenie, jeszcze ciekawe jaką dietę masz.
Daj temu organizmowi dobrze wypocząć.

Aponax
26-03-09, 09:20
Witam dzis bylem u lekarza , zostałem skierowany na glikoliza badanie krwi czy cos w tym stylu , I tutaj moje pytanie przed 3 tygodniami skonczyl mi sie cykl saa , czy wykryje te badanie ?? Moze byc to smieszne ale lepiej sie upewnic :]

Aponax
26-03-09, 13:40
lekarz bardzo nie czytelnie napisał i po dłuzszym zastanoweniu sie wyglada mi to na " Glinkowen " miałem sobie wybrac albo bede mial pobierana z zyły albo z palca , wiec wybralem z palca. Czy wykryja w tym badaniu ostatni cykl ?
Był on z omki deki i metki , 3 tygodnie temu sie skonczył ? A dodam jeszcze że kazał mi przyjsc na czco , i nie jesc przed tym badaniem zadnych słodkich rzeczy , ew jezeli musze sie napic to wode nie gazowana . Prosze o szybka odpowiedz

Pozdrawiam Aponax

Marurka
26-03-09, 23:09
Najlepiej nie pij nic i nic nie jedz a jak juz musisz to nie wiecej niz pol szklanki zwyklej wody. Lepiej bedzie dla Ciebie jesli jednak wytrzymasz i nic nie wypijesz ani nie zjesz. Pozdrawiam